Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

АКАФІСТ МУЧЕНИЦІ ЗІНАЇДІ

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР 

Кондак 1

Обранній Невісті Христовій Зінаїді від любові сердечної починаємо цей акафісний виплетений спів, бо  багато спроможна своїми праведними мученицькими до Бога молитвами, що сприяють нашому спасінню і від будь-яких бід визволяють хто до неї прибігає, тому ради слушно викликуємо усі:

Радуйся, свята мученице Зінаїдо, молитовнице за тих хто шанує тебе!

Ікос 1

Ангелоподібно в світі поживши всеблаженна страстотерпице Зинаїдо, ангельський вид на небі довершила ти. Але виспівуючи нині з ангелами і священних дів мучениць хором піснею Триєдиному Богу, не забудь і нас доземних рідних твоїх в день тортури твоєї виспівуючих так:

Радуйся, обрана угоднице Божа;

Радуйся, вірна раба Господа Твого;

Радуйся, агнице, Агнцю Христу, послідувала;

Радуйся, Невісто Христова прекрасна;

Радуйся, чистотою дівства просяяла;

Радуйся, муками кров'яними прикрасилась.

Радуйся, свята мученице Зінаїдо, молитовнице за тих хто шанує тебе!

Кондак 2

Бачачи свята Зинаїда з сестрою своєю Філоніллою житіє і труди родича свого пресвітлого Павла,що раніше церкву Божу гонив, а після саме прещедро великими апостольськими подвигами її розширив та прикрасив й самі зажадали всією душею Христу попрацювати, отже від ідолів бездушних відвернулися і віри Христової святим Павлом навчені заволали Богу: Алилуйя!

Ікос 2

Розум Богопросвітленний отримавши премудра Зінаїдо, зрозуміла ти суєту світу цього і обрала ти одне душі своїй належне , щоб благодогодити Богу, отже з Филонілою родичкою по тілу і духу собі, надбання матері своєї відкинули і апостолів наслідувати Христа проповідувала ти. Навернені ж тобою до віри істинної, заволали до тебе саме так:

Радуйся, мудра діва, бо світ відкинула, щоб Христа знайти;

Радуйся, мудра діва, що матір зоставила щоб до Бога Отця Небесного, наблизилися. 

Радуйся великого Павла учениця пресвітла;

Радуйся, духом Євангелія від народів апостола напоєна.

Радуйся, від Тарса вийшла і апостольський шлях пройшла;

Радуйся, бо Царство Небесне людям благовістила.

Радуйся, свята мученице Зінаїдо, молитовнице за тих хто  шанує  тебе!

Кондак 3

Силою благодаті Христової зодягнувшись преславна Зінаїдо, звикла ти в силі й майстерству лікувальному й Самому Господу, як віддана Його учениця, уподібнилась проходивши всі міста проповідуючи Євангеліє та безсрібно лікуючи всякий недуг і всяку язву в людях. Тож сціли і наші недуги душевні і тілесні, свята діва, даною тобі благодаттю, щоб завжди волати за тебе Богу: Алилуйя!

Ікос 3

Мала в серці та думці своїй висловлювання Давида пророка "це як добре або що гарно, але як жити братії вкупі". До міста Деметріадійському святії сестри Зінаїдо та Филоніло досягнули і в печеру якусь увійшли, там житіє рівноангельське провадили не перестаючи там недуг людей лікувати, там же в подвигах й чудесах святі, обоє вкупі Господа в душах і тілах прославляли й проповідували, саме такому отже дивному житію вашому вражаємося взиваючи:

Радуйся, Зінаїдо безсрібнице предивна;

Радуйся, великих і лютих хвороб від люду відігнавша.

Радуйся, з Філоніллою протяжному бдінню і ганьбі себе удавала.

Радуйся, дивні знамення звершила. 

Радуйтеся, вкупі Давидивому добре та гарно плином померли. 

Радуйтеся, сестри по плоті сестрами по духу себе показали.

Радуйся, свята мученице Зінаїдо, молитовнице за тих шанує тебе!

Кондак 4

Бурею лютою і заздрістю бісівської дихали на вас, блаженні сестри, навколо тамтешні народи, бо убавилося вами марне їх ідолам, особливо ж бісам поклоніння, заради проповіді вашої чудес та знамень, нестримано запалало на вас, щоб убити від батька брехні вас повчаючи в млі скверни своєї, не знаючи співати Богу: Алилуйя!

Ікос 4

Почули превелику твою чесноту, блаженна Зінаїдо, люди благорозумні звідусіль удалися до тебе, з вірою на лікуючу благодать,що в тобі перебуває й подає швидке сцілення, прославили Бога і тебе цілительку та угодницю Його величали співами такими:

Радуйся, помазана миром благодаті;

Радуйся, Божественних дарів зберігання;

Радуйся, милостей Господніх джерело

Радуйся, швидка помічнице стражденних;

Радуйся, наставнице заблуканих;

Радуйся, благочестивих особлива славо.

Радуйся, озлоблюваних тверда стіна.

Радуйся, свята мученице Зінаїдо, молитовнице за тих хто шанує тебе!

Кондак 5

Богоприплинній зірці була ти подібною, всехвальна, у місті Деметриаді, країну світлом ділами своїми освітила, слово благовістя знаменнями утвердила, усіх навчаючи Істинному Сонцю Правди Христу Богу співати: Алилуйя!

Ікос 5

Бачимо твоє велике до недужих тілом і душею людям співстраждання, тих хто до тебе прибігає світлійша Зінаїдо, опромінь тому від небесних височінь світлом твого лікування і наші недужі тіла і гріхом потемнілі душі, щоб підійнятися і виправитися тобою радісно виголосити тобі:

Радуйся, мироварнице на всі недуги лікування виточуєш.

Радуйся, лікувальнице швидка та милосердна.

Радуйся, співстрадальнице людям благодійнице;

Радуйся, язв тілесних й скорбот душевних наших відвідувателько.

Радуйся, потребуючих захисту твого не противишся;

Радуйся, завжди за нас перед Богом клопочешся.

Радуйся, свята мученице Зинаїдо, молитовнице за тих хто шанує тебе!

Кондак 6

Проповідником духовним до апостолів істинно зрівнялася ти всехвальна діва і  тобі бо висловлювання Владичні додаємо, коли мовив своїм ученикам: "Ідіть проповідуйте, бо наближається Царство Боже, недужих уздоровлюйте, прокаженних очищайте даремно дістали, даремно давайте". Всіх людей навчили вірно Богу співати: Алилуйя!

Ікос 6

Засяяло світові світло істини Євангельської і озлобилася і очистилася в безсилі своєму прогонююча ним пітьма принада бісівська: незносна бо своєї поразки, лукавий змій тіла мучеників люто знищив, але тим більше душі їх до Христа скорше перейти змогли. І тут отже духом лютості навчені народи безумні привели ніччю, як сини пітьми наявні у печеру святих дів Зінаїду та Филонілу, їх до успіння смертного побили тіла  камінням, їх саме душі в оселях райських зустріли, чини ангельські заволавши саме так: 

Радуйтеся, святії мучениці гоже постраждали й нині увінчані. 

Радуйтеся, чини безплотних та мучеників число обумовили заповнивши. 

Радуйтеся, Стефану першостраждальцю взірцем відходу подібні;

Радуйтеся, Феклі, жон начальниці норову житія рівні. 

Радуйтеся, тілеса убивши, а душі ж ваші в руках Божих та мук їх не доторкнулося;

Радуйтеся, синами пітьми в млі нічній усічені, але світло та ясно пам'ять ваша на землі славиться разом з Філоніллою.

Радуйся, свята мученице Зінаїдо, молитовнице за тих хто шанує тебе!

Кондак 7

Забажала Господу благоугоджати покинула ти дім батьківський і в печеру поселилася ти, в печері саме ради Народженого: і там заповіді Його виконуючи і інших навчала, навіть до смерті мученицької вірна була ти з приятелькою твоєю Йому, страдальнице Зінаїдо, отже за це вінець правди нині отримавши, співаєш Йому вічно на небі: Алилуйя!

Ікос 7

"Нову заповідь даю вам, щоб любили одне одного, - сказав Господь до обраних Його - більшої адже тої любові ні хто не має, щоб хто душу свою покладе за друзів своїх". Цієї заповіді відданою виконавцею бачимо тебе Боговибрана мученице Зінаїдо, любов велику до Бога й ближнього свого в житті явивши, та душу свою за друзів, більше саме за Христа як друга й жениха свого поклала. Тому заради і ми з любов'ю сьогодні волаємо тобі:

Радуйся, велелюбна страдальнице, милосердям до людства всенаповнена:

Радуйся, дивна страстотерпице ближнього свого, як сама себе возлюбила. 

Радуйся вірна ученице Христова, заповіді Його прекрасно зберегла:

Радуйся, за Христа та добрі діла твої від злодіїв камінням побита.

Радуйся, тим камінням, до наріжного каменя - Христа, любов'ю прилучена.

Радуйся, як голубка чиста, душею до Найчистішого швидко здійнялася.

Радуйся, свята мученице Зінаїдо, молитовнице за тих хто  шанує тебе!

Кондак 8

Дивне і преславне чудо бачимо на тобі добра мученице Зінаїдо, тебе бо від любові Божої, адже твій родич Павло - ніщо розлучити неспроможне: ні скорбота, ні тіснота, ні гоніння, ні голод, ні нагота, ні біда, ні меч камінний, ніяка істота, ні життя, ні смерть не розлучило. Ти душею до Бога в райські оселі здійнялася, більше з Ним поєдналася ти, але й від люду після смерті не розлучаєшся ти, нахиляючи ласкаво вухо до всіх хто  тебе з вірою прикликає і допомогаєш всім хто шанує пам'ять твою, Богу ж волає: Алилуйя!

Ікос 8

Весь ти діянь і жадань межо, весь ти приємність моя - Найсолодший Ісусе - так взивала ти мученице Зінаїдо в молитвах своїх до Господа, всією душею і серцем до Його жевріла, коли нечестиві люди каміннями кидали на тебе, та гірким убивством своїм цим вельми насолоджено й до Бога зійшла - насолоди і наші скорботи, блаженна діво, щоб солодко викликувати тобі:

Радуйся, свята горлице Найсолодшого возлюбила:

Радуйся, славна, на Ісусову насолоду лихо земне обернула.

Радуйся, рани Господа твого на тілі своєму понесла:

Радуйся, по - ангельски тому послужила:

Радуйся, лютості невірних не побоялася:

Радуйся, вірних серця звеселила.

Радуйся, свята мученице Зінаїдо, молитовнице за тих хто шанує тебе!

Кондак 9

Всяке єство здивувалося Зинаїдо, сяянню в тобі благодаті і багацтву чеснот: ангелоподібної чистоти твоєї, мужності в скорботах і стражданнях. В немічному жіночому тілі проявленному, міцній любові до Христа і великому співстражданню до люду, що  на них чинила ти преславна, щоб їм співати: Алилуйя!

Ікос 9

Оратори багатослівні не спроможні з гідністю описати подвиги твої, добропереможна мученице, як непереможною Божою благодаттю, юна діва наявно перемогла ти давнього відвічного ворога й посоромила ти ідольську оману, безліч душ до Христа привела. Ми ж подивом сповнені, в немочі красномовства нашого смиренно взиваємо тобі:

Радуйся, ангелів радісне видовище і люду побожне здивування:

Радуйся, демонів гірке ридання та служителів їх безсильне розлючення.

Радуйся, кров за Христа пролила:

Радуйся, тіло за Нього на мученицьку смерть віддала.

Радуйся, з великим Павлом твоїм подорож звершила та віру зберегла.

Радуйся, у палацах першонароджених на небі оселилася.

Радуйся, свята мученице Зінаїдо, молитовнице за тих хто шанує тебе!

Кондак 10

Спаситель й Господь, безліч утішає друзів своїх сповіщав Сам пречистими вустами своїми: "Пригадайте те  слово яке Я вам сказав . Не є раб більший за господаря свого, як мене гнали і вас виженуть; як слово Моє зберігали і ваше берегтимуть". Це все справджується бачимо на тобі свята Зінаїдо, тебе бо вірну рабу Господню вкотре і потурали доволі безвірники за взірець Господа твого, але настільки більше багатьох від людей твоє слово зберегли! З ними і ми від тебе волаємо Спасу: Алилуйя!

Ікос 10

Царю й Богу своєму як жертва благоприємна принеслася ти, богомудра страстотерпице, отже з Христом в небесному наметі перебуваєш, і нас перед престолом Його не забудь, які викликують тобі таке:

Радуйся, з веселістю понесла за Христа знеславлення:

Радуйся, справедливу отримала за труди свої від Його нагороду.

Радуйся, агнице смиренна від лютих воїнів тілом пошматована:

Радуйся, ластівко спритна від духів лютих піднебесної на митарствах душею не стримна.

Радуйся, в радість Господа твого скоро увійшла:

Радуйся, і наші прохання до нього возносиш.

Радуйся, свята мученице Зінаїдо, молитовнице за тих хто шанує  тебе!

Кондак 11

Спів цей акафісний, знаємо що багато не вистачальний до правдивих похвалінь твоїх добродійств свята мученице, одначе настільки сильно може допомогти твоя праведна молитва нам недостойним і за ці малі піснеспіви якщо тільки від щирого серця тобі вознесемо та з любов'ю за тебе викличемо Богу: Алилуйя!

Ікос 11

Світлосяйного дня всезагального мертвих воскресіння й страшного суду Божого чекаючи жахаємося лютих наших діянь і безмірних гріхів, що ними заразом прогнівлюємо Творця і Спаса нашого. Але маючи тебе, блаженна заступнице за нас перед Господом, як мудру Євангельську Діву, що жениха в опівночі світло зустріла, надіємося і нам дверей світлиці небесної не зачиняться твоїми молитвами викликуючим тобі саме так:

Радуйся, діво, премудра зі світильником палаючим повним єлея добрих діл до Христа зійшла:

Радуйся, на шлюб агнчий з вибранними радісно й переможно в світлій одежі увійшла.

Радуйся, перед престолом Агнця заколеного з душами убієнних за Слово Його, пісню возносиш:

Радуйся, на престолі Слави судити жадаючого, за світ благаєш.

Радуйся, найбільше за безліч тезоіменитих твоїх на землі хто живе, спасіння перед Богом завіряєш:

Радуйся, і у вірі померлих тезоіменитих своїх, гріхів прощення та райських дверей відкриття молиш.

Радуйся, свята мученице Зінаїдо, молитовнице за тих хто шанує тебе!

Кондак 12

Благодать від Бога дана тобі була ще в житті тимчасовому, преблаженна, уздоровлювати душевні й тілесні хвороби до тебе прибігаючих, віруємо отже що в житті вічному і блаженній у Бога, який прославив тебе та до себе наблизив найбільше цих дарувань всесповнена ти, і можеш допомогти будь-якій людині у всілякій скорботі й болісті хто з вірою до тебе удається й Богу православно в теплоті серця волає: Алилуйя!

Ікос 12

Оспівуючи твої труди нарівні апостолів , подвижницьке житіє і страждальну смерть, вічнославна Зінаїдо, молимо тебе простягни твою з неба поміч на нас,що живемо в пітьмі пристрастей та спокус і твоєю перед Богом сміливістю скоро підійми з постелі немочі душі й тіла волаючих тобі:

Радуйся, з Марією, Оленою, Ніною, Ольгою і іншими, що їх подвигами по силі твоїй уподібненню славишся;

Радуйся, з мученицями дівами Феклою, Варварою, Катериною, Анастасією та сестрою Филонілою й іншими у світлому лиці тріумфуєш.

Радуйся, з преподобнми дівами Пелагією, Февронією, Марією та іншими  чинами, як пустельниця веселишся;

Радуйся, з Косьмою, Даміаном й Пантелеймоном і всіма цілителями, як безсрібнице прославлювана.

Радуйся, з Ангелами і всіма святими в торжестві церкви небесній перебуваєш.

Радуйся, і нас грішних від єдності церкви земної не відпадаючих не забуваєш.

Радуйся, свята мученице Зінаїдо, молитовнице за тих хто  шанує тебе!

Кондак 13

О, преславна страстотерпице Христова Зінаїдо, смиренна Його угоднице і повсякденна за нас до Нього благальнице. З вірою, надією й любов'ю до твого заступництва перед Богом після Богородиці нас линучих прийми і від всіляких хвороб, бід та смерті ублагай, щоб з тобою взивати Богу: Алилуйя

Молитва:

О, преславна му́ченице Христо́ва Зінаїдо, благонадійна на́ша перед Го́сподом повірительнице. До Тебе́ припадаємо і мо́лимося: да́й на́м бути прича́сниками любові твоєї до Бо́га і бли́жнього — що нею при житті свята́ твоя́ душа́ перенаповнена була. Опромінь на́с істинною, просвіти́ розу́м й се́рце світлом Боже́ственної науки, навчи́ на́с тобі унаслідувати вірно, Бо́га і бли́жнього на́шого люби́ти і за́повіді Го́спода виконува́ти без гріха, щоб ча́дами світла яви́тися воістину. Споглянь милосердно на вся́ку ду́шу вірних твоїх шанувальників, що ми́лості й допо́моги твоєї шукають. Бу́дь всім на́м в хворобах ціли́телькою, в ско́рботах утішителькою, в печа́лях відвідувальницею, в біда́х й потребах помічницею, в ча́с же сме́ртний ласкавою покрови́телькою та захисницею і всім будь-які прохання на благо спо́вни. Щоб при по́мочі моли́тов твоїх да́й на́м спасіння вічне отримати і Ца́рство Христо́ве успадкувати, сла́влячи ди́вного у святих своїх Бо́га, Отця і Сина і Святого Ду́ха на віки віків. Амінь.

Поділитися:


Церковний календар