Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Акафіст священномученику Антипі Пергамському

ТРОПАР на глас  4

Ідольську оману ти спинив, Антипо, і подолав диявольску силу, зі сміливістю сповідував Христа перед богоборцями. Отже з Ангельскими чинами оселився на Небесах й Владиці всіх похвальну пісню принісши, і за нас молебну подяку возносиш, даруючи благодать сцілення. Тому  ми шануємо тебе, священномученику Антипо, моли Христа Бога за спасіння наших душ.

КОНДАК на глас 4 

Співпрестольнику з апостолами та оздобою святителям ставши, блаженним, мученицькі прославився та засяяв ти, як сонце, проссвітлюючи всіх, святий Антипо, разігнав глибокую пітьму безбожжя. Тому ми шануємо тебе, як святого священномученика і подателя сцілень.

КОНДАК  1

Вибраний чудотво́рче та щедрий неду́гів уздоровителю, по да́ній тобі від Го́спода благода́ті, бо маєш сміливість до Пода́теля здоров'я, від всіля́ких на́с бід і неду́гів звільни́, щоб взивати тобі :

Ра́дуйся, Анти́по, швидкий скорий помічнику в болістях на́ших!

Ікос 1.

А́нгелів і всього творіння Творець, явив тебе Це́ркві Святій пресвітлим світи́льником віри й за віру твердішим адама́нтом священному́ченику,що навча́є на́с прославля́ти по́двигі твої і оспіва́ти тебе, священному́ченику Анти́по, так:

Ра́дуйся, богому́дрий наста́внику правосла́вної віри; ра́дуйся, бо вилив ти́ ріки науки, вірних напоюючи.

Ра́дуйся, бо му́тні во́ди багатобо́жя пожив ти́; ра́дуйся, бо служникам де́монів служити шанува́ти Бо́га Істинного навчи́в ти́.

Ра́дуйся, бо з глибини безбо́жжя вилучив ти́ заблуканих людей і наста́вивши їх на дорогу спасіння; ра́дуйся, бо дріма́нням нече́стя окаянних підняв ти́ до розуму істинного Боговидіння.

Ра́дуйся, Анти́по, ско́рый помо́щниче в боле́знех на́ших.

Конда́к 2.

Бачив лю́те гоніння непра́ведних на благочести́вих християн, не побоя́вся ти́ покарання їх та катування, боговибра́ний ,але сміливо перед лице́м їх правдивого Бо́га визнавши́, напоучував тих відвернутися від марних ідолів до Христа Спаси́теля і завжди співати Йому́: Алилу́йя!

Ікос 2.

Серед народів, перебуваючих в пітьмі та прохладі сме́ртній, зберіг непоро́чність життя свого, святий Анти́по, А́нгелам співжи́телем бути сподо́бився ти́ і з ни́ми виспівува́ти Тро́їчну пісню Бо́гу на Небі. Вислухай на́с, що співаю́ть тобі на землі похва́льні співи такі:

Ра́дуйся, житію́ безпло́тних поборнику; ра́дуйся, чистото́ю А́нгелам уподібнився.

Ра́дуйся, у пло́ті яви́вся як безпло́тний; ра́дуйся, в тілі пожи́в духо́вно, на землі небе́сно.

Ра́дуйся, небе́сна людино; ра́дуйся, земний А́нгелу.

Ра́дуйся, Анти́по, ско́рый помо́щниче в боле́знех на́ших.

Конда́к 3.

Си́лою благода́ті Бо́жої, ще́ ти в тілі просяявши я́к со́нце, всіх просвітлюючи та розігнавши глибо́ку ніч безбо́жжя. Тому зара́ди шануючи тебе я́к сівпресто́льника Апо́столів і лікування пода́телю виспівуємо Бо́гу: Алилу́йя!

Ікос 3.

Маючи невтомне піклування за спасіння ду́ш в пітьмі ідолослужіння гинучих, богому́дрий Анти́по, не перестава́в ти́ заклика́ти тих до Богоуго́днго жи́ття, подаючи собо́ю приклад досконалого благоче́стя християнського; тому зара́ди старанно прино́симо тобі похвалами цими:

Ра́дуйся, взірець житія́ пра́ведного; ра́дуйся, покажчику невірним стежки, що веде до Небес.

Ра́дуйся, вірним до спасіння провіднику; ра́дуйся, старанний наставнику заблу́каних.

Ра́дуйся, в навернені ідолопокло́нників до віри в Христа́ показав цілком самовіддано ; ра́дуйся, архієре́ю Бо́жий, до́бре спа́сший слове́сне ста́до твоє.

Ра́дуйся, Анти́по, ско́рий помічнику в болістях на́ших!

Конда́к 4.

Ве́лика бу́ря я́рості Дометіа́на, який дихав вбивством, що гримів на хра́м душі твоєї, свя́тий Анти́по, але його́ не змогла похитнути бо заснова́ний був на тве́рдому камені  віри Христо́вої , на нім же ти, боговибра́нний, стійко перебуваючи, зміцнюючому тебе Го́споду Ісу́су виспівував: Алилу́йя!

Ікос 4.

Слухаючи від  тебе́ нечести́вий намісник та жреці ідольські висловлювання прему́дрості, роз'ярилися на тебе зло́бою, більше саме коли мовив ти́: «Одного о́сь бачиш, о наміснику, бо христиа́нином я є, ца́рьскому ж наказу безтямному й нечести́вому покорятись ніяк не зволю». Отже згадуючи це, взива́ємо тобі таке:

Ра́дуйся, віру в Христа́ до сме́рті зберіг гоже; ра́дуйся, си́лою звище на боротьбу проти́ мучителів підперезаний.

Ра́дуйся, переможною сла́вою від Христа́ Переможця зодягнений; ра́дуйся, Апо́столів на сповідання Христа́ подібний.

Ра́дуйся, страстям Христо́вим співрича́снику; ра́дуйся, кро́в'ю своєю зміцнив правовір'я.

Ра́дуйся, Анти́по, ско́рий помічнику в болістях на́ших!

Конда́к 5.

Боготекучим джерелом ди́вних чуде́с яви́вся ти́, достосла́вний Анти́по: отримавши́ від Го́спода да́р неду́гі лікува́ти, щоб пізнали невіруючі Бо́га, показуючи через тебе чудодійність, і співати Йому́: Алилу́йя!

Ікос 5.

Побачили лю́ди міста Перга́ма, як дана тобі благода́ть немічних сціля́ти, і від всіля́ких тіле́сних і душе́вних скорбот визволя́ти, дивувалися. Ми ж за багато сціле́нь тобо́ю на нас вилитих, ублажа́ємо тебе похвала́ми таки́ми:

Ра́дуйся, хворих сціле́ння; ра́дуйся, паралізованих зміцнення.

Ра́дуйся, неду́жих лікарю благода́тний; ра́дуйся, скорботних неосоромлене пристановище.

Ра́дуйся, бо тобо́ю від багатьох ра́н грішникі сціля́ються; ра́дуйся, бо тобо́ю від всіля́ких болістей з вірою прикликаючих тебе ря́туються.

Ра́дуйся, Анти́по, ско́рий помічнику в болістях на́ших!

Конда́к 6.

Проповідником істини, Христо́вим Апо́столам поревнува́в, не побоя́вся ти́ звіронатурних катів, не жахну́вся ти́ покарання, але зі сміливістю проповідуючи́ їм Христа́ Бо́га, за Його́ ж ра́ди в розпалений сосу́д мідяний кинутий був ти́, щоб просла́вився заради тебе́  ди́вний у святих Госпо́дь, Йому́ саме ти і в полум'ї взива́вши́: Алилу́йя!

Ікос 6.

Маючи ве́лику ре́вність за лю́дей Бо́жих, ти переживаючи́ за поглинутих в бе́зодні ідолопокло́нства, та зара́ди спасіння невірних гото́вий бувши́, я́к боже́ственний Па́вло, са́мим відлуче́ним бути від Христа́, улю́бленного тобо́ю. Тому зара́ди з розчуле́нням взива́ємо тобі таке:

Ра́дуйся, отцю віруючих Авраа́му в клопітництві за грішників  послідовнику; ра́дуйся, Богови́дцю Мойсе́ю в полум'яній моли́тві за спасіння невіруючих поборнику.

Ра́дуйся, но́вий Самуїле,що в моли́тві за беззако́нних промовляючий: «нехай не буде цього зі мною, щоб відступити від Господа Бога мого »; ра́дуйся, насліднику архидиа́кона Стефа́на, в час стражда́ння в мідній купелі за мучи́телів сотвори́в саме таку  моли́тву: «Го́споди! не поста́в їм це за гріх ».

Ра́дуйся, я́к незло́бивий ти , що за убива́ючих тебе моли́вся, я́к за благодійників; ра́дуйся, па́стирю велелюбний, що боклав ду́шу свою́ за слове́сні о́вці твої.

Ра́дуйся, Анти́по, ско́рий помічнику в болістях на́ших!

Конда́к 7.

Бажалося беззако́нному мучи́телеві облесливими висловлюваннями відвернути тебе, Анти́по, від Правдивого Бо́га до и́долів безду́шних, а ти, богому́дрий, відповідавши́: прийшов в остаточну ста́рість й до сме́рті наблизився, не зраджу віри моєї в Ісу́са Христа́, Бо́га мого́, Йому́ ж з Отце́м та Святим Ду́хом повсякчасно співаю́ і на віки віків маю співти: Алилу́йя!

Ікос 7.

Но́ве диво показа́в Госпо́дь через тебе, коли  ти за наказом злочести́вого мучи́теля вкинутий бувши́ в розпале́ний мідну купель, в нім саме я́к хліб солодкий спікся ти́ та в ароматі запашному Святій Тро́йці принісши. Благоговійно тому згадуємо це́ завелике терпіння твоє, ублажаємо тебе похвала́ми ци́ми:

Ра́дуйся, ганебним виверженням в розпале́ний сосу́д гординю мучи́теля скинув; ра́дуйся, бо во́гонь любові до Бо́га в се́рці твоєму до кінця жи́ття зберігший.

Ра́дуйся, бо заради  Христа́ вогне́м кончи́ну прийняв; ра́дуйся, твердішим ка́меня в терпінні яви́вся.

Ра́дуйся, бо зміцнений Христо́м Бо́гом, пресла́вне життя на землі закінчив ти́; ра́дуйся, пресвітлому му́ченицькому лику зарахований.

Ра́дуйся, Анти́по, ско́рий помічнику в болістях на́ших!

Конда́к 8.

Дивно було бачити народам, невідаючим Бо́жої си́ли, як в слабкому преста́рілому тілі зміг ти́, святи́телю Анти́по, перетерпіти за Христа́ безжалісні му́ки. Ми ж, дякуємо за це Бо́га, дарува́вшого тобі саме таку кріпость, з любо́в'ю взива́ємо: Алилу́йя!

Ікос 8.

Ве́сь відданий був  ти́ Ісу́су Найсолодшому, святи́телю Анти́по, і солодко зара́ди Його гірькі му́ки у полум'ї перетерпівши,промив ти́:«Ча́шу стражда́нь, її дав мені Госпо́дь, не маю справді пи́ти»; отже і са́м показа́вся ти́ як ча́шою, солодощей дивних сціле́нь виливаючих всім волаючим до тебе́ саме таке:

Ра́дуйся, всією душе́ю полюбивший Ісу́са Найсолодкого; ра́дуйся, па́стирю, слове́сним вівцям в Святеє святих дорогу показа́в.

Ра́дуйся, ріко́, зволожуюча світ водами благода́ті Бо́жої; ра́дуйся, невичерпне джерело дивних сціле́нь.

Ра́дуйся, посудино, на всі неду́ги лікування незбідніло проливаєш; ра́дуйся, бо Госпо́дь си́л ди́вововижність на тобі показав.

Ра́дуйся, Анти́по, ско́рий помічнику в болістях на́ших!

Конда́к 9.

Всіля́ку набув ти́ чудодійну си́лу благода́ттю ди́вного у святих Своїх Бо́га, святи́телю Анти́по: не тільки бо моли́твами твоїми застраши́в ти́ бісів, але й цілком з міста Перга́ма вигнавши їх. Згадаючи цю́ перемогу твою́ над злими ду́хами, подячно волаємо Бо́гу: Алилу́йя!

Ікос 9.

Красномовство людське не спроможне виголосити, яку отримав ти́, свя́тий Анти́по, від Го́спода вла́ду виганя́ти від люде́й диявола з лука́вими де́монами, за що ми прославля́ємо тебе так:

Ра́дуйся, всіляких обмов диявола знищувачу; ра́дуйся, сатани посороми́телю.

Ра́дуйся, прохолодних від бісів визволи́телю; ра́дуйся, де́монів відгонителю.

Ра́дуйся, те́мних пекельних си́л страши́телю; ра́дуйся, від його́ ж ду́хі зло́бні, я́к дим, зника́ють.

Ра́дуйся, Анти́по, ско́рий помічнику в болістях на́ших!

Конда́к 10.

Спасти́ бажав ду́шу свою́, відкинувши пло́ть і не побоя́вся ти́ від вбива́ючих тіло, свя́тий Анти́по, коли ж бо почувши́ засудження на спалення в мідному волі, ти ра́дісно сприйнявши́ таке, заспівав Го́сподеві: Алилу́йя!

Ікос 10.

Стіна ти́ загороджувальна від всіля́кого зла старанно тебе в поміч прикликають, свя́тий Анти́по, не тільки бо всі Асії хто живе, але й по всіх містах перебуваючим християнам твоєю дієвою моли́твою подаєш духо́вні талани; їх же зара́ди й ми, о́тче святий, ублажа́ємо тебе так:

Ра́дуйся, посудино, виділяюча єле́й Бо́жого милосе́рдя; ра́дуйся, живоно́сне джерело, струмки сціле́нь вилива́єш на́м.

Ра́дуйся, ско́рий поновителю здоров'я в не́мочі лежа́чим; ра́дуйся, всіх лю́тих хвороб, найбільше саме лю́тої зубної болісті, ціли́телю.

Ра́дуйся, безвідплатний лікарю хвороб душе́вних і тіле́сних; ра́дуйся, пода́телю уздоровлень всім, прибігаючим до тебе́ з вірою.

Ра́дуйся, Анти́по, ско́рий помічнику в болістях на́ших!

Конда́к 11.

Спів благоприємний Пресвятій Тро́йці приніс ти́, досто́йний наступнику Апо́столів, Анти́по, не тільки розумо́м, сло́вом та ду́хом, але живим всього́ себе в же́ртву принісши. Отже, хоча й не підготовлені є ми до похвале́ння таких твоїх по́двигів, одна́че вдячні дійсно, співати ди́вному у святих Бо́гу: Алилу́йя!

Ікос 11.

Світлосяйний світи́льнику, від Істинного Світла опромінений, перебуваючим на землі явився, рівноапо́стольний Анти́по, просвітлюючи бо се́рця вірних і до розуму Боже́ственному всіх наставля́ючи, повча́ючи й на́с до розчулення взива́ти:

Ра́дуйся, зоря Бо́жого світла; ра́дуйся, прави́це Со́нця Пра́вди.

Ра́дуйся, сяя́ння Єва́нгельської науки; ра́дуйся, світи́ло небе́сного відблиску.

Ра́дуйся, просвітлюєш ду́ші вірних; ра́дуйся, освітлюєш серця шукаючих пра́вди.

Ра́дуйся, Анти́по, ско́рий помічнику в болістях на́ших!

Конда́к 12.

Благода́ть, да́ну тобі від Бо́га знаючи, ра́дісно ім'я твоє згадуємо, святи́телю Анти́по, і з те́плим молінням до всечесно́го о́бразу твого удаємося, старанно мо́лимо тебе: пода́й уздоровлення стра́жденним лю́тою зубно́ю болістю та визволи всіх на́с від всіля́кої потреби й печа́лі, щоб співати Бо́гу: Алилу́йя!

Ікос 12.

Сла́вну кончи́ну твою́ ублажаємо, архієре́ю Бо́жий, і те́плу моли́тву твою́ до Бо́га за християн згадуємо, прославаля́ючи Го́спода Си́л, що ди́вно на тобі сотворив; ти ж почуй на́с, розрадно взиваю́чих тобі:

Ра́дуйся, те́плий перед Го́сподом за на́с моли́товнику; ра́дуйся, повсякчасний перед Бо́гом на́ш засту́пнику.

Ра́дуйся, до́брий на́ш наста́внику; ра́дуйся, за спасіння на́с грішних си́льний клопотарю.

Ра́дуйся, Царя́ Небе́сного швидкий благальнику; ра́дуйся, добросе́рдечний помічнику всіх благоче́сно звершуючих па́м'ять твою́.

Ра́дуйся, Анти́по, ско́рий помічнику в болістях на́ших!

Конда́к 13.

О, пресла́вний і всехва́льний священному́ченику Анти́по! Прийми́ цей похва́льний спів від  на́с недосто́йних ,що в розчулені тобі  приносимо, і богоприємним твоїм клопітництвом умоли́ Го́спода дарува́ти хворим здоров'я душе́вне і тіле́сне, визволити всіх на́с від бід і напастей в жи́тті цьому, по сме́ртному ж успінні на́шому, в де́нь Стра́шного Суда́ праворуч Пра́ведного Судді ста́ти і в Ца́рстві Сла́ви Йому́ заспіва́ти: Алилу́йя!

Моли́тва.

 О, пресла́вний священному́ченику Анти́по, ско́рий помічнику християнам в  болістях! Вірую від всієї душі  розуміння, бо надалася тобі від Го́спода да́р хворих сціля́ти, неду́гуючих лікува́ти й паралізованих зміцнювати. Тому зара́ди до тебе́, я́к благода́тному лікарю болістей, я немічний [немічна] прибіга́ю і твій глибокошанований о́браз з побожністю цілую, молю́ся: твоєму заступництву у Царя́ Небе́сного  випроси́ мені хворому [хворій] сцілення від  нестерпної моєї зубної болісті, хоча бо й негідний [негідна] є тобі, добрійшого отця та повсякчасного засту́пника мого́, але ти, став послідовником людинолюбності Бо́жої, вчини́ мене гідним [гідною] твого́ заступництва через моє уникнення від злих діл до благо́го житія, виліку́й щедро подарованою тобі благода́ттю рани і садини душі й тіла мого́, да́руй мені здоров'я та спасіння і у всьому благе сприяння, щоб та́к ти́хе і безжалобе життя пожи́ти у всіля́кому благоче́сті й чистоті, сподо́битися зі всіма святими сла́вити всесвяте ім'я Отця і Сина і Святого Ду́ха. Амінь.

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР

Поділитися:


Церковний календар