Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Звернення Митрополита Київського і всієї України Епіфанія з нагоди річниці повномасштабного нападу Росії на Україну

23 Лютого 2023

Дорогі брати і сестри!

Шановні співгромадяни та всі люди доброї волі в цілому світі!

Сьогодні ми згадуємо першу річницю великого російського вторгнення, вчиненого з метою остаточного знищення української державності та самої нашої ідентичності. Згадуємо через піст і молитву. Згадуємо з подякою Богові та Його святим угодникам за чудо врятування нашої країни від загарбання і знищення тоді, коли для більшості наша боротьба з агресором здавалася хороброю, однак неминуче приреченою на поразку.

Згадуємо з вдячністю до героїв, які ціною власної крові та навіть самого життя зупинили і відкинули ворога, з вдячністю до українських воїнів, які успішно продовжують боротьбу за свободу і майбутнє Батьківщини. Згадуємо з болем і співстражданням до всіх невинних жертв звірств російського терору, актів геноциду та інших воєнних злочинів, які прислужники кремлівського тирана вчинили та продовжують чинити на нашій землі. Згадуємо з думкою про наших біженців, вимушених далеко від рідного дому рятувати життя своє і своїх близьких. Згадуємо з подякою до всіх людей доброї волі, хто відгукнувся на нашу трагедію і наш біль безпрецедентними актами солідарності, надав і продовжує надавати допомогу для того, щоби не на словах, а ділом засвідчити: зло не може і не має перемагати!

Понад дев’ять років тому з окупації Криму розпочалася російська агресія проти України. Відтоді тривала гібридна війна Росії проти нашої держави. Війна, в яку кремлівська тиранія втягнула всі ресурси: війська і дипломатію, економіку і культуру, засоби масової інформації та релігійні спільноти. Здається, що немає такої сфери буття людини, суспільства і держави, які не були би використані російською імперією зла для того, щоби знищити Україну.

Але як Давид супроти Голіафа, наш народ постав проти тиранії зла і вже здобув моральну перемогу. Завдяки власній хоробрості та надзвичайній підтримці демократичних країн світу і всіх людей доброї волі наші війська продовжують здобувати перемоги також і на полі бою. Вони звільняють від окупації українські міста і села та успішно стримують намагання армії агресора повторно наступати.

І моральна перемога України, і наші військові перемоги були би неможливими без тієї незламності духу, без віри в Божу допомогу, в ідеали правди і добра, віри в свободу, без жертовної любові до ближніх, які виявили і продовжують виявляти мільйони українців. Завдяки нашій згуртованості та духовній незламності кожен день ми стаємо ближчими до перемоги правди і до справедливого миру для України, заради яких ми продовжимо боротися.

З великим болем ми спостерігаємо все нові й нові прояви надзвичайного цинізму, з яким кремлівська тиранія використовує релігійні теми та гасла, а також контрольованих нею лідерів релігійних спільнот і очолювані ними структури для підтримки свого зла. Не має жодного морального виправдання і є абсолютно ганебною позиція Московської патріархії та особисто її очільника Кирила Гундяєва, які, замість того, щоби підняти свій голос проти безумної війни з Україною, стали благословляти агресію та виправдовують злочинців.

Кремлівський тиран і його слуги у військовій формі, в костюмах чи релігійному одязі намагаються виправдати чинене ними зло посиланням на необхідність захисту традиційних християнських цінностей. Вони повторюють риторику нацизму, який у подібний спосіб шукав виправдання власним злочинам. Ці намагання для нас звучать так само, як цитування дияволом слів Священного Писання. Ось чому, на наше глибоке переконання, ідеологія «русского міра» повинна бути так само засуджена, як і нацизм, більшовизм та інші людиноненависницькі концепції, що виправдовують зло. А Путін, Гундяєв та інші творці і пропагандисти ідеології «русского міра», разом з воєнними злочинцями повинні постати перед міжнародним трибуналом і бути засуджені. Бо на їхніх руках кров, яку неможливо змити.

Кожен день нашої боротьби має велику ціну. За кожен день, годину і навіть хвилину нашої свободи і свободи Європи від нової тиранії, від нової «залізної завіси», від нового муру, якими Кремль знову хоче розділити наш континент, заплачено ціною крові та життя українців. Тому ми просимо всіх наших союзників та партнерів, всі демократичні країни продовжити надавати всю можливу допомогу, щоби якнайшвидше Україна перемогла російську імперію зла. Ми вдячні за те, що вже було зроблене для перемоги правди, але на цьому не можна зупинитися. Бо без вільної, єдиної, суверенної України, без перемоги над агресором, Європа, а значить і весь світ, не будуть в справжній безпеці.

В цей скорботний день початку великого російського вторгнення ми закликаємо всіх віруючих продовжити молитву про перемогу правди і справедливий мир для України. Не кожен має можливість ухвалювати політичні рішення, надати гуманітарну допомогу, прийняти біженців. Але кожна віруюча людина може – а значить і повинна! – щодня приділити кілька хвилин своєї молитви проханням про Україну, про наш народ, який страждає від нав’язаної Росією агресивної війни, про жертв російського терору, про тих, хто страждає в полоні та під окупацією. Ми твердо віримо, що ця молитовна підтримка України – неймовірно цінний внесок у перемогу над злом.

В цей особливий для історії нашого народу та всього людства день ми просимо Господа зупинити примноження зла, зупинити російську агресію, просимо наближення перемоги для України і встановлення справедливого миру. І нехай, з Божою допомогу, цей рік буде роком завершення страждань українського народу від війни.

Боже Великий, Єдиний, нам Україну храни!

Епіфаній,

Митрополит Київський і всієї України,

Предстоятель Православної Церкви України

Поділитися:


Церковний календар