Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ АРХІЄПИСКОПА ЖИТОМИРСЬКОГО І ПОЛІСЬКОГО ВОЛОДИМИРА

                                                 ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ 

     Високопреосвященнійшого Володимира , архієпископа Житомирського і Поліського   побожному   духовенству та всім вірним чадам  Житомирсько- Поліської єпархії ПЦУ  .

                                                                                             '' Господь Своїм пришестям воскресив нас,                                                                                                                                                 померлих від гріхів, і оживив, зруйнувавши  двояку смерть: смерть                                                                                                     від гріхів і смерть плоті.'

                                                                                                                                               ( прп.Єфрем Сирін )

                                                                                       

                                                                       ХРИСТОС ВОСКРЕС !

                                                                Улюблені у Господі всечесні отці, брати і сестри!

 Щиросердечно вкотре вітаю всіх  вас зі святом свят й торжеством із торжеств — Воскресінням Христовим, Пасхою Божою спасительною! «Я — воскресіння і життя. Хто в мене вірує, той навіть і вмерши — житиме!  » ( Ін. 11:25). І в цю Великодню ніч, радість переповнює наші серця адже для того Він прийшов, щоб засвідчити живим та мертвим, що   звершилось бо - Христос наш Спаситель воскрес із гробу !   Нині весь світ видимий і не видимий святкує самий величніший День, День Господній який Церквою іменується  Світлим Христовим Воскресінням !  

 Ще вчора  ми були в уболіванні  подій  Страсної седмиці, стаючи через Святе Євангеліє явними очевидцями  яких тортур  і терпінь на собі переніс  Христос в останні дні свого земного життя.

  Христос зазнає   зради одного з учнів своїх, а від  іншого відречення , а ще інший відданно аж до останнього подиху йде з Ним на голгофу .   Його опльовано й бичовано , ведено і  засуджено  несправедливо,а знущання з Сина Божого, нарешті  привели до остаточної смерті це - розіп'яття на Хресті. Смерть, ненависть, злоба немовби святкували свою перемогу  бо вже  Спаситель лежав мертвим у гробі.  Смерть поглинула Христа як людину, але була безсильна перед Христом — Богом! Смерть не змогла утримати в собі всемогутню силу Божу, і Господь в третій день переможно піднявся із гробу: вчинилось величніше диво тепер відоме усім  . За словами святителя Іоанна Золотоуста: « Смерть Господа дарувала нам безсмерття; зійшовши в пекло, Він зруйнував його сили і  повалив його могутність »

 Якщо  до Воскресіння Христового люди, знали про те, що душі праведників та грішників потрапляють в пекло то засмучувалися і не мали надії  бачити сенс життя , то тепер усі  ми сповнені  упевненості, що Христос Воскрес, і нас співоскресить з Собою . « Я — дорога, правда і життя! »(Ін.14.6).

Господь вершить заради нас та ради нашого спасіння великий труд і подвиг: поклавши  душу Свою за все творіння , щоб  ми жили вічно, « Я прийшов, щоб мали життя — щоб надто мали ».

 Дивлячись на подвиг Спасителя, на Його безмірну любов та  жертву на Хресті, на Його Славне Воскресіння, ми зобов'язані сповнитися величезною любов'ю до  Воскреслого Христа , з  великим почуттям  дякуючи за Його любов до нас і цілковитої  відданості Його Святій  волі Божій, усвідомлюючи, що саме  непослух людства призвів  Христа до страждань на Хресті заради  нашого викуплення. 

 Ця Пасхальна ніч для всього українського народу вже другий рік поспіль проходить у важких обставинах адже військове вторгнення московщини   ми гідно витримуємо на своїх  плечах   більше року і не скорено віддаємо всі сили наближаючи Перемогу , яка вже не загорами . Як Христос піднявся з мертвих так і ми віримо, що Воскресне Україна за яку ми перед Господом благаємо та дякуємо за Його безмежну  любов  до нас грішних!

Дорогі краяни! Закликаю вас у ці  святочні дні присвятити себе  відвідуванням храмів  та чинити добрі справи навідуючи знедолених та поранених воїнів наших  ,  які чекають нашої матеріальної та моральної пітримки.Незабувайте  щоденно   підносити  свої щирі молитви за перемогу українського війська над російським окупантом.

 Звертаюсь також і до священнослужителів котрі ще знаходяться в московському патріархаті :"Дорогі отці , не бійтеся переходити до Православної Церви України ми завжди відкриті до спілкування та з радістю як апостол Павло будемо " вітати один одного цiлуванням святим!" (2 Кор.13,12).

 Тож вiтаю  всiх що перебувають зi мною, хто лю­бить нас у вiрi. Благодать з усiма вами. Амiнь. (Тит .3,15) 

                                                                                  ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

                                                                                   ВОСКРЕСНЕ УКРАЇНА!

ПАСХА ХРИСТОВА 2023 р.Б.                                                                                       З архіпастирським благословенням                                                                                                                                                                      +Володимир

м.Житомир                                                                                                                        Архієпископ Житомирський і Поліський 

Поділитися:


Церковний календар