Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Акафіст священномученику КЛИМЕНТУ РИМСЬКОМУ

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР 

Дні пам'яті:

8 грудня (н.ст.) – мученицька кончина

12 лютого (н.ст.) – знайдення мощей

Тропар, глас 4

 Від Бога чудодіяннями преславно дивуючи вселенної краї, священний страднику, надприродно морські води розділяєш, для тих які в день чесної пам’яті твоєї завжди завжди усердно прибігають до твоєї богозданної церкви до чудесних мощей твоїх, і після того, як весь народ перейшов, море знову чудодійно твориш, Клименте предивний, моли Христа Бога щоб спаслися душі нашим.

Кондак, глас 2

 Божественним виноградом священноприбраною лозою всім явився, виточуючи краплини осолоди премудрості, молитвами твоїми, всечесний, щоб тобі – виткану, як багряницу, пісню мисленну принесли ми, Клименте святий, спаси рабів твоїх.

Кондак 1

 Вибраного від ієрархів західної країни християнської, гіднославного священномученика Климента прийдіть, вірні, піснями прославимо, вихваляючи предивну його віру та любов до Христа. Постараємося наслідувати угодникові Божому й нелицемірно викликнути йому: 

Радуйся, всеблаженний Клименте , священномученику богоносний!

Ікос 1

Уготовлюючи тебе, як посудину вибрану, Всевишній Господь поклав, священномученику Клименте, багато скорбот від молодих років: чесна матір твоя Матфідія, зберігаючи святість подружню і уникаючи нечистоти злої людини, відійшла в Грецьку країну з двома дітьми, залишила тебе, юного, на піклування батька твого Фавста. Ублажаючи твоїх батьків та згадуючи безматеринське житіє, промовляємо тобі:

Радуйся, лоза божественного винограду.

Радуйся, як фінік процвів ти благоплідним.

Радуйся, маслино плідоурожайна

Радуйся, храме Божественного Духа.

Радуйся, на гору божественних чеснот зійшов.

Радуйся, чаше мудрості, виливаюча душам нашим спасіння.

Радуйся, божественними вченнями до Христа багатьох привів.

Радуйся, благовіснику віри Христової.

Радуйся, всеблаженний Клименте , священномученику богоносний!

Кондак 2

Ширяючій матері твоїй днями котрими по морю, піднялась буря глибока та хвилі великі: і занесений був корабель хвилями і вітром в невідому країну, наводнився пошкоджений корабель о півночі зусім , а матір же твоя Матфідія, від вітряної хвилі підхоплена, на камінь вкинута була і знайшла спасіння у берега Асійської країни. Прославляючи Всемилостивого Бога, зберігшого тобі матір, святий, на утіху, взиваємо Йому: Алилуйя!

Ікос 2

Незнаючи ні чого що трапилося з бідами Матфидії й дітей, супруг її, приготовив корабель і взяв ймення невелике, пішов сам на шукання жони своєї і люблячих дітей: тебе ж, юного, залишив в домі за навчанням книжним. Ублажаючи сирітство твоє, священномученику Христовий, промовляємо тобі:

Радуйся, світлодайне сонце Заходу.

Радуйся, вогонь стримання, попаливший пристрастей прагнення.

Радуйся, як смирна і ливан духмянієш в дворах Господніх.

Радуйся, стовпе благочестя.

Радуйся, обраний сосуде благодаті Христової.

Радуйся, Божественним Духом керований.

Радуйся, зоре, світла виблискуюча світові християнському.

Радуйся, мудрості сповненний, душам нашим спасіння вказуючий.

Радуйся, всеблаженний Клименте , священномученику богоносний!

Кондак 3

Прийшов до дорослого віку та всі философські науки гоже пізнав, бачив, що не має ні отця,а  ні матері, ти засмучений був, угоднику Божий, та заспокоїтися не бажав. Випало ж тобі розмовляти з якимось мужем доброзичливим, який казав, що Божий Син прийде на землю, проповідуючи усім життя вічне та всім хто слухає Його обіцяючи невимовні блага в майбутньому віці. То почувши, запалився ти бажанням великим звісткою про Христа угледіти, щоб розсудливо співати Богу: Алилуйя!

Ікос 3

Залишив адже дім свій, святителю Божий, задумав ти йти до Юдеі, в ній же благочестя Христове пиширюючи. Стався ж в морі шторм і занесений був вітром в Олександрію, знайшов ти там святого Апостола Варнаву,що ним саме наставлений, прилинувши в Кесарію Стратонійську і віднайшов ти там святого Апостола Петра: і охрещений був від нього, послідував ти йому з іншими учениками, в них же були й два брата твоїх. Тому  заради викликуємо тобі:

Радуйся, стрясший язичницьке безбожжя.

Радуйся, божественними чеснотами душу свою наповнив.

Радуйся, вірний ученику верховного Апостола Петра.

Радуйся, бо від нього досвіду ти божественниз знань взяв.

Радуйся, просвітленний вченнями великого Апостола.

Радуйся, засяявший на камені цим всехвальному.

Радуйся, явив плоди наук Христових.

Радуйся, просвітивший твоїми богомудими вустами багатьох.

Радуйся, всеблаженний Клименте, священномученику богоносний!

Кондак 4

Перепливаючи море, Апостол Петро запитав тебе, святий Клименте, за рід твій, і послухав оповіді твої, розчулився любові твоїй до батьків. Сталось же, по Божому промислу, пристав корабель до якогось острова; зійшовшому саме святому Апостолу на берег в місто, знайшов якусь старицю, що милостиню просила, і, зрозумів Духом, що матір та є учня його, привів її до тебе: ти ж, угледів  породившу тебе, просльозився, пав на ногі її, цілуючи і плачучи. Торжествуючи цю твою радість велику, з розрадою промовляємо Богу: Алилуйя!

Ікос 4

Знайшов матір свою чесну, добрий пастирю Христовий й послідовнику Його, ти ублагавши святого Апостола Петра, щоб охрестив неї: і дуже рано зійшов до моря, в прихованому місті хрестячи Апостол Матфідію в ім'я Отця і Сина і Святого Духа; та відіслав її наперед себе її з чадами до  світлиці, а сам іншою дорогою йдучи. Прославляючи любов твою синівську, викликуємо:

Радуйся, бо потурбувався просвітити матір свою ім'ям Христа.

Радуйся, божественного саду гілко.

Радуйся, лоза гарна, виношуюча грона догматів.

Радуйся, заповідей Христових виконавцю.

Радуйся, просвітителю вірних зариво благочестя.

Радуйся, капаючий вино спасительного божественного пізнання.

Радуйся, поганського безбожжя ухилився.

Радуйся, бо отримав вінець за муки  Триєдиного Бога.

Радуйся, всеблаженний Клименте, священномученику богоносний!

Кондак 5

Бачив святе хрещення матері твоєї Матфідії, якийсь муж порядний, вітав люб'язно верховного Апостола Петра, мовив до нього: «Бажаю отже дещо порозмовляти з тобою». Петро сказав: «Кажи, господарю!»З бесідниками ж маючи великий час і що приховувалися в Бозі це зрозумів Апостол, що то є  Фавст , і привів до Матфідії й чадам її. Тоді сталась радість невимовна всім та плач великий від радості. Тому заради дякуємо Бога, зберігшого благочестивих батьків й дітей, волаємо: Алилуйя!

Ікос 5

У неочікуваному знайдені подружжя з дітьми, чесний Фавст просльозився, дякуючи Бога, й помалій розмові з тобою, богоносний священномученику, припав до Апостола, хрещення просячи, увірував адже бесумнівно в Єдиного Бога. Ми ж, радуємося, що ти Апостола рукама і отця свого приведений до Христа, розчуленно промовляємо:

Радуйся, в апостольській науці ознайомлювався.

Радуйся, наступнику апостольського престола.

Радуйся, новий Петре, сяючий апостольськими талатами.

Радуйся, священних вчень оповіднику.

Радуйся, другий Мойсею, закони божественні всім виклав. 

Радуйся, Христовими науками багатьох просвітив.

Радуйся, бо законодавця і учителя тебе маємо.

Радуйся, за спасіння душ неліниво трудився.

Радуйся, всеблаженний Клименте, священномученику богоносний!

Кондак 6

Угледіли Христа розіп'ятого та отримали святе хрещення, батьки твої  блаженний, повернулися до Риму і проживали дуже доброчесно, багато милостині творячі. Ти ж нерозлучним перебуваючи учнем Петровим і всіх його шляхів та благовісття Христового проповідником  явився ти : й тому з метою призначив тебе єпископом уперед свого розіп'яття від Нерона. Отже заради Всемогутньому Богу, улаштовуючому саме так, промовляємо: Алилуйя!

Ікос 6

 Упокоївшомуся святому Апостолу Петру й по ньому єпископу Ліну та Клиту, священномученику, став ти кормчий Римської Церкви, керуючи гоже кораблем Церкви Христової посеред хвиль та бурь,що  в ній було тоді від мучителів підбурення. Тому заради вихваляємо тебе, угодника Божого, так:

Радуйся, великий поснику.

Радуйся, пристрасті гріховні умертвив.

Радуйся, мученицьким праведним вінцем прикрашений.

Радуйся, потом трудів своїх загасив піч омани.

Радуйся, бо молитвами твоїми біси прогнані були.

Радуйся, бо від твоєї гробниці потоки сцілень виточуються.

Радуйся, бо за  твоїми молитвами Господь прозріння сліпцям дарує.

Радуйся, мучеників похвало.

Радуйся, всеблаженний Клименте, священномученику  богоносний!

Кондак 7

Пас Христово стадо з великими трудами і терпінням, оточений зі всюду, як левами рикаючими та вовками хижими, лютими гонителями,що вишукували проковтнути тебе й спожити віру Христову, ти блаженний, піклування творивши безперестанно з величним старанням за спасіння душ людських і багатьох невірних людей до Христа навернув ти. Прославляючи твої труди й болісті, промовляємо спомогаючому тобі Богу : Алилуйя!

Ікос 7

Працюючому тобі на ниві Христовій, ненависні ворогі намовили деяких з народу повстали ворожістю на тебе, наступнику Апостолів, і обмовили тебе в принижені божків поганських. Ублажаючи тебе, як перетерпівшого біди і гоніння за Церкву Христову, з любов'ю промовляємо тобі:

Радуйся, шлях спасительний вірним вказуєш.

Радуйся, даруваннями духовними виблискуєш.

Радуйся, будіничий храмів на славу Святої Тройці.

Радуйся, у Престола Вседержителя предстоїш.

Радуйся, вченням, трудами, чудесами і чеснотним житієм Церкву Христову примножив.

Радуйся, страдальнику за ім'я Христове.

Радуйся, плоди добрі створив.

Радуйся, описувачу діянь святих мучеників, побитих за Христа.

Радуйся, всеблаженний Клименте, священномученику богоносний!

Кондак 8

Не терплячи поголосу та бунту людського, наказав єпарх міста привести тебе до себе і розпочав говорити: «Із кореня благородного походиш ти, але привабився ти і незрозумілолого якого Бога шануєш нового, якогось, говорять Христа, супротивного богу нашому». Ти ж, достославний Клименте, відповівши йому: «Єдиного істинного Бога Отця знаю і Йому з  Єдиносущним Сином і Святим Духом покланяюся і співаю: Алилуйя!»

Ікос 8

Багатющості тобою в Бозі Вседержителя промовляючого, не знайшов в тобі єпарх провини і послав вістку до царя Траяна, звіщаючи про тебе, як сповідника Христового, адже піднявся на тебе народ  ради божків своїх і не припиняє обурення: однак вірного свідчення не знаходить. Тому ради викликуємо тобі:

Радуйся, за віру Христову життя не пошкодував.

Радуйся, пом'якшив серце грізного єпарха.

Радуйся, викривателю ідольськаго нечестя.

Радуйся, посоромнику  обмовників.

Радуйся, не побоявся суворого суду римського царя.

Радуйся, повергнувый на осуждение противника Христова.

Радуйся, вінця мученицького від Господа удостоївся.

Радуйся, храмів Божих будівничий і доброчинцю

Радуйся, всеблаженний Клименте, священномученику богоносний!

Кондак 9

Вчув цар Траян за тебе, як за благовісника про невідомого йому Бога, написав єпарху: «Або нехай богам ідольським жертву принесе, або в заслання на місце безлюдне біля Херсонеса висланий буде». Це прочитав, єпарх просив тебе, щоб не вибрав самовільного вигнання, але щоб пожертвував божкам і звільнений станеш. Ти ж, святий Клименте, відповівши єпарху, що вигнання цього не боїшся і на всілякому місці будеш благовіщати за Христа й співати Йому: Алилуйя!

Ікос 9

Висловлювання твої, богоносний Клименте, розчулили єпарха і ридаючи той, мовив тобі таке: «Бог, Йому ж ти всім серцем служачи, допоможе тобі у вигнанні, на яке засуджений ти». Вихваляючи тебе, як Петра, каменя віри, з веселістю промовляємо:

Радуйся, нескорився богопротивному наказу царевому.

Радуйся, за Христа вигнання отримав.

Радуйся, зволив заслання перетерпіти, ніж без Христового світла на волі жити.

Радуйся, мучеництво за Христа з радістю прийняв.

Радуйся, за віру Апостольську вигнанцю.

Радуйся, ворогів Христової Церкви переможцю.

Радуйся, ім'я Христове на скрижалях серця свого позначив.

Радуйся, супроводжений на заслання багатьма від благовірних.

Радуйся, всеблаженний Клименте, священномученику богоносний!

Кондак 10

Досягнув ти, святий, місця, іде саме на засання  засуджений був ти, Інкерман нині названого, знайшовши там більше двух тисяч християн, засуджених на оброблення каменю в горах тих: і ти з ними до тої справи спроваджений був. Так явився ти засланим утішенням благодатним, щоб і ми, це побачили, в печалях будемо благонадійні, і тож співаємо Богу чистим серцем: Алилуйя!

Ікос 10

Угледіли християни Інкерманські нового мешканця і зріли тебе ієрарха, угодника Божого, усі одностайно зі слізьми і зітханннями підійшли до тебе, промовляючи: «Помолися за нас, святителю, щоб достойні явилися обійстя Христові». Ти ж мовивши їм: «Нема достойного саме такого Владикі мого благодаттю, що сподобиться стати причасником вінця вашого»; і трудився ти з ними, утішаючи та зміцнюючи їх корисними висловлюваннями. Тому  заради промовляємо тобі, угоднику Божий:

Радуйся, учителю християнського смирення.

Радуйся, благочестям твоїм прикладом вірним став.

Радуйся, богомудрими твоїми вустами серця багато насолоджував.

Радуйся, утішителю в засланні перебуваючих.

Радуйся, дивно на утамування спраги підспудну воду відкрив.

Радуйся, багатьох навернених до Христа у водах тих охрестив.

Радуйся, живої води нове джерело собою показав.

Радуйся, всю країну Інкерманську святою вірою просвітив.

Радуйся, всеблаженний Клименте, священномученику богоносний!

Кондак 11

Побачив Траян кесар, що і в Інкермані безліч людей через тебе в Христа увірували, послав якогось ігемона в ту країну, що прийшов багатьох християн побивши: тебе ж, угодника Божого преславного, наказав посадити в човен та везти на середину моря, і там, прив'язав якір до боку твого, вкинув у глибину утопити, щоб не знайшли  християни тіла твого. Ти ж, цей вінець мучеництва смиренно прийняв, розрадною  душею заспівавши Богу: Алилуйя!

Ікос 11

Ставшому утопленню твоєму, священномученику Клименте, стоячи вірнії на березі, ридали плачем великим; потому учні твої Корнілій та Фів сказали народу: «Помолимося однодушно, щоб явив нам Господь чесне тіло мученика Свого». Намоленому ж народу,  відкрило море надра свої і показало тіло твоє: бажаючим же вірним чесне мученицьке тіло звідтілля взяти, сталось откровення учням, щоб залишили там тіло твоє перебувати, бо на всяке літо належить так морю відступати, що надасть  бажаючим приходити на поклоніння. Того ради ублажаємо тебе так:

Радуйся, Христову віру в серці полум'яно носив.

Радуйся, ідолів переміг.

Радуйся, єдиний за багато що постраждав.

Радуйся, Триєдиному Богу навіть до смерті верність зберіг.

Радуйся, оплакуванням великим ридаючих людей благочестивих.

Радуйся, прославлений Богом.

Радуйся, бо тобою небеса невимовні  чудеса звершуються.

Радуйся, світу християнського славо і прикрасо.

Радуйся, всеблаженне Клименте, священномучениче богоносне.

Кондак 12

Царюючому Никифору, царю грецькому, послідовнику пам'яті твоїй, святителю отче Клименте, не розступилося море, як на всі наступні літа: і було таке до п'ятидесяти років і вящше. Коли ж призначений був в Херсонес єпископ Георгій блаженний, той засмучений був вельми за те, що море не  відступає від мощей цього угодника Божого, бо як під сховищем водяним накрито сутність. Тому ради закликав святитель люд до молитви, щоб старанно співали Богу: Алилуйя!

Ікос 12

В дні блаженного Георгія, що в Херсонесі єпископствував, сталось, що прийшли в те місто два учителя слов'янські - святі Кирил та Мефодій: з ними разом скликав святитель весь побожний люд, та йдучи зі псалмами і піснями на край моря, бажаючи отримати тіло твоє, священномученику; однак не разступилося море. Як зайшло сонце, всі  сіли в човен, та посеред ночі світло засяяло з моря, і з'явилась найперше глава, потім же усі мощі твої, угоднику Божий. Радуючись знайденню мощей твоїх, прославляємо тебе, чудотворче святий, так:

Радуйся, бо через тобе кульгаві ходять.

Радуйся, бо через тебе будь-якою недугою хворі здоровими стають.

Радуйся, сиріт і вдовиць годувальнику.

Радуйся, стражденних покровителю.

Радуйся, сцілення вірним подаєш.

Радуйся, від ворогів невидимо огортаєш.

Радуйся, на небі наш молитовнику.

Радуйся, перед Богом наш заступнику.

Радуйся, всеблаженний Клименте, священномученику богоносний!

Кондак 13

 О всехвальний угоднику Божий, священномученику Клименте, прийми похвали ці від нас, (мешкаючих в країні твого заслання), які ублажають пам'ять твою (і моляться в обителі імені твого), і ублагай Всевишнього Господа Бога примножити віру в нас, щоб усі прославляючи Його, дивного в мучениках Своїх, псаломськими піснями: Алилуйя!

Молитва

  О всечесний ученику верховного Апостола Петра, новий Петре віри Христової, другий Мойсею, священномученику Клименте, просвітленний наукою великого Апостола, вінчаний вінцем мучеництва! Випроси нам молитвами твоїми благодать Святого Духа берегти віру Христову і церковні спасительні звичаї. Умоли, угоднику Божий, Милосердного Творця, щоб вилалась на нас благодать Святого Духа, просвітлююча наші душі, щоб попалив Господь Бог пристрастей наших вогнепальних поривань , щоб  зберіг нас від всілякої люті, щоб спас від нещасть і бід та скорбот, і щоб  перебувати вірними християнами до кінця життя нашого, оберігаючи в серцях наших тямущість печалей, болістей і трудів твоїх, на славу Бога Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.

Поділитися:


Церковний календар