Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Акафіст собору святих преподобних Оптинських старців

Кондак 1

 Вибранним Богом від суєтного світу, вам, о преподобні отці Оптинські, хрест свій побожно піднявши і за Христом пішли з вірою, як сміливим повірителям нашим перед Господом нині старанне моління приносимо, з любов'ю взиваючи: 

Радуйтеся, преподобні отці Оптинські, благодаті старства світильники!

Ікос 1

Ангельського чернечого житія всім серцем знайшли, все мирське пристрасття відкинули, Богомудрі, і в обійми Отчі з любов'ю в обитель Оптиновy прилинули, шляхом тісним і сумним до кінця днів ваших йдучи. Тому заради виспівуємо так: 

Радуйтеся, на поклик Господній радісно прилинули; радуйтеся, всім бажанням Христові послідували. 

Радуйтеся, хрест свій на плечі взялии; радуйтеся, більше Господа нічого не злюбили. 

Радуйтеся, Христа ради остаточно себе відкинули; радуйтеся, Царства Божого блаженні спадкоємці. 

Радуйтеся, преподобні отці Оптинські, благодаті старства світильники!

Кондак 2

Побачили сіті диявольські, як прірву в світі розпростерту, та в глибині сердець своїх заспівчували, бо від них людство тільки смиренням спасається, себе самих в теплій молитві перед Господом навернули, з розчуленням взиваючи: Алилуйя!

Ікос 2

Зрозуміли серцем й розумом, що ділами своїми не виправдається перед Богом всякий живий, і завжди містили перед очами своїми прогріхи свої, струмки слізні, єдиному Господу видні,що виточуватись не припинялися, покаяння душі Йому приносячі, Його ж образ показали нам, взивающим: 

Радуйтеся, гріхи свої недоторкані провиділи; радуйтеся, дар розчулення та сліз від Господа отримали. 

Радуйтеся, блаженства плачу за гріхи пізнали; радуйтеся, невсипну скорботу за них набули. 

Радуйтеся, на землі покаяння проповідники; радуйтеся, на небі нині Господом потішені. 

Радуйтеся, преподобні отці Оптинські, благодаті старства світильники!

Кондак 3

Силу викупительних страждань Христових поклали, святії, як непорушну надію спасіння, себе самих лихими всіх людей та ніякої ласки гідних називали, і тому заради з великим смиренням і вдячністю повсякчасно виголошували Богу: Алилуйя!

Ікос 3

Маючи в серцях своїх Божественний смиренномудрості дар, правдивими учениками Христа,що смирив Себе навіть до смерті Хресної, ні в що не оціняється всі подвиги і труди ваші. Зростаючим бо подвизі, передусім- зростання в смиренні,що йому дивуючись, мовимо: 

Радуйтеся, послуху і смиренню Спасителем навчені; радуйтеся, за смирення Господом Слави вознесені. 

Радуйтеся, безгнівливість і лагідності смиренням досягнули; радуйтеся, покірливістю і самодокором спокій душам знайшли. 

Радуйтеся, бідністю духовною збагатилися обранці; радуйтеся, ваше бо є Царство Небесне, убогим духом приготовлене.

Радуйтеся, преподобні отці Оптинські, благодаті старства світильники!

Кондак 4

Бурю пристрастей, плоттю і дияволом,що підійняте утамували, розумом владичним над похотями згубними посництвом протипоставили доблесно бо природу спонукавши, постаралися благодаттю Божою гірше скорити кращому і плоть покорити духу, Подвигоположнику Христу співаючи невпинно: Алилуйя!

Ікос 4

Почувши слово Господнє, що Царство Небесне здобувається і тільки хто вживає зусилля піймає  його, постом, бдінням та молитвою невпинно подвизаються і плоть свою з пристрастями і похотями Христові розпинуть, устави чернечі непорушно збережуть. Отже ублажаємо вас: 

Радуйтеся, благе ярмо Христове працелюбно пoнесли; радуйтеся, поміркованістю сердечною духа не згасили. 

Радуйтеся, міцну охорону вустам своїм поклали; радуйтеся, тіла свої нещадно утискали.

 Радуйтеся, з тілесними подвигами мудру працю поєднали; радуйтеся, в терпінні вашому душі ваші здобули. 

Радуйтеся, преподобні отці Оптинські, благодаті старства світильники!

Кондак 5

Світлоносне ім'я Ісусове, як зброю непереможну проти бісівської орди, безперестанку в серці з вірою носили, повсякчасно витікаюче джерело благодаті,що сходить, від сили в силу та вогонь до вогня належить, очищенним змістом виспівуєте Богу: Алилуйя!

Ікос 5

Передбачали завчасно неміч свою й спасительну, благодатну силу молитви Ісусової, ніколи не перестаставали чинити її, пристрастей причина нею сіклася та всі підступи ворожі спалювалися,як в безмовності серця молитовна співбесіда з Господом таємно добулася , нас навчайте взивати вам: 

Радуйтеся, весь розум свій в молитву занурили; радуйтеся, цілковите горе серця свого мали. 

Радуйтеся, на молитві ні про що марне не думали; радуйтеся, ім'я Ісусово невсипно прикликали. 

Радуйтеся, молитвами сердечними особливо подвизалися; радуйтеся, все благаюче в ім'я Господнє отримували молитвенникі. 

Радуйтеся, преподобні отці Оптинські, благодаті старства світильники!

Кондак 6

Постаючи серцем в молитві перед Хрестом,що за гріхи людські страждаючого Господа,преподобнії плачем оплакуєте, смутком за гріхи свої стомлені й невимовною любов'ю до Викупителя нашого запалені , до кінця житія адже трепетно взивали Йому: Алилуйя!

Ікос 6

Засяявшу в серцях ваших світла любові Божественної, славу земну й похвалу зненавиділи та знехтували, безчесття ж від люду та всілякої скорботи відкритим серцем радісно прийняли, до ганьби Христової ретельно приєдналися. Нам отож взірець злостраждання і терпіння розкрийте, взиваючим: 

Радуйтеся, рани Господа Ісуса Христа на тілі своїм носили; радуйтеся,наругу, як ліки очищальні, старанно пили. 

Радуйтеся, від почестей земних всім серцем противилися; радуйтеся, за нелюбячих вас з любов'ю молилися. 

Радуйтеся,за образивших вас, як благодійників, полюбили; радуйтеся, дякувати Милосердному Господеві ніколи переставали. 

Радуйтеся, преподобні отці Оптинські, благодаті старства світильники!

Кондак 7

Бажає Господь усім людям спастися й до розуму істини прийти, бачив ваш благий намір і труд безперестанний у виконанні заповідей Його, відкрив вам розум зрозуміти шляхи Свої та заповітів Своїх навчив вас. Отже серцем просвітленним завжди виспівуєте: Алилуйя!

Ікос 7

Дивина діла Твого, Господи,бо більше книжника умудрив рабів Своїх, всім серцем хто шукав Тебе,відкривши очі їх, щоб зрозуміли чудеса від закону Твого. Улажаємо тому преподобних Твоїх, отців наших Оптинських,що повсякчасно навчалися заповідям Твоїм, їх полюбили дуже, і співаємо їм: 

Радуйтеся, словес Божиї, як багацтво велике, в серці затаїли; радуйтеся, напрям заповідей Божих всім серцем полюбили. 

Радуйтеся, всілякій дорозі неправди противилися; радуйтеся, від дороги Господньої ніколи не відтступили. 

Радуйтеся,в гожому подвизі уготованому  не засмутилися; радуйтеся, слово Боже поширене, світ  великий до Христа навернули. 

Радуйтеся, преподобні отці Оптинські, благодаті старства світильники!

Кондак 8

Мандрівниками й прибульцями на землі себе важали, нічого від тлінних речей світу цього набути собі не бажали, щоб не сталися серця ваші до земного тяготіти, отож до єдиного Бога долучилися, чисто возносячи Йому пісню: Алилуйя!

Ікос 8

Всіляку тілесну пристрасть, що від любові Господньої відлучає, вседушно відкинули, одне на потребу знайшли. Завжди бо при ногу Ісусову розташовані приналежною любов'ю, до благ житейських серцем не тяжіли і всю надію свою на Господа покладали. Отже прославляємо вас, святії : 

Радуйтеся,до безпристрастності  миру житіє своє скінчили; радуйтеся, від земних клопот звільнилися, солодкість чистої молитви пізнали. 

Радуйтеся, твердою вірою піклування житейські відклали; радуйтеся, не збиранням і послухом згубні пристрасті умертвили. 

Радуйтеся, чернечу обітницю ненабутку свято зберегли; радуйтеся, волю свою відсікли Христові послушники. 

Радуйтеся, преподобні отці Оптинські, благодаті старства світильники!

Кондак 9

Всі молитви ваші і всі сили ваші в подвижництві, преподобні, що в набутку чистоти душевної й тілесної, бо без них , за словами Христовими, ніхто саме не бачить Бога; отже тому чистим серцем сподобилися в раю Господньому достойно виспівувати дивну праведних пісню, взиваючи: Алилуйя!

Ікос 9

Воюючи на душу тілесні жадання постом й молитвою упокорили, думкою гріховною володіти вами не допускаєте, від Господа Бога, одного владу,що має перемагати природи чин, дар чистоти і цнотливості отримали. Прийміть тож й від нас похвали саме такі: 

Радуйтеся, благодать Божу в боротьбі з плоттю смиренням залучили; радуйтеся, труди і втрати полюбили, спокій тілесний відкинули. 

Радуйтеся, постом і всенічними моліннями похіть плоті умертвили; радуйтеся, природи закону силою Христовою перемогли. 

Радуйтеся, тілеса й душі ваші чистими Господеві віднеслися; радуйтеся, чисті серцем, Бога у вічному блаженстві дивитесь. 

Радуйтеся, преподобні отці Оптинські, благодаті старства світильники!

Кондак 10

Спасти забажали душі свої для життя вічного, всі роздуми про земне і тимчасове відкинули й Спасителю нашему,який заповідь велику любові ученикам Своїм дав, ділом і правдою послідували. Тому заради ближніх ваших теплою любов'ю тоді возлюбили, Небесному Отцю всього люду викликуючи: Алилуйя!

Ікос 10

Полюбивши всією душею ближнього свого, Царство Боже в нутрі себе знайшли, отже зійшов в серця ваші вогонь попалюючи любов'ю Божою, що нею саме незмінно насичуєтеся, цілком себе в жертву ділом любові принеслися. Нині ж й від нас побожний спів цей слухайте: 

Радуйтеся, весь люд святою любов'ю полюбили; радуйтеся, щоб всяких спасти, усім все сталося. 

Радуйтеся, в нещастях людських слізно зітхали; радуйтеся, всіх прибігаючих в серцях своїх поміщали. 

Радуйтеся, дбайливо від себе ні кого не відпускали; радуйтеся, душі ваші за ближніх поклали. 

Радуйтеся, преподобні отці Оптинські, благодаті старства світильники!

Кондак 11

Спів молебний приносимо вам, преподобні отці наші Оптинські, вашею бо стежкою воістину правильно ходити пізнали. Блаженні є хто, Христу потрудився та ворожу посоромивши силу, правдиве правило чесноти явилося всім, хто Господеві викликує: Алилуйя!

Ікос 11

Світлі подвиги ваші вихвалючи, преподобні отці наші Оптинські, ублажаємо вас, як славних наставників монахів й дивних співбесідників Ангелів нині на небі у Престола Божого предстоїте й молитеся за нас,що з любов'ю cпівають вам: 

Радуйтеся, поміркованості безперестанного старанні поборникі; радуйтеся, пламеню сердечного невсипні хранителі. 

Радуйтеся, непорушні стовпи послуху,що все перетерпіли; радуйтеся, багатьма скорботами в Царство Боже увійшли.

 Радуйтеся, чернечого життя рівноангельські подвижникі; радуйтеся, добрі раби Божі щасливі та віддані. 

Радуйтеся, преподобні отці Оптинські, благодаті старства світильники!

Кондак 12

Благодаті дар випросите нам у Господа, вас, о блаженні,що вірно хвалимо. Прислухайтесь зітханнм нашим, сльозей наших не відкиньте. Ублагайте Господа утамувати люті пристрасті наші, дати нам плач зворушливий за гріхі наші, щоб чистою душею й неоскверненними вустами разом з вами сподобилися в раю Господньому прославляти: Алилуйя!

Ікос 12

Оспівуючи нині вас, о преподобнії, похвальними голосами, відаємо, що не спів вуст вимагаєте, але подвигом вашим слідувати, смирення сердечного і життя виправлення. Отже в покаянні помочі вашої просячи, любов'ю ж у подвизі, промовляємо: 

Радуйтеся,тих хто в добрі  живе огороджуєте; радуйтеся, немічних та сиріт укріплюєте.

 Радуйтеся, падаючим руку допомоги простираєте; радуйтеся, покутникам сльози утішительні посилаєте. 

Радуйтеся, усіх хто прикликає вас скорі помічникі; радуйтеся, спасіння нашого перед Богом теплі клопітники. 

Радуйтеся, преподобні отці Оптинські, благодаті старства світильники!

Кондак 13

 О преславні угодники Христові, преподобні отці і старці, Моїсею, Антонію, Ісаакію, Іларіоне, Анатолію, Йосифе і Другий Ісаакію, Леве, Макарію, Амвросію, Варсонофію, Другий Анатолію, Нектарію й Никоне, як сім стовпів і сім світильників в Оптинській обителі просіяли! Нинішнє наше моління вислухайте і випросіть нам у Господа смирення та пам'ять смертну, щоб визволив нас Господь від всілякого зла й сподобив християнського відходу всіх волаючих Йому: Алилуйя!

Молитва

 О великі угодникі Божі, стовпи і світильникі Землі Російської, преподобні й богоносні отці наші Оптинські, Лев, Макарію, Мойсеє, Антонію, Іларіоне, Амвросію, Анатолію, Ісаакію та Йосифе, Варсонофію, Анатолію, Нектарію, Никоне і Ісаакію, по закону Євангельському Господа Бога всім серцем і всією душею і всією розсудивістю полюбили та всьому народу Божому на спасіння стали; тому заради під покров Пресвятої Владичиці нашої Богородиці в обитель Оптину, покутного разбійником засновану, прибігаючи, шляхом тісним і прикрим смирення та самодокору до кінця днів своїх ходили, отже саме благодатні дари святого Духа прещедро здобули; старих й молодих, знатних і звичайних, мудрих віку цього й відсталих, нікого від йдучих до вас не відкинули, нікого марно і невтішно відпустили, але світлом правди Христової усіх просвітили та духовно воскресили, ближніх своїх, як себе самих, полюбили і їх до серця свого умістили, за словами Апостола, пророчивши і наставляючи, звіщаючи і утішаючи. Ублагайте Милосердного Господа, в обитель райську розбійника благорозсудливого з собою взявши, дарувати нам, недостойним, як рабітникам одинадцятої години, дух зворушення, серця очищення, вуст охорону, правоту діянь, розсудливість смиренну, сльози покаяння, віру непосоромлену, любов нелицемірну, спокій душевний і здоров'є тілесне, щоб заступництвом вашим сподобив нас Господь доброї відповіді на Страшному Суді Своєму, вічних мук позбавляючи, і царства Небесного разом з вами щоб сподобив на віки віків. Амінь

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР

Поділитися:


Церковний календар