Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Проповідь у День Собору Святого Архістратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безплотних

  В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

  Слава Ісусу Христу!

  Дорогі у Христі брати і сестри!

21 листопада за юліанським календарем увесь православний світ віддає велику шану небесному захиснику чиноначальнику небесних безплотних сил – Архістратигу Божому Михаїлу.

 Цей святий угодник високо шанується в українському народі. В українській традиції було прийнято будувати і освячувати храми на честь того чи іншого святого. Так і по нинішній день у величній красі стоять не тільки церкви, які носять його ім’я, а й Золотоверхий собор в місті Києві, зруйнований у роки пропаганди наукового «войовничого атеїзму» першої половини ХХ століття, а відновлений в період незалежності Української держави.

Сьогодні ми можемо спостерігати за матеріальними речами, оскільки духовні залишаються таємними і недосяжними для людського ума. В книзі Буття читаємо про створення світу духовного першим, а земного – другим: «На початку створив Бог небо та землю» (Бут.1,1). В книзі пророка і псалмспівця Давида дізнаємося про створення невидимих безтілесних духів, вільних і розумних службових духовних істот, які готові повсякчасно служити Богу, виконуючи Його святу волю: «Ти твориш духів ангелами Своїми, і слугами Своїми – вогненне полум’я» (Пс.103,4).

Блаженний Феофілакт Болгарський розтлумачує ці слова так: «Ось велика між ними (ангелами) різниця: вони створені, а Він не створений. Вислів «Ти твориш» означає приведення з небуття в буття. Не перед одними тільки ангелами Він має перевагу, але і перед усіма службовими силами. Не сказав: створив, але «твориш», тобто зберігаючи Словом, яким вони створені. Такий вислів зустрічаємо в Євангелії: Отець Мій донині робить (Ін.5,.17), тобто утримує все, вже створене та закінчене, та зберігає для того, щоб довести до досконалості.

У перекладі з грецької мови «агеллос» означає вісник. У книзі Одкровення Іоанна Богослова маємо свідчення про керівника  небесного воїнства – архистратига Михаїла. Ім’я «Міхаель» з єврейської мови перекладається «хто, як Бог?». Про нього згадується в книгах як Старого так і Нового Завіту. Так в книзі Ісуса Навина 5 розділу  13-15 віршів сказано про явлення начальника Господнього війська з мечем в руці  вождеві ізраїльського народу  Ісусу Навину і Божу допомогу у взятті міста Єрихон. Архістратиг Михаїл визволяє пророка Даниїла з пащі голодних левів в ямі (Дан.12,1). Він же веде війну на небі з Сатаною, перемагає його і іншу частину ангелів, які стали злими силами – бісами, скинувши  їх на землю (Одкр.12, 7-9). Про це свідчить і Господь наш Ісус Христос перед Своїми апостолами: «І бачив я Сатану, що як блискавка з неба скинутий був він» (Лк. 10, 18).

За що ж був скинутий Сатана запитаєте  ви усі?  Що бажав через свою гордість стати вище Бога. Про це дізнаємося із книги пророцтв Ісаї : «Зійду на небо, вище зір Божих вознесу престіл мій, і сяду на горі, що возвишується над горами високими, на краю півночі; зійду на висоти хмарні, буду подібний до Всевишнього?» (Іс.14,13). Але в результаті за це з волі Всевишнього був покараний, в образі змія спокушав прабатьків Адаму і Єву, пізніше і самого Ісуса Христа – Сина Божого в Йорданській пустелі, але через хресну смерть і воскресіння Спасителя був переможений.

В честь архістратига Михаїла були складені духовні піснеспіви, молебні, канони, акафіст. Він і надалі невидимо разом з усіма безтілесними  силами охороняє Україну, побожний народ, церкви, воїнство. А тому молитва  наша має бути полумяна як його меч, а правда – як щит, готовність – як ноги, а віра міцна як шолом спасіння, щоб в час небезпек і в дні смерті нашої взивали: «Святий архістратиже Божий Михаїле і всі Небесні Сили моліть Бога за нас грішних». Амінь. Слава Ісусу Христу!

Клірик Житомирсько-Поліської єпархії ієрей Богдан Стрикалюк

Поділитися:


Церковний календар