Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Роздуми в День Різдва Христового

          «Слава в вишніх Богу і на землі мир, у людях благовоління!»  (Лк II, 14 )

    Саме таким  піснеспівом  ангели при народженні прославляли Ісуса Христа і  цей надзвичайно глибокий вислів, характеризує і причину, і наслідок народження Сина Божого – Різдва Христового. «Слава в вишніх Богу» Означає, що Многомилостивий, Людинолюбний Бог наш, влада якого беззаперечна і на небі, і на землі, знову змилувавсь над людьми. І ангели вірно славлять Пречисте Ім’я Його. « І на землі мир» Це  й означає, що Бог наш послав до нас грішників частину самого себе, частину любові від любові, свого Сина - Ісуса Христа.

 «І мир Божий, який перевищує всяке розуміння, нехай береже ваші серця і ваші думки в Христі Ісусі» (Филипян 4:7). Тут значення слова мир – це те, що одержуємо від Бога. Тому Ісус своїм ученикам казав: «Мир залишаю вам, Мій мир Я залишаю вам. Не так , як світ дає. Я даю Вам. Хай не тривожиться ваше серце і не лякається.» (Ів. 14:27). В нашому, людському, розумінні (сприйнятті) мир – це коли ми створюємо позитивну атмосферу, в якій починаємо свідомо шанувати інших, любити їх, бажати й робити їм добро. Тобто Господь через Різдво Ісуса Христа, через Його приклад і вчення, показав нам шлях до Миру, як Божого так і людського. « у людях благовоління!» Означає, що саме ті люди, які будуть слідувати шляхом миру, який об’явив нам Ісус Христос, тобто будуть слідувати волі Божої, оселяться в Царстві Небесному. 

Благовоління, це одноосібний вибір кожної людини, це як правила виконання певних дій для досягнення якнайкращого результату. Тобто, якщо господиня варить борщ, то вона точно знає що, для чого і коли потрібно кидати, для того щоб він вдався. Так і результат нашого земного життя: із Божим Законом - це добрі справи, а без Нього - не розкаяні гріхи, і це те, із чим ми постанемо перед Господом на страшному суді. Щодо миру в нашому людському розумінні, тобто вжитті в любові (добрих справах) до ближнього, то тут все залежить від нас, людей, які живуть в одній спільноті (сім’я, родина, національність, народність, або жителі певного населеного пункту, ОТГ, області, країни). 

Вже майже 10 місяців, як наш народ спокутує свої гріхи у війні з сусідньою державою. Так, я не обмовився, саме спокутує свої гріхи. Бо ми винні в цій війні нарівні із росіянами. Господь надзвичайно милостивий до всіх і до нашого народу зокрема. Погляньте навкруги, на нашу чарівну природу, щедру землю, ми маємо свої звичаї, традиції, культуру, мову тобто ми, українці, звісно, що з Божої волі, маємо все щоб жити в мирі і достатку. Але ми далеко не всі слідуємо заповідям Божим, що стосується війни, то це заповідь «Шануй (люби) батька і матір свою». Ця заповідь проте, щоб ми любили і розвивали те, що дав нам Господь Бог. 

Давайте проаналізуємо, яка частина з наших громадян до війни розмовляла мовою загарбника, слухала музику загарбника, читала книжки авторства загарбника, підтримувала Іуд політичних, що служать загарбнику, або ж в магазині, купуючи рівноякісний товар, віддавали перевагу закордонному, тим самим підтримуючи не свою економіку, а чужоземну і т.д. Не здається вам, що ми самі, забуваючи про заповіді Божі, спокушали ворога до нападу своєю слабкістю і свідомим відторгненням від основ становлення народності і нації? Скільки із вас тут стоящих, раніше думали, що в Бога є тільки одна благодатна мова - старослов’янська? Непотрібно мені відповідати. Бо якщо ви тут, то вже покаялись та знаєте, що Бог почує молитву на будь-якій мові, головне щоб щиро і ви розуміли, що говорите. Але якщо ця молитва буде на рідній мові вашого народу, то цим ви підкреслите відданість і вдячність своїм предкам, а отже своє розуміння Божих основ. «Бо як в одному тілі маємо багато членів, а всі члени виконують не однакові дії, так само, хоч і багато нас, але ми є одним тілом у Христі, а окремо ми один для одного є члени» Рм.12.4- 5 Тобто відповідальність за сім’ю лежить на кожному члену сім’ї, відповідальність за наш народ лежить на кожному члену українського народу, відповідальність за все людство лежить на кожному членові людства. 

Кожного року, кожного Божого Різдва ми маємо пам’ятати про Божу милість завдяки якій на світ явився Син Божий, що явив нам доповнений Закон Божий із яким ми маємо прожити це земне життя для миру на землі і для життя вічного. І кожного нового року Божого Різдва ми маємо обдумати, як ми прожили цей рік, чи вдосталь зробили для того щоб цей світ став кращим і прославилось ім’я Господнє, бо кожна добра справа людини, яка живе згідно Божих настанов, робиться на славу Божу. Слава в вишніх Богу і на землі мир, у людях благовоління!  Амінь!

                                                     Христос народився! 

                                                      Славімо Його! 

    Диякон Олександр Дмитрук ,клірик каф.храму на честь Почаївської ікони Б.М.смт. Черняхова

Поділитися:


Церковний календар