Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

МОЛЕБЕНЬ ДО ГОСПОДА БОГА ПІД ЧАС ВІЙНИ ЗА ПЕРЕМОГУ НАД ВОРОГОМ

МОЛЕБЕНЬ ДО ГОСПОДА БОГА ПІД ЧАС ВІЙНИ ЗА ПЕРЕМОГУ НАД ВОРОГОМ

Священик: Благословенний Бог наш завжди, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь. Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Царю небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди є і все наповняєш, скарбе добра і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші.

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (тричі).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, зглянься і зціли немочі наші імені Твого ради.

Господи, помилуй. (тричі)

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Отче наш, Ти, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава Отця і Сина і Святого Духа, нині і повсякчас і навіки віків.

Читець: Амінь, Господи, помилуй. (12)

Прийдіть, поклонімось Цареві нашому Богу.

Прийдіть, поклонімось до Христа, Царя нашого Бога.

Прийдіть, поклонімось і припадім до Самого Христа, Царя і Бога нашого.

14 Псалом

Псалом Давида.

1 Господи, хто може жити в оселі Твоїй? Хто оселиться на святій горі Твоїй?2 Той, хто ходить непорочно, і чинить правду, і говорить істину у серці своєму.3 Той, хто не улещує язиком своїм, не чинить ближньому своєму зла і не слухає наклепів на ближніх своїх.

4 Той, в очах якого лукава людина є нікчемною, а в пошані ті, що бояться Господа, той, хто дає клятву ближньому і не відмовляється від неї.5 Хто не дає срібла свого на нечесний прибуток і не приймає підкупу на невинного. Хто так чинить, той не захитається повіки.

20 Псалом

Начальнику хору. Псалом Давида.

1-2 Господи, силою Твоєю звеселиться цар і спасінню Твоєму вельми возрадується.3 Ти дав йому бажання серця його і прохання уст його Ти не відкинув.4 Ти зустрів його благословенням благісним і поклав на голову його вінець із чистого золота.5 Життя він просив у Тебе, і Ти дав йому довголіття на віки віків.6 Велика слава його у спасінні Твоїм, славою й величчю Ти прикрасив його.7 Ти дав йому благословення, навіки звеселив його радістю перед лицем Твоїм.8 Бо цар уповає на Господа і милістю Всевишнього не захитається.9 Рука Твоя, Господи, нехай знайде [всіх] ворогів Твоїх, правиця Твоя нехай досягне всіх, що ненавидять Тебе.10 В час гніву Твого Ти розпалиш їх, як піч. У гніві Своїм Господь погубить їх, і поїсть їх вогонь.11 Ти знищиш плід їх із землі і рід їх з-поміж синів людських.12 Бо вони замислили ворожнечу проти Тебе — злий намір, якого не можуть [здійснити].13 Ти поженеш їх перед Собою, з луків Твоїх пустиш стріли в лице їх.14 Піднесися, Господи, силою Твоєю! Будемо співати й прославляти могутність Твою.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь. Алилуя, Алилуя, Алилуя, слава Тобі Боже (тричі).

Диякон: В мирі Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Диякон: За мир з неба і спасіння душ наших Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Диякон: За мир усього світу, за добрий стан святих Божих Церков і за з’єднання всіх Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Диякон: За святий храм цей і тих, що з вірою, побожністю та страхом Божим входять до нього, Господу помолимось.

Диякон: За Владику і отця нашого Блаженнійшого Епіфанія, Митрополита Київського і України, і владику нашого Преосвященнійшого єпископа (ім’я правлячого єпископа), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за весь причет і людей Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Диякон: За Богом бережену Україну нашу, за владу і військо її Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Диякон: а місто наше (село наше або святий монастир наш) і за всяке місто, село і країну, і за тих, що по вірі живуть у них, Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Диякон: За добре поліття, за врожай плодів земних і за часи спокійні Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Диякон: За подорожніх, за недужих, знеможених та поневолених і за спасіння їх Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Диякон: Щоб не поминав Господь гріхів та беззаконнь наших, але, як милосердний, почув молитви рабів своїх, що в бідах знаходяться та подав визволення від ворогів наших, Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Диякон: Щоб подав силу і могутність Христолюбивому Воїнству нашому, мужність і хоробрість у спротиві ворогу завжди виявляти, і слугам Своїм мир і утвердження, і визволення від усіх бід та від ворожої навали швидкого визволення, Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Диякон: Щоб подав мир і славу землі нашої, визволення від ворожої навали та всіх нападів злого, Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Диякон: Щоб подав нам поміч в перемозі над ворогом та спрямував його до втечі, могутність нападників знищив та схилив їх під ноги вірних Своїх, Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Диякон: Щоб наповнив душу ворогів соромом і безчестям, а серця їхні – страхом та жахом. І Ангел Господній щоб переслідував їх та знищував їх, Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Диякон: Щоб зброю могутню поклав у руки вірних Своїх і зміцнив руки їхні силою кріпості Своєї на перемогу і вигнання ворога, що повстав на нас, Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Диякон: Щоб перетворив усю скорботу і стогони наші на радість і веселість, і біди на непохитний мир, і непереможними для всіх нападів ворожих народ наш зробив, Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Диякон: Щоб зруйнував щит, зброю і міць усіх сил ворожих, та кинув їх під ноги Христолюбивому воїнству нашому, Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Диякон: Щоб подав силу, мужність, міць перемоги і хоробрість Христолюбивому воїнству нашому для зупинення навали ворогів наших, Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Диякон: Щоб подав нам визволення від нашестя чужинців, спасіння і перемогу всім воїнам нашим, непохитний мир людям Своїм, Церкві і Державі нашій подав, Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Диякон: Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю.

Хор: Господи, помилуй.

Пресвяту, Пречисту, Преблагословенну, Славну Владичицю нашу Богородицю і Приснодіву Марію зо всіма святими пом’янувши, самі себе, і один одного, і все життя наше Христу Богові віддамо.

Хор: Тобі, Господи.

Священик (виголос): Бо Тобі належить усяка слава, честь і поклоніння, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Хор: Амінь.

Тропaр, глас 1-ий:

Спаси, Господи людей Твоїх/ і благослови насліддя Твоє, перемогу побожному народові нашому над супротивниками подай,// і Хрестом Твоїм охороняй нас оселю Твою.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Богородичний: Заступнице християн усердна, молитвенице до Творця надійна,/ не зневаж молитов грішників,/ але прийди швидше, як Блага, на поміч нам,/ що з вірою взиваємо до Тебе:/ поспіши на молитву й скоро прийди на благання,/ бо Ти заступаєшся завжди за тих,// що шанують Тебе, Богородице.

Канон, глас 8

Пісня 1

Ірмос: Фараона з колісницями/ чудотворний жезл Мойсеїв колись потопив,/ навхрест ударивши й розділивши море;/ Ізраїля ж спас — втікача, пішоходця,// що співав пісню Богові.

Приспів: Всемилостивий Господи, подай перемогу нам над ворогами нашими.

Через гріхи і беззаконня наші дозволив Ти, Правосудний, піднятися на нас ворогам нашим. Але через милість Твою, Людинолюбний, забери від нас праведний гнів Свій і помилуй нас.

Як у давнину, угоднику Твоєму Мойсею, перемогу над Амаликом подав, Милостивий Боже, так і нині молимо Тебе: «Перемогу над ворогом подай нам!»

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Хрестоподібно піднятими руками Мойсея, переміг Ти, Всесильний, військо амаликитян. І нині молимо Тебе: «Подай нам силу для перемоги над ворогами, що повстали проти нас».

І нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Богородичний: Невимовною силою Твоєю, Всемилостивий, захисти людей Твоїх від усякого нападу злого, перемогу над ворогом подай нашому православному українському народу, заради Пречистої Твоєї Матері і всіх святих землі Української.

Катавасія

Молимо Тебе, спаси від бід людей Твоїх, що щиро вдаються до Тебе, до Істинного Спасителя всіх, Владико Господи Ісусе.

Пісня 3

Ірмос: Небеса на початку премудро утвердив Ти, Христе, і землю на водах поставив, утверди мене на камені заповідей Твоїх, бо нема святого крім Тебе, єдиний Людинолюбний.

Приспів: Всемилостивий Господи, подай перемогу нам над ворогами нашими.

З невимовного милосердя Твого захисти, Христе, людей Твоїх, знищ зухвалість ворогів наших.

Як у давнину підкорив, Боже, чужинців вірному слузі Твоєму – Ісусу Навину, нині, Многомилостивий, передай ворогів наших у руки наші.

Не віддавай нас, Владико, через гріхи і беззаконня наші в руки ворогів наших, але заміни справедливий гнів Твій на милість і подай утіху рабам Твоїм.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Визволи від бід рабів Твоїх, Многомилостивий, щиро молимося ми до Тебе, Милосердний Спасителю, всіх Владико Господи Ісусе.

І нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Богородичний: Мати Божа, збережи під покровом Твоїм христолюбиве українське воїнство і Україну Святу, молячись Синові Твоєму, Христу Богу нашому, виблагай нам перемогу над ворогами нашими.

Єктенія

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай і помилуй

Хор: Господи, помилуй (тричі).

Диякон: Ще молимось за Владику і отця нашого Блаженнійшого Епіфанія, Митрополита Київського і України, і владику нашого Преосвященнійшого єпископа (ім’я правлячого єпископа), за братів наших священників, священномонахів і за все у Христі братство наше.

Хор: Господи, помилуй (тричі).

Диякон: Ще молимось за Богом бережену Україну нашу, владу і військо її, щоб ми тихе і мирне життя прожили у всякому благочесті і чистоті.

Хор: Господи, помилуй (тричі).

Диякон: Не на чисельність нашу сподіваємося, і не зброя наша врятує нас, але Твоєї Всемогутньої допомоги просимо, і на Твою силу сподіваючись, на ворогів наших піднімаємось та ім’я Твоє православно закликаємо: «З благоговінням щиро молимося Тобі всі, Всемогутній Господи, молитву нашу почуй і помилуй».

Хор: Господи, помилуй (тричі).

Диякон: Всюди перебуваючи, Милосердний Господи, сокруши нечестивців, що повстали проти Держави Української, і зневажають святу Церкву Твою, поклади їх бурею Твоєю. Гнівом Твоїм осороми їх, щоб були вони відкинуті і переможені й силою благовоління Твого могутність їхня зруйнувалася, а Ім’я Твоє святе прославилося в нас, благоговійно молимо Тебе всі, вислухай нас і помилуй.

Хор: Господи, помилуй (тричі).

Диякон: Щоб завжди перемогу мало православне воїнство українське, мир і славу приносило Батьківщині нашій, благоговійно молимо Тебе всі, вислухай нас і помилуй.

Хор: Господи, помилуй (тричі).

Диякон: Почуй в церквах святих Твоїх молитву і стогін єдиновірних братів наших, ворогом злим полонених слуг Твоїх, що в скорботі до Тебе взивають, і врятуй життя їхнє, побожно молимося Тобі, Господи, вислухай нас і помилуй.

Хор: Господи, помилуй (тричі).

Священик: Бо Ти Милостивий і Людинолюбний Бог єси, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Сідальний

Церква взиває до Тебе, Христе Боже: «Силою Хреста Твого, зміцни вірних рабів Твоїх, і подай нам перемогу над ворогами».

Богородичний: Богородице Діво, швидка світу помоче, Твого заступництва та захисту просимо: «Ублагай Милостивого Сина Твого і Бога, щоб від бід визволив нас».

Пісня 4

Ірмос: Ти моя кріпость, Господи,/ Ти моя і сила, Ти мій Бог,/ Ти моя радість,/ що не залишив лона Отчого і нашу убогість відвідав;/ Тому з пророком Авакумом взиваю до Тебе:// слава силі Твоїй, Людинолюбний.

Приспів: Всемилостивий Господи, подай перемогу нам над ворогами нашими.

Владико Господи, щедрий милістю до людей Твоїх, бідами і скорботи навертаючи нас до Себе, припини гнів Твій, і перетвори скорботу нашу на радість, перемогу над ворогом даруючи.

Не чини суд над слугами Твоїми, Правосудний, бо відомо, що ніхто не встоїть перед Тобою. Але зглянься милостиво на смирення наше, помилуй нас, і даруй нам розраду.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Владика Господи, рукою Твоєю всесильною в глибині потопивши фараона, Ти й нині зухвалість ворогів наших силою Хреста Твого подолай, простивши гріхи наші, як Єдиний Благий і Людинолюбний.

І нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Богородичний: Ніхто такої відваги не має до народженого Тобою, як Ти. Тому, Владичице, молися за рабів Твоїх, щоб визволитися нам від навали ворожої

Пісня 5

Ірмос: Навіщо відкинув мене від лиця Твого, Світло незаходиме?/ І темрява ворожа покрила мене, окаянного;/ але наверни мене і до світла заповідей Твоїх// путі мої направ, молюся.

Приспів: Всемилостивий Господи, подай перемогу нам над ворогами нашими.

Не пом’яни, Владико, незлічені спокуси наші, але швидко зміни гнів Твій на милість, знищ ворогів наших, і людей Твоїх збережи милістю Твоєю.

Подивися, милостивий, на людей Твоїх, що в скорботі перебувають, і падай нам з висоти поміч Твою для перемоги над ворогами нашими.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Зміцнивши в давнину благочестивого Давида на перемогу над пихатим Голіафом, і нині, Владико, зміцни нас, перемогу подай нам над ворогом.

І нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Богородичний: Тебе, Єдину Пречисту, захисницею маємо непереможною, і на Тебе сподіваючись молимося Тобі: «Визволи нас, Владичице, від усякого зла».

Пісня 6

Ірмос: Очисти мене, Спасе,/ великі бо беззаконня мої,/ і з глибини зла виведи, молюся,/ до Тебе бо взивав я, і Ти почув мене,// Боже спасіння мого.

Приспів: Всемилостивий Господи, подай перемогу нам над ворогами нашими.

У давнину звільняв Ти, Владико, народ єврейський, що у скорботі знаходився, і пророка Самуїла зміцнив Твоєю силою. Ти й нині, Милостивий, визволи народ наш від ворогів, і подолай тих, повстають проти нас.

Предивний Ти, Боже, всесильною рукою Твоєю спасаючи тих, хто уповає на Тебе, бо всемогутня рука Твоя. Тому й нині молимося до Тебе: «Визволи нас від ворогів наших».

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Ти, що Оком Своїм все бачить, поглянь на насліддя Твоє, Боже, яке ворог знищує, милість вияви, Владико, над людьми Твоїми, подолавши зухвалість ворога.

І нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Богородичний: Під Твою милість прибігаємо, Богородице Діво, молитов наших в час журби не відкинь, але від бід визволяй нас, Єдина Чиста і Благословенна.

Кондак, глас 4

Вознісся на Хрест добровільно, Христе Боже, даруй щедроти Твої новому людові Твоєму, звесели нас силою Твоєю благовірних людей, подаючи перемогу нам над ворогами, зброєю миру – Хрестом Твоїм – непоборним знаменом перемоги.

Прокимен, глас 7: Господь дасть силу народу Своєму, Господь благословить людей Своїхмиром (Пс. 28:11).

Стих: Принесіть Господу, сини Божі, принесіть Господу молодих ягнят, принесіть Господу славу і честь (Пс. 28:1).

Читець: До Ефесян послання Святого Апостола Павла читання.

Диякон: Будьмо уважні.

Читець: Браття*, змiц­нюйтесь Господом i могутнiстю сили Його. 11 Одягнiться в повну зброю Божу, щоб вам можна було стати проти хитрощiв диявольських, 12 бо наша боротьба не проти крови i плотi, а проти начальства, проти влади, проти свiтопра­вителiв темряви вiку цього, проти духiв злоби пiднебесних. 13 Для цього приймiть повну зброю Бо­жу, щоб ви змогли протистояти в день злий i, все подолавши, висто­яти. 14 Отже, станьте, пiдпере­завши стегна вашi iстиною‚ i зодягнувшись у броню праведності, 15 i взувши ноги в готовнiсть благовiстити мир; 16 а понад усе вiзь­мiть щит вiри, яким зможете пога­сити всi розпеченi стрiли лукавого; 17 i шолом спасiння вiзьмiть, i меч духовний, що є Слово Боже.

Еф. 6:10-17 (зач. 233)

Священик: Мир тобі.

Читець: І духу твоєму.

Диякон: Премудрість. Станьмо побожно, вислухаймо Святе Євангеліє

Священик: Мир усім.

Хор: І духу твоєму.

Священик: Від Марка Святого Євангелія читання.

Хор: Слава Тобі, Господі, слава Тобі.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Сказав Господь Своїм ученикам*, 23 майте віру Божу, бо істинно кажу вам, якщо хто скаже горі цій: посунься і кинься в море, і не сумніватиметься в серці своїм, а повірить, що станеться за його словом, — буде йому, що тільки скаже. 24 Тому кажу вам: усе, чого ви попросите в молитві, вірте, що одержите, — і буде вам. 25 І коли стоїте на молитві, прощайте, коли щось маєте на кого, щоб і Отець ваш Небесний відпустив вам гріхи ваші. 26 Якщо ж не прощаєте, то і Отець ваш Небесний не відпустить вам гріхів ваших. Мк. 11:23-26 (зач. 51).

Хор: Слава Тобі, Господі, слава Тобі.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Глас 6: Отець, Син і Дух,/ Тройце Свята, очисти безліч гріхів наших.

І нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Молитвами Богородиці, Милостивий, очисти безліч гріхів наших.

Помилуй мене, Боже, з великої милості Твоєї і з великого милосердя Твого, очисти беззаконня моє.

Стихира, глас 4

В давнину допоміг Ти, Господи, Давидові перемогти чужинців ворогів його. І нині вірним рабам Твоїм, дітям землі Української, допоможи силою Хреста перемогти ворогів наших. Вияви милість Твою до нас, як і колись Ти милував нас, щоб зрозуміли воістину всі, що Ти є Бог наш і Тебе прославляючи перемагаємо.

Священик: Спаси, Боже, людей Твоїх і благослови насліддя Твоє, відвідай світ Твій милістю і щедротами, зміцни силу християн православних і пошли нам милості Твої багаті – молитвами Всепречистої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії; силою Чесного і Животворчого Хреста; заступництвом Святого Архістратига Божого Михаїла та інших чесних Небесних Сил безплотних; чесного славного пророка, Предтечі й Хрестителя Іоана; святих славних і всехвальних апостолів, святого Апостола Андрія Першозваного, святого апостола, першомученика і архідиякона Стефана; святих отців наших і вселенських великих учителів і святителів: Василія Великого, Григорія Богослова та Іоана Золотоустого; святого отця нашого Миколая Чудотворця, архиєпископа Мирлікійського святителя Спиридона Тримифунтського; святих рівноапостольних Мефодія й Кирила, учителів слов’янських; святого благовірного і рівноапостольного великого князя Володимира і рівноапостольної великої княгині Ольги, святого благовірного князя Ярослава Мудрого; святих отців наших митрополитів Київських: Михаїла, Іларіона, священномученика Макарія, Петра, Олексія, Петра (Могили), Іова, Йосифа; святителів Феодосія і Філарета Чернігівських, Іоасафа Білгородського, Іоана і Павла Тобольських, святителя і сповідника Луки Кримського; святих славних і добропобідних мучеників: святого великомученика Димитрія Солунського, Мироточивого, святого великoмученика Юрія Побідоносця, святого великомученика і цілителя Пантелеймона, святих великомучениць Варвари і Катерини, святих благовірних князів-страстотерпців Оскольда, Бориса, Гліба та Ігоря; святого князя мученика Михаїла і боярина його Феодора, святого преподобнемученика Афанасія, ігумена Берестейського; Миколи, князя Луцького; Макарія Канівського, Феодора і Костянтина, князів Острозьких, святої Юліанії, княжни Ольшанської; святого праведного Іоана Руського, святої праведної Єлизавети, преподобних отців наших Антонія й Феодосія і всіх чудотворців Києво-Печерських, Іони Київського, преподобних Іова, ігумена і Амфілохія чудотворців Почаївських, преподобних Іова і Феодосія Манявських, преподобних Лаврентія і Меркурія Чернігівських; всіх святих, в землі Українській прославлених, і святих (храму і дня); святих і праведних Богоотців Іоакима і Анни і всіх святих, – молимо Тебе, Многомилостивий Господи, вислухай нас грішних, що молимось Тобі, і помилуй нас.

Хор: Господи, помилуй. (12 разів)

Священик: Милістю, і милосердям, і людинолюбством Єдинородного Сина Твого, що з Ним благословенний Ти з Пресвятим і Благим і Животворчим Твоїм Духом нині, і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Пісня 7

Ірмос: Божого зішестя/ вогонь посоромився колись у Вавилоні;/ тому юнаки в печі, немов у квітнику,/ веселими ногами ходили і, радіючи, співали:/ благословен єси, Боже отців наших.

Приспів: Всемилостивий Господи, подай перемогу нам над ворогами нашими.

Зупини гнів Твій, подивися милосердно на скорботу нашу і не віддай нас ворогом нашим, Боже отців наших.

Згрішили, Господи, перед Тобою, але знаємо, що милосердя Твоє перемагає гріховність, тому з розчуленням взиваємо до Тебе: «Помилуй нас, Боже отців наших».

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Знаємо, Господи, що караєш нас, як батько сина, та в скорботі звертаємося зараз до Тебе й взиваємо в покаянні: «Прости нам провини наші, і визволи нас від ворогів наших, Боже отців наших».

І нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Богородичний: Ублагай, Владичице, ангелів і архангелів, сонми пророків, апостолів, мучеників, разом благати Сина Твого і Бога, щоб визволив нас від усіх нападів ворожих і усього злого.

Пісня 8

Ірмос: Семикратно піч халдейський мучитель/ для побожних отроків у люті розпалив/ і, побачивши, що вони спасенні Силою Вищою,/ до Творця й Визволителя став взивати:/ отроки, благословляйте,/ священики, оспівуйте,// люди, прославляйте по всі віки.

Приспів: Всемилостивий Господи, подай перемогу нам над ворогами нашими.

Хто опише, Христе, невимовні Твої милості, адже прощаєш гріхи тих, що каються, хвороби лікуєш, і війни всі зупиняєш, і бездумні пристрасті втихомирюєш. Тому молимося до Тебе: «Людинолюбний Господи, перетвори гнів Твій на милосердя до нас».

Розжени ворогів наших рукою Твоєю, Господи, і захисти нас, людей Твоїх і вірних синів землі Української. Перемогу над ворогами, що йдуть проти на нас, як у давнину Давиду та Ісусу Навину над чужинцями, подай нині і нам перемогу, що православно прославляємо Тебе по всі віки.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Пророки і апостоли, мученики і святі страстотерпці та сповідники, преподобні отці та праведні і всі святі землі Української, моліться безперестанно за нас Христу Богу, щоб змінив Він гнів на милість.

І нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Богородичний: Богородице Всіма оспівана, невпинно молимо Тебе: «Ти все здатна виблагати у Передвічного Сина Твого. Тому моли Його, щоб милосердя виявив і визволив нас від усякого зла»

Пісня 9

Ірмос: Жахнулося небо,/ і кінці землі здивувалися,/ як то — Бог явився людям тілесно,/ і утроба Твоя стала просторішою небес;/ тому Тебе, Богородице,// ангелів і людей чино начальства величають.

Приспів: Всемилостивий Господи, подай перемогу нам над ворогами нашими.

Дивує нас, Христе, милосердя Твоє, яке Ти щедро виявляєш над тими, що згрішили перед Тобою. На це сподіваючись, і ми грішні, припадаємо до Тебе і молимося: «Вияви і на нас нині доброту і милосердя Твоє, що Тебе безперестанно прославляємо».

Подивися милостиво, Господи, на вірних рабів Твоїх, що до Твого милосердя взиваємо, і на Тебе Єдиного уповаємо, даруй нам силу і зброю для перемоги над ворогами нашими, до Тебе, Всепереможного Помічника, безперестанно взиваємо.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Як очі рабів до руки господаря звернені завжди, так і очі наші завжди до Тебе, Многомилостивого Господа Бога нашого, звернені. Поглянь нині милостиво на нас, подолай силою Твоєю гордість і зухвалість ворогів наших, і подай перемогу нам над ворогами нашими безперестанно взиваємо до Тебе.

І нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Богородичний: Мати Божа, принеси щирі молитви наші до Сина Твого і Бога нашого, щоб визволив нас від ворогів, що повстали проти нас. Бо тільки в Тобі, Владичице, захист і покров маємо.

Достойно є, і це є істина, славити Тебе, Богородицю, Присноблаженну і Пренепорочну і Матір Бога нашого. Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без істління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (тричі).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, зглянься і зціли немочі наші імені Твого ради.

Господи, помилуй. (тричі)

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Отче наш, Ти, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава Отця і Сина і Святого Духа, нині і повсякчас і навіки віків.

Хор: Амінь

Тропарі, глас 6

Помилуй нас, Господи, помилуй нас, бо жодного виправдання не маючи, ми, грішні, Тобі, як Владиці, цю молитву приносимо: помилуй нас.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Господи, помилуй нас, бо на Тебе ми надіємось: не прогнівайся дуже на нас і не пам’ятай беззаконь наших, але зглянься нині, як Милосердний і визволи нас від ворогів наших, бо Ти Бог наш, а ми, люди Твої, всі творіння рук Твоїх, ім’я Твоє призиваємо.

І нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Богородичний: Милосердя двері відкрий нам, Благословенна Богородице: щоб ми, на Тебе надіючись, не згинули, а від усякого лиха Тобою визволилися, бо Ти єси спасіння роду християнського.

Єктенія

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай і помилуй

Хор: Господи, помилуй (тричі).

Диякон: Ще молимось за Владику і отця нашого Блаженнійшого Епіфанія, Митрополита Київського і України, і владику нашого Преосвященнійшого єпископа (ім’я правлячого єпископа), за братів наших священників, священномонахів і за все у Христі братство наше.

Хор: Господи, помилуй (тричі).

Диякон: Ще молимось, щоб Господь Бог зберіг державу нашу Україну, народ і владу її, захистив від нашестя чужинців, загибелі, землетрусу, повені, вогню та міжусобиці.

Диякон: Ще молимось, щоб Благий і Людинолюбний Бог зупинив все зло, що проти нас повстало, і подав нам прощення Своє за всі гріхи наші свідомі і несвідомі.

Диякон: Ще молимось, щоб Господь Бог вислухав голос моління нас, грішних, і помилував нас.

Священик: Вислухуй нас, Боже, Спасителю наш, уповання всіх, кінців землі, і тих, що на морі і в повітрі далеко, і Милостивий будь милостивим до гріхів наших, і помилуй нас. Бо Ти милостивий і людинолюбний Бог єси, і Тобі славу возсилаємо, Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Диякон: До Господа Бога в розчуленні сердець, схиливши коліна наші помолимось

1-ша Молитва

Господи Боже наш, Ти вислухав Мойсея, коли він простягав до Тебе руки, і народ ізраїльський зміцнив на амаликитян, озброїв Ісуса Навина на битву та повелів сонцю спинитися. Ти й нині, Владико, почуй нас, що молимося до Тебе. Зміцни силою Твоєю побожний народ наш, благослови його справи, примнож славу його перемогою над ворогом, зміцни всемогутньою Твоєю правицею нашу державу, збережи військо, пошли ангела Твого на зміцнення захисників народу нашого, подай нам усе, що просимо для спасіння; примири ворожнечу і мир утверди. Простягни, Господи, невидиму правицю Твою, яка рабів Твоїх заступає в усьому. Тим же, кому судив Ти покласти душу свою на війні за віру православну, побожний народ наш і державу, прости їхні провини і в день праведної Твоєї відплати подай вінці нетління. Бо Твоя є влада, Царство і сила, від Тебе допомогу всі приймаємо, на Тебе надію покладаємо і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків.

2-га Молитва

Господи Боже сил, Боже спасіння нашого, Ти Єдиний твориш чудеса. Поглянь в милості та милосерді на смирення рабів Твоїх і людинолюбно вислухай і помилуй нас: бо вороги наші зібралися на нас, щоб погубити нас і знищити державу нашу та святині наші. Допоможи нам Боже, Спасителю наш, і визволи нас, заради слави імені Твого, і нехай на нас справдяться слова, сказані Мойсеєм: будьте сміливими, стійте і побачите спасіння від Господа, бо Господь бореться за нас.

Так, Господи Боже, Спасителю наш, не пом’яни беззаконь і неправд людей Твоїх і не відвертайся від нас гнівом Своїм, але в милості та милосерді відвідай смиренних рабів Твоїх, що до Тебе припадають: стань на допомогу нам і подай воїнству нашому з Ім’ям Твоїм перемогти. Погуби наміри і неправедні насмілення тих, хто йде на нас війною.

Молимось до Тебе, Владико миру і спокою нашого, щоб як щезає дим, так нехай щезнуть вороги наші, і як прах розсипається від лиця вітру, так нехай розвіються їхні злі думки знищити державу нашу Українську. Господи, втихомир тих, хто противиться заповідям та постановам Твоїм. Поверни їм пам’ять Твоєї заповіді: Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться. А для тих, хто противиться цій Твоїй заповіді, пошли гнів, скорботу і ангелів лютих, які вселять в них страх і пам’ять про те, що і вони себе християнами називають.

Нехай же Господи буде воля Твоя над нами і, якщо Твоє Провидіння буде таким, щоб покласти воїнам нашим у битві за Віру і Україну душі свої, то і їм прости гріхи їхні, і в день праведного Твого Суду подай вінці нетління. Але віримо і молимось Тобі Великодаровитий Господи, що ти захистиш, втихомириш і напоумиш та до спокою приведеш всіх.

Бо Ти єси захист і перемога, і спасіння для тих, хто надіється на Тебе, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

Священик: Премудрість. Пресвята Богородице, спаси нас.

Хор: Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без істління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

Священик: Слава Тобі, Христе Боже, надіє наша, слава Тобі.

Хор: Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь. Господи, помилуй, Господи, помилуй, Господи, помилуй. Благослови.

Священик: Христос, істинний Бог наш, молитвами Пречистої Своєї Матері, святих славних і всехвальних апостолів, святого апостола Андрія Першозваного, святого рівноапостольного великого князя Володимира і святої рівноапостольної великої княгині Ольги, благовірного князя Ярослава Мудрого і святих благовірних князів-страстотерпців Оскольда, Бориса, Гліба та Ігоря; святого князя мученика Михаїла і боярина його Феодора, святих Феодора і Костянтина, князів Острозьких, святої Юліанії, княжни Ольшанської, святого отця нашого Миколая Чудотворця, архиєпископа Мирлікійського і святителя Спиридона, єпископа Тримифунтського, святих отців наших митрополитів Київських: Михаїла, Іларіона, священномученика Макарія, Петра, Олексія, Петра (Могили), Іова, Йосифа, святого великомученика Димитрія Солунського, Мироточивого, святого великoмученика Юрія Побідоносця, святого великомученика і цілителя Пантелеймона, святих великомучениць Варвари і Катерини, преподобних отців наших Антонія й Феодосія і всіх чудотворців Києво-Печерських і всіх преподобних отців і матерів, що в Україні в подвигах прославились, всіх святих землі Української і всіх святих помилує і спасе нас, бо Він Благий і Людинолюбний.

Люди: Амінь.

Боже Великий Єдиний нам Україну храни!

Поділитися:


Церковний календар