Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ 2022 р.Б. АРХІЄПИСКОПА ЖИТОМИРСЬКОГО І ПОЛІСЬКОГО ВОЛОДИМИРА

                             "Дивне і преславне Різдво Твоє бачачи, що у вертепі                                                                                                                                         звершується, віддалімось від суєти мирської,                                                                                                                                                     розум   до Божественного спрямувавши".

                                (З акафісту Різдву Христовому кондак 8 )

                           

                     РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ 

                                 ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОГО ВОЛОДИМИРА 

                                  АРХІЄПИСКОПА ЖИТОМИРСЬКОГО І ПОЛІСЬКОГО 

                                  БОГОЛЮБИВИМ ПАСТИРЯМ ТА ВСІМ ВІРНИМ ЧАДАМ 

                                   ЖИТОМИРСЬКО-ПОЛІСЬКОЇ    ЄПАРХІЇ ПЦУ 

                             ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ !

                                   Улюбленні у Господі отці ,браття і сестри!

  З великою побожністю та радістю душевною і тілесною вся повнота православних християн святкує Різдво Христове , приділяючи йому неабияке значення яке  відобразилося в нашій свідомості   .

Людині властиво неодноразово запитувати  про втілення Сина Божого та мету цього дійства і відповідь є такою Христос своїм народженням, смертю і воскресінням відновив у нас Божий образ і подобу. А вона проявляється у зв’язку любові з Господом Богом. Тому Адамове гріхопадіння якраз остаточно не позбавило  людину богоподібності ,а дало їй змогу через '' Нового Адама '' піднестися до Царства Небесного   .

  Ця дивна в людстві подія тобто Різдво Христове має підгрунтя з часів Старого Закону та сповіщена,  як великими пророками так і малими .Саме вони не тільки вустами звіщали прихід Месії ,але й закарбували пером свої богонатхненні віщування та бережно ставилися до славного приходу Богонемовляти .

 Так пророк Даниїл описує мету приходу Спаситителя  та несправедливого Його осуду  :"Та знай і розумій: від виходу наказу, щоб вернути Ізраїля й збудувати Єрусалим, аж до Владики Месії сім тижнів та шістдесят і два тижні. І вернеться народ, і відбудований буде майдан і вулиця, і то буде за тяжкого часу. І по тих шeстидесятьох і двох тижнях буде погублений Месія"(Дан .9, 25-26).Докладно пророк Міхей описує в якому місті належить Спасителеві народитися та його царське походження :" А ти, Віфлеєме-Єфра́те,хоч малий ти у тисячах Юди, — із тебе Мені ви́йде Той, що бу́де Владика в Ізраїлі, і відда́вна поста́ння Його, від днів вікові́чних. Тому́ Він їх видасть до ча́су, аж поки ота не породить, що має родити, а останок братів Його ве́рнеться до Ізраїлевих синів".(Мих.5 ,1-2 ),звершилось настав той час коли Бог приготовив людям пришестя в світ Спасителя Месію на збуття пророцтв та жертвою Викуплення .

 Різдво Христове припало на епоху  правління  Августа і Тиверія . Син Божий явився в убогому вертепі в святу вифлиємську ніч ,коли ангели сповістили мир і благовоління Боже людям та  світові . Діва Марія схилилась над яслами ,де лежав народженний Нею Богомладенець ,а праведний Йосиф споглядав в радісній подяці здійснену тайну .Дивна зірка являється на сході та з далеких країн приводить до Вифлиєму до Народженого Христа мудреців з дарами про що оповідає нам Святе Євангеліє  .

  Божий Син своїм приходом спасає  людство від зла яке  панувало в людському житті у всіх направленнях .

  У Господі Ісусі Христі поєдналось Божество з людством і тому Він є і Правдий Бог і Правдивий Чоловік .  Єдинородний Отцю по Божеству ,єдинородний і Матері по людству ;народжений перед усіма віками від Отця ,як світло від Світла ,і в часі -від Матері ,подібно вогню ,який опаляє купину,але не спалює її .Ця тайна є незбагненною для розуму людського і не тільки для людей, а й для Ангелів .Тому тільки вірою потрібно сприймати цю тайну адже ''Ісус Христос ,ставши Людиною освятив людське тіло і цим освяченням призвів людину до обоження ''- говорить св. прп.Анастасій Синаїт.

 Улюблена моя паство! Ми живемо з вами в непростий час коли людство відпадає від Бога , та його заповітів,а тому на нашому шляху постали такі гострі проблеми ,як затяжна війна та пандемія світового значення та інше .Ми повинні стояти до останнього захищаючи віру Православну ,боронити неньку Україну та молитись і робити корисні справи для ближнього !

 Тож за все подякуйте Богові відвідуючи храм Божий підносячі щирі молитви до Богонемовляти Христа за справедливий мир ,уздоровлення немічних та подання земних і небесних благ вступаючи у Нове літо милості Господньої  (Пс.64,12 ) .

Благодать з вами всіма ! Амінь.( до Тита 3,18).

                                                     

                                                   

                                                         СЛАВІМО ЙОГО!                      

                                                                           

                                                                                                            З архіпастирським благословенням

Різдво Христове 2022 р.Б.                                                               +ВОЛОДИМИР                                                                   м.Житомир  

                                                                                                            Архієпископ Житомирський і Поліський ПЦУ


Церковний календар