Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Акафіст мучениці ЦАРИЦІ ОЛЕКСАНДРІ РИМСЬКИЙ

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР

ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ : 6 ТРАВНЯ

Тропар, глас 4

Зневажила  славу земного царства, ти полюбила Єдиного Христа, розіп'ятого ради нас, і Його мужньо сповідувала, увінчалась ти мученицьким вінцем, всеблаженна царица Олександро. Тому й нині, предстоїш у Престола Царя слави на Небесах, молись за спасіння душ  наших .

Кондак, глас 2

Твій пошанований всіми храм , як ліки для душі знайшла, всі віруючі голосно станемо взивати тобі, прославленна мученице Олександро: «Не переставай молити Христа Бога отже за всіх нас».

Кондак 1

Вибрана страстоте́рпице і старанна молитовнице за душі наші, свята царице Олександро, похвалу виголошуємо тобі, пам'ять твою побожно шануючи; ти ,що маєш сміливість до Господа, від всіляких наших бід бережи, щоб взивати тобі: 

Радуйся, мученице славна, царице Олександро!

Ікос 1

Ангелів і людства Творець і Будівничий, часи і роки  у Своїй владі заснував і все на спасіння улаштував, заклика́в тебе, царице Олександро, до подвигу страда́льницького. Отже, сла́влячи Божий у тобі промисел, взиваємо тобі так:

Радуйся, всією душе́ю істину Христову сприйняла.

Радуйся, від царства земного в Царство Небесне прийшла.

Радуйся, в обійми Отцеві з любов'ю Отцем Небесним взята.

Радуйся, до сонму мучеників добропереможних співпричасна.

Радуйся, мученице славна, царице Олександро!

Кондак 2

Бачила люте гоніння на християн нечести́вого імператора Діоклетіа́на, не побоялася ти, всехвальна Олександро, гніву царського і мучиництва, але мужньо Христа сповідувала ти, співаючи Йому: Алилуйя!

Ікос 2

Розум до спасіння і таємниць Божих розсудливість надав тобі Цар Небесний, свята царице Олександро, ти бо споглядаючи сміливість великомученика Георгія, твердим розумом сповідувшого Єди́ного премудрості Наставника та розуміння Подателя Бога, і сама бачила ти світ правдивого богопізнання, житіє своє дуручила в ру́ки Подвигополо́жника всіх і Господа. Того ради, прославляючи любомудрість твою, викликуємо таке:

Радуйся, подвиг святого Георгія в серці своїм закарбувала.

Радуйся, наступаючих катувань не побоялася.

Радуйся, безумне ідольське нече́стя перед всіми показала.

Радуйся, від руки́ Вседержителя вінця Небесного сподо́билася.

Радуйся, мученице славна, царице Олександро!

Кондак 3

Сила Вишнього осінила тебе і благодать Духа Святого напо́внила серце твоє, мученице всехвальна Олександро, коли бачила ти страждання великомученика Георгія, його ж не похитнули ні рани, ни кари безумного мучителя, що, як змій глухи́й, закривав вуха свої, не бажав чути  про Христа Ісуса, Йому ж ти нині з винуватцем спасіння твого Георгієм у Царстві Небесному предстоїш, завжди співаєш: Алилуйя!

Ікос 3

Маючи велике піклування за душу свою, свята царице Олександро, славу су́єтну й почесті земні знехтувала ти і стежкою,що  веде в життя вічне, полинувши; отже  ради волаємо тобі:

Радуйся, страждання за Христа мужньо перетерпіла.

Радуйся, смерті тіле́сної не побоялася.

Радуйся, полк му́ченицький на Небі звеселила.

Радуйся, люд від пітьми нече́стя до істини Христової навернула.

Радуйся, мученице славна, царице Олександро!

Кондак 4

Бурею лютих думок захоплений, нечестивий імператор Діоклетіа́н вірного воїна свого Георгія страшним мукам віддати наказав і тебе, царицю Олександру, що перед усіма Істинного Бога сповідувала, на смерть засуди́в, не знаючого співати: Алилуйя!

Ікос 4

Чула висловлювання святого Георгія, блаженная Олександро, Христа як Втілену Істину перед всіми премудро сповідувала ти, говорила: "Боже Гео́ргіїв, поможи́ мені, бо Ти Один всеси́льний". Тому ради прийми́ від нас, недостойних, похвали такі:

Радуйся, невігластво безросудливого заблукання гонителя викрила.

Радуйся, бо щито́м віри розпалені стріли лука́вого загасила.

Радуйся, царем земним за правду на смерть засуджена.

Радуйся, Царем Небесним з любов'ю сприйнята.

Радуйся, мученице славна, царице Олександро!

Кондак 5

Богоприплинній зірці подібною яви́в Господь святого Переможця Георгія, щоб всі споглядаючи на непохитну віру його, разом з тобою, всеблаженна царице Олександро, заспівують: Алилуйя!

Ікос 5

Побачила чудеса Божі, які по молитвами великомученика Георгія звершувалися, знайшла́ ти віру істинну, царице Олександро, до са́мої смерті вірність свою Христу засвідчила. Тому ради прийми́ від нас похвали такі:

Радуйся, багряницю царську на ри́зу му́ченицьку змінила.

Радуйся, Царю царів на служіння перейняла .

Радуйся, на Небі вінцем ца́рським, нетлінним, увінчанна.

Радуйся, перед Престолом Божим за нас молишся.

Радуйся, мученице славна, царице Александро!

Кондак 6

Проповідники милості Божої до лю́дей стали всі чувши висловлювання твої, богомудра Олександро, ти бо звіщали про Христа, Який Один всеси́льний, що може спасти всяку людину, яка в покаянні до Нього прибігає і волає: Алилуйя!

Ікос 6

Засяяло в серці твоїм світло Христове, царице Олександро, коли приєдналася ти душе́ю до Істинного Бога,що святим Георгієм проповідувався. Тому ради, ублажаємо мудрість твою, волаємо:

Радуйся, оманливості ідольської пітьму викрила.

Радуйся, Христа, Істинного Бога, пізнала.

Радуйся, світлом благочестивої віри просвітилася.

Радуйся, любові заради Христової подвиг страда́льницький звершила.

Радуйся, мученице славна, царице Олександро!

Кондак 7

Бажала від нинішнього віку цього перейти в нетлінне Царство Христово, мученице святая Олександро, не убоя́лася ти, щоб не засмути́вшись духом, але на страждання, як на шлюбний бенкет, мужньо полинула ти, співаючи Творцю всіх Богу: Алилуйя!

Ікос 7

Нову тебе показа́в славну страстоте́рпицю та молитовницю за лю́д Христос Бог наш, царице Олександро, ти бо вінець страда́льницький отримавши, мо́лися безперестанно за нас, грішних, що удаються до тебе і взивають тобі похвально таке:

Радуйся, від поганського нече́стя до Христу навернула.

Радуйся, серця вірних тим звеселила.

Радуйся, бо тобою віра Христова підноситься.

Радуйся, бо тобою ім'я Боже прославляється.

Радуйся, мученице славна, царице Олександро!

Кондак 8

Дивно й чудно бути невіруючим бачити, як заради майбутніх Небесних благ, славу, честь, багацтво і саме життя земне ні в що саме зарахувала, смерть му́ченицьку сприйняла ти, царице Олександро, волаючи Христу, Спасителю всіх: Алилуйя!

Ікос 8

Всім серцем твоїм та всією душею в небо поринула ти, всехвальна царице Олександро, але  й ни́жщих ніколи  полишила ти, благаючи Христа Бога за зашануючих святу пам'ять твою; тому ради почуй від нас це:

Радуйся, від всієї душі твоєї та розуміння Господа полюбила.

Радуйся, від благ жите́йських серце твоє відвертаєш.

Радуйся, бо благами нетлінних в Царстві Небесному нині насолоджуєшся.

Радуйся, й нам, ме́ньшим бра́ттям твоїм, благ цих сподо́битися благаєш.

Радуйся, мученице славна, царице Олександро!

Кондак 9

Все єство́ Ангельське здивувалося, блаженна царице Олександро, як ти, царства земного відріклася, Царство Боже преславно наслідувавши й, славу земну́ премудро стряснула, славу Небесну отримавши, і де́ саме нині Христу співаєш: Алилуйя!

Ікос 9

Ораторів багатослівних, як риб безголосих, дивимося на тебе, свята царице Олександро, що нерозуміють бо, як з гідністю прославити подвигі твої, мученице Христова; ми ж, дивуємося силі Божій, що в стражда́ннях тебе зміцнила, волаємо тобі:

Радуйся, лютості мучителя не побоялася.

Радуйся, від ідольського нече́стя серця багатьох відвернула.

Радуйся, невірних богому́дре викривання.

Радуйся, роду християнського піднесення.

Радуйся, мученице славна, царице Олександро!

Кондак 10

Спасти бажаючи люд, що в пітьмі ідолослужіння гинуть, яви́в тебе Преблаги́й Господь, свята мученице Олександро, образ віри та терпіння: хто бо не розчули́ться, бачачи твою мужність і страждання. Отже, ве́лику до нас милість Божу сла́влячи, волаємо: Алилуйя!

Ікос 10

Стіна́ ти всьому люду, які до заступництва твого прибігають, страстоте́рпнице Христова Олександро; тому ради й нас, твоєї по́мочі просимо, не залиши твоїм до Господа клопітництвом, волаючих тобі саме так :

Радуйся, за нас перед Престолом Божим молишся.

Радуйся, від Бога милості нам невпинно просиш.

Радуйся, християн непосоромлене пристановище.

Радуйся, Церкви Христової чесна похвало́.

Радуйся, мученице славна, царице Олександро!

Кондак 11

Спів розрадний приносимо тобі, мученице Олександро, як скорій помічниці в потребах й печа́лях; отже не лукаво прославляється тобою Бог, ди́вний у святих Своїх, що взиваємо безперестанно: Алилуйя!

Ікос 11

Світлосяйну свічу,що просвітлює ду́ші наші вірою, бачимо тебе, царице Олександро, перед Престолом Божим повірительку; тому заради твоїм блиском опромінені, викликуємо саме так:

Радуйся, світлом істини Христової розум просвітлені.

Радуйся, дорогу до Царства Небесного вказуєш.

Радуйся, не тлінного, земного, але Небесного шукати напоумлюєш.

Радуйся, в правді Христовій початок і кінець всіх значень покладаєш.

Радуйся, мученице славна, царице Олександро!

Кондак 12

Благодать і велику твою сміливість перед Богом знаємо, свята царице Олександро, перед іконою твоєю припа́даємо, просимо: моли́ся за нас, недостойних і грішних, щоб помилував Господь рабів Своїх, волаючи Йому: Алилуйя!

Ікос 12

Співаючи твої подвиги, мученице Христова Олександро, шануємо святу пам'ять твою  в честь твоЇх переможних страждань похвально виголошуємо тобі таке:

Радуйся, царице мудра, служи́телько всіх Царя.

Радуйся, захиснице всіх вірних від ворогів видимих і невидимих.

Радуйся, нею  ж віра утверджується.

Радуйся, нею нече́стя скидається.

Радуйся, мученице славна, царице Олександро!

Кондак 13

О свята мученице царице Олександро, прийми це принесене тобі моління і не відверта́йся не́мочей, гріхів та малодушності нашої, але клопітництвом твоїм визволи нас від всілякої біди й нещастя, а найбільше майбутньої вічної му́ки визволитися нам Господа ублагай, щоб разом з тобою і всіма святими на віки співати Йому: Алилуйя!

 МОЛИТВА 

О, священна жоно, мужня сповіднице і преславна людей захиснице славна царице Олександро! Милостиво поглянь на нас, підданих вірних твоїх, від земного життя цього, скверного, перелюбного і грішного, що його ти  преславно в житті своєму зреклася , малу цю молитву тобі приносимо! Не погордуй  гріховних ран, а особливо малодушності нашої , грішних раб твоїх, що занепали до світу цього залучених! Умоли Господа нашого Ісуса Христа, просвітити розум наш світлом істини і любові Христової і Йому Одному служити. Сподвигни  на молитву за нас, недостойних і грішних, славного великомученика Георгія Побідоносця, що з ним ти Царю всіх предстоїш, і будь разом з ним славною захисницею нашою, та славною вашою допомогою охороняючи, сподоби уникнути усіх бід і напастей лукавого житія цього і також сітей  його уникнувши, досягнутих тихої пристані порятунку нашого і вкупі з вами навіки славити невимовного милосердя Царя і Творця нашого на віки віків. Амінь.

Поділитися:


Церковний календар