Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Слово в День Покрови Пресвятої Богородиці

Багато разів являлась Пресвята Богородиця окремим великим святим, зазвичай в супроводі одного або двох апостолів Христових, а преподобному Серафиму Саровському була і одна. Але ніколи і нікому не була Вона в таку славу, як в Константинопольському Влахернському храмі, в це велике свято, іменований Її Покровом.

У храмі було багато народу, і в його числі стояли блаженний Андрій, Христа ради юродивий з учнем своїм Єпіфанієм.

Відбувалося всенічне бдіння. Народ палко молився про позбавлення від нашестя варварів, які вже підійшли до самого Константинополя.

Близько четвертої години ранку блаженний Андрій раптово побачив під склепінням храму, посталу на хмарах Пресвяту Богородицю, оточену сонмом Ангелів, апостолів, пророків, святителів і безліччю великих святих.

Блаженний Андрій запитав Єпіфанія: «Чи бачиш ти Володарку й Царицю Світу?», - «Бачу, отче мій духовний, і жахаюся», - відповів Єпіфаній.

На очах їх обох Пресвята Богородиця зійшла вниз, увійшла до вівтаря і довго молилася Богові, стоячи на колінах перед престолом. Потім встала, вийшла на амвон і, знявши з себе сяюче небесним світлом і виграваюче блискавками велике покривало, простягнула його над народом котрий молився.

На цьому раптово закінчилося чудове бачення Андрія і Єпіфанія.

Вранці всім стало відомо, що на світанку варвари зняли облогу Константинополя і пішли.

Думаю, що всім вам зрозуміло, як велика різниця між цим славним і дивовижним явищем Покрова Пресвятої Богородиці і Її численними явищами окремим великим святим з одним-двома апостолами, або навіть на самоті.

Хочу поглибити Вашу увагу і зупинити його на тих дуже важливих рисах, якими відрізняється Її чудесне явлення у Влахернському храмі в великий день Її Покрова.

Велика, звичайно, різниця між тим, у що віримо тільки з чуток або за письмовими повідомленнями і тим, що бачать очі людські.

Правда, і в Влахернеком храмі чудове бачення Покрова Пресвятої Богородиці бачили не всі моляться, а тільки Андрій, Христа ради юродивий і учень його Єпіфаній, але свідоцтво блаженного Христа ради юродивого, який виконав у великій мірі першу заповідь блаженства про злиднях духовної, цілком переконливо для нас , бо такий великий святий, звичайно, не міг збрехати або вигадати небилицю, і його очам ми можемо вірити, як своїм власним.

Ніхто нехай не засумнівається в тому, що бачили людськими очима блаженний Андрій і його учень Єпіфаній.

Ніколи більше не була Пресвята Богородиця в такій великій славі, з безліччю Ангелів, апостолів, пророків і святих. Таке величезне і преславне оочення , яке бачили Андрій і Єпіфаній, могло супроводжувати тільки воістину Святійшу Усіх Святу, і громадну для нашого значення цього Божого свідоцтва про Неї.

Серцями своїми ми віримо, що Пресвята Богородиця завжди молиться про рід християнський і заступництвом за нього перед Своїм Божественним Сином, але своїми людськими очима переконалися в цьому блаженний Андрій і Єпіфаній, коли зійшла вона з-під склепінь храму у вівтар і довго молилася, стоячи на колінах.

Згадаймо, що Апостол Павло називає диявола князем,пануючим в повітрі, і тоді з великою вдячністю Їй і Божественного Сина Її, зрозуміємо значення відзначився Божественним світлом Її Покрова, розпростертого над головами молільників, яким Вона захищала їх від низько ширяючого в повітрі князя пітьми і темних ангелів його, яких вражала Вона блискавками своїх молитов,що виблискували з її Покрова.

Річ у тім, люди Божі, яке велике і святе для нас значення свята Покрова Пресвятої Богородиці, як зміцнює видіння блаженних Андрія і Єпіфанія нашу віру в Неї як Заступницю старанну світу нашого.

Будемо ж любити Її всім серцем, як люблять маленькі діти свою матір, і даймо велику славу й честь Її Божественному Синові в плоті людській, Господу і Богу нашому Ісусу Христу, з Його предвічним і безначальним Отцем і Пресвятим Духом. Амінь. 

 1958 р.                                                     Святитель Лука Кримський (Войно -Ясенецький)

Поділитися:


Церковний календар