Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Акафіст преподобному Мойсею Угрину (Угорцю)

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР 

                                            Тропар преподобному Мойсею Угрину , глас 3

Як другого Йосифа, / великого чистоти й цнотливості подвижника, / шляхетного й рівного ангелам Мойсея, / священними піснями прославляємо ми, грішні, / і молимось сердечно: / моли Христа Бога, / щоб вилікував наші пристрасті / і подав велику милість.

                                           Кондак преподобному Мойсею Угрину, глас 3

У Вишині єдиного Бога шукаючи, / всім земним знехтував ти, / про тіло своє не піклувався, / на покуту мужньо себе віддав, /чи хто не здивується?/ голод, спрагу, окови, у темниці ув’язнення / мужньо перетерпів, / побиття, крові пускання й органів відрізання, / заради чистої невинності твоєї, / все славно переніс ти. / І тепер з незайманими хорами стоїш перед Свято. Тройцею, / молися, щоб від всіляких спокус позбулися співаючі тобі: / Радуйся, Мойсей, отче блаженний і Києво-Печерської Лаври слава.

               Інший тропар преподобному  Мойсею Угрину, Києво-Печерському, у Ближніх печерах, глас 3

Твої праці й подвиги в боротьбі з пристрастями за чистоту бачачи, подвижник святий, / хто не здивується ? / Бо голод, темницю й рани приймаючи, / не поневолився спокусам польським, / але, як володар, пристрасті приборкавши, / тепер і тоді прославлений був Всевидючим серця людські, / від Нього й у боротьбі зі спокусами допомогу благодатну одержавши, / допоможи й нам, твою пам’ять святкуючим, / Мойсей преподобний, Київських ченців православних похвала й Церкви наший прикраса.

 Кондак 1

 Обраний чудотворче і Духа Святого сповнений, преподобний отче Мойсею, дивний подвижнику та недугів душевних й тілесних цілителю, бо маєш сміливість до Господа, від всіляких наших бід звільни , щоб в радості серця викликувати тобі:

Радуйся, преподобне отче Мойсею, дивний чудотворче і чистоти поборнику!

Ікос 1

Ангелів Творець і Господь сил показав тебе , досточудним, Ангелом в тілі і вірних заступником. Прибігаючи тому до заступництва твого, саме такі радощі тобі приносимо:

Радуйся, ангельської чистоти ревнителю; радуйся, предобрий іноків наставнику.

Радуйся, цнотливості дивне світило; радуйся, старанний виконавцю посту й стримання.

Радуйся, світлий образу лагідності і смирення; радуйся, утіху вірним являєш.

Радуйся, обителей земних покровителю небесний; радуйся, ярмо благе на себе взявший.

Радуйся, преподобне отче Мойсею, дивний чудотворче і чистоти поборнику!

Кондак 2

Бачив Господь чистоту серця твого, вибрав тебе зріти славу небесну. Коли  з двома братами своїми в місто Київ переселився ти і святим страстотерпцям Борису і Глібу старанно попрацював ти, тоді ти, блаженний, в молитвах постарався ти, наскільки було можливо юнакові святим наслідувати. Тому ради з радрсті заволав ти Богу: Алилуйя!

Ікос 2

Розум богонатхненний маючи, о преподобний отче Мойсеє, дивним наглядом Божим, коли на річці Альті брата твого Георгія воїна Святополка погубили вкупі зі святими страстотерпцями Борисом і Глібом, ти ж один уникнув убивства, прийшов в місто Києв до Предислави сестри Ярославової і був там молячись до Господа старанно, отже прославляючи Бога, що спас тебе, промовляємо тобі так:

Радуйся, початок премудрості страх Божий правилом життя себе наперед обрав; радуйся, бо Ангела хранителя ніколи засмутив ти.

Радуйся, променю Божественного світла; радуйся, запашна ліліє дівства і нетління.

Радуйся, бо благочестям своїм угодив ти Христу Богу; радуйся, до Богородиці молитовнику наш невсипний.

Радуйся, немочей наших щедрий уздоровителю.

Радуйся, вибраний сосуде Духа Святого.

Радуйся, преподобне отче Мойсею, дивний чудотворче і чистоти поборнику!

Кондак 3

Силою Вишнього, даровано тобі, і довготерпінням своїм бувши вельми прекрашений, коли ж волокли тебе за  руку й ногу в залізі тяжкому закованому і міцно охороняючи, з любов'ю до Бога завжди пламенів, ти волаючи: Алилуйя!

Ікос 3

Маючи благоприємну за благочестям  ревність, був ти спокушений від одної жінки молодої, що богацтво мала велике, що їй  муж з Болеславом в поході не вернувся; та тому взявши до голови видіння,надмірно  уразилася хтивістю плотською до преподобного, він  же все стерплював молячись. Тому отож побожно дивуємося, з радістю волаємо тобі:

Радуйся, з дитинства віддав себя на служіння Господу; радуйся Того Єдиного більше всього полюбив.

Радуйся, плоть духу упокорив; радуйся, все у Бозі стерпіти зволив.

Радуйся, підступи вдови бодьоро відкинув; радуйся, тісним шляхом євангельським рушив.

Радуйся, Киево-Печерської Лаври священна оздоба; радуйся, бо тобою Господь прославляється.

Радуйся, преподобне отче Мойсею, дивний чудотворче і чистоти поборнику!

Кондак 4

Бурею захоплена думками, вирувала нечестива вдова на храм душі твоєї, преподобний, угледіла саме тебе відданого бути рабом Христовим, дуже оскаженіла, отже й ми, бачимо житейське море піднесене бурею пристрастей й напастей, поринаємо до тихого пристановища молитов твоїх, волаючи Христу Богу: Алилуйя!

Ікос 4

Слухаючи і бачачи святе житіє твоє, вражаємося силі благодаті,що  із вуст твоїх виходить, та прославляє Бога, тому заради і ми радісно ублажаємо тебе:

Радуйся, дивний обраннику Божий; радуйся, суєтну славу світу цього до стайні прирівнював; радуйся, за Найсолодшого Ісуса душу свою поклав; 

Радуйся, у престола Божого предстоїш з небесними силами; радуйся, на висоту безпохотності зійшов; радуйся, преподобни отче, в терпінні нездоланний.

Радуйся, Світла Невечірнього причаснику.

Радуйся, велику благодать від Господа здобув.

Радуйся, преподобне отче Мойсею, дивний чудотворче і чистоти поборнику!

Кондак 5

Богоприплинною зіркою показав ти світу житіє своє, преподобний отче Мойсею, бо всього більше полюбив ти чистоту душевну і тілесну й заради мук тимчасових  надією врятований бути від вічних мук, співаючи вдячно Богу: Алилуйя!

Ікос 5

Бачив ворог роду  людського чисте  святе житіє твоє,яке більше розпаляло вдову, що зодягнула тебе в ризи багатоцінні солодощами борошняними годуючи, безсоромно заманюючи на діло негоже, ти ж, отче святий, належніше більше постився й молився. Тому заради виспівуємо тобі це:

Радуйся, добрий воїне Христовий; радуйся, Святої Церкви похвало та веселість.

Радуйся, дарами благодатнми всенаповнений; радуйся, не словом тільки, але  найбільше ділом нас повчаєш.

Радуйся, різнимими напастями й спокусами обтяжених швидко спияєш ; радуйся, обранце Христовий, чудесами засвідчений.

Радуйся, в подвигах земний потік звершив; радуйся, бо сподобився зріти славу Божу.

Радуйся, преподобне отче Мойсею, дивний чудотворче і чистоти поборнику!

Кондак 6

Проповідується по всьому світі мужність подвигу твого, блаженний, адже ні в що саме зіставив ти житіє світу  цього. Голодом наміри злої жінки заморити тебе, вкинутого до темниці. Друзі ж навідуючи тебе, говорили: хто не глузуватиметься твоєму божевіллю; краще тобі їй покортися жінці тій. Ти ж, блаженний, мовив: вишнього заради Царства все це перетерплю, співав Богу: Алилуйя!

Ікос 6

Просяяв ти в тлінному тілі світлом небесним, промовляючи слова Євангельські: не жонатий піклується про Господнє, як угодити Господу. Отже волаємо тобі :

Радуйся, отче, світлом чеснот твоїх світ опромінював; радуйся, вогонь любові Христової в собі носив.

Радуйся, в бідах скорий помічнику; радуйся, ангельське житіє виявляв.

Радуйся, не прикладавший серця до земної насолоди; радуйся, молитовнику за шануючих святу пам'ять твою.

Радуйся, спокою вічного досяг.

Радуйся, невимовних благ насліднику.

Радуйся, преподобне отче Мойсею, дивний чудотворче і чистоти поборнику!

Кондак 7

Бажав невпинно житієм й вірою Господу благодогоджати, бувши від чорноризця святої Афонської гори зодягнутим в святий, ангельський, чернечий образ, отже сяянням подвигів твоїх просвітлені старанно величаємо тебе   прославляючому тебе Христу Богу  волаємо: Алилуйя!

Ікос 7

Нове показала зло одна лукава жінка коли в безумстві своєму оскопити тебе наказала, ти ж як мертвий лежавши від кровотечі насилу мало в собі дихання маючи. Побожно тому згадуючи довготерпіння твоє, ублажаємо тебе похвалами цими:

Радуйся, бо вогонь любові до Бога в серці своїм безперестанно зберіг; радуйся, бодьорості і поміркованості предобрий вчителю.

Радуйся, вірних до спасіння напоумлюєш,

Радуйся, твердіший адаманта в терпінні явився, бо кров'ю твоєю, як багряницею Церква прикрасилася.

Радуйся, до преподобного Антонія трудитись Господу прийшов.

Радуйся, чудесами своїми обитель Печерську прославив.

Радуйся, бо скорив волю свою волі Отця Небесного.

Радуйся, преподобне отче Мойсею, дивний чудотворче і чистоти поборнику!

Кондак 8

Дивне чудо являється прибігаючим до тебе, блаженний Мойсею, бо дарував тобі Господь перемагати пристрасті. Також уподібнився першому Мойсею, що творив жезлом чудеса, жезлом пристрасть братню сціляв ти. Ми ж, дякуємо за це Бога, що дарував тобі саме таку силу, з любов'ю взиваємо: Алилуйя!

Ікос 8

Весь благодатних дарувань сповнений, десятилітньою безмовністю печерною рівноангельські просяявши світлом небесним і сподобився ти боговидцем бути, віднайшов бо гідності блаженства чистих серцем, преподобний отче Мойсею. Тому заради за обов'язком взивати тобі:

Радуйся, бо тобою Господь від пристрастей сцілення дарує; радуйся, блаженний, заповідь чистим серцем бути віддано виконував.

Радуйся, бо світло Божественне бачити сподобився ти; радуйся, за душі наші невпинний молитовнику.

Радуйся, давніх, святих, богоносних отців норови собі засвоїв; радуйся, височінь преподобних похвало.

Радуйся, в смиренні дуже досяг; радуйся, бо успінні твоє прославляє Свята Церква.

Радуйся, преподобне отче Мойсею, дивний чудотворче і чистоти поборнику!

Кондак 9

Все єство ангельське здивувалося висоті чистоти твоєї, Церква ж ще  прославляє тебе, бо великим таємничим Божої благодаті був ти і бачити лицем до лиця Господа удостоївся ти, щоб і ми з тобою завжди взивали: Алилуйя!

Ікос 9

Оратори багатослівні не вспромозі вимовити чистоту твою, блаженний, ми ж любов'ю перемагаємо сміливо виспівуємо тобі похвали саме такі :

Радуйся, немічних укріплення; радуйся, скорботних і печальних утіхо; радуйся, добрих насаджувачу; радуйся, за дівственну чистоту від Господа вінчаний.

Радуйся, Божої слави теплий піклувальнику, радуйся, талант вручений ти примножив.

Радуйся, Христа Бога всім серцем полюбив; радуйся, світильнику, просвітлюючий серця пам'ять твою хто  шанує.

Радуйся, преподобне отче Мойсею, дивний чудотворче і чистоти поборнику!

Кондак 10

Спасти забажав свою душу, нерадів ти за своє тіло і в Лаврі Печерській святого Антонія кінець подорожування земного скінчив ти, почив у Господі відходом праведним й святим, як переможець не з людьми, але з Ангелами заспівавши Богові: Алилуйя!

Ікос 10

Стіною терпіння огородився, Царя Небесного Христа вірним служителем бувши, житіє твоє вузькою стежкою пройшовши. Ми ж шануючи любов'ю пам'ять твого представлення та мощей твоїх чесних знайдення, ублажаємо тебе, взиваючи саме так:

Радуйся, преславный наш заступнику; радуйся, зазделегідь прохання прикликаючих тебе в спокусах; радуйся, великими скорботами в радість Господа увійшов;

 Радуйся, слізьми випликаними душу свою вмив; радуйся, слово апостольське: любов довготерпить, виконав.

Радуйся, блаженство райське зі святими успадкував; радуйся, боговгодним житієм віру зміцнив.

Радуйся, близьким і далеким поміч свою подаєш; радуйся, світу небесного блаженний жителю.

Радуйся, преподобне отче Мойсею, дивний чудотворче і чистоти поборнику!

Кондак 11

Співом акафістним іменуємо тебе та величаємо, преподобний отче Мойсею, ревно звершуючи святу пам'ять твою. Ти ж, милостиво приймаючи мале благання наше, нас ревнителів, як заступник й молитовник до Господа. Ми ж, згадуючи житіє твоє богоугодне й подвиги твої багатяжкі, виспівуємо прославляючому тебе Творцю: Алилуйя!

Ікос 11

Світлодайному світильнику подібні чесні і цілителні мощи твої, предивний отче Мойсею, світло бо невечернє осяює від них через дива щедрі, отже від любові сердечної викликуємо тобі радісно:

Радуйся, смертю тимчасовою прийшов в життя вічне; радуйся, Іоана Багатостраждального дивно уздоровив.

Радуйся, лілея вирощена на землі для райських обітувань; радуйся, трударю добрий винограду небесного.

Радуйся, маслино багатоплідна саду Ісусового; радуйся, преподобних Печерських отців величання.

Радуйся, тихе пристановище схвильованих пристрастями; радуйся, по всьому світі Богом прославленний.

Радуйся, преподобне отче Мойсею, дивний чудотворче і чистоти поборнику!

Кондак 12

Благодать дана тобі від Бога зберігати від брудних пристрастей всяку людину, що з вірою і любов'ю до захисту твого удається. Ми ж Господу, дарувавшому нам тебе, як скорого, милостивого уздоровителя, вдячно заспівуємо: Аллилуйя!

Ікос 12

 Оспівуючи рівноангельське житіє твоє, ублажаємо тебе, отче Мойсею, як молитовника за нас перед Господом, заступника і наставника до спасіння, та з  розчуленням виголошуєм тобі саме таке:

Радуйся, за мир молитовнику найособливіший; радуйся, не тільки інокам, але і мирянам дорогу до неба освітлюєш.

Радуйся, всіх серця любов'ю своєю до себе навертав; радуйся безліччю чудес від Бога прославленний.

Радуйся, мандрівнику,що отчизни небесної досягнув; радуйся, терпінням скорбот давньому Іову наслідував.

Радуйся, в спокусах повсякчасний помічнику; радуйся, миро цілительне Божої благодаті.

Радуйся, за тебе бо радуються Ангели і Бога славлять люди.

Радуйся, преподобне отче Мойсею, дивний чудотворче і чистоти поборнику!

Кондак 13

  О, предивний угоднику і святий чудотворче, преподобний отче Мойсею, мале це піснослів'є, з любов'ю в похвалу тобі принесене, від нас милостиво прийми, ублагай за всіх Творця й Господа дарувати нам душевне спасіння і тілесне здоров'я, що вірно виспівуть Богу: Алилуйя!

Молитва преподобному Мойсею Угрину (Угорцю)

  О, предивний і богоносний отче Мойсею, особливий угоднику Христовий та великий чудотворче, до тебе смиренно припадаємо й молимося: дай нам бути причасником любові твоєї до Бога і ближнього, поможи нам чинити волю Господню в простоті серця та смиренності, заповіді Господні звершувати непомильно, споглянь  добросердечно на всяку душу вірних твоїх шанувальників, милості і помочі твоєї шукаючих. Тож, всеблагий угоднику Божий, почуй нас, що молимося тобі, і не зневаж нас, потребуючих твого заступництва і достойну пісню тобі приносячи, тебе ублажаємо, отче Мойсею, тобі виспівуємо, чистоти світильнику, прославляючи милостивого Бога, у Святій Безначальній Тройці славимого Отця і Сина і Святого Духа, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Поділитися:


Церковний календар