Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Проповідь на третю неділю після П'ятидесятниці

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

Дорогі брати і сестри!

Щодня Церква Христова подає нам різноманітні духовні повчання для нашогодуховного зростання. У сьогоднішньому Євангелії від Матфія, Господь дає настановидля здобуття Царства Божого, того, що повинно бути для нас першочерговим.

Ісус Христос говорить: «Світильником тіла є око. Отже, якщо око твоє будечистим, то і все тіло твоє буде світлим; коли ж око твоє буде нечистим, то і все тіло твоєтемним буде. Отже, якщо світло, що в тобі, є темрявою, то яка ж тоді темрява?» (Мф. 6:

22-23).Він застерігає, щоб світло, яке у нас, не стало темрявою, щоб ми не спокусилисьматеріальними благами чи іншими гріховними спокусами, а тримали око свогосвітильника чистим.Людина з здоровим, щирим, щедрим, чистим оком дивиться на світ Божими очима,бачить цей світ у всій його повноті і тому адекватно спрямовує свою діяльність тазусилля.«Не можете служити Богові й мамоні». Коли людина затьмарюється матеріальнимиблагами, то вона забуває про Бога, так як користолюбство відштовхує її від виконаннязаповідей Господа. Не земне благополуччя чи інші блага слід ставити на перше місце внашому житті і за ними слідувати – але на чолі всього ставити волю Божу, Його заповіді,їхнє втілення в наше життя.«Задля цього кажу вам: не піклуйтеся для душі вашої, що вам їсти чи пити, ні длятіла вашого, у що вдягнутися. Чи душа не більша за їжу, а тіло – за одяг?» (Мф.6:25)

Господь нас навчає, що ті, хто прив’язаний до свого майна, ним же відштовхуєтьсявід Бога. Господь не забороняє трудитися, але забороняє цілком віддавати себе турботамі нехтувати Бога. Нам потрібно і працювати, і про душу дбати.« Бо всього цього язичники шукають; знає Отець ваш Небесний, що ви маєтепотребу в усьому цьому. Шукайте ж спершу Царства Божого і правди Його, і все цедодасться вам.» (Мф. 6: 32-33)«Царство Боже – не їжа i питво, але праведність, i мир, i радість у Святому Духові»(Рим. 14:17) – нагадує нам апостол Павло, а Спаситель роз’яснює: «Не прийде Царство Боже помітно, і не скажуть: ось, воно тут, або: он там. Бо Царство Боже всередині вас є»(Лк. 17:20-21). Бо справді, не від їжі та пиття, не від одягу чи місця проживання, не відзаможності чи положення в суспільстві залежить – виконуємо ми волю Божу чи ні.

Тому, дорогі брати і сестри, кожен з нас повинен пам’ятати, що Бог є попередусього. Він нас створив, Він подав нам усе необхідне для життя, і лише якщо ми будемойти за Його святими заповідями, якщо будемо жити так, як належить житиправославному християнину, то це життя приведе нас не тільки до спасіння у вічності, ай подасть нам усі блага, що потрібні у нашому земному житті.Як правдиві християни, стараймося так провадити своє духовне життя, щоб коженрелігійний вчинок служив не лише вирішенню справ щоденного життя, а найпершеприносив користь нашій душі, наповнював нас світлом Святого Духа, щоб ми моглибудувати своє життя і щастя згідно Божої науки і впевнено йти за голосом Божої волі,знаходили розуміння всього, що стається у житті і з Божою допомогою успішновирішували всі справи. Таким чином кожен наш вчинок стане духовним світлом дляближніх, який буде направляти їхнє життя з темряви гріха до Бога, спонукати їхбудувати своє життя на непохитній основі Божих заповідей і віри в доброту Бога долюдей. І в Ньому наша сила і мудрість, і наше життя! Амінь.

                                    Ієрей Олексій Максимець,настоятель Свято-Пантелеймонівської парафії смт.Іванопіль 

Поділитися:


Церковний календар