Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Акафіст цариці Тамарі Грузинській

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР

ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ : 14 ТРАВНЯ

Кондак 1

Обранній від давньої династії царів Багратидів, предивне Грузинської країни прикрасо і переможниці ісламу, та широкому розповсюдженню християнської віри засновниці, храмів, фортець і монастирів, та Слова Божого проповідниці, виголошуємо :

Радуйся свята велика благовірна Тамаро, християнської віри войовнице!

Ікос 1

Всі пишноти світу знехтувала і предка свого царя Давида III послідовнице віри християнської і її відновителько по всій країні Грузинській свята велика Тамара, згадуючи таку міцну і сильну віру твою, приносимо тобі такий спів: Радуйся, все земне добре й пишне світу зневажила. Радуйся, Христа від юності всім серцем та всією душею полюбила. Радуйся, царя Давида III послідовнице віри християнської. Радуйся, і з батьком Георгієм III співправительнице. Радуйся, і безліч люду Сванетського краю в християнстві просвітила. Радуйся, і храми Господні в Сванетії улаштувала.

Радуйся свята велика благовірна Тамаро, християнської віри войовнице!

Кондак 2

Бачив Всевишній Господь про твій запал до віри християнської, послав поміч тобі перемогти віру мусульманську Римського султаната Руки-ед-Діна, такому ми вражаємося, подячно Богу, що таке улаштував, співаємо: Алилуйя!

Ікос 2

Розум Богоприємний свята Тамара всехвальна, тобі самій та іншим душекорисно здобути старалась, днем і ніччю від милостивого Бога ретельно просила за перемогу над ісламською вірою, отже людинолюбний Бог збагнув твого моління, дав перемогу, тому заради волаємо тобі саме так:

Радуйся, благовірна Тамара, за твоїм бажанням, Божою ж волею, благополучно перемогу досягнула. Радуйся, великі духовні блага та душекорисні скарби від Бога здобула. Радуйся, багато храмів в країні Іверській побудувала. Радуйся, багатьох християн своїм мудруванням зміцнила. Радуйся, кордони країни своєї расширителько. Радуйся,в будівництві каналів, доріг, мереж, водопроводів улаштовнице. Радуйся, й чернечих монастирів велика споруднице. Радуйся, і пам'ятників архітектури, живопису, літератури і науки розповюдителько.

Радуйся свята велика благовірна Тамаро, християнської віри войовнице!

Кондак 3

Сила Вишнього вселилася в чисте твоє серце, благовірна царице Тамара, любов'ю запалившись, та в історичній битві коло Басіани перемогою. І в країні своїй за мудре твоє правління всенародну любов знайшовши, отже бачимо саме таку твою дбайливість, виспівуємо Всевишньому Богу: Алилуйя!

Ікос 3

Маючи велике бажання відновить по всій Іверії віру християнську випросила сили у Господа Бога свята царице і нас припадаючих до тебе зміцни своєю вірою, жадаючим ретельно співати й виспівувати ім'я твоє:

Радуйся, почута Всевишнім в молитві своїй. Радуйся, від Господа силу отримала. Радуйся, служіння Богу і Божій Матері, більше всього вседушно полюбила. Радуйся, всім старим та юним взірець смирення надала. Радуйся, всіми чеснотами більше ровесників своїх хвальна і шанована. Радуйся, часи царствування свого віком золотим найменована. Радуйся, у всьому світі, славу мала, виспівуюча й прославляюча. Радуйся, і царствування своє в ні що саме вважала. Радуйся, світлими ризами від Бога оздоблена. Радуйся, й дари чудотворінь мала.

Радуйся свята велика благовірна Тамаро, християнської віри войовнице!

Кондак 4

Від богоогидних хвилювань непоздоланна ти, благовірна Тамара, бажала невпинно працювати Господу, на великі простираючись труди, покинула царський престол, провела в печерному монастирі Вардзіл, виспівуючи Богу: Алилуйя!

Ікос 4

Чула, благовірна Тамара, про скороминуче життя наше, чернечий образ поклала на себе, за це й ми роздумуючи, так взиваємо до тебе:

Радуйся, і царствування своє спасінню душі задумала. Радуйся, й чернечого житія послідувальнице. Радуйся, в печерному монастирі Вардзіл, церкву собі улаштувала. Радуйся, келію, завдяки віконця з храмом маючи. Радуйся, з віконця в храм молитви під час Богослужінь підносила. Радуйся, мирської бурі, хвилювання та заколоти в тишину мудро змінила. Радуйся, всіх люб'язно в спасительне пристановище наставляєш. Радуйся, лютуючих ворогів хитання мудро приборкала. Радуйся, під свій покров і материнський захист прийняла.

Радуйся свята велика благовірна Тамаро, християнської віри войовнице!

Кондак 5

Богоявленна зірка в країні Іверській,що променями своєї святині багатьох просвітлюєш, і на шлях Боговедіння наставляєш, таку Божу волю добре зріла, співаємо подячно Всемилостивому Богу: Алилуйя!

Ікос 5

Бачучи величне, Богоугодне житіє твоє, серця зворушуються спогадами :<< Хто до мене йде не вижину геть », тим саме вінчаємо тебе піснеспівом:

Радуйся, царице, високим благочестям відзначилася. Радуйся, наступницею усіх починань царя Георгія явилася. Радуйся, широкому розповсюдженню віри, мистецтва й духовної культури по всій країні сприяла. Радуйся, військами Іверськими успішно до перемоги скерувала. Радуйся, сім мусульманських вір перемогла. Радуйся, своїми перомогами всіх християн збадьорюєш. Радуйся, всіх своїх послідовників, ділом та старанною молитвою до Бога, укріплюєш. Радуйся, поневолених від супротивників, нежданною підтримкою зміцнюєш. Радуйся, усіх християн бодьорим оком слідкуєш.

Радуйся свята велика благовірна Тамаро, християнської віри войовнице!

Кондак 6

Проповідуємо і скрізь вихваляємо ім'я твоє, свята благовірна царице, до кінця життя земного безбирання в печері зачиненій продовжене, терпінню твоєму, тіла яке умертвляла дивуємося, Богові віддаючи похвалу піснею: Алилуйя!

Ікос 6

Засяяла в Іверській церковній місцевості, благовірна велика Тамара, заточив себе в печері, так саме і околишні країни осяявши та просвітивши, і серця багатьох до добродіянь схиливши, за  це благо даруючи Богові, приносимо тобі наш спів:

Радуйся, ще царицею мудре керування країною мала. Радуйся, і в келії від Бога благодать здобуваючи. Радуйся, уразумителько в суєті хто живе. Радуйся, керування гоже жити хто починає. Радуйся, зміцнення знеможених та тих хто вагається . Радуйся, всіх в трудолюбстві утвердження. Радуйся, великої Іверії упоряднице. Радуйся, чистого і непорочного житія невсипна хранителько. Радуйся, усіх благочесно і богоугодно жити бажаючих мудра наставнице.

Радуйся свята велика благовірна Тамаро, християнської віри войовнице!

Кондак 7

Жадав всезлобивий ворог доброму твоєму початку вчинити перешкоду, посилаючи в 1204 році правителя Римського султаната з вимогою відмови Іверії від християнства тп приняття ісламу, ти, блага царице Тамара відкинула цю вимогу, і в битві поблизу Басіани перемогла хитрість і підступи ворога, про що зрадівши, подячно співаємо Богу: Алилуйя!

Ікос 7

Новий труд та новий подвиг в печерному житії сприйняла себе, свята благовірна Тамара, в улаштованому тобою молитовному храмі Вардзіл найстаранніше Христу Богу послужила і ми розумними очима споглядаючи, невпинно взиваємо до тебе:

Радуйся, підступного ворога християнського перемогла. Радуйся, і печерного чернечого перебування досягла. Радуйся, обителей чернечих хранителько. Радуйся, 365 печер і храм Вардзіл побудувала. Радуйся, багато легенд про вічне життя твоє знайшли. Радуйся, заповідей Божих вірна виконателько. Радуйся, в чернечих трудах непримушена подвижнице. Радуйся, теплая за нас молитовнице.

Радуйся свята велика благовірна Тамаро, християнської віри войовнице!

Кондак 8

Дивне і скорботне житіє, єдиному Богу присвятила, тому ради і ми Богу, таке тобі за навчившому і врозумившому повсякчасно співаємо: Алилуйя!

Ікос 8

Все твоє піклування, благовірна царице Тамара, презлобному роду християнського ворогу протидіяла, та горду його голову зневажила, спільного Творця прославляючи. Отже і Слава Божа засяяла із келії твоєї і опромінила всі краї землі, за це ради саме таке похвальне віддаємо тобі спів:

Радуйся, Єдиному Богу трудилася. Радуйся, ворожої гордині міцно примиряла. Радуйся, глибоким смиреннямм та лагідністю приоздоблена. Радуйся, Мудрістю від Бога обдарована. Радуйся, в безперестанній молитві останні роки життя провела. Радуйся, і життя земне спокійно скінчила. Радуйся, до хору святих благовірних чинів співричетна.

Радуйся свята велика благовірна Тамаро, християнської віри войовнице!

Кондак 9

Всякий людський розум споглядає на убоге і смиренне житіє твоє,бо залишила царський трон і всі земні почесті, відплату велику, Всевишньому Богу дякуючи, прославляючи Його милосердя, щоб багатьох від душезгубних стежок вивести й на шлях спасіння направити, повчаючи співати Творцю й Промислителю: Алилуйя!

Ікос 9

Все в світі цьому подолала, й зненавиділа як некорисне сміття, і наші душі тому навчаєш, свята благовірна Тамаро, за саме таке твою добру науку прийми наше повсякчасне піклування:

Радуйся, світу і всіляких його насолод, пишнот і врод мужня нехтувальнице. Радуйся, лагідності і стримання піклувальнице. Радуйся, безмовністю і від  світу уникненням себе спасаєш. Радуйся, м'яких та світлих одеж на себе не зодягала. Радуйся, замість особливої їжі, постом багатоденним і тіла умертвлінням засяяла. Радуйся, натомість царського солодкого напою, сердечними сльозами себе напоювала.

Радуйся свята велика благовірна Тамаро, християнської віри войовнице!

Кондак 10

Спасти бажала багатьох, усіх навернених та спасіння ласкаво чекаючи, Всемилосердний Бог явив тебе країні Іверскій, як співпрацівницю правовір'я, побуджуючи й нас чистим серцем тобі й Богу виспівувати: Алилуйя!

Ікос 10

Стіною твердою і кріпкою огорожою явилася, свята благовірна Тамара, руку помочі усім старанно до тебе прибігаючим подаючи, і за таку твою благодійність подячний віддаємо тобі спів:

Радуйся, нещасним скора помічнице. Радуйся, голодних милостива годувальнице. Радуйся, одежі та крівлі позбавленних - покров і пристановище. Радуйся, хворобами обтяжених - мудра лікувальнице. Радуйся, всіх напастей і скорбот швидка прогонителько. Радуйся, з вірою до тебе прибігаючих тепла захиснице.

Радуйся свята велика благовірна Тамаро, християнської віри войовнице!

Кондак 11

Спів приносимо тобі, свята велика благовірна Тамара, до прославлення подвигів і трудів твоїх, ми ж бачачи  Боже зволення, приносимо тобі мале наше благання від всіляких гріхів та скверн твоїми молитвами очисти, щоб на всякий день й час чистим серцем співати Богу: Алилуйя.

Ікос 11

Божої благодаті исполненная и от страны Иверской прославленная святая великая благоверная царице, моли Бога о нас грешных верно с любовию тебе прославляющих:

Радуйся, всіх чеснот виконателько. Радуйся, прекрасне й предивне Духа Святого оселе. Радуйся, всіляких Богоугодних справ талантів запас. Радуйся, Творцю і Богу в тимчасовому житті добре угодила. Радуйся, і при житті славу всенародну мала. Радуйся, і до відходу від цієї тимчасовості і багатотяжкого життя, прекрасно себе угототвила. Радуйся, і в небесне помешкання увійшла, і до чину святих почислена.

Радуйся свята велика благовірна Тамаро, християнської віри войовнице!

Кондак 12

Благодать яку надав Всещедрий Бог, від своїх даруючи тобі скарбів, за мужню працелюбність і подвиги, що й Богу приємні і люб'язні явилися, та собі в небесних оселях безкінечну знайшла відплату , безперестанно співаючи Богу: Алилуйя!

Ікос 12

Співаючи твою перемогу над мусульманським союзом й безмовне житейське піклування, прославляємо багатоболісні труди і подвиги, шануємо всенічні бдіння і молитви випспівуємо:

Радуйся, в небесній славі Ангелам уподібнилася. Радуйся, до хору благовірних співпричасна. Радуйся, зі всіма святими гоже Богу угодившими місце і спадкоємство знайшла. Радуйся, пресолодким і блаженним Пресвятої Тройці согляданням завжди задовольнилася. Радуйся, невимовних благ праведним від віку уготованих насліддя, праведно удостоїлася.

Радуйся свята велика благовірна Тамаро, християнської віри войовнице!

Кондак 13

 О, свята велика благовірна Тамаро! Прийми це наше моління,що нами, недостойними, від любові приносимо. Від усіх ворожих неправд й нападів неушкоджено збереги і в довголітті нас з вірою і любов'ю і тих хто до тебе прибігає , від всіляких бід, скорбот і напастей врятувати, щоб вдячно співати за тебе Богові і Спасителю нашому: Алилуйя!

  О свята цариці Тамаро! Не забудь нас, але поминай у святих твоїх молитвах рабів Божих (імена). моли за нас, царице свята. Не відступи від нас духом, зберігай нас від стріл ворожих, від принади бісівської і хитрощів диявольських. Випроси нам час на покаяння і безборонно перейти від землі на небо через митарства гірких бісів, та твоїм заступництвом від вічної муки визволитися, Небесне Царство наслідувати сподобилися з усіма праведними, від віку угодившими Христу Господу нашому: Йому ж належить всяка слава, честь і поклоніння, нині і в безкінечні віки віків.

Поділитися:


Церковний календар