Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

На Черняхівщині проводяться " Огієнківські читання "

Зі сузір’я славетних

Я взяв своє серце малими руками

Й віддано поклав Україні до ніг,

І юна любов розцвілася між нами,

І став я орати твердий переліг.

Й нікому вже більше не дав я любові,

Бо другого серця кохати не маю,

І вірним зостанусь, аж дошки соснові

Єдину любов мою спинять без краю...

Іван Огієнко, «Вікові наші рани»

Процес духовного, національного відродження в Україні з року в рік стає все повнішим, багатограннішим, всеохоплюючим. З небуття до широкого кола читачів повертаються сотні й тисячі раритетів минулого, які таять у собі величезний потенціал правди, гідності, самоусвідомлення та самоствердження кожного з нас. Повертаються й імена багатьох духовних провідників нації, чия діяльність і помисли були вилучені з життя України.

Серед цих несправедливо забутих величних імен, які уособлюють собою хресний шлях українського народу до незалежності, демократичності, соборності, омріяний і вистражданий багатьма поколіннями українців, й ім’я Івана Івановича Огієнка (митрополита Іларіона).

Громадський і державний діяч, філософ, історик, педагог, книгознавець, редактор, богослов, теоретик канонічного права, учений-мовознавець, поет, прозаїк, есеїст... Важко сказати, у якій іпостасі Іван Огієнко залишив найпомітніший слід. Одне незаперечне: він чесно та віддано служив українській справі, до останніх днів життя не полишав подвижницької діяльності на ниві відродження нації, її мови й культури.

У січні виповнилося 140 років із дня народження видатного українця, в березні буде півстоліття його відходу у вічність, а на початку літа його фундаментальний переклад «Біблії» перетне 60-річну межу з часу виходу у світ.

З нагоди цих подій у ліцеї було проведено ряд заходів.

Вчитель української мови та літератури Гаврилюк Г.В. і бібліотекар Свірська К.П.разом з учнями 8-Б класу провели виховний захід “Провідник духовності в Україні — Іван Огієнко”. Учні мали змогу перегорнути сторінки життя та творчості нашого славетного митця. Почесним гостем на святі був архієпископ Житомирський і Поліський доктор богослів*я і філософії владика Володимир, який виступив з урочистою промовою. Присутні ознайомилися з книгами Огієнка на виставці , яку організувала бібліотекар Свірська К.П.

Важливо поширювати пам’ять та знання про нього. Він був державником та вченим світового рівня. Справа, за яку він боровся впродовж всього свого життя, актуальна для українців і зараз.

                                                                                               Галина Гаврилюк, вчитель української мови та літератури

Поділитися:


Церковний календар