Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Акафіст Господу Ісусу Христу, Викупителю грішників

 Кондак 1

Агнець Божий зійшовший з неба на землю спасти грішних. Слово перше, що промовив Спаситель світові: «Покайтеся та віруйте в Євангеліє», покаянням бо упале творіння в образ Божий знову поновлюється. Приймаючи з вірою цей священний поклик нашого Бога і Викупителя, ми, грішні, викликуємо Господу Ісусу Христу, Сину Божому:

Без числа нагрішили, Господи, прости нас!

Ікос 1

Божественним словом спасіння, закликаючи грішних до покаяння, Ти, Христе Ісусе, просвітивши вселенну, надаючи людям свавільним дари любові і всепрощення. Цими адже чеснотами надію спасіння в серця грішних вселивши, Людинолюбче, цими дарами щедрот Твоїх отрмавши, Господи, з розчуленим серцем взиваємо Тобі:

Ісусе, грішників Спасителю. 

Ісусе, зла Вигубителю.

Ісусе, вселенної Викупителю.

Ісусе, палих природи Обновителю.

Без числа нагрішили, Господи, прости нас.

Кондак 2

Бачив, що через неміч єства свого гине в тіні смертній рід людський, Отець Небесний, чада Свої люблячий, послав в світ Сина Свого Єдинородного, щоб всякий віруючий в Нього не загинув, але отримав життя вічне. Ми ж, недостойні, вірою пізнавши цю тайну любові Божественної, подячно Богу співаємо: Алилуйя!

Ікос 2

Грішницю-блудницю від побиття каміннями дивно звільнив, тим показавши, Сину Божий, що нема гріха, який не прощенний любов'ю Господа. Уповаючи на це безмірне милосердя Твоє, просимо у Тебе, Всемилостивого, прощення гріхів наших, і Тобі, беззаконь людських Викорінителю, викликуємо з розчуленням:

Ісусе, широчінь гріховну усунув.

Ісусе, багатобожжя ідольске знищив.

Ісусе, святиню Сіона полюбив.

Ісусе, людство любов'ю звеселив.

Без числа нагрішили, Господи, прости нас!

Кондак 3

Дари любові і всепрощення подай нам, великим грішникам, Всещедрий Ісусе, Сину Божий, без числа бо нагрішили перед Правдою Твоєю вічною. Прийми милосердні наші сльози і зітхання. Зніми, Викупителю, з наших сердець ношу тяжку гріховну, щоб в покаянні душ наших виголошувати Тобі, Спасителю нашому: Алилуйя!

Ікос 3

Єлей милосердя і вино любові Твоєї в приповісних подіях  дивно проливши, Сину Божий, на рани поваленого  розбійниками, в тім діянні показав світові щедроти милосердного Самарянина. І ми, багатогрішні, випрошуємо у Тебе єлей любові Твоєї на рани душ наших, викликуємо Тобі:

Ісусе, єлей і вино на рани людські проливаєш.

Ісусе, і самих несамовитих грішників і беззаконників дивно спасаєш.

Ісусе, серця до небес підіймаєш.

Ісусе, шляхи заблуканих виправляєш.

Без числа нагрішили, Господи, прости нас.

Кондак 4

Життям назвавши Себе Ти, Сину Божий, адже даруєш усім зголоднілим ситність хлібом безсмерття та усім спраглим напоїтися водою,що тече в життя вічне. Ми ж, в суєті світу цього гинучого, жадаємо спраглим душам нашим життя вічного й спасіння, з вірою в Тебе, Джерело безсмертне, виголошуємо Тобі: Алилуйя!

Ікос 4

Зорю істинного просвітлення народжуєшся Ти, Світе Вічності, Ісусе Христе, Сину Бога Живого, навчаючи бо вселенну правді й благочестю. Просвіти і нас, Господи, Світлом Твоєї премудрості і утверди в правилах благочестя, щоб спасенні Тобою, з вдячністю взиваємо Тобі:

Ісусе, вселенної просвітлення. 

Ісусе, грішних душ відродження.

Ісусе, правди повчання.

Ісусе, променями премудрості зарево.

Без числа нагрішили, Господи, прости нас!

Кондак 5

Ісусе, Сину Божий, Матфея, Левія, Симеона й Андрія, Якова й Іоанна із пітьми в дивне світло Своє прикликав, поклич й наші нечестиві серця до покаяння, щоб в сяянні та благочесті пізнаємо Тебе, Великого Бога нашого і щоб зажити в світлі заповідей Твоїх по волі Твоїй, хвалячи величність Твою дивним виголошенням: Алилуйя!

Ікос 5

Як найбільший привілей Твій, Сину Божий, в людях грішникам показав, лікуючи рани людських душ Твоїм безкінечним милосердям. Отже молимо Тебе, Всещедрий, очисти нас від беззаконь наших, уздоров недугі сердець наших, зміцни в благочесті життя наше, даруй нам сили духовні прославляти Тебе, Бога нашого, саме такими висловлюваннями:

Ісусе, безкрайність любові всесвятої.

Ісусе, скарб нашого милосердя золотий.

Ісусе, манно серцям вічно жива.

Ісусе, палато блаженства цінна.

Без числа нагрішили, Господи, прости нас!

Кондак 6

Людство заблукане відкинуло Тебе, Джерело вічного спасіння, бо розум жорстокістю своєю потьмарений невіданням і тлінністю нечестивого життя. Ми ж, світлом Істини Твоєї через Церкву святу пізнали й благодать Твою в таїнстві віри прийнявши, в радості віруючого духа з надією виголошуємо Святині Істини Твоєї: Алилуйя!

Ікос 6

Мудреці світу цього ,що скаженіли відкинули Тебе, Істину втілену, і віддалилися від Тебе, Джерела Богопізнання; ми ж, спасіння від Тебе в Церкві Твоїй отримати, волаємо Тобі:

Ісусе, від зла зброя  огородження.

Ісусе, від пристрастей радості визволення.

Ісусе, початок духовного відродження.

Ісусе, променю вічного спасіння.

Без числа нагрішили, Господи, прости нас!

Кондак 7

Узрівши від слова Божого, бо Бог не бажає погубити душу людську та розсуджує не відкинути від Себе навіть і відреченої людини , ми дивуємося такій поблажливості Твоїй, Людинолюбче, до грішного людства й сміливо возносимо Тобі смиренні благання наші: зійди, Спасителю наш, до немочей наших, не відвернись і нас від Лиця Твого й думки в серці Твоєму Божественному, як помилувати й нас беззаконних, в зворушенні духа Тобі волаючих: Алилуйя!

Ікос 7

О, Спасителю наш, Господи, Премилосердний! Ти з висоти пречесного Хреста Твоего мовивши вселенній: «Звершилося», являючи цим, що ранами Твоїми, Кров'ю та смерттю вчинивши спасіння гріховного роду людського. О, безмірна любов Твоя, Христе Боже, до нас, недостойних грішників! Адже і в гіркоті мук Твоїх хресних не забув Ти, Людинолюбцю, про наше спасіння. Прославляючи ці духовні дари любові Твоєї, Сину Божий, виголошуємо Тобі таке:

Ісусе, спасіння нашого вчинення.

Ісусе, совісті нашої з Богом примирення.

Ісусе, від оков гріховних визволення.

Ісусе, в чеснотах утвердження.

Без числа нагрішили, Господи, прости нас!

Кондак 8

Ні глибина безоднь земних, ні дивна висота небесних не зможуть порахувати нескінченої великої любові Твоєї, Сину Божий, до людей грішних, бо і з небес зійшов Ти Боголюбче, заради нас людиною й нашого ради спасіння, і смерть отримавши за рід наш і воскрес із гробу, щоб ми перед Богом виправдовуємося. О, безкрайність щедрот Твоїх, Господи! О, височінь милосердя Твого до грішних людей, Христе Боже! В розчуленні сердець наших виголошуємо Тобі: Алилуйя!

Ікос 8

Як сонце Божественне, світлосяйними променями милосердя Твого подаєш Ти, о, Всещедрий Ісусе, усім людям праведним і грішникам ,що каються, та благодаттю всепрощення Твого оживляєш душі людей, заблуканих і гріхами обтяжених. Цю ласку Твою до нерозкаянних принаджуєш в лоно Церкви Божественної, і безсердечним даєш надію духовного очищення в тайні покаяння і ридаючим за гріхи свої витираєш очі правицею Твого Людинолюбства, тим саме усім ,що каємося серцями нашими взиваємо Тобі, Христе Людинолюбче:

Ісусе, Сонце вічного спасіння.

Ісусе, Джерело всепрощення.

Ісусе, колодязю дивного очищения.

Ісусе, скарб всесвітнього освячення.

Без числа нагрішили, Господи, прости нас!

Кондак 9

Бог є вічне Джерело життя, веде бо все людство до надр правдивого життя, не бажаючи смерті грішникам. Він всіх їх, як колись і язичників, з любов'ю прикликаючи отримати покаяння на життя. І це творить Господь, щоб грішників привести для вічної радості в обителях святих Своїх. О, Боже наш Христе Ісусе, як віддячимо Тобі ми, недостойні, за таку дивну Твою милість? Які похвали в дар Твоєму людинолюбству принесемо ми, раби Твої непотрібні? І тільки на милосердя Твоє надіємося, сміливо піднести Тобі преславну пісню: Алилуйя!

Ікос 9

Печаль, яку у Бозі, покаяння постійно в спасіння чинять, а цього світу печаль смерть чинять»,— так говорить божественний Павло Апостол. І ми, християни, уникаємо печалей мирських, боячись темряви духовної смерті й віруємо неоманливо у великій радості душі, приймаючи печаль святої тайни покаяння. В цім бо таїнстві віри нашої дух людський від скорбот світу цього дивно звільняється. Ублачаючи святиню цих благодатних дарів Твоїх беззаконному людству, промовляємо Тобі, Викупителю грішників:

Ісусе, вершино щирого покаяння.

Ісусе, викорінення від гріхів страждання.

Ісусе, утамування за вічного блаженства зітхання.

Ісусе, радосте Царства Небесного очікування.

Без числа нагрішили, Господи, прости нас!

Кондак 10

Соломон Премудрий колись визнавав Бога Саваофа Серцезнавцем, Який не тільки знає думки серце людське, але й милує його, коли воно, пізнавши лихоліття своє, розпростираємо до Бога руки свої. Так само і ми, чада Церкви Православної, сповідуємо Сина Божого Серцезнавцем, знаючи, скільки великих незгод приносить духу нашому гріховність людська. О, Викупителю грішників, простягаємо і ми до Тебе наші немічні руки, звертаємо до Тебе наші гріховні серця і смиренно молимо: помилуй нас, Господи, помилуй нас. Звільни душі наші від шляхів бродінь, направи совість на стежку істинного покаяння, щоб в покуті сердець наших зі сміливістю виголосити Тобі, Викупителю нашому: Алилуйя!

Ікос 10

Суворо виголошує святий пророк Іоан, Хреститель Господній: «Роде зміїний, хто вас надоумив тікати від майбутньогого гніву? Вчиніть отже плоди, гідного покаяння». І ми, немічні та убогі грішники, благаємо Тебе, Спасителю наш, дарувати нам благодатні сили в тайні покаяння, щоб звільнитися праведного гніву Твого на Страшному Суді Твоєму, щоб принести плоди святого покаяння. Жадає дух наш чеснотного житія, плачуть серця наші про втрачення святості життя нашого. Ти Сам, Милосердний, укріпи нас на виконання заповідей Твоїх. Ти Сам, Христе Боже, наповни благодаттю Божественною немічні серця наші, щоб чистими вустами принести такі виголоси:

Ісусе, вічності красота прекрасна.

Ісусе, розуму й серця життя згода.

Ісусе, перемога над плоттю безпристрастна.

Без числа нагрішили, Господи, прости нас!

Кондак 11

Пророк святий Давид близький був до падіння, скорбота велика уразила немічну совість його. Вчинивши беззаконня і в зворушенні серця свого ридав гірко. І ми, Господи, завжди на краю безодні гріховної і ми оплакуємо в немочах наших. Відаєш бо неправди наші, Боже й Господи. Збережи чистоту душ наших серед зваб світу цього, зміцни волю в добрі, очисти серця наші омофором Твого безмірного милосердя, щоб від повноти сердець наших заспівати Богу Всещедрому: Алилуйя!

Ікос 11

Блаженний пророк Ієремія чув голос на вершинах, бо ридали сини Ізраїлеві, адже беззаконствували на дорогах своїх, бо забули Господа Бога свого. О, Господи, Викупителю грішників! І ми гірко плачемо за неправди наші, і ми яро сумуємо про заблукання життя нашого, спотворивши адже шляхи християнських чеснот, в суєті гріховного життя нашого неправильного, Господи, перед Тобою, прости, прости нас, Боже милосердний, й прийми від нас, недостойних, саме такі благохваління :

Ісусе, хворих душ сцілення.

Ісусе, вічної радості обновлення.

Ісусе, упалих предивне підняття.

Ісусе, драхми втраченої знахідко.

Без числа нагрішили, Господи, прости нас!

Кондак 12

Ще через пророка Іоіля Ти, Господи, прикликав люд Свій до покаяння, мовлячи: «Наверніться до Мене всім серцем вашим в пості та плачі і в риданні» і відкрийте серця ваші і наверніться до Господа Бога вашого, бо милостивий і щедрий є, довготерпеливий й многомилостивий. О, Христе Ісусе, серця наші звернені до Тебе, Богу й Спасителю нашому. Милосердям Твоїм зійди до нас. Довготерпінням збадьори нас. Зглянься над нами, сиротами і безпомічними серед лютих скорбот злого світу цього і відкинь гіркі лихоліття від скорботного життя нашого. І сподоби нас в вічній славі Твоїй разом з ангелами безперестанно співати Тобі священну пісню: Алилуйя!

Ікос 12

Ієрей Божий і  пророк святий Єздра промовляє про покаяння своє: «Роздер одяг свій та упав колінами своїми й розпрозтер рукі свої до Господа Бога свого і мовив: «Господи Боже мій, соромлюся і ганьблюся підняти лице своє до Тебе, бо беззаконня наші примножилися більше голів наших і провини наші виросли навіть до неба і в беззаконнях наших є ми всі полоненими, і в обкраденості і в сором'язливості обличчя нашого». І ми, о, Христе Боже, на колінах перед Тобою слізно каємося, як святий Єздра перед Твоїм правосуддям, й наші беззаконня бесчисленні, та наші переступи безмірні перед правдою Твоєю. І донині о, Господи, ми страждаємо і поневіряємося і хворіємо, і страждаємо, і дуже бідуємо в світі цьому гріховному, але смиренно взиваємо Божественній милості Твоїй:

Ісусе, вірних повсякчасно спасаєш.

Ісусе, благодаттю люд освячуєш.

Ісусе, від пристрастей гріховних рятуєш.

Ісусе, променями блаженства вічного вселенну осяюєш.

Без числа нагрішили, Господи, прости нас!

Кондак 13

О, Великий Викупителю грішників, Сину Божий, Господи Ісусе Христе! Прийми від нас недостойних це щире благання та спаси нас для вічного життя в оселях Твоїх небесних. Вилучи із сердець наших від густих теренів гріха й неправди, очисти нас святою тайною покаяння, щоб у святині пристойного життя нашого прославимо Тебе преславним славослів'ям: Алилуйя, Алилуйя, Алилуйя!

           Молитва Господу Ісусу Христу, Викупителю грішників

 О, Боже премилосердний, Христе, Викупителю грішників! Заради спасіння грішних Ти залишивши, Всемилостивий, преславні небеса і вселився Ти в долину цю плачевну багатогрішну. Ти взявши на Божественні плечі Свої наші немочі й понісши наші болісті. Ти, о, Страждальнику Святий, ранений бувши за гріхи наші, і до Тебе, Чадолюбцю, наші смиренні благання: зійди до немочей наших, гріхів наших не пом'яни, більше того і наступ відплати Своєї відверни від душ наших. Кров'ю Твоєю пречесною ,що поновив палу гріхом природу нашу, обнови, Христе Боже, і нас, у пітьмі гріха перебуваючих, та  утіш серця наші радістю всепрощення, з воланням міцним і слізним безмірним припадаємо до підніжжя Твого небесного милосерддя. Очисти нас, Боже, всепречистою благодаттю Твоєю від всіх неправд життя нашого, щоб у святині Твого Людинолюбства прославити Пресвяте Ім'я Твоє з Отцем Твоїм і Преблагим і Животворчим Духом на віки віків. Амінь.

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР

Поділитися:


Церковний календар