Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

АКАФІСТ СВЯТІЙ ПАСЦІ

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР 

АКАФІСТ СВЯТІЙ ПАСЦІ 

Кондак 1

Вибранний і з днів – цей названий і святий день, свято над Святами  і Торжество і з  торжеств, ось Христос воскрес триденний з гробу, пекло полонив і людей воскресив, Його ж прославляємо тож виголошуємо усі:

Христос воскрес, смерть подолав, - люди веселіться!

Ікос 1

Ангели, Христе Спасе, сьогодні співають на небесах Твоє із мертвих Воскресіння, і нас на землі сподоби чистим серцем Тебе з радістю славити і оспівувати:

Христос воскрес, – Ангели торжествуйте на небі; Христос воскрес, – люди тріумфуйте на землі.

Христос воскрес, – виклиньте Господеві вся земля; Христос воскрес, – заспівайте Богу нашому нову пісню.

Христос воскрес, – праведники сьогодні нехай звеселяться; Христос воскрес, – ворота пекельні сьогодні нехай зруйнуються.

Христос воскрес, смерть подолав, – люди веселіться!

Кондак 2

Бачивши воскреслого Сина Свого і Бога, Богоблагодатна Чиста, Єдина добра в жонах і Непорочна, і потому радуйся почувши від Його перша, всіх радість сприйняла, Богомати Всенепорочна, і радуючись, в серці своєму виголосила: Алилуйя!

Ікос 2

Розсудливо небеса тож веселяться, земля саме тож радується, тож тріумфує ж світ весь, видимий же й невидимий, підняття Христове, співаємо ж Йому:

Христос воскрес, – радість вічна; Христос воскрес, – скорботи вже тож не будуть до того ж.

Христос воскрес, – тож святкує отже все творіння; Христос воскрес, – вся піднебесна тож радується з нами.

Христос воскрес, – сьогодні спасіння світу; Христос воскрес, – сьогодні Сонце красне з гробу всім засяяло.

Христос воскрес, смерть подолав, – люди веселіться!

Кондак 3

Силою Божественною Адама праотця спасший, смертне помешканя Своєю смертю сьогодні зруйнував, і все Божественними виблисками Воскресіння засвітило,  збудивши мертвих від віку, Христе Спасе наш, початок померлим став, щоб чути від усіх: Алилуйя!

Ікос 3

Маючи безмірне милосердя, зійшов з небес і втілився недосяжно для розуму, Христос Бог наш зійшов в підземелля землі, і підняв з Собою Адама, і всіх адомовими кайданами нагромаджені бачили, до світла йдучи, Христе, веселими ногами, Пасху прославляючи вічну так:

Христос воскрес, – де твоя, пекло, перемога? Христос воскрес, – де твоє, смерть, жало?

Христос воскрес, – мертвий не один у гробі; Христос воскрес, – життя тож існує нині.

Христос воскрес, – заполонилося пекло, смілійте мертві: Христос воскрес, – гроби відкрилися, підніміться від пекла.

Христос воскрес, – смерть подолав, люди веселіться!

Кондак 4

Буря скорботи вже нині припинилася, жіночий же хор з ароматами прибіг дуже вранці до гробу Життєподавця, шукаючи перше сонця Сонце ,що зайшло деколи  в гріб, пречистого ж тіла Твого, Христе, не знайшовши мовили: хто взяв мертвого, нагого й похованого? Світлоносця ж Ангела побачили на гробі сидячого, зі страхом заволали Богу: Алилуйя!

Ікос 4

Почули від Ангела мироносиці діви: Чого шукаєте Живого між мертвими? Чого шукаєте Нетлінного в тлінні? Радуючись саме, поклоняйтеся Живому Богу, Пасху потаємну зрозумійте, і приятелеві з приятелям  весело взивайте:

Христос воскрес, – Пасха велика нам сьогодні засяяла; Христос воскрес, – ридання час нам нині зупинився.

Христос воскрес, – сьогодні Євине засудження відпустилося; Христос воскрес, – сьогодні плач наш, на радість перемінився.

Христос воскрес, – замість мира пісню принесімо Владиці; Христос воскрес, – замість сліз – очистимо почуття та Його побачимо.

Христос воскрес, смерть подолав, – люди веселіться!

Кондак 5

Богопишно воскрес Христос із мертвих, Магдалина Марія прилинула до гробу Життєподавця, побачила саме, що камінь відвалений був від гробу, з плачем сказала сидячим Ангелам: Де отже сховали Вічне Життя? Або Господа мого віддайте, або зі мною Йому ж усі з вірою заголосіть: Алилуйя!

Ікос 5

Угледіла Христа Магдалина у гроба, як вертоградаря, Його запитала мовивши: Скажи мені, де поклав ти Його, щоб я взяла Його? Пізнавши саме Воскресіння Твоє, Христе, всьому світу так благовістила:

Христос воскрес, – жони натомлені від сліз; Христос воскрес, – діви увійдіть в радість Господа свого.

Христос воскрес, – Апостоли радістю Божественною звеселіться; Христос воскрес, – люди усі насолодіться цього доброго торжества.

Христос воскрес, – перші та останні день вшануйте; Христос воскрес, багаті і убогі одне з  одним святкуйте.

Христос воскрес, смерть подолав, – люди веселіться!

Кондак 6

Проповідниці діви дівственнику благовістили, що Життєподавець Господь сьогодні від гробу засяяв. Той же, скоро піднявся, прибіг до гробу скорше Петра та заглянув всередину, побачив одні ризи ,що лежали. Та увійшов в гробницю і побачив й увірував. І ще не бачив Христа тілеснима очима, а угледів Його сердечною любов'ю і з вірою заголосив Йому: Алилуйя!

Ікос 6

Засяяв Христос із гробу, явився перше жонам, бо теплу любов показали Йому у Хреста. Бачив саме Петра,що  в скорботі до гробу прийшов, з'явився Йому, як милосердний, найперше інших учнів. Той же радістю невимовною перейнятий, всьому світу так благовістив:

Христос воскрес, – сьогодні упалим подається воскресіння; Христос воскрес, – сьогодні всьому світу звіщається спасіння.

Христос воскрес, – сьогодні вівці заблукані до Пастиря повернулися; Христос воскрес, – сьогодні люди Божі від печалі звільнилися.

Христос воскрес, – радуйтеся усі радістю невимовною; Христос воскрес, – цілуйте одне одного цілуванням святим.

Христос воскрес, смерть подолав, – люди веселіться!

Кондак 7

Бажав Життєподавець Господь сповнити весь світ радістю Воскресіння свого, послав жон звістити Апостолам, що піднявся змертвивший смерть, тії ж Ангели світлістю душ здивували, веселими ногами до Апостолів линули, промовивши: Воістину Христос воскрес й живе по віки, з радістю заспівайте Йому: Алилуйя!

Ікос 7

Дивну радість Воскресіння Твого, Христе, Апостоли від святих жон з радістю сприйняли, бо волею за всіх заколений бувши, живе і жертовне заколення, як однорічний агнець, Пасха очищувальна, і так всьому світу благовіствуюча:

Христос воскрес, – Нова Пасха; Христос воскрес, – Жертва жива.

Христос воскрес, – Агнець Божий , що взяв гріхи світу; Христос воскрес, – язвою Своєю всіх уздоровив.

Христос воскрес, – сьогодні всяке істота веселиться і радується; Христос воскрес, – сьогодні Церква Божа тріумфує і святкує.

Христос воскрес, смерть подолав, – люди веселіться!

Кондак 8

Страшне таїнство і преславне Воскресіння Твоє, Христе, бо піднявся з мертвих, не зруйнувавши печатей гробу, як саме врата Діви не розкривши в Різдві твоєму. Нині ж у Воскресінні Своєму відкривши нам райські врата, тож з розбійником увійдемо з Тобою в Світлицю, співаючи Тобі, як Богові: Алилуйя!

Ікос 8

Усім вірним, Христе, Пасха Священна нам сьогодні засяяла, та всім відчинивши нам райські ворота, тож усі підемо до світла Воскресіння Твого, бо Богосвітла світила, від заходу, півночі та півдня, і сходу діти Твої, Пасху благословляють вічну так:

Христос воскрес, – прощення від гробу нам усім засяяло; Христос воскрес, – визволення від скорботи усім вірним настало.

Христос воскрес, – усі насолодіться цього бенкету віри; Христос воскрес, – усі сприйміть багацтво благодаті.

Христос воскрес, – ніхто щоб  не плакав згрішивший; Христос воскрес, – ніхто  щоб не побоявся смерті.

Христос воскрес, смерть подолав, – люди веселіться!

Кондак 9

Все нині наповнилося світлом, небо ж і земля тв підвалля: небо, адже сходить до Отця Життяподавця Господа, земля ж, що засяяла із гробу Сонця красне сьогодні, підвалля ж, як зійшов туди наявну млу  Єдинородний Божий Син, що  все наповнив неописане. Тож поклониться Йому вся земля, тож святкує підняття Його все творіння, співаючи Йому: Алилуйя!

Ікос 9

Красномовець Божественний Ісайя тож стане з нами і покаже, як предрік світлоносний день Воскресіння Твоє, чітко говорячи про Тебе, Христе: Пожерта буде смерть перемогою і воскреснуть мертві й піднімуться, які в гробах. Ми ж, подій здійснення бачимо, веселімося божественно, співаючи Тобі:

Христос воскрес, – сьогодні смерті святкуємо умертвління; Христос воскрес, – сьогодні вічного житія провіщаємо початок. Христос воскрес, – сьогодні весна духмяніє і нове творіння святкує.

Христос воскрес, – сьогодні відігналася сльота шквальна гріха і нові люди церковні торжествують; Христос воскрес, – давньо побіля проходячи, і це стало все  новим.

Христос воскрес, – небо сьогодні відчинене і споглядає всяка плоть Лице Його;

Христос воскрес, смерть подолав, – люди веселіться!

Кондак 10

Спасти бажав всіляко, з нами неулесливо обіцяючи бути, Христе, до кінця віку цього. Цьому Божественному Твоєму голосу вслухаючись, зміцнення ж надії отримали, радуємося Воскресінню Твоєму, співаючи Тобі як Богу: Алилуйя!

Ікос 10

Царя Христа побачили із гробу як на Жениха схожого  , жони з миром богомудрі вслід за Тобою поспішили. Ми ж свічки несучи, вийдемо на зустріч Женихові й співурочисто зі славноторжественними чинами Пасху Божу спасительну, видимо промовимо Йому так:

Христос воскрес, – зійдіть, як діви, на зустріч Жениху; Христос воскрес, – прямуйте свічконосці, зі світильниками до Христа.

Христос воскрес, – наповніть душі ваші Божественною красотою; Христос воскрес, – запаліть свічі свої від оливи чистоти.

Христос воскрес, – звеселімося Божественно бо з нами Жених; Христос воскрес, – звеселімося пресвітло, бо підготовлена невісті Світлиця.

Христос воскрес, смерть подолав, – люди веселіться!

Кондак 11

Спів всерадісний замість світу сьогоді принесемо і найсвятковіше дійсне торжество звершимо в цю священну і спасительну й світлосяйну ніч, в ній же безвідлікове Світло з гробу матеріального усім засяяло, нею, як провісницю світлосяйного дня невечірнього Царства Твого, Христе, ублажаємо та співаємо, волаючи Тобі: Алилуйя!

Ікос 11

Світло незміряне усім в темряві хто сидить нам сьогодні засяяло більше сонця світліше із гробу Твого, Христе, вселенну всю просвітило, тому ради веселяться світу простори, з радістю саме співає Христова Церква, прославляючи Воскресіння Твоє:

Христос воскрес, – воістину священна і світлосяйна ця спасительна ніч! Христос воскрес, – воістину свято над святами цей урочистий і святий день!

Христос воскрес, – радій нині і веселися Сіоне Святий; Христос воскрес, – світися і красуйся нині Церква Божа.

Христос воскрес, – слава бо Господня на Тобі засяяла; Христос воскрес, – радість вічна наповнила усі чада Твої.

Христос воскрес, смерть подолав, – люди веселіться!

Кондак 12

Благодать радісну Твою, Христе, усім вірним безвідплатно виточивши сьогодні в значний день Воскресіння Твого,що його преславно вчинивши. Прийдіть возрадуємося та звеселімося нарешті , Божественної радості Царства Христового приєднаймося, співаючі Йому, як Богові: Алилуйя!

Ікос 12

Оспівуючи всесвітле Твоє, Христе, Воскресіння, поклонімося Тобі Воскреслому, і з вірою і любов'ю до Твоїх стопам припадаємо та єдиними вустами Тобі, як братія, заволаємо:

Христос воскрес, – радістю одне одного  обіймімо; Христос воскрес, – і ненависників наших простимо.

Христос воскрес, – всі почуття в утробі себе очистимо; Христос воскрес, – цілуємо одне одного поцілунком святим.

Христос воскрес, – у палати Твої зі співом увійдемо; Христос воскрес, – в домі Твоєму у всі світлі дні перебуваємо.

Христос воскрес, смерть подолав, – люди веселіться!

Кондак 13

О, Пасха Велика і священна, Христе, о, Мудросте і Слове Боже та Сило! Замість миру пісню цю нашу прийми, та як Бог Кріпкий зістави нас й обожи, щоб сподобитися ясно Тебе причастися в невечірньому дні Царства Твого на небі і там зі всіма святими заспівати Тобі будемо: Алилуйя!

ПСАЛОМ 67

 

1 Для дириґента хору. Псалом Давидів. Пісня.

2 Нехай воскре́сне Бог, — і розпоро́шаться вороги́ Його, і нехай від лиця Його повтіка́ють Його ненави́сники!

3 Як дим розвіва́ється, так їх розві́й, як то́питься віск від огню́, отак несправедли́ві заги́нуть перед Божим лице́м!

4 А пра́ведні будуть раді́ти, і будуть ті́шитися перед Богом, і весели́тися в радості будуть!

5 Співайте Богові, виспівуйте Йме́нню Його, рівняйте дорогу Тому́, Хто їде на хмарах, — Господь Йому Йме́ння, — та перед Ним веселі́ться!

6 Си́ротам батько й вдови́цям суддя́, — то Бог у святому мешка́нні Своїм!

7 Бог самі́тних уводить до дому, витягує в'я́знів з кайда́нів, — тільки відсту́пники ме́шкати будуть у спа́леній сонцем землі!

8 Боже, коли перед наро́дом Своїм Ти вихо́див, коли йшов Ти пустинею, — Се́ла,

9 то трясла́ся земля, також ка́пало небо було перед Богом, Сіна́й затремті́в перед Богом, Богом Ізраїля!

10 Дощ добродійний спускаєш Ти кра́плями, Боже, на спа́док Свій перему́чений — міцно поставив його́.

11 У ньому сиділо Твоє многолю́ддя, у Своїй доброті́ все готуєш Ти бідному, Боже!

12 Господь дає слово; прові́сниць велика много́та:

13 „Царі військ утікають, утікають, па́ні ж до́му розділює здо́бич“.

14 Коли ви спочиваєте між обійстя́ми — то кри́ла голубки покриті сріблом, а пе́ра її — зеленка́вістю золота.

15 Коли Всемогу́тній царів розпоро́шував в Кра́ї, то сніг Ти спускав на Цалмо́ні.

16 Гора Божа — Баша́нська гора, гора верхогі́р'я — гора та Баша́нська.

17 Верхогі́р'я, — чого за́здрісно ди́витеся на ту го́ру, що Бог зажадав на мешка́ння Своє, і Госпо́дь буде ме́шкати там за́вжди?

18 Колесни́ць Божих дві десятьти́сячки, тисячі багатокра́тні, — Господь із Сіна́ю прибув до святині.

19 Ти піднявся був на висоту́, полоне́них набрав, узяв дари ради люди́ни, — і відсту́пники ме́шкати будуть у Господа Бога також.

20 Благословенний Господь, — тягарі́ Він щоденно нам носить, Бог — наше спасіння! Се́ла.

21 Бог для нас — Бог спасіння, і в Господа Владики ви́ходи смерти!

22 Але розторо́щить Бог го́лову Своїх ворогів, ма́ківку, вкриту волоссям, того, хто в гріха́х своїх ходить!

23 Промовив Господь: „Я спрова́джу з Баша́ну тебе́, з глибин моря спрова́джу,

24 щоб ти но́гу свою мив у кро́ві, щоб язик твоїх псів мав частину свою в ворогів!“

25 Похо́ди Твої, Боже, ба́чено, похо́ди Бога мого у святині мого Царя:

26 Попе́реду йшли співаки́, пото́му грачі́, посеред дівчат, що бряжча́ли на бу́бнах:

27 „Благословляйте на зборах Бога, Господа, ви, хто від джерел Ізраїля!“

28 Там Веніями́н молодий, їхній воло́дар, князі Юди, їхні полки́, князі Завуло́на, князі Нефтали́ма.

29 Твій Бог наказав тобі силу, — будь силою, Боже, того́, кого нам учинив!

30 Із храму Твого на Єрусалимі царі привезуть Тобі дара.

31 Погрози́ звірині́ в очере́ті, череді волів ра́зом з телятами лю́дськими, понищ тих, хто кава́лками срі́бла ми́лується, розпоро́ш ті наро́ди, що воєн бажають!

32 При́йдуть з Єгипту посли, і руки свої Куш простягне до Бога.

33 Царства землі, — співайте Богові, виспівуйте Господа, — Се́ла,

34 що їздить в відвічному небі небес. Ось Він загримить Своїм голосом, голосом сильним.

35 Ви́знайте Богові силу, величність Його над Ізраїлем, а в хмарах потуга Його!

36 Бог грізни́й у святинях Своїх, Бог Ізраїлів Він, що наро́дові дає силу й міць, Бог благослове́нний!

Поділитися:


Церковний календар