Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт


Слово при нареченні архімандрита Володимира (Шлапака) на єпископа Житомирського і Поліського

         Ваше Блаженство , Блаженніший владико Мефодіє , Предстоятеле УАПЦ ! Ваші Високопреосвященства і Преосвященства , всечесні отці ,дорогі брати і сестри!

В цей нелегкий ,надзвичайний день в моєму житті , я стою зі страхом та душевним хвилюванням перед вами усвідомлюючи висоту архієрейського служіння . Бути єпископом - це означає бути духовним отцем і учителем віреного тобі народу Божого . Мати міцну віру , чисте серце і нелицемірну любов до Бога, до матері Церкви .

   Єпископське служіння важке і вимагає повної самовіддачі . Випробовуючи себе , усвідомлюючи своє убозтво, слабкість і тільки на всесильну благодать Божу , яка завжди '' немічне лікує і зубожіле '' підтримує мене в переборенні душевних переживань , а розрадою є слова Самого Спасителя : '' Ярмо  Моє любе і тягар мій легкий '' ( Мф.11,30 ).

  Оглядаючись на свій  пройдений шлях , я відчував віяння Промислу Божого : з раннього дитинства , я почав відвідувати православний храм і тоді запалало в моєму серці вогник любові до Творця неба і землі та з юних років присвятив себе на служіння Церкі Христовій . Наука у вищих духовних і світських закладах надала мені удосконалення та самоствердженості . Усе моє життя - всеціла відданість волі Божій та Його Святій Церкві '' нехай буде воля твоя , як на небі так і землі '' ( Лк.11,2).  Якщо Рада Всевишнього обрала мене там  на небесах отже, повинна Його воля здійснитися тут на землі.

  Мені належить узяти тягар апостольського служіння на своїй батьківщині . Знаю , що на мене чекає багато труднощів, скорбот і переживань. Ставши  єпископом і уповаючи на Господа , який сказав своїм апостолам:'' Я з вами по всі дні кінця віку " ( Мф. 28,20). Я буду ревно докладати усіх зусиль та вміння ,аби бути взірцем для своїх пасомих '' у слові,в житті,в любові,в дусі,у вірі ,в чистоті''(1 Тим.4,12).

  Важливим і знаменним є те, що моя єпископська хіротонія буде звершена в день святкування святих землі Української подвигами яких увіковічено віру в Бога та не похитність Православної Церкви , а піклування чудотворної ікони Божої Матері буде і моїм покровом у нелегкому архіпастирському служінні.

  Ваше Блаженство , Предстоятеле УАПЦ з благоволінням , розчуленням по-синівські дякую Вам за довір'я й високу честь обрання мене єпископом Православної Церкви . Благаю Вас , Ваше Блаженство і Вас боголюбиві архіпастирі , помолитися за моє убожество , аби Господь дарував мені Духа Святого , якого прийняли апостоли в День Святої П'ятидесятниці , щоб щедро вилилася до мої душі і я ставши світильником незгасаючим вів людей до Бога Живого . Амінь.

                         Архімандрит Володимир

м.Тернопіль 

20.06.2009 р.Б.



Назад


Церковний календар