Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

АКАФІСТ СВЯТОМУ МУЧЕНИКУ ВІКТОРУ ДАМАСЬКОМУ

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР 

Конда́к 1.

Вибраного во́їна Христа́ Бо́га на́шого, святого му́ченика Віктора піснями вшануємо, я́к клопотаря на́шого і моли́товника; ти ж, страстоте́рпче, бо маєш сміливість до Го́спода, від всіля́ких на́с бід звільни́, щоб викликувати тобі: 

Ра́дуйся, Вікторе, му́ченику пресла́вний!

Ікос 1.

А́нгелом земним і людиною небе́сною яви́вся ти́, святий му́ченику, коли засяявся світлом істинного богопізна́ння, ра́дісно полинув ти́ на страда́льний по́двиг. Отже, помина́ючи стражда́ння твої, що за Христа́ перетерпівши , взиваємо тобі так:

Ра́дуйся, Творця всього усім се́рцем полюби́в; ра́дуйся, за ім'я Його́ тя́жкі стражда́ння отримав.

Ра́дуйся, ідольське нече́стя викрив; ра́дуйся, заради любові  своєї до Христа  життя своє не пошкодував.

Ра́дуйся, сла́ву світу цього́ в ні що перемінив; ра́дуйся, солодощі ра́йські скуштував.

Ра́дуйся, Вікторе, му́ченику пресла́вний!

Конда́к 2.

Бачив гоніння нечести́вих на християн, не побоя́вся ти́ покарання і мордування їх, але я́к мужній во́їн Христо́вий, перед нечести́вим воєначальником Севастьяном поставши́, і віру свою́ в єди́ного істинного Бо́га сповідував ти́, співаючи велемовно: Алилу́йя!

Ікос 2.

Розум богонатхненний мав, святий му́ченику Вікторе, вразив ти́ мучи́теля му́жністю душі твоєї та словами, що ни́ми ж сміливо проповідував ти́ Христа́ – Істинного Бо́га. Отже, вихваляючи сповідання твоє, волаємо тобі саме так:

Ра́дуйся, єди́наго істинного Бо́га проповіднику; ра́дуйся, Пресвятої Тро́йці вірний прихильнику.

Ра́дуйся, ідольського служіння викоріни́телю; ра́дуйся, християнського благоче́стя запроваднику.

Ра́дуйся, Ца́рства Небе́сного насліднику; ра́дуйся, сла́ви вічної співрича́снику.

Ра́дуйся, Вікторе, му́ченику пресла́вний!

Конда́к 3.

Си́лою Вишнього зміцнений, сміливо перед карателем поставши, мужній сповіднику Христо́вий, отже погро́зи й облесловості ті зневажив, на по́двиг му́ченицький полинув ти́, співаючи Бо́гу: Алилу́йя!

Ікос 3.

Маючи міцну надію на Небе́сного Владику й Го́спода, та пам'ятаючи сло́во апо́стольське, що належить коритися Бо́гу більше, ніж людям, ти, святий му́ченику, не покорився наказу мучи́теля, але сповідував себе́ во́їном Царя́ Небе́сного бути, відкинув ти́ поганське нече́стя і в ру́кі мучи́телів віддався ти́. Ми ж, згадуючи відвагу твою, взиваємо тобі так:

Ра́дуйся, відважний во́їне Царя́ Небе́сного; ра́дуйся, вірний ра́бе свого́ Домовладикі.

Ра́дуйся, погро́зи нечести́вих відкинув; ра́дуйся, оману ідольську викрив.

Ра́дуйся, по́двиг му́ченицький гоже звершив; ра́дуйся, віру свою́ у Христа́ кро́в'ю засвідчив.

Ра́дуйся, Вікторе, му́ченику пресла́вний!

Конда́к 4.

Бу́рею лютті несамовитої, безу́мний мучи́тель наказав тя́жко му́чити тебе і в піч вогняну вкинути́. Ти ж, всю надію свою на Бо́га поклав, у вогонь, я́к колись три́ о́трокі, безбоя́зно увійшов ти́, співаючи переможну пісню: Алилу́йя!

Ікос 4.

Слухав нечести́вий воєво́да, що по трьох днях перебува́ння у во́гняній печі, ти, сла́вний му́ченику, непошкодженим знайшовся, і ще́ більшої злоби наповнився, покликав чаклуна й наказав йому́ умертви́ти тебе. Ти ж, смертоно́сної їжі попробував, знову неушкодже́ним перебуваючи́, верховодиш взивати тобі саме так:

Ра́дуйся, побо́рнику віри непохитний; ра́дуйся, страстоте́рпцю, адама́нта твердійший.

Ра́дуйся, вогню непобоявся; ра́дуйся, росо́ю моли́тов твоїх полум'я вогняне згаси́в.

Ра́дуйся, смертоно́сної їжі поїв, неушкоджени́м зостався; ра́дуйся, поживи ра́йської нині насолоджуєшся.

Ра́дуйся, Вікторе, му́ченику пресла́вний!

Конда́к 5.

Богоприлинній зірці подібний став ти́, му́ченику Христо́вий, вказу́ючій дорогу спасіння: чаклуна ,що умертви́ти тебе бажаючого, вірувати у Христа́ схилив ти́, навчаючи співа́ти разом з тобо́ю: Алилу́йя!

Ікос 5.

Бачивши душе́внима очи́ма своїми Бо́га, що я́вив  чудодійсність крізь тебе, святий Вікторе, во́лхв нечести́вий зжалився се́рцем та увірував у Христа́, тобо́ю проповідуваного. Ми ж, виспівуючи вели́чиність Бо́жу, що на тобі явлену, промовляємо:

Ра́дуйся, спаси́тельним сло́вом пітьму́ невір'я розігна́в; ра́дуйся, му́ченичеським віри сповіданням невірних до Христа навернув.

Ра́дуйся, всі обмови диявола поруйнував; ра́дуйся, си́лу де́монську вірою Христо́вою наказав.

Ра́дуйся, вірних до прославле́ння Бо́га піднімаєш; ра́дуйся, в біда́х і ско́рботах перебуваючих прибіга́ти до Нього наставля́єш.

Ра́дуйся, Вікторе, му́ченику пресла́вний!

Конда́к 6.

Проповідником істинної віри у Христа́ яви́вся ти́ перед мучи́телями твоїми, страстоте́рпцю сла́вний, ні які бо ра́ни тобі скоєні не змогли пошкодити тебе́: кипучий бо єле́й, як джерело води прохолодної тобі видався, і о́цет, як солодкий со́т (мед) тобі став. Ми ж, терпінню твоему́ удивля́яся, вопие́м Бо́гу, ди́вному во святы́х Свои́х: Алилу́йя!

Ікос 6

Засяяло світло незрячим очам мучи́телів твоїх, коли ти, святий му́ченику, ім'я Го́спода Ісу́са прикликував ти́. Тому зара́ди тебе́, сла́вному уго́днику Бо́жому і чудотво́рцю, взива́ємо:

Ра́дуйся, ско́рий на́ш перед Бо́гом засту́пнику і клопітнику; ра́дуйся, за душі на́ші те́плий повірителю.

Ра́дуйся, неду́жих моли́твою своєю сцілюєш; ра́дуйся, ра́ни душе́вні і теле́сні лікуєш.

Ра́дуйся, віру на́шу зміцнюєш; ра́дуйся, надію на́шу утверджуєш.

Ра́дуйся, Вікторе, му́ченику пресла́вний!

Конда́к 7.

Бажаючи просла́вити Бо́га, зміцнюючого вибраних Свої, жона́ одна, на ймення Стефаніда,яка прийшла на місце катування твого́ і великому терпінню твоєму́ дивувалася, бачила вінці нетлінні з небес сходили. Це́ отже побожно зримо й Бо́га в се́рці своєму сла́влячі, волали: Алилу́йя!

Ікос 7.

Но́ву показа́в безлюдну лють зло́бний мучи́тель, коли ю́ну Стефани́ду, вихваля́ючу стражда́ння твої, му́ченику Христо́вий Вікторе, наказав, нахили́в гілки дерев'яні, прив'яза́вши, посік. Ми ж, по́двиги святі му́ченикі сла́влячи, ублажа́єм разом з не́ю стражда́ння твої, страстоте́рпче, волаючи:

Ра́дуйся, же́ртвою благоприємною, саме як А́велеве приноше́ння, Бо́гу сталась; ра́дуйся, пра́ведності та благи́х діл, саме як Но́й, спо́внився.

Ра́дуйся, у вірі Аврааму уподібнився; ра́дуйся, Іову в терпінні послідував; ра́дуйся, саме як  Дави́д, всю надію свою на Го́спода поклав.

Ра́дуйся, чин  му́ченицький наповнив.

Ра́дуйся, Вікторе, му́ченику пресла́вний!

Конда́к 8.

Дивно було бачити і слухати народам, які незнали Бо́жої си́ли, як в слабкому людському тілі мо́жливо саме так перетерплювати за Христа́ катування. Ми ж, сла́влячи Бо́га, дарува́вшого святим му́ченикам таку силу, з любо́в'ю взива́ємо: Алилу́йя!

Ікос 8.

Ве́сь ра́дості боже́ственної спо́внився ти́, святий му́ченику, коли наказ мучи́теля на усіченння твоє ме́чем почув ти́. Ми ж, стражда́ння твої згадуючи, і ве́лике терпіння твоє вихваляючи, промовляємо:

Ра́дуйся, віру, надію та любо́в до кінця зберіг; ра́дуйся, віне́ць му́ченицький від руки́ Вседержи́теля отримав.

Ра́дуйся, в невечірні дні Ца́рства Христо́вого увійшов; ра́дуйся, во оби́телях ра́йських на Небі посели́вся.

Ра́дуйся, старанно у престо́ла Бо́жого за на́с молишся; ра́дуйся, за прикликаючих тебе безпереста́нно опікуєшся.

Ра́дуйся, Вікторе, му́ченику пресла́вний!

Конда́к 9.

Від всіляких бід й нещасть визволи на́с моли́твами твоїми, страстоте́рпцю святий Вікторе, ве́лику бо маєш сміливість перед Го́сподом, за Його́ ж і ду́шу свою́ поклав ти́, взива́ючи безпереста́нно: Алилу́йя!

Ікос 9.

Оратори багатослівні не спроможні проговорити тобі досто́йної похвали му́ченику сла́вний, для  великих по́двигів і стражда́нь, що  їх саме за Христа́ витримав ти́ во́лею. Тому зара́ди ми, здивуванням прославляючи тебе з гідністю, виспівуємо так:

Ра́дуйся, віри християнської сповіднику небоязний; ра́дуйся, во́їне Христо́вий непереможний.

Ра́дуйся, благонадійний помічнику всім за правду терплячим; ра́дуйся, ско́рий утішителю в біді перебуваючих.

Ра́дуйся, Це́ркви Христо́вої захиснику; ра́дуйся, всіх правосла́вних засту́пнику.

Ра́дуйся, Вікторе, му́ченику пресла́вний!

Конда́к 10.

Спасіння і вічної ра́дості досягнувши по великих стражда́ннях заради Христа́ , ти, святий му́ченику, навча́єш і на́с всього, зара́ди Бо́га, благоду́шно перетерпіва́ти та на Нього́ єди́ного всю надію свою поклада́ти, співаючи пісню: Алилу́йя!

Ікос 10.

Стіною і пристановищем до тебе́ прибігаючим ти є, уго́днику Бо́жий, мо́лишися бо безпереста́нно Христу́ Бо́гу на́шому за всіх шануючих стражда́ння твої. Прийми́ тому, му́ченику багатостражда́льнику, і від на́с грішних ці убо́гі похвали:

Ра́дуйся, бо полюби́в ти́ життя вічне більше тимчасового; ра́дуйся, бо Ца́рству Небе́сному надав перевагу ти́ сла́ві людській.

Ра́дуйся, бо стражда́ннями твоїми знайшов ти́ нескінченну ра́дість; ра́дуйся, бо скуштувавши сме́рть му́ченицьку, прийшов ти́ до блаже́нного безсме́рття.

Ра́дуйся, небесного Сіо́ну спадкоємце; ра́дуйся, Христо́вої Це́ркви велике здобриво.

Ра́дуйся, Вікторе, му́ченику пресла́вний!

Конда́к 11.

Спів Пресвятій Тро́йці віддав ти́, святий му́ченику Вікторе, не сло́вом тільки, але живим всього́ себе́ в же́ртву принесе́нням: Творця бо свого́ більше всього́ возлюбивши́ та Йому́ єди́ному до́бре послужи́л ти́, співаючи з розчуле́нням: Алилу́йя

Ікос 11.

Світлоприємний світи́льнику істинного світла існуючим на землі явля́єшся, боговибра́нний Вікторе, просвітлюючи бо се́рця вірних і до розуму Боже́ственного наставля́єш волаючих тобі з любо́в'ю caме такe:

Ра́дуйся, Подвигополо́жника Христа́ послідовнику; ра́дуйся, житія непоро́чного піклувальнику.

Ра́дуйся, лагідності і смире́ння взірець; ра́дуйся, послуху і терпіння вчи́телю.

Ра́дуйся, світи́ло благоче́стя немеркнуче; ра́дуйся, зірко́, до спасіння шлях вірний показу́єш.

Ра́дуйся, Вікторе, му́ченику пресла́вний!

Конда́к 12.

Благода́ть Боже́ственну випроси́ на́м, му́ченику Христо́вий, бо багато мо́же моли́тва пра́ведного до благосе́рддя Владикі, не погордуй на́шої гріхо́вної нечистоти, але бу́дь на́м у всьому помічником й до покая́нню благи́й наста́вником, навчаючи ми́луючому на́с Бо́гу виспівува́ти: Алилу́йя!

Ікос 12.

Співаючі багатостражда́льні по́двигі твої, сла́вний страстоте́рпцю, хва́лимо довготерпіння твоє, ублажа́ємо му́ченицьку кончи́ну, шануємо свяще́нну па́м'ять твою́ і в похвалу́ саме так тобі викликуємо:

Ра́дуйся, в стражда́нні своєму мужність дивну показав; ра́дуйся, рани Го́спода Ісу́са Христа́ на тілі своєму носи́в.

Ра́дуйся, насліддя Ца́рства Христо́вого здобув; ра́дуйся, в домі Отця Небе́сного оби́тель собі створи́в.

Ра́дуйся, бо тобо́ю Бо́г прославля́ється; ра́дуйся, бо тобо́ю де́мони посоромлються.

Ра́дуйся, Вікторе, му́ченику пресла́вний!

Конда́к 13.

 О всеблаже́нний святий му́ченику Вікторе, прийми́ цей на́ш похвальний спів, від розчуле́ного се́рця тобі приносимий, та визволи на́с від всіля́кого зла́ твоїм те́плим до Бо́га клопітництвом, щоб з тобо́ю й всіма святими заспіваємо переможну пісню: Алилу́йя!

                                                                             Моли́тва.

  О святий уго́днику Бо́жий, сла́вний му́ченику Вікторе! По́двигом до́брим подвиза́вся на землі, досягнув ти́ на небесах віне́ць пра́вди, що його́ саме угото́вив Госпо́дь всім лю́блячим Його́. Отже споглядаючи на святий твій о́браз, ра́дуємося про пресла́вне закінчення жи́тія твого́ і шануємо святу́ па́м'ять твою́. Ти ж, предстоїш біля престо́лу Бо́жого, прийми́ моління на́ші й до Всеми́лостивого Бо́га принеси́, щоб  прости́ти на́м вся́ке прогріхи і допо́могою на́м ста́ти проти́ обмов диявольським, щоб визволитися від скорбот, болістей, бід, нещасть, та будь-якого зла́, благоче́сно і пра́ведно пожити в нинішньому віці і сподо́битися заступництвом твоїм, хоча і недосто́йні ми є, бачити добротність на землі живих, сла́влячи єди́ного у святих Своїх сла́вимого Бо́га, Отця і Сина і Святого Ду́ха, нині і на віки віків. Амінь.

Поділитися:


Церковний календар