Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Блаженнійший Митрополит Епіфаній звершив Божественну літургію у Спасо-Преображенському соборі

У девʼяту річницю з дня упокоєння Митрополита Володимира (Сабодана), 5 липня 2023 року, Предстоятель Православної Церкви України Блаженнійший Митрополит Епіфаній звершив Божественну літургію у ставропігійному Спасо-Преображенському соборі на столичних Теремках.

Його Блаженству співслужили митрополит Луцький і Волинський Михаїл, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр, митрополит Білоцерківський Євстратій, архієпископ Володимирський і Нововолинський Матфей, архієпископ Житомирський і Поліський Володимир, архієпископ Вишгородський Агапіт, архієпископ Харківський і Слобожанський Митрофан, єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій, єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій, єпископ Богородчанський Феогност, клірики собору та запрошене духовенство.

За літургією молилися голова Парафіяльної ради собору Ігор Лисов, Герой України Ігор Гордійчук та віряни.

Під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ; за спокій душі приснопамʼятного Блаженнійшого Митрополита Володимира (Сабодана) та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини й мирних жителів.

Наприкінці богослужіння Блаженнійший Митрополит Епіфаній звернувся до вірян із першосвятительським словом.

«Ми по-особливому підносимо наші молитви за спокій душі приснопамʼятного Блаженнійшого Митрополита Володимира. Сьогодні виповнюється 9 років з часу його упокоєння, і всі ми покликані не тільки згадувати, пам’ятати, а і підносити свої молитви. Бо саме через молитву ми проявляємо до тих, які відійшли від нас у вічність, нашу любов і засвідчуємо, що людина душею є безсмертна. Вона приходить у цей світ, щоб проживши певний проміжок часу, успадкувати вічне блаженне життя. І кожна людина тут, на землі, обирає собі вічність.

Сьогодні ми згадуємо архіпастиря, Предстоятеля Української Православної Церкви, який трудився, молився, жив і мріяв, будучи українцем, мати свою незалежну помісну Українську Православну Церкву. Він робив все від нього залежне, але, на жаль, не дожив до того часу, коли Українська Церква справді стала незалежною, отримавши Томос про автокефалію, той документ, який засвідчує, що ми є насправді незалежною помісною Українською Православною Церквою українського народу.

Ми соборно піднесли молитви за спокій його душі, щоби Господь удостоїв його нетлінного вінця у Царстві Небесному, простивши йому гріхи вільні й невільні», – зокрема сказав Митрополит Епіфаній.

На завершення Предстоятель Православної Церкви України вручив високі церковні нагороди благодійникам Преображенського собору.

Своєю чергою Голова Парафіяльної ради собору Ігор Лисов від імені громади висловив вдячність Предстоятелю за візит та духовну опіку й подарував панагію, а митрополит Олександр – подарував ікону святого рівноапостольного князя Володимира із часточкою мощей.

Після літургії Митрополит Епіфаній звершив літію за упокій душі Блаженнійшого владики Володимира (Сабодана) перед пам’ятником на його честь.

Цього ж дня Блаженнійший Митрополит Епіфаній духовно підтримав українських спортсменів та тренерів національних збірних зі стрибків у воду та синхронного плавання, які відправляються на чемпіонат світу, та побажав їм перемоги.

Пресслужба Київської МитрополіїУкраїнської Православної Церкви (ПЦУ)

Поділитися:


Церковний календар