Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Проповідь в День пам'яті свт.Василія Великого

В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа!

Дорогі брати і сестри!

Сьогодні ми вшановуємо пам’ять Святого Василія Великого, Архієпископа Кесарії Кападдокійської. Його Христова Церква називає всесвітнім світилом. Святий Василій Великий народився близько 330 року в місті Кесарії Кападокійської (Мала Азія), в благочестивій християнській сім’ї Василя та Емілії. Перше зерно благочестя посіяла в його душу його благочестива бабка Мокрина, високоосвічена християнка, яка в молоді роки чула настанови святителя Григорія Чудотворця, єпископа Неокесарійського.

Святий Василій Великий виростав у праведності, вірності служінню Богу. Після смерті батька святитель Василь вирушив для подальшої освіти до Константинополя, а потім в Афіни. Тут він пробув близько п’яти років, досконало вивчивши різноманітні науки — риторику і філософію, астрономію і математику, фізику і медицину.

Святий Григорій Богослов (389) також навчався в той час в Афінах; між ними встановилася тісна дружба, яка тривала все життя. Описуючі риси характеру і стиль життя святого Василія, Григорій Богослов писав: “Такою була звитяга Василія, такою була велич його слави, що багато хто, наслідуючи одні тільки тілесні якості його, робили їх для себе засобами для досягнення слави”. Цими якостями були: тиха хода, повільність у висловлюваннях,незвичайне самозаглиблення і постійна задума.Здобувши блискучу освіту в 33 роки стає Єпископом Кесарії. 

 У тяжкий для Церкви час він проявив себе як полум’яний захисник Православної віри, захищаючи її від єресей   своїми словами і посланнями. Знаменна прикмета святого Василія як архипастиря — це безстрашність у визнаванні й обороні святої віри. В його часи єретики-аріяни люто переслідували правдивихь визнавців Христа. Серед нелюдських і жорстоких гонінь єпископів і вірних лише Василій  зважився стати перед самим цісарем. Історики описали зустріч святого Василія з Модестом, префектом Преторії, який у своєму звіті сказав: "Цісаре, єпископ нас переміг. Він вищий понад усякі погрози і стійкий перед усякими переконуваннями".. І цісар залишив святого Василія у спокої.

Небагато прожив, але багато написав, його велика духовна спадщина — це твори догматичні, моральні, аскетичні, полемічні, пояснення Святого Письма і 366 листів. Він був митцем слова і пера, тому і величають його Великим. Василій Великий був проповідником з Божої ласки, його слово палке, вогненне, пориваюче. Святий Єфрем Сирин, коли прийшов до Кесарії, щоб відвідати Святого Василія, зайшовши до церкви, де проповідував Василій Великий, побачив білого голуба на ремені

Святого Василія, і тоді промовив: «Великий Ти, Боже, у своїй правді. Василій – це вогненний стовп і його устами говорить Святий Дух». А Григорій Богослов називає Василія – палатою ученості, оком Вселенної, звучною трубою і голосом. 

Київський рівноапостольний князь Володимир у святому хрещенні взяв ім`я Василія і побудував у Києві і в Корсуні храми під покровом цього Великого Святого.

Святий Василій Великий повчав своїх учнів: «Плекайте чистоту душі і тіла, все, що говорите, говоріть виважено й розсудливо, не вживайте хмільних напоїв, старших почитайте, мудріших слухайте, а рівних собі любіть. Мало говоріть, а більше слухайте. Будьте сором`язливі та дбайте про честь християнству».

То ж і ми, дорогі брати та сестри, наслідуймо чесноти, про які говорив Святий Василій Великий, удосконалюймо себе духовно і звернімося до Господа: «Господи Ісусе Христе, за молитвами святого отця нашого Василія Великого, помилуй нас грішних». Амінь.

Ієрей Олексій Максимець,  настоятель Свято-Пантелеймонівської парафії смт.Іванопіль.

Поділитися:


Церковний календар