Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Акафіст священномученику Арсенію (Мацієвичу), митрополиту Ростовському

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР

Тропар, глас 8:

І ноpовом пpича́сник,/ і пpесто́ла намісником апо́столів був,/ дія́ння знайшов ти́, Богонатхненний,/у видінні схід,/ тому pа́ди сло́во істини виконуючи, / та заради віpи постpажда́в ти́ навіть до кpо́ві,/ священному́ченику Арсе́нію, / моли́ Хpиста́ Бо́га// спасти́ся душа́м на́шим.

Кондак 1

 Вибранний благим Божественним Промислом на святительське служіння, благочесне житіє показавши, правильно служити Слову Істини, за паству велике піклування мав ти, і як пресвітлий світильник віри Православної в землі Ростовській просяяв ти, вірних правдивому шляху спасіння навчаючи, заблуканих в лоно Церкви Христової повертаючи. Нині ж у Престола Пресвятої Тройці постав, поминай нас, отче богомудрий Арсенію, що  з любов'ю співаємо тобі: 

Радуйся, святителю Арсенію, Ростовський чудотворче!

Ікос 1

 Ангели небесні звеселилися зріючи тебе отроком в ангельський чин постриженого, в чернечі одежі зодягненого й Господу нашому Ісусу Христу усиновленого, Йому ж по всі дні життя твого вірою і правдою всім серцем послужив ти, заповіді Божі і обітниці чернечі берігши та ім'я Iсусовe прославляючи, за це прославляємо тебе співом саме таким:

Радуйся, ангельське житіє полюбивший; радуйся, бо наслоди мирські далеко відкинув,

Радуйся, добрий плоде батьків благочестивих; радуйся, достойний ученику учителів боголюбивих.

Радуйся, за Словом Христовим земних батьків залишив; радуйся, хрест свій взявши за Христом послідував.

Радуйся, чеснотним житієм після Бога князя гордливого зруйнував; радуйся, смиренним терпінням скорбот «сильного» з престола скинув та ангелів небесних звеселив.

Радуйся святителю Арсенію, Ростовський чудотворче!

Кондак 2

 Бачили тебе люди ростовські, як нового Золотоуста ,що на захист Церкви Христової мужньо повстав й гостротою меча Слова Божого на ворогів видимих і невидимих озброївся. За цю ревність за спасіння Дому звеличив тебе Господь в Царстві Небесному, і де саме нині перебуваєш , з небесними силами співаючи Богу: Алилуйя!

Ікос 2

Розумом духовним просвітленний зростав ти від силу в силу, в Слові Божому безлінивства навчався, заповіді Божі берегти, серце від пристрастей і гріхів очищаючи, зробився ти вмістелищем Духа Святого, Його ж щедро пролив на тебе Господь в священном таїнстві хиротонії. Ми ж, грішні, молимо тебе, отче преславний Арсенію, зішли й нам Духа Святого, славлячих  пречесне ім'я твоє:

Радуйся, добрий учителю, що слова Життя вічного нам звіщаючий; радуйся, твердо зберігати заповіді Божі нас навчаєш.

Радуйся, тісне чернече житіє перед очима нашими являєш; радуйся, бо колючки гріхів й пристрастей відіймати із сердець наших прикликаючий.

Радуйся, серце своє, як сосуд багатоцінний для приняття Духа Святого дбайливо приготовивший; радуйся, бо трьома чеснотами, вірою, надією та любов'ю його оздобив.

Радуйся, ароматом смирення серце своє надухмянив; радуйся, бо творенням волі Божої Всеблагому Богу в рукі себе віддав.

Радуйся, святителю Арсенію, Ростовський чудотворче!

Кондак 3

 Силою Божою зміцнений й Духом Святим просвітленний словом та писаннями своїми направився ти на ворогів Церкви Православної, відкидаючи єресі та заблудження, міцно у істині стояв ти, отче богомудрий Арсенію, навчаючи співати Богові: Алилуйя!

Ікос 3

 Маючи міць серця і світлість розума, дані тобі Богом таланти старанням своїм вельми примножив ти, паству Христову в чистоті і правовір'ї зберіг, архіпастирський послух чесно виконавши. Отже Всевишньому Архіпастирю Небесному Господу нашому Ісусу Христу нині співслужиш, моли за нас, отче преславний Арсенію, що з любов'ю приносимо тобі похвалу саме таку:

Радуйся, віру Православну житієм своїм сповідуючий; радуйся, бо на захист її богомудрі твори написавший.

Радуйся, в дівстві і цнотливості хто живе достойний учителю; радуйся, чеснот дбайливий збирачу.

Радуйся, посників взірець благочестивий; радуйся, заповідей Божих діячу боголюбивий.

Радуйся, святительского чину гідний співучаснику; радуйся, бо полку мучеників славний спітаємнику.

Радуйся, святителю Арсение, Ростовский чудотворче!

Кондак 4

 Буря гонінь лютих на корабель душі твоєї піднеслася, а ще саме і злобивої неправди та іншої скорботи, як громадної хвилі, раптово звалилося, демонською облесливістю жадали потопити тебе, однак об міцноти чеснот серця свого разбивані, ні що змогло нашкодити тобі, бо смиренно віддався ти на волю Божу, із глибини серця невимовно заспівуючи: Алилуйя!

Ікос 4

 Чули Слово Боже із богопромовних вуст твоїх , що виходили та бачачи житіє твоє більше всіх слів любов до Бога показуючи, багато людей в благочесті утвердилися, ще явилися послідовниками житія твого у Бозі, які з любов'ю слідуючи архіпастирю своєму, співають саме так:

Радуйся, наш добрий архієрею, народом любимий; радуйся, Церкви Христової захиснику непереможний.

Радуйся, пастви Слова Божого невспний звістителю; радуйся, всіх догматів церковних вірний хранителю.

Радуйся, бо єретиків і недобрих мудро викривав; радуйся, усіх хто нечестиво жив скоро посоромлював.

Радуйся, архіпастирю чесний, народом благословенний; радуйся, бо в піснопівах церковних нами прославлений.

Радуйся, святителю Арсенію, Ростовський чудотворче!

Кондак 5

 Богоприплинна зірка багатосвітла, від Волинської землі засяяла і північну країну осяяла проповідуванням Віри Православної, ставши, отче Арсенію, тому багато вівць словесних в стадо Христове зібрав ти. Отже молимо тебе нині, отче всечесний, сподоби й нас розумом та серцем до Бога пристати, щоб почислив нас до вибранного Свого стада, бо співаємо Йому: Алилуйя!

Ікос 5

 Бачив народ ростовський, яке велике піклування мав за паству Христову та про устрій міста велъми старанно піклувався,  а ще саме й храм в ім'я святителя Миколая Чудотворця з престолом в ім'я Пресвятої Богородиці, чесної Її ікони «Всіх скорботних радість» на радість всім вірним облаштував, отче боголюбивий Арсенію, з подячністю співаючи тобі:

Радуйся, як пресвітлою зіркою землю ростовську наукою Христовою просяяв; радуйся, мудрий будівничий, в землі тій храми Божі збудував.

Радуйся, бо храм в ім'я Миколая Чудотворця улаштував; радуйся, ім'я Пресвятої Богородиці препишно прославив.

Радуйся, за народ Божий співчував; радуйся, бо Слово Боже на спасіння людям проповідував.

Радуйся, бо в Райських обителях Лице Пречистої Богородиці завжди бачиш; радуйся, бо вкупі зі святителем Миколаєм там Бога прославляєте.

Радуйся, святителю Арсенію, Ростовський чудотворче!

Кондак 6

 Проповідником Слову Істини, апостолом одного характеру був, отче святителю Арсенію, слово проповіді ділами чеснотного житія у Бозі зміцнював, кріпку віру в народі утверджував ти, і як трудар винограду Христового, нагороду Небесну велику за Слово Боже отримав ти. Отже молимо тебе, святче Арсенію, випроси нам у Господа віру тверду, любов нелицемірну, покаяння правдиве, що би і ми сподобились разом з тобою виспівувати похвальну пісню Царю Слави: Алилуйя!

Ікос 6

 Просяяв ти світлом науки Христової в землі ростовській, темних просвітлюючи, невірних призиваючи, заблуканих в церкву повертаючи, пишнотою церковних богослужінь багатьох людей до Христу привівши і перебуваючих в розколі в лоно Матері Церкви з любов'ю повернувши, отче Арсенію. Найбільше ж нині, маєш сміливість до Святої Тройці, благай за нас, грішних, що помочі твоєї потребуємо і похвалу тобі возсилаємо зі співом саме таким:

Радуйся, правдивий взірець віри й благочестя; радуйся, бо меч гострий посікаючий злочестя.

Радуйся, насадителю божественних вчень; радуйся, богомудрий звістителю божественних наказів.

Радуйся, добрий трударю винограду Христового; радуйся, істинно славлячий найсолодке ім'я Ісусове.

Радуйся, заблуканих на дорогу спасіння повернення; радуйся, в недузі багатьох впалих швидке сцілення.

Радуйся, святителю Арсенію, Ростовський чудотворче!

Кондак 7

 Зажадали Церкву Православну озлобити, за намовою дияволевою, россійська самодержиця указ написала, так отже землі церковні відбирати, ченців виганяти, монастирі закривати та інші божевільні слова. Ти ж, отче чесний, як отець чадолюбивий й вірний архіпастирь на захист Матері Церкви мужньо повстав, нечестиві дії цариці засудивши, всім серцем заволав Богові: Алилуйя!

Ікос 7

 Настав час подвигу твого, один бо з багатьох насмілився ти підняти голос свій на захист Церкви, за це люта в злобивості свой, яко нова Євдоксія, цариця російська підняла на тебе гоніння, ти ж, терпеливодушно отче Арсенію, за правду навіть до смерті, подібно Золотоустому Іоану, смиренно перетерплюючи, гірку чашу страждань до дна випивши, за це ублажаємо тебе, співаючи:

Радуйся, добрий інок, за чернечі обителі до смерті заступався; радуйся, з сильними світу цього за Церкву Христову боротьбу вчинив.

Радуйся, смиренномудрий воїне Христовий, гірку чашу страждань до дна спивший; радуйся, підступи демонські та обмови злобивих служителів пітьми посоромивший.

Радуйся, солодке блаженство райське, уготоване святим, придбавший; радуйся, славу Богові вкупі з небесними силами радісно заспівавший.

Радуйся, гоніння люте за Церквь Православну від лжебратії потерпівший; радуйся, бо в стражданнях ім'я Боже звеличив.

Радуйся, святителю Арсенію, Ростовський чудотворче!

Кондак 8

 Дивне житіє полюбив, являючи нам образ милосердя, поминаючи адже Слово Христове «як  важко є богатому увійти в Царство Боже», статкі свої щедро убогим раздаючи, ні що роздумуючи собі залишити. Отже велику чернечу чесноту досконало виконав ти, отче Арсенію, не збиранням на землі, а скарбував ти на небесах, і де саме нині з хорами святих співаєш Богу: Алилуйя!

Ікос 8

 Всі накази в законі Божому виконав ти, посницьке житіє провадив, серцем й устами безперестанно молитву чинив, сосуд сердечний очистивши і ще єлеєм милості й любові благодатно наповнивши. І як  належить, достойно тому Жениха душ і тіл  наших зі світильником палаючим зустрівши і до Світлиці  Прекрашенного  з мудрими увійшов ти. Нині ж з небесних висот на нас милостиво споглядаєш, прийми від нас похвалу цю:

Радуйся, бо милосердям своїм Всемилостивому Богу уподібненням явився; радуйся, бо любов'ю до ближнього людинолюбцю Христу наслідував.

Радуйся, в посницькому житті хто живе поплічнику; радуйся, хто навчається в молитві помощниче помічнику.

Радуйся, учителю добродіяльнаго житія у Бозі; радуйся, бо насолоджуєшся плодами своїх чеснот в Райських палатах.

Радуйся, бо стражданнями вельми очистився; радуйся, бо в шлюбній ризі нетління на бенкет Домовладики Христа достойно явився.

Радуйся, святителю Арсенію, Ростовський чудотворче!

Кондак 9

 Всяке слово знесилюється в описанні страждань твоїх, отче багатостраждальний Арсенію, зрімо бо, як тебе славного служителя Христового, архієрейскою владою звище викритого, за словом цариці із сана усувають, чернечого чину позбавляють і якимось Андрієм Вралем глумотно іменують. Знаємо, що страждання душі твоєї перевершує озлоблення тілесні. Ти ж, все це перетерпівши, зі сміливістю  співавши Богу: Алилуйя!

Ікос 9

 Оратори невиправдано замовкли, не вспромозі зрозуміти Силу Божу, яка в немочі звершується, коли по немочі заради страха юдейського ні хто саме з народу на захист невиннрго страдальця голос свій підняв, тоді благовіст ростовських дзвонниць дивно архипастиря-вигнанця тебе вітав. Ми же чудові цьому дивуючись, прославляємо тебе, отче Арсенію, співом саме таким :

Радуйся, бо три імені в житті своєму мавший; радуйся, бо одним особливо прославився.

Радуйся, сана архієрейського та звання чернечого позбавленний; радуйся, почестей небесних від Христа Бога удостоєнний.

Радуйся, бо за Істину з міста Ростова був вигнаний; радуйся, бо голосом дзвонарним дивно прославлений.

Радуйся, бо риз святительських з неславленням був роздягнутий; радуйся, бо в ризу нетління в поновлення ангелами зі славою зодягнутий.

Радуйся, святителю Арсенію, Ростовський чудотворче!

Кондак 10

 Спасіння дивним образом сотворивши дарував тобі Господь, не тільки ім'я Христовe проповiдувати, однак саме за Церкву Його страждати. Ти ж прикладом мужності й терпіння показавши та, як перетерпівший до кінця, спасенний був і зі славою великою на лоно Аврамове вознесений був, і де саме з ангельськими чинами співаєш Богу: Алилуйя!

Ікос 10

 Стіну міцну та помічника вірного маємо ми тебе, отче Арсенію, ти отже на землі поживши гоже подвигом сконавши , великі благодатні дари отримав від Господа, немічних людей уздоровлював ти. Тому молимо тебе, чудотворче предивний Арсенію, сціли душі й тіла всіх прибігаючих до тебе і благаючих твоєї помочі зі співом саме таким:

Радуйся, бо спасіння вічне від Господа роздобув; радуйся, бо благодатні дари лікування від Його отримав.

Радуйся, недугі телесні і духовні безоплатно лікуючий; радуйся, бо благодаттю Духа Святого тих хто молиться тобі осяваєш.

Радуйся, майбутнє, як теперішнє розсудливим очам нашим показуєш; радуйся, бо Страшний Суд й муки грішникам в пам'яті утримувати нас наставляєш.

Радуйся, грішників до покаяння прикликаєш; радуйся, покутників на стежку добродіяльного життя навертаєш.

Радуйся, святителю Арсенію, Ростовський чудотворче!

Кондак 11

 Спів похвальний возсилаємо тобі, отче преславний, з вірою просячи заступництва і помочі твоєї, визволи нас від всілякого зла, та ворогів видимих і невидимих віджени від нас клопітництвом твоїм, ублагай Господа, всіх благих Подателя, щоб сподобив нас в майбутньому житті Царства Небесного, і де саме разом з тобою у великій радості заспіваємо Йому: Алилуйя!

Ікос 11

 Світло Христове просвітило тебе, просяявши отже в камінному гробі фортеці твоєї, в неї саме вкинутий був в місто Ревель, заради правди вигнанений злочестивою царицею з кафедри твоєї. І де саме тому на Господа надію поклавши, дякуючи взивав ти: «благо є, бо змирив мене  Ти». За цю смиренномудрість тебе ублажаємо, отче богомудрий Арсенію, виспівуємо тобі потужно:

Радуйся, бо в стражданнях тяжких Духом Святим просвітився; радуйся, бо у в'язниці бувши, Світлом Христовим засяяв.

Радуйся, бо уповати на ласку Божу в скорботах нас навчаєш; радуйся, ябо молитвою за нас до Господа перетерпвлювати спокуси нам допомогає.

Радуйся, роздумливе сонце, від Сонця Правди засяявше; радуйся, бо країну нашу благодаттю духовно просяяв.

Радуйся, як млу невідання в серцях наших розгонюєш; радуйся, як небесною радістю серця наші наповнюєш.

Радуйся, святителю Арсенію, Ростовський чудотворче!

Кондак 12

 Благодать Божа щедро в тобі перебувала, явився, отче Арсенію, так коли  ієрей прийшов  висповідати тебе перед смертю житія твого, жахом сповнився, побачив бо із убогого в'язня, однак величного архієрея в ризах сяючого, що стояв в тісноті темної камери. Так прославив тебе Господь, показав нам нового угодника Свого. Отже, молимо тебе, отче славний Арсенію: пом'яни нас в оселях праведників, і де ж з хором святителів наших безперестанно славите Творця й Бога нашого, співаючи: Алилуйя!

Ікос 12

 Співаємо славу Богові, дивному у святих Своїх, похвалу і подяку Йому приносячи, оскільки дарував нам такого заступника й молитовника, в скорботах утіху і в недугах сцілення нам подаючого. Отже молимо теб, отче Арсенію, дослухайся смиренного голосу хвалінь наших та милостивий будь до нас, співаючих тобі саме так:

Радуйся, бо Христа більше життя свого полюбив; радуйся, бо Йому Єдиному всім житієм своїм послужив.

Радуйся, бо бронею праведності зодягнений; радуйся, бо щитом віри від злобивості демонської огороджений.

Радуйся, Церкви Православної велика похвала; радуйся, земли Ростовської дивна прикрасо.

Радуйся, новоявленний Ростовський світильнику; радуйся, невспущий за землю нашу молитовнику.

Радуйся, святителю Арсенію, Ростовський чудотворче!

Кондак 13

 О преславний і багатостраждальний отче святителю Арсенію, почуй отже наше мале це благання і милостивим удайся до нас, немічних і грішних, що помочі твоєї просимо, ублагай Господа дарувати нам всіх гріхів прощення і добру відповідь на Страшному Суді Його, щоб сподобив нас райского блаженства дістати і зі всіма святими проспівати Йому вічну похвальну пісню: Алилуйя!

Молитва

 О великий угоднику Христовий, багатостраждальний святителю Арсенію! Змилосердься отже за мене грішного, почуй слізні мої благання. Не погордуй скверними моїми язвами гріховними. Прийми недостойне моє хваління від всього серця тобі , що возношу. І милостивим сотвори на мої проханя до тебе багатосильного заступника мого перед Господом. Умоли Всеблагого Бога мого дарувати дух зворушення за гріхи мої, дух смирення, лагідності та незлобивості, щоб саме всі заповіді Його безлінивства виконувати, до ближнього любов і милосердя завжди проявляти. Найбільше ж ім'я Його Найсолодкого в серці та розумі берегти й вустами безбоязно визнавати. Щоб дарував молитвами твоїми Христос Бог наш всім прикликаючим ім'я Його святе все потрібне на спасіння, щоб у всякий час і на всякому місті з любов'ю славилось ім'я Всесвятої Тройці Отця і Сина і Святого Духа, на віки віків. Амінь.

Поділитися:


Церковний календар