Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Храмове свято у селі Міньківці Андрушівського благочння

17 Вересня 2023 року Божого в День пам'яті свт. Митрофана Єпископа Воронежського, митрофорний протоієрей Павло Гуцалюк благочинний Андрушівського округу з нагоди престольного свята звершив Божественну літургію. 

За Літургією настоятелю співслужили  мит. прот. Іоан Гнатюк та прот. Євгеній Щербина. Під час богослужіння були піднесені молитовні прохання за перемогу України над російським окупантом, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів. Парафіяни мали можливість взяти участь у Таїнстві Святої Сповіді, та причаститися Святих Дарів.  

    Майбутній святитель народився під іменем Михайло в родині православних священиків. Про це свідчить його власний синодик, який дійшов до нашого часу.

Батьки святителя Митрофана належали до духовного звання, за словами самого святителя, «я народився у світ цей від благочестивих батьків і вихований ними в непорочному благочесті Східної Церкви, у православній вірі».

Був одружений, мав сина Івана.

В сорок років Михайло став удівцем. В 1663 році був пострижений у чернецтво з іменем Митрофан у Золотниківській пустині на честь Успіння Божої Матері. Митрофан був відомий строгим чернечим життям і вже у 1665 році на прохання братії Яхромського Косьмина монастиря був поставлений ігуменом цієї обителі. Під час його настоятельства у монастирі був побудований новий Спаський храм, котрий був забезпечений всім необхідним церковним начинням.

З 1675 року святитель Митрофан став настоятелем Унженського Свято-Троїцького монастиря, котрим опікувався царський дім Романових. Під його керівництвом і в цій обителі був побудований новий храм - кам'яний Благовіщенський з трапезною і колокольнею — освячений у 1680 році.

В 1677 році за дорученням Патріарха Якима настоятель Митрофан обстежив храми у ветлужських селах, а також заміняв у храмах Галича і Юрієвця Поволжського з повітами стародруковані богослужбові книги на нові. В 1680 році одночасно з настоятельством в Унженському монастирі, він був призначений десятильником — керівником Унженської десятини, у склад котрої входили 94 храми.

Поділитися:


Церковний календар