Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

ПРОПОВІДЬ В ДЕНЬ РІЗДВА ПРЕСВЯТОЇ ВЛАДИЧИЦІ НАШОЇ БОГОРОДИЦІ І ВІЧНОДІВИ МАРІЇ

В ім'я Отця і Сина, і Святого Духа!

Дорогі брати і сестри!

Сьогодні ми святкуємо велике дванадисяте свято – Різдво Пресвятої Богородиці . Це свято особливо радісне і важливе. Радісне, бо це день народження Божої Матері і Владичиці неба й землі, яку будуть прославляти у вiках християни. Важливе, бо доводить велику правду святої віри у богоматеринство Пречистої Діви Марії, з якої "засяяло Сонце Правди, Хритос Бог наш''. Народження Пресвятої Богородиці є джерелом всесвітньої радості і втіхи.

З Різдва Пречистої Діви Марії найперше радіють її батьки, праведні Іоакима і Анна,яким Господь на схилі літ дарував велику милість – народження дочки, Яку вони, запопередньою обітницею, віддали на служіння Богові, Яка за Промислом Господнім та упокорені своєї волі послужила тайні Боговтілення і за плоттю стала Матір’ю Сина Божого.

Радіють ангели й люди - Всечесне твоє Різдво, Пресвята Діво чиста, множество ангелівна небі і людський рід на землі славить, бо ти стала Матір'ю Творця всіх Христа Бога. Його благаючи, не переставай молитися за нас, що на тебе по  Бозі надію покладаємо, Богородице Всехвальна і Непорочна.

У цій радості беруть участь усі святі Старого й Нового Завітів: Обновися, Адаме ,веселися , Єво , радійте пророки з апостолами і праведними, бо сьогодні загальна радість ангелів і людей засіяла від праведних Іоакима й Анни: Богородиця Марія саме так величає Святий Андрій Критський у своїй проповіді у цей празник  Пресвяту Богоматір як ту, через яку сповнилися всі пророцтва і прообрази Старого Завіту. А святий Іоан Дамаскин у проповіді цього дня каже: "День Різдва Богородиці є днем всесвітньої радости, бо через Богородицю увесь людський рід обновився і смуток праматері Єви перемінився у радістm ''.

Також й  ми всі радісно святкуємо Різдво Богородиці, на знак нашої вдячності за її  багатоманітну поміч нам. Після Господа Бога, ніхто так не турбується про наше життя,освячення, спасіння, ніхто стільки уваги і допомоги не приділяє нам, як ПресвятаБогородиця – наша Заступниця. Як Одигітрія (Провідниця), Богородиця вказує шлях до Христа і веде нас до Його. Вона віровчителька для кожного з нас передусім для тих, хто завжди чує словоБожого Сина і зберігає у своєму серці. Вчімося від неї з відкритим серцем слухати Бога,приймаючи покірно Його волю у нашому щоденному житті і Вона нам допоможе відновити у собі нашу християнську гідність улюблених дітей Божих, та завжди пам'ятати, що в Його предвічному задумі кожна людина є цінною та покликана до важливої ролі у здійсненні Божого плану спасіння, незалежно який авторитет займає в суспільстві.

Тож, дорогі брати і сестри, сьогодні в день Різдва Владичиці нашої Богородиці звернімось до Неї і просімо нашу Небесну заступницю, щоб у сьогоднішньому світі, в якому так часто нівечаться християнські цінності, ми щораз більше цінували дар людського життя. Просімо Пречисту і Пренепорочну, щоб Вона допомагала нам перемагати гріх і всяку нечистоту, щоб ми могли чистим серцем славити Бога і радіти у Ньому. Бо хто звертається до Неї з вірою і надією, не залишиться безутішним і не почутим, Їй дана благодать молитися за нас і допомагати нам. 

Пресвята Богородице,вислухай нас, Пресвята Богородице, спаси нас! Амінь.

                 Ієрей Олексій Максимець ,настоятель Свято-Пантелеймонівської парафії смт. Іванопіль 

Поділитися:


Церковний календар