Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Акафіст святому преподобному Даниїлу Стовпнику

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР 

Тропар  глас 1:

Був ти стовпом терпіння,/ наслідуючи праотців, преподобний,/ Іова у стражданнях, Йосифа у спокусах,/ і Безплотних житієм/ перебуваючи в тілі, Даниїле, отче наш,// моли Христа Бога, щоб спаслися душі наші.

Кондак глас 8:

Як зірка найясніша, ти блаженний, зійшов на стовп,/ світ просвітив ти преподобними ділами твоїми/ і темряву спокус відігнав ти, отче./ Тому молимо тебе:// і нині засяй в серцях рабів твоїх незахідним світлом розуму.

Кондак 1

Вибранний угоднику Христовий, преподобний стовпнику й преславний чудотворче, що засяяв світові, як зірка багатоблискуча, подвигами й чудесами своїми, прославляємо тебе любов'ю, отче Даниїле. Ти ж, що маєш смідивість до Господа, молитвами твоїми від бід і скорботних обставин звільни нас, щоб подячно, з розчуленням, взивати до тебе:

Радуйся, преподобний отче Даниїле, теплий за світ до Бога молитовнику!

Ікос 1

Ангельському житію від юності твоєї поревнував, преподобний, взявши труди і подвиги чернецтва, в них же до самої смерті перебував, Богу угодивши й слави небесної сподобився ти. Тому ради похвальбами виголошуємо до тебе, волаючи саме так:

Радуйся, Даниїле, молитвами матері твоєї виблаганий;

Радуйся, неплідною народжений.

Радуйся, пророцьким іменем названий;

Радуйся, батьками твоїми на служіння Богу суджений.

Радуйся, від юності чистоту житія возлюбив;

Радуйся, в отроцтві духові плоть свою скорив.

Радуйся, преподобне отче Даниїле, теплий за світ до Бога молитовнику!

Кондак 2

Побачивши тебе отроком молодим , що в обитель ченців прийшов, старці і братія відмовлялися постригу сподобити, промовляючи, що молодість юності не здатна трудів чернецтва понести. Ти ж, відповів, мовлячи: для мене  бо життя Христос , а померти знайдення. Тому ради взиваємо за тебе Богу: Алилуйя!

Ікос 2

Зрозумівши Боже повеління в твоєму покликані працювати Господеві і чув до того ж благання батька свого й матері своєї, тож перед очима їх постриженим був, преподобні отці ангельського образу сподобили тебе, Даниїле. Ми ж, славлячи саме таку незмінність твою, взиваємо тобі саме так:

Радуйся, Богом вибраний;

Радуйся, Господом прикликаний.

Радуйся, храмові Святому Духові предуготований.

Радуйся, вівтар на священнослужіння Господу освячений.

Радуйся, плоть свою з пристрастями від юності розпинаючий;

Радуйся, великі подвиги благочестя в чернецтві показав.

Радуйся, преподобний отче Даниїле, теплий за світ до Бога молитовнику!.

Кондак 3

Силою Вишнього осіненний, зростав і кріп духом, блаженний Даниїле, і вишуканого житія початок уготовивши, виспівуючи вустами й духом Богові: Алилуйя!

Ікос 3

Маючи величне бажання поклонитися святим місцям, йшовши, блаженний Даниїле, від Месопотамії в святе місто Єрусалим та іншими містами й селами святої землі і там поклонився Христу Богу нашому. Такою ревністю прославляємо, приносячи  тобі  вирази саме такі:

Радуйся, Даниїле, бо всім серцем Бога возлюбив ти;

Радуйся, бо віл сили в силу сходив ти.

Радуйся, бо зоставив роздольне;

Радуйся, бо віднайшов небесне.

Радуйся, бо світильником Духа Божого показався ти не згасаючим;

Радуйся, бо дар Божий явив ти в собі зігріваючий.

Радуйся, преподобний отче Даниїле, теплий за світ до Бога молитовнику!

Кондак 4

Бурею пристрастей, охоплених світ, жезлом стримання, отче Даниїле, в собі упокрив, на гору безпристрастя вседушно спрямував, тож Богу і Ангелам чистотою розуму  безтурботно розмовляєш, волаючи: Алилуйя!

Ікос 4

Почувши, що є в Антіохії на стовпі подвижник блаженний Симеон дивногорець, запалився ти, отче, до насліддя подвигом того. Тож саме створив стовп, зійшов на нього й розпочав жити Богу між небом та землею, одного уникаючи, до іншого наближаючись,заради них бувши, викликуємо до тебе саме так:

Радуйся, преподобний Даниїле, в полум'ї благочестя непрохолодний;

Радуйся, в трудах і подвигах невтомний,

Радуйся, шляхом до неба стовп вибрав;

Радуйся, на стовпі, як на хресті, плоть свою з пристрастями розіп'яв.

Радуйся, житієм святого Дивногорця полонений;

Радуйся, ревністю до подвигів стовпництва запалений.

Радуйся, преподобний отче Даниїле, теплий за світ до Бога молитовнику!

Кондак 5

Зіркою великоблискучою, блаженний, на стовпі явився світу, пітьму омани відігнав ти. Отже молимо тебе: і нині спалахни в серцях наших немеркнуче світло розуму, щоб волати за тебе Богу: Алилуйя!

Ікос 5

Побачили люди, преподобного, на стовпі вознесеного тебе і сяянням чудес всіх опроміненого з вірою прибігаючих, серцем і вустами любов'ю взивали до тебе так:

Радуйся, отче, на стовпі себе зміцнив;

Радуйся, всілякій жорстокості житія стовпного себе скорив.

Радуйся, в літі  спеку сонячну перетерпів;

Радуйся, в зиму холод лютий відкинув.

Радуйся, бо дощем і вітрами перебував ти охоплений;

Радуйся, бо і демонами був ти спокушуваний.

Радуйся, преподобне отче Даниїле, теплий за світ до Бога молитовнику!

Кондак 6

Проповідує світ весь тебе, преподобний Даниїле, як демонів прогонителя, болістей цілителя та інших багатьох чудес звершителя. Ми саме, Бога який тебе прославляє, волаємо Йому: Алилуйя!

                                                                         Ікос 6

Просяяв ти світові світлом предивних твоїх подвигів, преподобний Даниїле. І, на стовпі підвищений був, із гонителя твого вчинив ти благодійника, бо стовп збудував тобі другий й славу імені та подвигів твоїх примножив, - на спасіння з вірою прийшовших до тебе і допомоги твоєї просячи. Тому заради волаємо тобі саме так:

Радуйся, боротьби повстаючих на проти  тебе переможцю;

Радуйся, злих помислів викорінителю.

Радуйся, добрих побажань сіячу;

Радуйся, таємних замірів викривателю.

Радуйся, бісів прогонителю;

Радуйся, хворих цілителю.

Радуйся, преподобний отче Даниїле, теплий за світ до Бога молитовнику!

Кондак 7

Забажав муж якийсь премудрий і письменний  за надання дочці його здоров'я і спасіння рукою , за  молитвами твоїми, преподобний, вдячно принести, написав на стовпі твоєму вірші саме ці: "тут стоїть муж, стихіями непошкоджений; поживу маючий безсмертну, а не земну, його ж помешкання стовпи прекрасні, що славлять Сина Матері безшлюбної". Ми, ж славимо Бога, який прославляє святих Своїх, і похвальну пісню співаємо Йому: Алилуйя!

Ікос 7

Новим Іовом явився ти світу, дивовижний Даниїле, безліччю охопленим був скорботами і спокус; але Давидову смиреність, Якову незлобивість та цнотливості Йосифової, більше же терпіння Іове здобув, все перемігши. Тому ради волаємо тобі саме так:

Радуйся, преподобний Даниїле, посудино благодаті вибраний;

Радуйся, чудотворче особливий.

Радуйся, милості Божою здобувателю;

Радуйся, до Бога ближній повірителю.

Радуйся, променистий світильнику;

Радуйся, Богом вінчаний подвижнику.

Радуйся, преподобний отче Даниїле, теплий за світ  Богові молитовнику!

Кондак 8

Дивними чудесами прославлявся, преподобне отче Даниїле, утвердив ти віру і надію в людях, бо багато може молитва праведного. Ми ж, віруємо, бо адже після Бога надію на тебе покладаємо, також саме сприймаємо молитвами твоїми просиме, співаємо Богу за тебе: Алилуйя!

Ікос 8

У всю зброю Божу зодягнувся, преподобний отче Даниїле, спромігся ти стати наперекір всім підступам диявольським, на стовпі третім, і найвищим, завдяки тобі спорудженим, подвизався ти. І нас, преподобний, гріхами схвильованих, заступництвами твоїми звільни, щоб викликувати тобі так:

Радуйся, клопотарю всім спасіння;

Радуйся, приводиш грішників до виправлення.

Радуйся, скорботним подаєш утіху;

Радуйся, лютих зводиш до посоромленню.

Радуйся, духів спокусних прогонителю;

Радуйся, покаяння запроваджувачу.

Радуйся, преподобний отче Даниїле, теплий за світ до Бога молитовнику!

Кондак 9

Всілякі скорботи, хвороби, спокуси, на стовпі подвижно , преподобний отче Даниїле, перетерпів ти. І всім цим, відбувалось на тобі  поміччю Божою, і переможцем явився ти. Тому заради волаємо за тебе Богу: Алилуйя!

Ікос 9

Оратори багатослівні не спроможні вимовити подвигі твої і піклування за тебе Боже, преподобне отче Даниїле, бо до багатоманітним чудесам і пророчого дара не лишився та благодаті священства сподобився. Ми ж, любов'ю переможені, сміливо смиренномудренно прикликаємо тебе саме так:

Радуйся, вірний рабе Владики всеблагого;

Радуйся, храме Духа Всесвятого.

Радуйся, священику, Богом обраний;

Радуйся, благодаті цвіт запашний.

Радуйся, орган псалмоспіву солоткотендітний.

Радуйся, преподобний отче Даниїле, теплий за світ до Бога молитовнику!

Кондак 10

Спасти бажав всіх ближніх й дальніх у стовпа твого, блаженний Даниїле, Господь наглядом Своїм спроваджуючи до тебе багато люду, молитви, благословення, освячення й напоучення просячи у тебе. І цих бачачи людей, спостерігаючи в пітьмі заблудлих, до світла істини навернув. Ми ж, славлячи Спасителя всіх, що прийшов у світ грішників спасти, співаємо за тебе Богу: Алилуйя!

Ікос 10

Стіна ти всім, преподобний отче Даниїле, хто з вірою та надією до заступництва твого прибігає. Отже і нам, в скорботах, болістях та спокусах з упованням до тебе прийшовшим, допомогу твою і заступництво милосердя яви, тож з любов'ю волаємо тобі саме так:

Радуйся, пристановище опанованим;

Радуйся, заступництво озлоблюючих.

Радуйся, засмученим утіхо;

Радуйся, немічним зміцнення.

Радуйся, безнадійним підбадьорення;

Радуйся, молінь скоре здійснення.

Радуйся, преподобний отче Даниїле, теплий за світ до Бога молитовнику!

Кондак 11

Спів всерозрадний і подяку Господу Богу приносимо, бо маємо тебе, преподобний отче Даниїле, молитовника за нас грішних і святими молитвами твоїми спасаємося. Заради цього, перед святою іконою твоєю старанно припадаємо і покровителем нашим тебе вшановуємо, всепобожно волаємо за тебе Богу: Алилуйя!

Ікос 11

Світлосяйною свічею благодаті Божественної бачимо тебе, преподобний отче Даниїле, яка просвітилися благовістям про преславне житіє твоє. Твоїми бо молитвами від недуг своїх багато звільняються. До цих саме  вуст твоїх віднайшлася благодать Божа, яка спасительна людям, адже від словес твоїх розчулюються послушні тебе і життя своє змінивши. Отже заради викликуємо тобі саме так:

Радуйся, преподобний отче Даниїле, віри утвердження;

Радуйся, церкви Христової прикрасо.

Радуйся, розуму духовного скарбе;

Радуйся, спасіння особливий наставнику.

Радуйся, зірко, на твердині церковній виблискуєш;

Радуйся, сопілко божественна, словесами й ділами всіх утішаєш.

Радуйся, преподобний отче Даниїле, теплий за світ до Бога молитовнику!

Кондак 12

Благодать Божественну, яка милує нас, у тобі, преподобний отче Даниїле, бачимо, адже і німий від народження промовити спромігся, і кульгавий від народження сцілився, радуємося і хвалимо Бога й тебе, як скорого молитовника і помічника, взиваючи до Бога: Алилуйя!

Ікос 12

Співаючи подвиги твої, преподобний отче Даниїле, ублажаємо рівноангельське житіє твоє, пошановуємо відхід перебування твого,що  на нього сходилися не тільки священноначальники та клір церкви земної, але і церкви першородних, що на небесах написані. Ти ж, радуючись, віддавши чисту і святу душу твою в руки Божі. Бог саме прославив тебе по успінні твоєму чудесами великими. Прийми отже, всеблаженний отче Даниїле, і від нас принесене тобі величання саме таке:

Радуйся, мешканцю церкви торжествуючих;

Радуйся, з Ангелами тріумфуючий.

Радуйся, радості вічної всенаповнюваний;

Радуйся, з пророками величаючий.

Радуйся, з апостолами прославлюваний;

Радуйся, зі святителями благословляючий.

Радуйся, з мучениками вінчаний;

Радуйся, з преподобними ублажаючий.

Радуйся, преподобний отче Даниїле, теплий за світ до Бога молитовнику!

Кондак 13

 О предивний і преславний угоднику Божий, преподобний та богоносний отче Даниїле, тілом на землі спочиваючий, душею на небі проживаючий, духом же від  постійних тобі не відлучний, прийми благання наші. Споглянь милостиво з висоти небесної слави твоєї на нас, що в розчуленні молебно постали перед святою твоєю іконою, й ублагай Владику Спаса усім спастися душам нашим та в цьому і в майбутньому віці серцем і вустами співати Богу: Алилуйя!

    Молитва преподобному Даниїлу Стовпнику

 О преподобний і богоносний отче наш Даниїле, ублажаємо великі подвиги житія твого, — скорботи люті, хвороби, спокуси, що ними саме переможцем предивним показався ти. Величаємо дарування благодаті Господньої, тобою многочестне и многообразне явленныя болящим и скорбящим, грешным и заблудшим во спасение их. Поминаємо тебе наставником премудрим, що промовляв людям словеса учительні від слова Господнього, душі зворушуючи і розсудки та серця до Бога навертаючи. Молимося тобі: не забудь, о, преблаженний отче, віри нашої до тебе і надії сподівання нашого на тебе,що перед святою іконою твоєю повсякчасно предстоїть і тепло  молиться. Сподоби нас, розумно споглядаючих на відхід існування твого, унаслідувати вірі й любові твоїй. Поминай нас, недостойних, у святих твоїх і благоприємних молитвах до Бога, як священик Божий, що предстоїш у Престола Вседержителевого. Молимо тебе, великий молебнику й чудотворцю святий, будь нам завжди утішителем, цілителем, помічником та заступником, і покровителем, й наставником відданним. Не змовчи, волаючи за нас до Господа, щоб з терпінням полинути на перед'явний подвиг спасіння душ наших, споглядаючи на тебе, святий учителю наш, і благочесно й праведно, в єдності духа, в однодумності віри та любові пожити в нинішньому віці; в майбутньому  тож сподобитися славити благодать і людинолюбність Єдиного в Тройці славимого Бога, Отця і Сина і Святого Духа на віки віків. Амінь.

Поділитися:


Церковний календар