Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ 2022/23 КЕРУЮЧОГО ЖИТОМИРСЬКО-ПОЛІСЬКОЮ ЄПАРХІЄЮ

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ

ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОГО ВОЛОДИМИРА,

АРХІЄПИСКОПА ЖИТОМИРСЬКОГО І ПОЛІСЬКОГО,

БОГОЛЮБИВИМ ПАСТИРЯМ ТА ВСІМ ВІРНИМ ЧАДАМ

ЖИТОМИРСЬКО-ПОЛІСЬКОЇ ЄПАРХІЇ ПЦУ, І ВСІМ ТИМ , ХТО ЩЕ ПРИЙДЕ ДО ЛОНА РІДНОЇ МАТЕРИНСЬКОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ЦЕРКВИ.

                                                                                                                  «Любов Божа до нас з'явилася тим, що Бог Сина Свого                                                                                                                              Єдинородного послав усвіт,щоб ми через Нього жили»                                                                                                                                                         (1 Соб. Посл. Ін. IV, 9).

                                             ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ!

Улюблені в Господі отці, браття й сестри! Великим і знаменним для кожного з нас є найулюбленіше свято - Різдво Христове, яке асоціюється з нашою християнською неповторністю та індентичністю,до святкування якого долучається весь цивілізований світ.

Цією священною подією - Різдвом Господа нашого Ісуса Христа - ми готові в храмах та своїх помешканнях розділити з рідними і ближніми велику Його милість до нас, грішних. Адже народження Боголюдини Ісуса Христа від Діви Марії для людства відкрило рай, поповнило божественну правду та відкрило шлях до вічного й благодатного життя, про що мовить нам пророк Давид: «Господи, покажи мені шлях, яким мені потрібно йти» (Пс. 118, 33 ). Знову відчинилися двері раю всім, тому що гріх Адама піднесений на Хрест Христом, гріхи всього людства викуплені Христовою смертю.

Пришестя Божого Сина на землю Ангелами сповіщено  урочистим співом: «Слава у вишніх Богу, і на землі мир, у людях благовоління» (Лк. II, 14 ), що поклало таємницю, недосяжну для розуму людського й Ангелів, бо сталося надприродне, дивне народження Спасителя роду людського Дівою Марією від Духа Святого.

Свята Церква визнає Його як Боголюдину, у Ньому єдине лице і дві природи. По Божеству Єдинородний і Матері- по людству; народжений перед усіма віками від Отця, як Світло від Світла, і в часі - від Матері, подібно до вогню, який обпалює купину, але не спалює.

Син Божий своїм приходом на землю осяяв гріховний світ, щоб виконалися старозавітні пророцтва, скінчилися праобрази, відкрилося недосліджене багатство благодаті Божої, збулося очікування всіх народів. Христос опромінив грішне людство, являючись у світ не для того, щоб кликати до покаяння праведників, але грішників, нездорових зцілювати (Мв. IX, 12-13).

З появою Христа та його наукою світ уберігся від розладу та згуби, людству відкрилася удосконалена дорога до милосердя Божого, яким ми спроможні постати виправданими перед Його судом, ставши членами єдиного благодатного тіла - «Бог з'єднався з людською істотою, щоб вона через з'єднанняз Богом стала божественною» (Свт. Григорій Ніський).

Більшість українського суспільства ще не відзначала свято Різдва Христового в умовах воєнного стану. Ми звикли приносити цю радісну вістку в коло родини від старого до малого, від батька до сина, від доньки до матері, а тепер багато українців через напад російського агресора далеко від своїх домівок, а багато хто, на жаль, самовіддано поклав  на вівтар Незалежної Украни і Церкви , своє земне життя. На жаль, ми стали свідками, а хто навіть і жертвами нинішніх важких часів і подій, коли збуваються слова Святого Письма: «Ви ж про війни почуєте і про воєнні чутки, глядіть, не лякайтесь, бо статись належить тому. Але це не кінець іще. Бо повстане народ на народ, і царство на царство, і голод, мор та землетруси настануть місцями» (Мв. XXIV 6-7).

Дорога моя паство! Щиро й сердечно вітаю всіх вас, місцеву владу, мужнє військо, волонтерів із прийдешніми Різдвом Христовим та  Новим роком! Тож складімо подяку Богові за всі Його ласки, подаровані нам у минулому році, як ті Ангели, прославмо Його співами, як волхви, подаймо дари Спасителеві та, як пастухи, вклонімося Його Божеству, поєднуючись у любові. Ревно благаймо Господа, щоб благословив перемогу нашого народу над російським окупантом та зберіг нас в однодумності, посилаючи вдосталь плодів рясних, відганяючи від нас всякого ворога й супротивника.

«... Мир вам усім у Христі Ісусі. Амінь!» (1 Соб. Пос. Петра V, 14).

                                                                                          СЛАВІМО ЙОГО! 

  З архіпастирським благословенням

  + ВОЛОДИМИР   Архієпископ Житомирський і Поліський ПЦУ 

Різдво Христове 2022/23 р. Б.

м. ЖИТОМИР         

Поділитися:


Церковний календар