Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Проповідь у день Богоявлення Господнього

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

  Христос хрестився!

  Дорогі у Христі брати і сестри!

Цей день приурочений одній із важливих подій – явлення Єдиного Бога в трьох особах: Отця, Сина, і Святого Духа людству. Бог відкриває Себе світу і людині, звідси і походить назва «Богоявлення». Святі Отці Церкви, зокрема святитель Григорій Богослов так і пояснює: що спочатку Бог дає Своє Одкровення людині, а вже потім відкриває Себе для світу, прийшовши у цей світ, поєднавши у Собі дві природи – людську та божественну, будучи водночас Сином Божим і Людиною. Для чого Месія – Христос приходить до Предтечі  Івана Хрестителя на Йордан? Насамперед, щоб виконати усе, що написане про Нього старозавітними пророками. Так в Євангелії від Марка читаємо про Того, Хто йде попереду Месії, щоб приготувати Йому дорогу «Ось Я посилаю Ангела Мого перед лицем Твоїм, який приготує дорогу Твою перед Тобою» (Мк.1,1-2).

Святителем Ігнатієм Бранчаніновим пояснюються останні слова зі Святого Євангелія: «образ людських думок; це – сердечні відчуття та прагнення людей. Щоб прийняти Господа, треба мати здатний для того, упорядкований образ думок, … сердечне бажання до того, …смиренні відчування». Людство було підготовлене до прийняття Месії через хрещення на покаяння, здійснене Хрестителем Господнім Іоанном в річці Йордан. Для людини настає вирішальна мить зустрічі з Господом, дотику цілющої Божої благодаті. Повз натовп наближається вже Той, Якому належить здійснити «усіляку правду», засвідчену в Законі, Пророках і Писанні. Іоаннове хрещення стало зміною аморального способу життя та його остаточної відмови, а от інше хрещення вогнем і Святим Духом передбачало надзвичайно велику силу, за допомогою якої навернеться багато народів, життя яких супроводжуватиме Дух Господній.

Стаємо свідками того, як пророку Іоанну Хрестителю під час Хрещення Ісуса Христа, Сина Божого почувся голос Отця, спустився Святий Дух у вигляді голуба, вказуючи на передбаченого пророками Месію, Викупителя, Спасителя людства. Збуваються слова пророцтва Ісаї: «Дух Господа Бога на Мені, бо Господь Мене помазав. Він послав Мене, щоб принести благу вість убогим» (Іс.61,1). Господь наш Ісус Христос не потребував хрещення, але заради виконання, а не порушення Закону це зробив, показуючи приклад того, що ми омиваємо людську природу  і духовно очищаємо себе від первородного гріха прабатька Адама.

За встановленою церковною традицією приходимо до храму аби відчути присутність Божу і почерпнути «великої агіасми» для лікування наших тілесних і духовних недугів, подякувати Богу за цей щедрий, посланий з небесної висоти для людини дар аби з вірою та зі страхом Божим приступити і отримати цілющу благодать Христову. То ж мир, любов, а не заздрість, чвари, непорозуміння перебувають з християнами, щоб не забракло справжньої «води живої» і не мучила людей духовна спрага. Єством Божим освячується Йордан, бо прийшов Всемогутній, води убоялися Його і потоки повернули назад. Це справжнє чудо не може вмістити  розум людський, ні осягнути велич Божу.

Розуміймо і пам’ятаймо, що заради нашого спасіння хрестився Господь в Йордані від Іоанна, щоб умертвити гріх і відродити моральне і духовне життя у Дусі Святім, наставити і направити усіх на дорогу правди, очистити гріхи і освятити усіх нас, бо Царство Небесне прийшло в Христі і нам необхідно бути готовими пізнати Його, виправитися в думках, словах та діях, відкрити серце своє для Бога – Джерела добра і милосердя. Змінюймося з Христом та в Христі, і так перебуваючи, свято заповіді Господні  зберігаючи, величаймо і прославляймо ім’я Господнє від нині і до віку. Амінь.

  Христос хрестився!

Ієрей Богдан Стрикалюк,священнослужитель парафій сіл Крученець,Клітище Черняхівського ОТГ.

Поділитися:


Церковний календар