Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

АКАФІСТ СВЯТИМ ПРАВЕДНИМ ПРОРОКУ ЗАХАРІЇ І ЄЛИЗАВЕТІ

  Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР

 Тропар,  глас 4: Зодягнений в одежу священства,/ за Законом Божим приємні всепалення у святості приносив ти, премудрий Захаріє,/ і був ти світильником і споглядачем тайного,/ носячи в собі явно ознаки благодаті./ Був ти вбитий мечем у храмі Божому, Христовий пророче./ З Предтечею молись, щоб спаслися душі наші.

 Кондак, глас 3: Пророк і священик Вишнього Захарія, батько Предтечі,/ сьогодні звершує трапезу своєї пам’яті, годуючи вірних./ Напоєм правди всіх напоїв, і заради нього помер,/ як божественний тайновидець Божої благодаті.

Кондак 1

Вибрані від роду Ааронового, що народили Іоана богославного, Предтечею й Хрестителем Господнім підготовленим став, святі і праведні Захарію і Єлизавето! Бо маючи сміливість до Господа, заступництвом вашим від всіляких наших бід визволіть бо, виголошуємо вам: 

Радуйтеся, святі і праведні Захарію і Єлизавето, гарний плід для людей зростили!

Ікос 1

Ангели земні й люди небесні воістину явилися, святі Захаріє і Єлизавето, від юності вашої всіма чеснотами оздоблені і непорочне житіє своє разом прожили, цьому ж дивуємося, викликуємо вам голосами похвальними так: 

Радуйтеся, роду Аронового славне розмаїття. 

Радуйтеся, благочестивих батьків світла прикраса. 

Радуйтеся, душевної і тілесної чистоти піклувальнику. 

Радуйтеся, заповідей Божих поборні охоронці. 

Радуйтеся, подружжя праведне, Богом наперед обране.                         

Радуйтеся, на трапезу небесну Господом покликані. 

Радуйтеся, святі і праведні Захарію і Єлизавето, гарний плід для людей зростили!

Кондак 2

Побачив Отець Небесний з висоти слави Своєї, що житіє ваше, святі і праведні Захарію і Елизавето, благочестивим і святим було, благословив від гілки вашої святої прорости чесному й славному плоду – Іоану, щоб стати йому пророком, Предтечею і Хрестителем Сину Своєму улюбленному Ісусу Христу, Йому ж похвалу віддаємо: Алилуйя!

Ікос 2

Розумом Божественним звище призначений Архангел Гавриїл постав тобі, ієрею Захаріє, що увійшов покадити в святилище й служачому за чином черги своєї. Зрівши ж вісника небесного, що праворуч вівтаря кадильного стояв, страх великий обійняв, однак посланець Божий мовив тобі: "Не бійся, Захаріє". Ми ж, милості Божій до сімейства твого розчулено, взиваємо: 

Радуйтеся, цнотливого житія потужне береження . 

Радуйтеся, гріхів та пристрастей незмінне подолання. 

Радуйтеся, благодаттю Божою щедро осінені. 

Радуйтеся, спостерігачі на небі таємниці прихованої. 

Радуйтеся, як ангели безплотні, на землі прожили. 

Радуйтеся, чистоту тілесну в житті своєму зберегли. 

Радуйтеся, святі і праведні Захарію і Єлизавето, гарний плід для людей зростили!

Кондак 3

Сила невимовна милосердя Божого на вас, святі, відкрилася, адже спостерігалась праведність діяння вашого перед лицем Божим, послав вам Господь велику втіху в старості, щоб співали Йому вірно: Алилуйя!

Ікос 3

Маючи наказ від Господа утішити тебе, святий Захарію, звістив тобі ангел Божий, що молитва твоя благоприємна є Богу і прислухався їй, милість тобі дарує Бог: благословляючи бо дружину твою Єлизавету, пута неплідності її розв'язати, тож родить сина, Іоана співзвучного благодаті .Отже прийміть від нас пісню цю:

Радуйтеся, житієм своїм Богу догодили. 

Радуйтеся, свято перед Ним незрадно ходили. 

Радуйтеся, бо в молитвах своїх до Творця піднесені були.                     

Радуйтеся, бо словом Господнім завжди розрадні були. 

Радуйтеся, всі очікування свої на Творця покладали. 

Радуйтеся, в своїх добрих ділах утоми не зазнавали. 

Радуйтеся, святі і праведні Захарію і Єлизавето, гарний плід для людей зростили!

Кондак 4

Бурею мирського життя не здоланний, син ваш, святії Захарію та Єлизавето, великий перед Господом стане, не тільки тілом, але й духом, мовив Ангел Господній, адже своїм народженням той принесе в світ велику радість, бо багато звеселяться різдву його, вихваляючи Творця: Алилуйя!

Ікос 4

Вчувши дивні слова про сина свого, що той великим пророком і посником назветься, і ще з утроби матері своєї сповниться Духа Святого й багато від синів Ізраїлевих його заради навернуться до істинного Бога, бо належить йому бути Предтечею Христовим в дусі і силі пророкові Іллі та приготувати народи до прийняття Спасителя, дуже приголомшений та здивований був Захарія, не наважився промовляючому Ангелові вірувати. Ми ж, до слів ангельських дослухаючись, волаємо вам таке: 

Радуйтеся, здобувші милість Творця превелику. 

Радуйтеся, народам принесли радість велику. 

Радуйтеся, сивини свої славою покрили. 

Радуйтеся, нагород на небе себе не позбавили. 

Радуйтеся, милосердному Господу у всьому уподібнювалися. Радуйтеся, Триєдиному Богові завжди поклонялися. 

Радуйтеся, святі і праведні Захарію і Єлизавето, гарний плід для людей зростили!

Кондак 5

Бога тільки бійся, мовив ангел Господній Захарію: Я є Гавриїл,  майоріючий перед Богом і зісланий благовістити тобі все це, одначе за те, що ти не повірив словам моїм, будеш німим і не промовиш  жодного слова до тих пір всьому промовленому мною належить збутися по волі великого Бога, Якому славу співаю: Алилуйя!

Ікос 5

Бачили люди котрі були в храмі Господньому, уповільненого Захарію у вівтарі, дуже дивувалися тому, бо вийшов саме він до них і не вспромозі говорити, але тільки кивав, зрозуміли всі, що сталося йому видіння у вівтарі. Ми ж, прославляючи дивного в чудесах Своїх Господа, промовляємо вам таке: 

Радуйтеся, бо сила Божа на вас звершилася. 

Радуйтеся, бо воля Божа незаперечно на вас вчинилася.                       

 Радуйтеся, бо милість Творця з надміром на вас вилилася 

Радуйтеся, бо радість велика вам щедро Творцем дарувалася.               

Радуйтеся, бо ви звеличені стали долонею святою. 

Радуйтеся, бо ви всім приклад подаєте собою. 

Радуйтеся, святі і праведні Захарію і Єлизавето, гарний плід для людей зростили!

Кондак 6

Словами Господніми, що ангелом оповіщено,здійснення побачила, звеселилася дуже Єлизавета, бо зачне сина свого і таїла п'ять місяців , промовляючи: бо так сотворив мені Господь у часи, в якому зглянувся відкинути ганьбу мою в людях, тож співаю Йому хвалу: Алилуйя!

Ікос 6

Засяяла щедро благодать Божа в Єлизаветі святій, коли сповнилася Духа Святого і заволала голосом великим Діві Марії: "Благословенна Ти в жонах і благословен плід утроби Твоєї! І звідкілля мені це, що прийде Мати Господа мого до мене!". Чадо ж її затріпотіло в утробі радощами пришестю Матері Божій. Тож й на нас зійде благодать Святого Духа, взиваючих радощами таке: 

Радуйтеся, Духом Святим позолочені. 

Радуйтеся, благодаттю щедро Творцем осінені. 

Радуйтеся, чадо велике свято зачавші. 

Радуйтеся, радість батьківську і материнську від Бога пізнали.             

Радуйтеся, Матері Божій родичі всечесні. 

Радуйтеся, втіленого Сина Божого раби предобрі. 

Радуйтеся, святі і праведні Захарію і Єлизавето, гарний плід для людей зростили!

Кондак 7

Схотівшому людям звістити від ангела пронайменоване ім'я сина свого Іоана, святий Захарія, по народженню його написав це і нараз розв'язалися язик і вуста твої, і промовляючи знову, благословяючи Бога й співаючи Йому: Алилуйя!

Ікос 7

Нову подав благодать тобі Господь, праведний Захаріє, Духом Святим наситив тебе, щоб пророкувати тобі, говорячи: "Благословен Господь Бог Ізраїлів, бо відвідав і створив визволення людям Своїм та підняв ріг спасіння нам, в домі Давида отрока Свого, як провістив вустами святих перебуваючих від віку пророків Його і ти, отроком, пророків Вишнього назвешся, йдучи бо перед лицем Господнім, приготовлюючи шляхи Його". Ми ж, пророцтву твоєму , через вас, праведникі Божі, прославляємо Господа, виспівуючи вам похвали ці:

Радуйтеся, отроча святе в світ народили. 

Радуйтеся, різдвом цим радість світу сповістили. 

Радуйтеся, прославили Бога незмірно. 

Радуйтеся, послужили Господу віддано. 

Радуйтеся, всі Законы Його виконували. 

Радуйтеся, себе в чистоті берегли. 

Радуйтеся, святі і праведні Захарію і Єлизавето, гарний плід для людей зростили!

Кондак 8

Дивне чудо було довкола тутешнім людям, коли дізналися про преславне й незвичайне різдво дитини вашої, святі і праведні Захаріє та Єлизавето, і з подивом говорили в собі: "Ким отже отрок цей буде?". Ми ж, преславному різдву Предтечі і Хрестителю Господньому радуємося, Господу виголошуємо: Алилуйя!

Ікос 8

Весь був ти в засмучені, великим сповненням, пророче Божий Захаріє, бачачи Пресвяту Діву Марію з Богомладенцем до храму прибулу і на місті нечистих жон перед дверима храма ставшу, очищення законнодавчого просити бажаючу. Направив бо Її в Святеє Святих тобою, по навіюванню Божому, введену і там виховану та духом зрозумів, що це Матір є Діва Чиста й по роздві, постави Її тому ради на місці дівиць, і де жонам маючим мужа стояти не належить. Ми ж, прославляємо з тобою Діву Чисту, з любов'ю і розчуленням волаємо: 

Радуйтеся, Матері Божій славу віддавали. 

Радуйтеся, разом зі всіма ЇЇ прославляли. 

Радуйтеся, Бога пришестя в світ очікували.                                             

Радуйтеся, чистою молитвою Творця ублажали. 

Радуйтеся, Лицем Младенця Христа милувані. 

Радуйтеся, в Царство Боже Ним піднесені. 

Радуйтеся, святі і праведні Захарію і Єлизавето, гарний плід для людей зростили!

Кондак 9

Всі Ангели і святих лиця радувалися радістю великою, коли ти, святий Захарє, на руки свої праведні, розчулився серцем і зі страхом Божим, прийнявши Богомладенця, і як Творцю й Богу, виголосивши Йому: Алилуйя!

Ікос 9

Ораторство людське не спроможне до гідного прославлення дивного житія вашого, святії і праведні Захаріє і Єлизавето,бо не можливо сповістить і порахувати всіх молінь і говінь ваших, всіх ридань та зітхань ваших до Бога. Прийміть від нас, що подвизалися любов'ю до вас  мали похвали ці: 

Радуйтеся, Духа Святого сосуди від віку найкращі. 

Радуйтеся, рукі свої розпростерли до Творця в надії. 

Радуйтеся, Пресвятої Тройці угодникі віддані. 

Радуйтеся, до Бога дорогу знайшли в тернищі. 

Радуйтеся, трудами своїми спасіння здобули. 

Радуйтеся, на Господа тільки у всьому сподівались. 

Радуйтеся, святі і праведні Захарію і Єлизавето, гарний плід для людей зростили!

Кондак 10

Спасіння дитяті своєму жадала, взяла мати чадо своє та побігла з ним в гори від злочестивого дітовбивці Ірода, той бо послав до Віфлеєму воїнів, щоб забити всіх дитинчат, наказавши умертвити і чадо ваше, блаженні Захаріє і Єлизавето. Ми ж, Господу, зберігшому обранців Своїх від руки нечестивого з любов'ю промовляємо: Алилуйя!

Ікос 10

Стіною захисту від наздоганяючих вбивць був тобі Господь, праведна Єлизавето, коли по благанню твоєму: "Гора Божа, прийми матір з сином!", звелів горі кам'янній відразу розтупитись і приховати тебе с чадом в собі. Спасінню вашому зі сльозами радуючись, волаємо вам таке: 

Радуйтеся, Господом на всіх шляхах бережені. 

Радуйтеся, рукою Божою по життю цьому керовані.                              

 Радуйтеся, любов до Творця в собі носили. 

Радуйтеся, нетлінний плід в раю спожили. 

Радуйтеся, за правду Божу постраждали. 

Радуйтеся, бути з Богом зажадали. 

Радуйтеся, святі і праведні Захарію і Єлизавето, гарний плід для людей зростили!

Кондак 11

Спів молебний Господу Богу приносиі ти, святий і праведний Захарію, коли вояки звіроподібного Ірода прийшли до тебе з наказом віддати їм сина твого. Ти ж відповівши їм: "Я служу нині Господу Богу Ізраїлевому й не відаю де є син мій!", зміцнючому тебе Богу волав: Алилуйя!

Ікос 11

Світлом небесним наповнився храм Господній, праведний Захарію, коли запитуючим тебе воякам мовив ти: "Тіло моє уб'єте, душу ж мою візьме Господь!" Скоїлося тобі вбитому бути  посеред храмом й вівтарем, як наказав Ірод, пролита кров твоя свята згусла на мраморі і затверділа в свідчення і на вічний осуд Іродів. Ми ж, мученицьку смерть твою прославляємо, наспівуючи голосами похвальними: 

Радуйтеся, душі Творцю посвятили. 

Радуйтеся, в святості їх зберегли. 

Радуйтеся, славою небесною від Бога вінчані. 

Радуйтеся, в радість Господа свого увійти покликані.                             

Радуйтеся, бо поживу нетлінну нині споживаєте. 

Радуйтеся, бо Бога за нас повсякчасно ви благаєте.

Радуйтеся, святі і праведні Захарію і Єлизавето, гарний плід для людей зростили!

Кондак 12

Божественна благодать явилася на тобі, праведна Єлизавето, і невимовне диво дивне відкрилося, коли бо в горі,що приховала тебе з чадом, Божим зволенням улаштувалася печера, відкрилося джерело водне і над печерою фіник зацвів, подаючи плоди свої в щедрості. Такому благоволінню Божому раділа, ти співаючи Йому з чадом своїм: Алилуйя!

Ікос 12

Співаючи радісну пісню хвалебну і подячну Господу, після закінчення сорока днів після вбивства праведного Захарії, душу свою віддала Творцю своєму свята Єлизавета і з супругом своїм на небесах поєдналася. Прославляючи праведне житіє ваше, святі Захаріє і Єлизавето, старанно молимо вас вислухати похвальний спів наш: 

Радуйтеся, бо у вірі святій ви є утвердження. 

Радуйтеся, бо нас від бід ви є огородження. 

Радуйтеся, бо нас від скорбот повсякчасно ви захищаєте. 

Радуйтеся, бо пристрасті телесні в нас упокорюєте. 

Радуйтеся, благочестивим подружжям ви є покровителями мудрими. 

Радуйтеся, чадам нашим ви є вихователі гожі. 

Радуйтеся, святі і праведні Захарію і Єлизавето, гарний плід для людей зростили!

Кондак 13

О, святі і праведні Захаріє і Єлизавето! Молимо вас з старанням і любов'ю: випросіть нам у Господа нашого в житті цьому у вірі і чеснотах утвердження, від скорбот і напастей визволення, прогріхів наших прощення, щоб сподобилися і ми Царства Небесного унаслідувати і вічно виспівувати Богу: Алилуйя. Алилуйя. Алилуйя!

Молитва

  О великі Христові праведникі, святії Захарію та Єлизавето! До вас прибігаємо й вам молимося з великим упованням: принесіть за нас грішних святої молитви вашої до Господа щоб послав всі благопотрібні душам і тілам нашим, віру правовірну, любов нелицемірну, в добрих ділах успішність, душам і тілам здоров'є і вічне спасіння. Не зневажте молитов наших, з розчуленням вам піднесених, але піднімайте нам повірительство до Господа тож сподобимося допомогою вашою спасіння вічне отримати, Царства Небесного успадкувати й разом з вами і всіма святими славословити невимовного людинолюбства Отця і Сина і Святого Духа, в Тройці поклоняємого Бога, на віки віків. Амінь.

Поділитися:


Церковний календар