Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

АКАФІСТ СВЯТІЙ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦІ ЄВФИМІЇ ВСЕХВАЛЬНІЙ

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР 

Кондак 1

Обранній і вінчанній діві мучениці, правдивій шанувальниці сущого на Небесах істинного Бога, невісті Христовій Євфимії, від сердець розчулених похвальний спів заспіваємо. Ти ж, бо всехвальна переможнице і скинувша ворога лукавого, від всіляких наших бід захисти, Господа за нас повсякчасно благаєш, тож викликуємо тобі:

Радуйся, свята великомученице Євфиміє, невісто Христова всехвальна!

Ікос 1

Ангелам чистотою душі своєї уподібнилася ти, свята діво Євфиміє, з ними ж нині в світлості невимовній веселишся і від трудів своїх опочиваєш. Отже, не забудь і нас, які живемо на землі, щоб і ми сподобилися причасниками слави Божої явитися, що співають тобі:

Радуйся, від батьків благочестивих народжена.

Радуйся, благочестю ними навчена.

Радуйся, красотою своєю ангелам уподібнилася.

Радуйся, шляхетним походженням своїм не погорлувала.

Радуйся, бо в послусі Господу своєму славно пожила ти.

Радуйся, бо Його всім серцем своїм полум'яним полюбила ти.

Радуйся, святая великомученице Євфиміє, невісто Христова всехвальна!

Кондак 2

Бачачи нечестивий Діоклетіан, як християни гидувалися жертви ідолом богомерзенним впідносити, наказав віддавати їх на муки страшні. Ти ж, всехвальна Євфиміє, в тайному місці з сорока християнами служіння Господу нашому Ісусу Христу звершувавши, чистим серцем Його славила: Алилуйя

Ікос 2

Силу віри своєї показуєш, разом з близькими твоїми, боголюбива Евфиміє, ведена як вівця на заколоння, безбоязнно перед мучителем своїм ставши, навіть до крові постраждати за Господа свого згодилася. Отже, саме таку силу твою бачимо, вихваляємо тебе співами цими:

Радуйся, бо наказові царевому не покорилася ти.

Радуйся, бо ітотам замість Творця не поклонилася ти.

Радуйся, прихильницею істинного Бога себе показала.

Радуйся, ідолам огидним жертву не надала.

Радуйся, облесливою мовою царя не спокусилася.

Радуйся, від шляху прямого, що в рай веде, не зійшла.

Радуйся, свята великомученице Євфиміє, невісто Христова всехвальна!

Кондак 3

Вірою своєю в муках непорушна була, блаженна Євфиміє, разом з тобою бо стражденні, так укріплювали тебе, юну і прекрасну: «Подвизайся діво, Жениха Небесного ради, подвизайся стражданнями Йому угодити, подвизайся в зустрічі Його увійти з мудрими дівами, щоб возлюбив Він тебе, як невісту Свою та повів тебе в світлицю Свою, в ній же заспіваєш Йому солодко: Алилуйя!.»

Ікос 3

Бачив нечестивий проконсул тебе, достоблаженна Євфиміє, в хорі святих мучеників, подібно місяцю,що посеред зірок вилискував, та як вовк ненаситний вкрав тебе із Христового отари . Ми ж, висовлюванням твоїм радуємося: «Не залиши мене, вселаскавий Женише мій, на Тебе тільки надіюся, не віддай звірям душу, що любить Тебе та сповідує ім'я Твоє святе, не дай ворогу моєму насміятися наді мною, укріпи мене, немічну рабу Твою, щоб не запанувало на мені  беззаконня», тому виспівуємо тобі:

Радуйся, до Бога за допомогою взиваєш.

Радуйся, в руки Його спасіння своє віддаєш.

Радуйся, бо на Господа надію свою поклала ти.

Радуйся, бо у відчайе не впадала ти.

Радуйся, благодаттю Господа зміцнилася.

Радуйся, перед мучителем не посоромилася.

Радуйся, свята великомученице Євфиміє, невісто Христова всехвальна!

Кондак 4

Забажав до безбожжя свого навернути тебе, свята Євфиміє, мучитель облесливістю тебе уловити стараючись, однак з твердістю відповідала ти йому: «На Христа мого тільки надіюсь, бо не залишить мене і не відніме руки Своєї від мене і Йому Єдиному душею взиваю: Алилуйя!»

Ікос 4

Жадав волю твою зломити і до ідолів огидних навернути, наказав нечестивий мучитель твій на катування тяжкі тебе віддати, непохитна в сповіданні своєму Євфиміє. Коли ж найманці прив'язали тебе до колеса з безліччю ножів, ти хресним знаменням осінивши їх, до Господу зі старанністю молилася так: «Господи, просвітлення душі моєї, прийди нині на поміч мені, щоб зрозуміли всі, що Ти є Єдиний Бог!» Саме таке сповідання твоє зріючи, з розчуленими серцями виголошуємо тобі:

Радуйся, бо мордування мучителя не побоялася ти.

Радуйся, бо Господу зы таранням молилася ти.

Радуйся, хрестом святим себе осіняєш.

Радуйся, цим знаменням ворогів своїх перемагаєш.

Радуйся, бо на  Всевишнього поклала ти пристановище для себе.

Радуйся, бо зло і рана не наблизилися до тебе.

Радуйся, свята великомученице Євфиміє, невісто Христова всехвальна!

Кондак 5

Боготекучій зірці уподібнилася ти, всехвальна Євфиміє, коли ангельське світло освітило тебе та ангел Божий зруйнував колесо і зняв тебе, рани сціливши твої. З ним же радісно заспівала ти Богу, Його силу прославляючи: Алилуйя!

Ікос 5

Побачивши це чудо мучитель і всі бувши там, в дивування прийшли і великому диву цьому вражалися, однак не спромоглися пізнати сильну руку істинного Бога: бачивши бо не побачили та чуючи не зрозуміли, окам'яніли бо серця їх. Ми ж, силу Божу на тобі зріємо,яку Богом улюблена Євфиміє, з радістю виспівуємо тобі:

Радуйся, силою Божою чудеса твориш.

Радуйся, невіруючх сціленням своїм здивовуєш.

Радуйся, ангелом невидимо бережена.

Радуйся, сильою мускулою Господньою зміцнена.

Радуйся, бо на славу Христа подвизалася ти.

Радуйся, бо сповіданням своїм Господа прославляла ти.

Радуйся, свята великомученице Євфиміє, невісто Христова всехвальна!

Кондак 6

Проповідницею слави Божої явилася ти, богомудра Євфиміє, до печі бо вогняної приведена, вогню справжнього не побоялася ти, вогнем любові до Богу пламенівючи. На небо очі здійнявши, молитву Господу чинила: Алилуйя!

Ікос 6

Зассяло світло дивно воїнам Віктору і Сосфену, бо у полум'ї дивне видіння побачили: перед ними ангели Божі предстали, полум'я розмели і воспящая невесты Христовой касатися. Побачили чудо це, мучителю промовили: «Не насмілимося ми доторкнутися до цієї святої діви і вкинути її в полум'я, якщо навіть і накажеш голови нам повідсікати, адже бачимо ми чудо велике, яке ти не бачиш. І не терпіти нам ярість твою, а ніж гнів світлоносних мужів, що в полум'ї вогняному стоять». Разом з благорозсудливими воїнами, виспівуємо тобі, мужня Євфиміє:

Радуйся, бо полум'я вогненого не побоялася ти.

Радуйся, бо знову ангельским заступництвом убереглася ти.

Радуйся, бо до світла правдивого Віктора і Сосфена привела ти.

Радуйся, бо їм в Бога увірувати допомогла ти.

Радуйся, силою молитви своєї вогонь в печі згасила.

Радуйся, знову чудо ново перед всіма вчинила.

Радуйся, святая великомученице Євфимію, невісто Христова всехвальна!

Кондак 7

Захотів тебе погубити, наказав нечестивий мучитель твій, мужня Євфиміє, іншим воякам Кесарю та Варію знову тебк в піч вкинути. Полум'я сильне попалило їх нерозважних вояків, ти ж, радуючись посеред печі, як в палаті світлій, пісню трьох отроків виспівуючи, славила Бога: Алилуйя!

Ікос 7

Нове чудо людям невіруючим показа Господь, вогонь адже не доторкнувся святої Євфимії, бо Сам Наречений нетлінний Ісус Христос таємно прийшов в піч до невісти Своєї й оросив неї небесною прохолодою. Ми ж, вражені диву цьому, співаємо тобі розчулено:

Радуйся, від полум'я вогняного Господом збережена.

Радуйся, росою небесною Їм орошена.

Радуйся, цілою та здоровою із печі вийшла.

Радуйся, у подив дивно всіх привела.

Радуйся, бо знову мучителя посоромила ти.

Радуйся, бо віру на ганьбу тому не дала ти.

Радуйся, свята великомученице Євфиміє, невісто Христова всехвальна!

Кондак 8

Дивно є бачити нечестивому проконсулу чудеса,що на тобі чинилися силою Божою, преславна Євфиміє, не знаючи більше чого чинити з тобою, наказ в темницю тебе вкинути. Вслід воїнів Віктора та Сосфена до себе прикликавши, наказав їм ідолам огидним поклонитися. Вони ж, Господу поклонилися, славлячи ім'я Його святе: Алилуйя!

Ікос 8

Всіх Господь й Творець просвітив світлом істини Віктора та Сосфена,що крокували бо на страту та старанно Богу молилися, пролунав з Неба голос Божественний, що до упокоєння їх закликав. З радістю душі свої Богу відавши, нині на небесах разом з тобою, свята Євфиміє, прославляють Бога, з ними ж прийми і наші похвали такі:

Радуйся, бо душі багатьох сповіданням своїм до Бога привела ти.

Радуйся, бо з ними нині веселишся на Небі.

Радуйся, чистотою своєю повсякчасно сяєш.

Радуйся, зіркою яскравою нам виблискуєш.

Радуйся, в Царство Боже нас провадиш.

Радуйся, усім нам спастися бажаєш.

Радуйся, свята великомученице Євфиміє, невісто Христова всехвальна!

Кондак 9

Всією душею своєю Бога славила ти, достоблаженная Євфиміє, коли ведену тебе було на судилище, ти виспівувала Йому: «Боже, пісню нову заспіваю Тобі й буду славити Тебе між племенами і народами, Ти бо є Єдиний істинний Бог і нема іншого Бога, більше Тебе!». З тобою і ми віддамо похвалу істинному Богу нашому: Алилуйя!

Ікос 9

Ораторство людське не спроможне з гідністю прославити всі перетерплені тобою муки і страждання на славу Бога істинного: не зміг бо нечестивий мучитель твій заставити тобі жертви ідолам надати, наказав повісити тебе й тіло твоє гострими ножами стругати. Ти ж, силою Божою, і пізніше цієї тортури неушкодженою залишилася . Мужність і довготерпіння твоє прославляємо, дорогоцінна Євфиміє, волаємо тобі розрадними голосами:

Радуйся, кров'ю себe від голови до ніг обагрянила.

Радуйся, кров'ю пролитою душу свою убілила.

Радуйся, повішення із Христом перетерпіла.

Радуйся, в стражданнях лютих Бога прославила.

Радуйся, бо оспівуючи Бога, зміцнилася ти.

Радуйся, бо в муках з Господом з'єдналася ти.

Радуйся, свята великомученице Євфиміє, невісто Христова всехвальна!

Кондак 10

Спасти жадала душу свою, тіло своє не жалівши преславна Євфиміє, і в рів виритий,що гадами і єхидинами наповнений, безбоязно увійшла ти, хресним знаменням себе осіняючи й до Господа молилася: «Світло моє Ісусе Христе! Ти в утробі водяного звіря непошкодженим Іону зберігши, Ти врятувавши Даниїла від пащ левових, збережи й мене могутньою рукою Твоєю, щоб прославилося в мені ім'я святе Твоє, щоб заспівати Тобі пісню слави: Алилуйя!»

Ікос 10

Стіною твердою та непереможною став тобі Господь, на Його ж надію свою покладала ти, славна діво Євфиміє, бо із рову водяного, по милості Божій, неушкоджена від гадини та зміїв вишла ти, мучителя жорстокість та невір'я посоромлюючи. Того ради прийми похвали наші, що з любов'ю тобі приносимо :

Радуйся, в рів безбоязно увійшовша.

Радуйся, загибелі в нім не назнайшла.

Радуйся, у вірі своїй мучителем нездоланна.

Радуйся, Божою правицею вірно хранима.

Радуйся, бо й істоти водні тебе не пошкодили.

Радуйся, бо й ангели тобі служили і від смерті берегли.

Радуйся, свята великомученице Євфиміє, невісто Христова всехвальна!

Кондак 11

Спів похвальний приносимо тобі, богообрадувана Євфиміє, що не в спромозі розумом своїм досягнути, як ти, аж так молода наяву, такі великі страждання перетерплювала: ти бо на гострих мечах та списах, чагарниках і землею забутою, як птиця, легко прийшовши, Господа преславно прославляючи: Алилуйя!

Ікос 11

Свічею, немеркнучою запаленою й пітьму ідольську розгонюючи, явилася ти, богомудра Євфиміє, вчули бо люди невіруючі, що ти невтомно прославляєш Господа: «Хто розкаже  про велич Господню, розповість усю славу Його», у вірі істинній просвітилися, з ними ж прийми і наші похвали тобі:

Радуйся, Господа вірно та невідступно прославляєш.

Радуйся, на Його Єдиного щиро надіялась.

Радуйся, бо проконсула терпінням своїм посоромила ти.

Радуйся, бо в сіті, що ним розтавленні, не спіймалася ти.

Радуйся, перемаганням страждань своїх мучителя стомила.

Радуйся, від істинного Бога ні на крок не відступила.

Радуйся, свята великомученице Євфиміє, невісто Христова всехвальна!

Кондак 12

Благодаттю даною тобі від Бога, нові страждання перетерпіла ти, мужня Євфиміє, що на тебе мучитель твій підійняв: перепилити бо тебе намагався, не зміг шкоди тобі причинити, на розпаленому вуглі спалити тебе наказав, однак охолодилося  вугілля  ангелами, що  з тобою невідступно перебували. Ти ж, всі тортури мужньо здолала, Подателю сил і міцності Господу Ісусу запівала невпинно: Алилуйя!

Ікос 12

Співаємо сильні подвиги твої, хвалимо терпіння і смирення твоє, боговінчанна Євфиміє, ними бо ворога невидимого посоромивши й вінець нетлінний ти від Господа на Небі здобула . Отже на останні тортури твої знані, на які засудив бо тебе мучитель твій на поїдання звярям, ти молилася Господеві: «Господи сил! Ти явивши на мені Твою непереможну силу і нездоланною правицею, Ти показавши неміч бісів і безумність мучителя, а мене поставивши  вище всіх тортур. Прийми нині мою жертву, принесену Тобі від душі зворушлиої та смиренного духа, і упокій душу мою в оселях святих і в хорі мучеників, бо благословенний ти на віки». Просвіти й нас, всехвальним сповіданням твоїм, щоб викликувати тобі розрадно:

Радуйся, бо люті звірі ногі тобі лизали.

Радуйся, бо причинити шкоди звірі тобі не змогли.

Радуйся, голос з Неба, до обителі небесної тебе призиваючий, вчула.

Радуйся, з веселістю душу свою Господу віддала.

Радуйся, бо з почестями батьками твоїми похована була ти.

Радуйся, бо через пролиття крові своєї невістою Жениха Небеснаго стала ти.

Радуйся, свята великомученице Євфиміє, невісто Христова всехвальна!

Кондак 13

О свята великомученице Євфиміє, Господа невпинно в муках своїх прославляла та від вдячних чад Божих всехвальною названа. Навчи ж й нас все сподівання наше на Єдиного Господа покладати, щоб Їм Єдиним в бідах і скорботах наших зміцнюватися, щоб спромогтися причасниками Царства Його стати, в нім же з тобою оспівувати Йому будемо: Алилуйя!

Поділитися:


Церковний календар