Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

АКАФІСТ СИМЕОНУ СТОВПНИКУ

Тропар преподобному, глас 1: Терпіння стовп був Ти, наслідуючи праотців, преподобний:/ Йова в страстях, Йосифа в спокусах/ і, бувши в тілі, безплотних у житті, Симеоне, отче наш./ Моли Христа Бога,/ щоб спаслися душі наші.

Кондак преподобному, глас 2: Вишнього шукаючи і з вишніми єднаючись,/ Ти стовп учинив колесницею вогненною; тому співбесідником ангелів стався Ти, преподобний,/ з ними безперестанно молишся Христу Богові за всіх нас.

Кондак 1

Обраного з дитинства світильником світу і цілителю недугів душевних і тілесних до преподобного отця нашого Симеона смиренно прибігаємо, як спроможнього нас звільнити від пристрастей і всіляких бід, із глибини душі принесемо похвалу й молитву, старанно взиваючи: 

Радуйся, Симеоне, дивний стовпнику і великий чудотворче!

Ікос 1

Ангел Охоронець даний був тобі від Бога, як плід молитви старанної подарованим став ти батькам своїм. Той бо тебе беріг, більше ж в премудрості духовній навчаючи, коли сніжносвітлою одежою зодягнувся ти при охрещені твоєму. Ми ж,  пізнали тебе,як  дивного обранця у Бозі бути , ці похвали тобі, як належно,  приносимо:

Радуйся, батьків твоїх плід молитви богодарований.

Радуйся, дарів Святого Духа в святому хрещенні сподобився.

Радуйся, Божої благодаті сосуде обраний.

Радуйся, любові Божої людям явлення.

Радуйся, земній мудрості ненавчений.

Радуйся, небесною надто збагачений.

Радуйся, Тілом і Кров'ю Христовою таємно обожнений.

Радуйся, в молитві задоволений.

Радуйся, Симеоне, дивний стовпинику і великий чудотворче!

Кондак 2

Бачив Господь смирення і простоту серця твого, вибрав тебе до зброї Своєї, щоб посоромити лукаве мудрування мудреців віку цього, і від овець батьківських зробити тебе пастирем овець словесних стада Христового, щоб купно співали Творцю: Алилуйя!

Ікос 2

Розум твій мавши голодний і спрагнений правди Христової, не завагався ти запитати поважного старця про висловлювання святого Євангелія. І, навчився його богонавчених ппромов, в тій  порі твердо забажав ти залишити дім батьківський і всі пишноти світу цього і тісним шляхом, що веде до життя вічного, піти. Тому заради волаємо тобі:

Радуйся, в храмі перебування від юності полюбив.

Радуйся, з дому отчого пішов.

Радуйся, метушливих світу покров.

Радуйся, богоугодності взірець.

Радуйся, благий ярем Христовий з любов'ю взяв.

Радуйся, плоть як мечем посік.

Радуйся, заблуканих наставляєш.

Радуйся, гарно проживаючих зміцнюєш.

Радуйся, Симеоне, дивний стовпнику і великий чудотворче!

Кондак 3

Откровенням Божим стало тобі у сні видіння: основу будівлі засновуючи, рів копавши, і голос почувся тобі триччі, більше углубити, і досягнув ти великої глибини, наказав тобі Господь з всім мтаранням твоїм будувати. І справдилося дивне видіння це над тобою: глибиною смирення поклав ти тверду основу чеснотам всім, якими ж прикрасився, безперестанно Господу взивав ти: Алилуйя!

Ікос 3

Маючи бажання сильне житія чернечого, до одної обителі прийшов ти. Смирення ж ради сім днів без їжі і пиття перед воротами її, ниць на землі, перебув ти, сміливості не мав до неї увійти. Блаженний ігумен тої обителі , зобачив тебе Божим обранником бути, тогочасними днями випробуваннями тебе, як забажавшого Господеві потрудитися, і в ряди братії своєї почислити. І ми всі вшановуємо тебе:

Радуйся, правдивий послушнику звелінь Христових.

Радуйся, житію рівноангельському уподібнився.

Радуйся, світ цей залишив.

Радуйся, житія посницького полум'яно зажадав.

Радуйся, стриманням на пристрасті озброїв.

Радуйся, добрий воїне Христовий.

Радуйся, в смиренні на послух себе скорив.

Радуйся, старанність велику до науки монастирського явив.

Радуйся, Симеоне, дивний стовпнику і великий чудотворче!

Кондак 4

Бурю пристрастей спиняв, як ягня лагідне отців духовних завжди слухав ти, за смирення своє, ще юним, образу ангельського сподобився ти, в нім же стриманнями й трудами посиленно , плоть змертвивши, душу спасаючи із глибини серця взиваючи Богу: Алилуйя!

Ікос 4

Вислухав ігумен братію яка розказала , який сморід від тебе виходить, і черви спадають з тіла твого, запитав тебе,чому ради сталось тобі таке. Ти ж, голову похилив, в мовчанні поставши. Тоді взявши одежу з тебе і кров'ю забагренівшу тіло твоє зрівши,що з мотузком металевим  в нього увіткнуте . З жахом великим про страждання твої  роздумуючи ми так викликуємо тобі:

Радуйся, Святого Духа оселя освячена.

Радуйся, образ Божий не затемнив в собі.

Радуйся, терпінням Йовлієву братію здивував.

Радуйся, велику мужність в собі показав.

Радуйся, поборнику істини.

Радуйся, лампадо єлея запашна.

Радуйся, збочені храми душ наших поновлюєш.

Радуйся, кумирів мудрування нашого скидаєш.

Радуйся, Симеоне, дивний стовпнику і великий чудотворче!

Кондак 5

Благодатною силою зміцнений, нові подвиги по умертвлінню плоті своєї поніс ти. Страху ж ради, як і братія, наслідуючи тобі, подвиги не по розуму сприйме, наказав тобі ігумен відіити від них. Ти ж, не позлобивості, волю його виконав, в пустелі в колодязі безводном вселився ти, і знову там заспівав Христу Богу пісню: Алилуйя!

Ікос 5

Побачив блаженний ігумен Тимофей сновидіння , як безліч народу в обитель його найшло і за раба Божого Симеоне запитували, жахом охоплений був і , пригнітився від сну, братії розкав про це . Однак саме разом з ними рушив в пустелю й покликав тебе. Шануючи подвигі твої, і ми за повинністю величаємо тебе:

Радуйся, силу духа Йосифу показав.

Радуйся, великі подвигі Христа заради звершив

Радуйся, Хрест Христовий безмовно поніс.

Радуйся, Церкви прикрасо

Радуйся, правди Божої дивний служителю.

Радуйся, добрий кормчий корабля Ісусова.

Радуйся, правило віри благочестивої.

Радуйся, взірець лагідності духовної.

Радуйся, Симеоне, дивний стовпнику і великий чудотворче!

Кондак 6

Проповідником слова Божа єпископ Васс по волі Божій прийшов, коли в келії пустельній поник ти. Велику ревність  Мойсеєву та Ільїну показавши, сорокоденного поста забажав ти. Щоб не мати поживи в ту пору , непрохідною келію святителеві  свою улаштував молячись , тому і зробив, і відійшов той , Господеві співаючи: Алилуйя!

Ікос 6

Засяяв ти, преподобний, дивним стриманням своїм, коли прийдешньому дні посту твого знайшов тебе святитель Божий як мертвого, що на землі лежав, підійняв тебе й Тайнами безсмертних Христових запричастити сподобив. Відтак багатьом браттям розповідав про дивний подвиг твій, навчаючи їх прославляти Господа, дивні діла у святих Своїх являючи, і тобі, угодникові Його, виспівувати саме так:

Радуйся, земний шлях твій по стопам Христовим спрямував.

Радуйся, постом Мойсеєві та Іллі наслідував.

Радуйся, на Господа уповання своє поклав.

Радуйся, в надії до тієї поживи і напоїв не приєднався.

Радуйся, бо світлом Божественним засвітився ти.

Радуйся, бо й нас, вірних, молитвами твоїми зміцнюєш.

Радуйся, бо стриманням безплотним уподібнився ти.

Радуйся, тією,бо зброєю  духовною, невидимого ворога переміг ти.

Радуйся, Симеоне, дивний стовпинику і великий чудотворче!

Кондак 7

Забажав подвиги свої більше посилити, що на ліствицю піднімає до Небес, на верх гори зійшов ти; щоб не зійти звідтіля, оковами себе на ній скріпив; промов саме святителя Мелетія вислухав, не плоть, але розум до Христового послуху полонив, до кінця життя свого взивав ти: Алилуйя!

Ікос 7

Новою Віфездою явилася гора, що на ній саме подвизався ти, преподобний. Не тільки одному лиш  в рік і першому хто входив сцілення  подавалося, але й завжди та всім в бідах, болістях і скорботах перебуваючим і з надією до Бога линучим щира поміч твоя дарувалася, і всі верталися, славлячи Бога, і тебе, угодника Його, звеличували, викликуючи:

Радуйся, свічко,що Божественним вогнем запалена.

Радуйся, світильнику палаючий і засвічуваний.

Радуйся, цілителю болістей душевних.

Радуйся, лікарю недуг тілесних.

Радуйся, живителю голодних правди.

Радуйся, джерело спраглих істини.

Радуйся, молитовнику за душі наші.

Радуйся, клопотарю нам і благ земних.

Радуйся, Симеоне, дивний стовпнику і великий чудотворче!

Кондак 8

Дивне житіє своє творив ти, блаженний, коли бачив народу багато, котрий линув до тебе, зрозумів,скільки шанують і прославляють тебе. Слави уникаючи, смирення ж возлюбив, на стовпі високому перебувати благозволив ти і, як по сходинцях ліствиці до Небесної висоти сходив, і в мороз, і в дощ, та в спеку жарку перетерплюючи, Господу безперестанно співав ти: Алилуйя!

Ікос 8

Весь сповнився ти послуху випробовуючим тебе святим отцям пустельним: покоряючись бо  велінню їх, як Божому, постарався ти зійти зі стовпа свого на землю, що й побачили ті, зрозуміли, що від Бога діло твоє, і мовили, щоб перебував на стовпі своєму вільно. Тоді ворог роду людського задумав спокусити тебе: в образі ангела світлого постав тобі. Ти ж на мить не зрозумівши, блаженної, омани ворожої, одначе знаменням Чесного Хреста перемігши того підступництво; потому покаяння велике Господу приніс ти. Цьому ж й ми напоучені, хвалимо тебе так:

Радуйся, стріли лукавого розпалені відбив.

Радуйся, підступність ворога переміг.

Радуйся, силою хресною озброївся.

Радуйся, не правду вогнем правди попалив.

Радуйся, молитвою, як мечем, озброєний.

Радуйся, шоломом спасіння вінчаний.

Радуйся, посилине покаяння Богу приніс.

Радуйся, на Боже милосердя надію поклав.

Радуйся, Симеоне, дивный столпниче и великий чудотворче.

Кондак 9

Будь - якого грішника ,що кається приймає Господь, і твоє покаяння прийняв, і ще прославив тебе. Диявол же, подвигу твого не стерпів, язвою лютою вразив тебе, і сталось в нозі твоїй жахливий гній з червами. По давнім часі взнала за тебе мати твоя, прийшовши до стовпа твого й ридала гірко. Ти ж, блаженний, на волю Господню надіявся, в прийдешнім віці зустрітися тобі їй обіцявши і, над віддавшою дух неї в руки Господні, молитву вчинив, Господу заспівавши : Алилуйя!

Ікос 9

Оратори марномудрі не вспромозі пояснити силу чудотворінь твоїх, їх саме в славу Божу і дивним іменем Господнім звершуючи. Води не мавши місцю тому, молитвою твоєю, святий, земля стряслася й воду о подала. Жона якась, змію дрібну у воді в черево своє прийняла, водою твоєю напившись, сцілилася відразу. Та інші багато сцілювалися у стовпа твого святими твоїми молитвами. Люди ж, зрівши великі чудеса Божі, з радістю прославляли тебе:

Радуйся, Небесного Царя рабе благий і вірний.

Радуйся, отримавший від Нього талант посилив.

Радуйся, житієм твоїм Небеса звеселив.

Радуйся, чудесами вселенну здивував.

Радуйся, помічнику наш й молитовнику.

Радуйся, від спокус ворожих захисте.

Радуйся, через тебе пристрасті наші утамовуються.

Радуйся, через тебе благі бажання наші виконуються.

Радуйся, Симеоне, дивний стовпнику і великий чудотворче!

Кондак 10

Спасти бажав грішників і до покаяння навернути, наслідуючи стопам Господа нашого Ісуса Христа, і забігшого під покрівлю твою розбійникові Йонафану схотівшого вбити його невіддав ти, але, після щирого його покаяння, відійти йому з миром до Господа ублагав ти, що би сприяти блаженства райського , у вічності прославити Всещедрого Людинолюбця Бога подячною піснею: Алилуйя!

Ікос 10

Царя Небесного й Господа благий раб та вірний служителем став ти, чадам саме твоїм духовним - отцем і наставником добродушним: на одном місці, на стовпі тебе мешкаючому, безліч народу, і вірних і невірних, що до тебе приходили, і всім будь-яким помічникои був ти, всілякі хвороби душевні і тілесні уздоровлюючи, найбільше ж невіруючих світлом Христового Євангелія просвіщав ти, що би хрещеними в ім'я Пресвятої Тройці Господа прославлять, і тобі, доброму пастирю своєму, виголосять:

Радуйся, зеркало Трисяянного Світла.

Радуйся, Небесного живріння наповнений.

Радуйся, від багацтва духа ближніх просвіщав.

Радуйся, страху Божого навчав.

Радуйся, волі Господньої бездокірливий виконавцю.

Радуйся, за славу Його поборнику.

Радуйся, пастирю наш добрий.

Радуйся, отче милостивий й лагідний.

Радуйся, Симеоне, дивний стовпнику і великий чудотворче!

Кондак 11

Спів улюбленному Христу в житії твоєму приносив, дару пророчества сподобився ти, наступаючу засуху, голод та згубу віщуючи, нашестя невірних передрікшии, і великими сльозами й теплою молитвою Господа ублагав ти, щоб відвернув гнів Свій,що праведно прямував, і не попустив народам перемогти християн, які приносили покаяння і дякували Господа за Його велику милість і безперестанно співають Йому: Алилуйя!

Ікос 11

Світла Небесного посудиною вибраною показався ти, коли настав час твій від світу цього в оселі улюблені й жадані перейти. О блаженній смерті твоїй так учень твій Антоній звістив: «В перший день, в п'ятницю, по дев'ятій годині, очікуваним нам його повчання та благословення, не поглянув він на нас зі стовпа. Також і в суботу, та в неділю. І налякався я, і піднявся на стовп, і побачив преподобного з головою похиленою ниць та рукі на грудях. Подумав, що молитву діє,змовк  я, а після ж мовив: «Благослови нас, отче!» Він же не відповів. Тоді подумав, що сталось до Господа відійшо преподобний отець, і зрозумів, що так і є, і розридався гірко, та, приступив, цілувати його, говорячи: «На кого залишив нас, отче?» Й ми просимо тебе: і нас, грішних, не полишай твоїми благосприятливими до Господа молитвами, із глибини душі взиваємо тобі:

Радуйся, від дитинства всього себя Господу віддав.

Радуйся, заповіді Богові, як цінний скарб, в серце своє прийняв.

Радуйся, благодаттю райською запашнів.

Радуйся, світлом молитви просвітлений.

Радуйся, у Христа зодягнутий.

Радуйся, ризою нетління прикрашений.

Радуйся, до Господа всі роздуми свої навернув.

Радуйся, ближніх як себе полюбив.

Радуйся, Симеоне, дивний стовпнику і великий чудотворче!

Кондак 12

Благодаті дар випроси у Господа, отче, хто тебе вірно хвалить, зуваж на зітхання, і сліз наших не відкинь , і не залиши нас, адже обіцяв ти не полишати ні стовпа свого, ні гори, тобою обраної, в добротності прибігаючим до тебе людям, під покрівлею твоєю зберігаються, Господу ,бо співають: Алилуйя!

Ікос 12

Оспівуючи житіє твоє, богоблаженний отче, прославляємо Бога, в зразок  поховання твого зійшлося до гробу твого святителі, і пастирі, та  світські зі сльозами і молитвами багатьма, свічки і ладан здіймали, так і ми,зійшлися в день пам'яті твоєї, старанні похвали і благання приносимо тобі:

Радуйся, від юності  світ заспокоїв.

Радуйся, добре іго Христове взяв.

Радуйся, із темниці тілесності до  вічного житія радісно зійшов.

Радуйся, лицезрінням Божественного світла насолоджуєшся.

Радуйся, бо повсякчасно Пресвятій Тройці предстоїш.

Радуйся, бо невпинно молитви за нас возносиш.

Радуйся, цілібоносними мощами нас не залишив.

Радуйся, роду християнського помічнику.

Радуйся, Симеоне, дивний стовпнику і великий чудотворче!

Кондак 13

 О великий і предивний угоднику Божий, преподобний отче наш Симеоне! Нині у Престола Божого предстоїш і прохання наші Господу приносиш, та ці  малі благання від нас, грішних, прийми, і як саме не відкинув ти розбійника,що прибіг до твого стовпа, але й від земних бід врятував ти його, й поводирем ставши Йому в Царство Небесне, так і нас, грішних, не залиши твоїм заступництвом, але і в тимчасовому житті цьому помогай нам, і в прийдешніх Небесних оселях молитвами твоїми досягнути сподоби, і де саме  з тобою Христу, Спасителю нашому, викликнемо: Алилуйя!

Молитва

 О святий і великий угоднику Божий Симеоне! Подвигом гожим подвизався на землі, отримав ти на Небесах вінець правди,що його ж приготовив сам Господь всім люблячим Його. Отже, споглядаючи на святий твій образ, радуємось в преславному відході життя твого і шануємо святу пам'ять твою. Ти ж, стоячи у Престола Божого, прийми моління наші і до Всемилостивого Бога принеси, щоб  простив нам всякі провини й допоміг нам стати проти підступів диявольських, щоб визволитися від скорбот, болістей, бід і напастей і всілякого зла, доброчесно й праведно прожити в нинішньому віці й сподобитися заступництвом твоїм, хоча і недостойні є ми, зріти доброго на землі живучи, славлячи Єдиного у святих Своїх славимого Бога, Отця і Сина і Святого Духа, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР

Поділитися:


Церковний календар