Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Акафіст преподобному благовірному князю Олегу Брянському

Тропар, глас 8:

Від  юності полюбив Христа всім сердцем, преподобний,/ славу земну, як минущу, зоставивши,/ і царство земне за ніщо мав,/ чину іночеському радісно долучився ти,/ і трудами багатьма місто Брянськ, як сонце, пресвітло осяявши:/ тим, був Тройці прикрасою,/ моли, княже Олеже, Христа Бога,/ спастися душам нашим.

Кондак, глас 2:

Заступнику  теплий Брянської землі,/ преподобний княже Олеже,/ разом зі святими родичами своїми/ у Престола Божого нині предстоїш,/ молитвами твоїми Православ'я зміцни,/ єресі і розколи посічи,/ Вітчизні нашій мир/ і душам нашим корисного випроси.

Конда́к 1

Вибраний воєво́до правосла́вних і небе́сний засту́пнику Бря́нської землі, князів ру́ських прикрасо та мона́хів похвало́, оби́телі першоверхо́вних Апо́столів засновнику і покрови́телю і за душі на́ші старанний моли́товнику, подячні співи прино́симо тобі, промовляючи: 

Ра́дуйся, преподо́бний кня́же Оле́же, Бря́нський чудотво́рче!

Ікос 1

А́нгельські Си́ли раділи благоче́сттю твоєму́, кня́же Оле́же, бо з дитинства благода́ттю Бо́жою показав ти́, доброго ко́реня гожою віткою  став. Ми ж співрадіємо їм та я́к Бо́жому обра́ннику вихваляємо тобі таке:

Ра́дуйся, побожних батьків благослове́нний плоде;

ра́дуйся, бо па́м'ять твоя́ пошановується з роду в рід.

Ра́дуйся, від ю́ності Христа́ Бо́га те́пло полюби́в;

ра́дуйся, в се́рці оби́тель Свято́му Ду́ху угото́вив.

Ра́дуйся, богослужінню старанно належав;

ра́дуйся, Сло́вом Бо́жим ду́шу свою́ живив.

Ра́дуйся, преподо́бний кня́же Оле́же, Бря́нський чудотво́рче!

Конда́к 2

Бачив й чув пра́ведне житіє благовірних родичів своїх, Чернігівських князів Мико́ли Свято́ші та Ігоря страстоте́рпця, му́ченика Михаїла і батька свого́ Рома́на,й ще́ саме і дочкі Михайловової преподо́бної Євфроси́нії Су́здальської, постарався ти́, свя́тче Оле́же, наслідува́ти їм, співаючи Бо́гу: Алилу́йя!

Ікос 2

Розум богопросвітленний від ю́ності здобув, благовірний кня́же Оле́же, не звабився ти́ суєтливою сла́вою князювання земного, шануючи це́ я́к посильне служіння лю́дям Бо́жим,які доручені піклуванню твоєму́. Отже зара́ди прийми́ від нас саме таке:

Ра́дуйся, любо́в'ю у Христі наповнився;

ра́дуйся, оте́ць чадолюби́вий лю́дям яви́вся.

Ра́дуйся, печа́льних благий утішителю;

ра́дуйся, в бідах перебуваючим заступнику.

Ра́дуйся, бідних та убо́гих живителю;

ра́дуйся, вдів й сиріт покрови́телю.

Ра́дуйся, преподо́бний кня́же Оле́же, Бря́нський чудотво́рче!

Конда́к 3

Си́лою Ду́ха Святого міцнівший, блаже́нний кня́же Оле́же, в світі цьому живучи, спокус його́ уникнув ти́, відокремле́нно у вертогра́ді батьків своїх поселився; отже і утвердже́нню віри правосла́вної пильнуючи, пе́ршу в землі Бря́нській оби́тель в ім'я святих апо́столів Петра́ і Па́вла заснува́вши́, щоб ченці її безпереста́нно виспівували Бо́гу: Алилу́йя!

Ікос 3

Маючи богоприємне бажання від суєти мирської відійти, укріпився ти́ в нім,коли ченці створену тобо́ю оби́тель разом з Пече́рськими принесли з Ки́єва чудотво́рну іко́ну Богома́тері, моління ра́ди неду́гуючому  батьку твому. Отже ублажа́ючи зволенню твоєму, взиваємо тобі та́ке:

Ра́дуйся, ву́зький шлях Христо́вий полюби́в;

ра́дуйся, бога́цтво та сла́ву світу відкинув.

Ра́дуйся, ру́ки на ра́ло Госпо́днє поклав;

ра́дуйся, назад обличчя свого́ ніколи обертав.

Ра́дуйся, Вітчизни Небесної досягнути забажав;

ра́дуйся, кня́жу діадему зара́ди Небе́сного вінця зоста́вив.

Ра́дуйся, преподо́бни кня́же Оле́же, Бря́нський чудотво́рче!

Конда́к 4

Бу́рю нещасть ,що хитали вітчизну твою бачив, кня́же Оле́же, ага́рянами та зловірними спустошене, та ще й міжусобними боями шматоване, щито́м віри правосла́вної огороди́вся, й мече́м моли́тви озброївся, на ворогів вийшовши, співаючи Спаси́телеві Бо́гу: Алилу́йя.

Ікос 4

Чув від батька́ свого́, благовірного кня́зя Рома́на,який в подяку за сціле́ння оби́тель Све́нську заснував і все, що бачив прозрівшими очи́ма, зе́млі їй дарував, себе́ самого́ в же́ртву Бо́гу принісся ти́, свя́тий Оле́же, і в оби́тель цю́ всели́вши́сь. Тому зара́ди заспівуємо тобі таке:

Ра́дуйся, взявший хрест свій і Христу́ послідував;

ра́дуйся, земні по́честі ні в що перемінив.

Ра́дуйся, по за́повіді Христо́вій змири́вся;

ра́дуйся, господарем був та служи́телем усім став.

Ра́дуйся, працелюбність житія обра́в;

ра́дуйся, в пості та моли́твах перебував.

Ра́дуйся, преподо́бний кня́же Оле́же, Бря́нський чудотво́рче!

Конда́к 5

Богопровідній зірці уподібнився ти́, преподо́бний Оле́же, коли від палати кня́жої в оби́тель першоверхо́вних Апо́столів, я́к до палати Небе́сного Жениха́, прийшов ти́, за добробут Святої Це́ркви, благоустрій вітчизни та спасіння душ вруче́нних тобі Бо́гом люде́й старанно молячись і  розчуле́нням співав: Алилу́йя!

Ікос 5

Бачили боголюби́ві лю́ди міста Бря́нська пра́ведне житіє твоє, Оле́же богоно́сний, поволі шанували щедро́ти й по́двиги твої. Ти ж смиренному́дренно подяку Бо́гу приносивши, тому зара́ди і Той тебе просла́вив і навчи́ вірних оспівува́ти та́к:

Ра́дуйся, дух непомильної віри зміцнював;

ра́дуйся, ре́вність у Бо́зі зігрівав.

Ра́дуйся, дія́ння богодумності додавший;

ра́дуйся, марнославство та гордливість знищив.

Ра́дуйся,з  давнім отце́м однохарактерний;

ра́дуйся, Бо́гом і людьми́ улю́бленний.

Ра́дуйся, преподо́бний кня́же Оле́же, Бря́нський чудотво́рче!

Конда́к 6

Проповідником віри правосла́вної та поборником благоче́стя сло́вом і житієм став ти́, богоблаже́нний кня́же Оле́же, бо єди́ним  бажанням, подібно пра́діду твоєму рівноапо́стольному кня́зю Володи́миру, палав ти́, щоб усі лю́ди землі твоєї налажали Христу́ та разом з тобо́ю співали Йому́: Алилу́йя!

Ікос 6

Засяяв ти́ в нетрях, міста Бря́нська навколо прилеглих, я́к ранкова зоря́, та я́к зірка небе́сна, опромінив зе́млю на́шу чеснотами своїми, ни́ми ж і нині просвітлючи невимовно оспівуючих тебе ци́ми похва́льними висловлюваннями:

Ра́дуйся, в Світі невечірньому перебуваєш;

ра́дуйся, ду́ші на́ші чудесами просвітлюєш.

Ра́дуйся, сто́впе во́гнений в пустелі гріха́ блукаючим;

ра́дуйся, дороговказна зірко́ ,що на Не́бо прямуєш.

Ра́дуйся, нетлінням тілесним від Бо́га пошанований;

ра́дуйся, благода́ттю Христо́вою зодягне́ний.

Ра́дуйся, преподо́бний кня́же Оле́же, Бря́нський чудотво́рче!

Конда́к 7

Жадав по́двигом до́брим подвиза́тися й віру правосла́вну зберегти́, преподо́бний о́тче Оле́же, від си́ли в си́лу прямувавши́, зміцнюючи розум читанням Боже́ственних слів та житій святих,що ни́м ж наслідував, чесноти свої приховуючи від людей старався ти́, співаючи Серцезнавцю Бо́гу: Алилу́йя!

Ікос 7

Но́вого тебе чудотво́рця яви́в Госпо́дь в землі Ру́ській, Оле́же всече́сний, тобо́ю святу́ правосла́вну віру в місті Бря́нську утвержуючи, що світло пишається, маючи тебе Небе́сного засту́пника і повірителя до Го́спода, і з любо́в'ю тобі взивають:

Ра́дуйся, Правосла́вної Це́ркви во́їне добропереможний;

ра́дуйся, Русі святої моли́товнику кріпкий.

Ра́дуйся, землі Бря́нської храни́телю;

ра́дуйся, Петропа́вловської оби́телі огородження.

Ра́дуйся, єресе́й та розко́лів руйнівнику;

ра́дуйся, душ і тіле́с на́ших ціли́телю.

Ра́дуйся, преподо́бний кня́же Оле́же, Бря́нський чудотво́рче!

Конда́к 8

Цікаве й ди́вно було житіє твоє, о́тче наш Оле́же, в оби́телі, коли  ігу́меном  був, преподо́бному Феодо́сію Ки́єво-Пече́рському удаючись і візірець бра́тії в подви́жницьких трудах показавши́, всі послухи неліниво виконуючи, в лахміття зодягава́ся, в невеликому на дерев'яному одрі затишок маючи, більше ж всякого часу безпереста́нно волав Бо́гові: Алилу́йя!

Ікос 8

Вся земля́ Бря́нська ра́дісно духо́вно подви́залася, коли святі мо́щі твої, достохва́льний кня́же Оле́же, багато років в часи гоніння богобо́рства у сховищі в оби́телі твоїй береглися, знову яви́в Госпо́дь вірним лю́дям Своїм, волаючим тобі саме таке:

Ра́дуйся, сітей згубного гріха́ уникнув;

ра́дуйся, безпристра́сттям ду́шу приоздобив.

Ра́дуйся, бо мо́щі твоя́ в зміцнення віри нам зоставив;

ра́дуйся, освячення прибігаючим до них подаєш.

Ра́дуйся, в ме́ртвім тілі життя благода́тне показуєш;

ра́дуйся, від моще́й твоїх чудеса́ виточуються.

Ра́дуйся, преподо́бний кня́же Оле́же, Бря́нський чудотво́рче!

Конда́к 9

Вя́ке єство́ А́нгельське здивувалося кріпості душі твоєї, богому́дрий Оле́же, як удосконаленим забажав стати, бога́цтво маючи й таємно роздавши́ нужденним і, убогістю духо́вною збагати́вся, ра́дісно направився ти Христу́ Спаси́телю , співаючи Йому́: Алилу́йя!

Ікос 9

Ораторство людське не взмозі з гідністю возвеличи́ти труди, болісті й по́двиги твої, сла́вний кня́же Оле́же, що  зара́ди спасіння душе́вного переніс  ти́, через все життя непосла́бно плоть розпинаючи з  пристрастями́ і похітливостями. Ми ж від простодушності се́рця любо́в'ю ублажа́ємо тебе так:

Ра́дуйся, в пло́ті як безпло́тний на землі пожи́в;

ра́дуйся, потоками слізними вогонь пристрасте́й згаси́в.

Ра́дуйся, терпінням і лагідністю диявола переміг;

ра́дуйся, убогістю духо́вною оде́жу нетліня здобув.

Ра́дуйся, си́лу Воскресіння Христо́вого від моще́й твоїх проявля́єш;

ра́дуйся, зорю́ спільного воскресіння нетлінням моще́й показу́єш.

Ра́дуйся, преподо́бний кня́же Оле́же, Бря́нський чудотво́рче!

Конда́к 10

Спасти́ся душа́м на́шим моли́ Человеколю́бця Бо́га, свя́тий Оле́же, до тебе́ після Бо́га й Пресвятої Богоро́диці старанно прибіга́ємо, я́к ско́рому помічнику і те́плому клопітнику за землю Бря́нську та за всіх правосла́вно хто в ній живе  і виспівує Го́споду: Алилу́йя!

Ікос 10

Стіною твердою й покро́вом особливим був ти́ в житті своїм інокам оби́телі своєї: слушно таким чином по - батьківські наставляючи, слушно лагідно викриваючи, інших саме з любо́в'ю умовляючи, де́яких стра́хом спаса́ючи, найбільше ж перед кончи́ною твоєю всіх до спасіння корисного заповівши їм. Отже й нас грішних убережи, щоб з любо́в'ю викликували тобі:

Ра́дуйся, слове́сне ста́до від вовків зберігаєш;

ра́дуйся, заблу́кані вівці ретельно відшукуєш.

Ра́дуйся, мечу́ Бо́жий, душешкідливі пристра́сті січеш;

ра́дуйся, щито́м твоїх моли́тв нас огороджуєш.

Ра́дуйся, мона́хам в по́двигах зміцнення;

ра́дуйся, усім вірним лю́дям допомога.

Ра́дуйся, преподо́бний кня́же Оле́же, Бря́нський чудотво́рче!

Конда́к 11

Спів розрадний приніс ти́ Пресвятій Тро́йці в час відходу свого, предивний кня́же Оле́же. Хвала́ Бо́гу благодіючому, — промовляв ти́, лежачи на сме́ртному одрі, бачу вже́ берег мо́ря жите́йського, що ним досі пиряє трухлий човен. Із висловами ци́ми ра́дісно прийшовши́ до оби́телі Небесної, і де́ з А́нгельськими хорами співаєш пісню вели́ку: Алилу́йя!

Ікос 11

Світлориємну свічу́, вуглем благода́ті запалену, побачили учні лице́ твоє, уго́днику Бо́жий, у святім преставле́нні світлом Небе́сним освітлене. Тому зара́ди, скорботу разлуче́ння з тобо́ю ди́вним цим утішенням угасло, с тре́петом та ра́дісттю дивимося на пречесні мо́щі твої і відхід твій просла́вляємо найменуваннями ци́ми:

Ра́дуйся, земний потік достохва́льно закінчив;

ра́дуйся, за труди  дочасні спокій вічний поліпшив.

Ра́дуйся, віне́ць безсме́ртного жи́ття отримав;

ра́дуйся, Престо́лу Вседержи́теля постоїш.

Ра́дуйся, любо́в'ю своєю нас не полишаєш;

ра́дуйся, шануючих тебе ласкаво відвідуєш.

Ра́дуйся, преподо́бний кня́же Оле́же, Бря́нський чудотво́рче!

Конда́к 12

Благода́ть, да́ну тобі, о́тче наш Оле́же, і ве́лику твою сміливість перед Бо́гом відаєш, старанно мо́лим тебе: моли́ Ми́лостивого Бо́га, щоб зберегти Святу́ Церкву від єресе́й, розко́лів і безладу, вітчизні на́шій мир і добробут щоб да́рував, вірних саме в Правосла́в'ї та в одномусті щоб зміцнив, співаючих Йому́: Алилу́йя!

Ікос 12

Співаючи ди́вне житіє твоє і почесне преставле́ння, богоно́сний о́тче Оле́же, шануємо святу́ па́м'ять твою́, я́к Небе́сного повірителя й засту́пника, від Бо́га нам дарова́ного, і, припа́даючи до чесних моще́й твоїх, прино́симо тобі саме такі хваління:

Ра́дуйся, в житті цим Бо́гу угоди́вший;

ра́дуйся, Ца́рства Небе́сного успадкував.

Ра́дуйся, бо з Небесних висо́т на нас споглядаєш;

ра́дуйся, бо місто Брянськ й оби́тель свою́ покрива́єш.

Ра́дуйся, меж вітчизни на́шої захиснику;

ра́дуйся, христолюби́вого війська побо́рничку.

Ра́дуйся, преподо́бний кня́же Оле́же, Бря́нський чудотво́рче!

Конда́к 13

О, свяще́нна главо́, преподо́бний благовірний кня́же Оле́же, прийми́ цю ма́лу похвалу від недосто́йних чад твоїх, та моли́твами своїми богоприємними Правосла́в'я в землі Руській утверди́, місто Брянськ і оби́тель свою́ збережи́ й душа́м на́шим спасіння випроси́, щоб з тобо́ю нині і на віки  віків співати Бо́гу: Алилу́йя!

Моли́тва

О преподо́бний о́тче, благовірний кня́же Оле́же, уго́днику Христо́вий старанний, моли́товнику до Го́спода те́плий, захиснику в бідах та утішителю в печа́лях безпереста́нний! Споглянь, преблаже́нний, ласкаво на місто своє і подивись на ча́да свої, що смире́нно до тебе припа́дають і служи́ти тобі бажають. Не відкинь потребуючих твоєї допо́моги, але, я́к добродійник та клопітник, моли́ повсякчасно Го́спода Бо́га і Спа́са на́шого Ісу́са Христа́, щоб благослови́в країну́ нашу, в ми́рі та благовірності її охоронюючи, міста збільшуючи,спадкоємство Своє берегти. Вознеси́, богоно́сний о́тче наш, це́ ма́ле моління недосто́йних рабів твоїх Владиці Христу́, щоб утверди́в у cвятій Правосла́вній Це́ркві живий дух непомильної віри та любові, благоче́сття непохитне, любому́дренність христопослідовну, щоб да́рував па́стирям ре́вність піклування за спасіння люде́й, щоб  невіруючих просвіти́ти, заблу́каних наста́вити,відпавших навернути й привести́. Особливо саме, щоб усі ча́да Це́ркви Правосла́вної чи́стими збереглись від мирськи́х спокус, по́хотей плотськи́х, марнодумності, суєвірств та навітів ворожих. Ой, уго́днику Бо́жий, не зневаж нас,що моля́ться до тебе́, але поможи́ нам ско́рим повірительством твоїм, щоб всіля́ких бід, напа́стей та скорбот в цьому жи́тті тимчасовому уникнути, відхід непосоромлений знайти, і та́к на землі богоуго́дно пожи́вши, жи́ття ра́йське на Небесах сподо́битися, де́ ж разом з тобо́ю просла́вимо людинолюбство і щедро́ти в Тро́їці сла́вимого Бо́га, Отця і Сина і Святого Ду́ха, на  віки віків. Амінь.

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР

Поділитися:


Церковний календар