Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Акафіст до Пресвятої Богородиці на честь Її чудотворної ікони <<Тригірська>>

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР  

 Кондак 1

    Могутній Воєво́ді Владичиці на́шій Богоро́диці, похвальний спів  прино́симо Тобі, раби́ Твої, о Богома́ти. Ти,що маєш держа́ву непереможну, збережи́ й спаси́ нас, щоб споглядаючи на о́браз Твій святий співати Тобі: 

Ра́дуйся, Владичице, правосла́вних християн пристановище і заступництво!

 Ікос 1

   Арха́нгелів і а́нгелів дивування, серафи́мів та херуви́мів поклоніння, превища Небесних Сил яви́лася Ти́, Богоро́дице; безсіменна бо різдво́ Твоє, Пречи́ста, не вспромозі з гідністю оспівати і чини а́нгельські, дивуючись  та́їнству Боговтілення. Ми , що на ми́лість Твою́ упова́ючи, насмілюємося тлінними вустами проспівати Тобі :

 Ра́дуйся, Бо́га Отця безнача́льного предвічне зволення; ра́дуйся, та́ємниці Боговтілення преди́вне служіння. 

Ра́дуйся, Ду́ху Свято́му невимовне заручення; ра́дуйся, проро́цьких слів справжнє виконання.

 Ра́дуйся, Небесних Сил безпереста́нне прославлення; ра́дуйся, земнородних всера́дісне поклоніння.

 Ра́дуйся, Владичице, правосла́вних християн пристановище і заступництво!

  Кондак 2

   Побачивши  іноки Тригірські, Преблагослове́нної, безліч чудодійств,що сталися від іко́ни Твоєї, що в місті Чернігові, побажали мати спи́сок Її, щоб і в своїй оби́телі припадаючи до ди́вного о́бразу Твого з подякої заспівати Бо́гу: Алилу́йя!

Ікос 2 

  Розумом людським воістину не вмістити любові Твоєї, Богоро́дице, до ро́ду християнського. Ти бо, я́к Ма́ти Бо́жа, спасіння вірних учиняла, через дорогоцінні іко́ни Твої ми́лості виточуючи, пута гріха́ роздираючи, від пекла визволяючи. Ми,що схиляємося перед вели́чністю Твоєї сміливості, з побожністю волаємо Тобі:

 Ра́дуйся, Цари́це Небе́сна, Го́спода Сил повсякчасно бачиш; ра́дуйся, та́ємниці Про́мислу Бо́жого вірним відчиняєш. 

Ра́дуйся, прибігаючих до заступництва Твого не залишаєш; ра́дуйся, ско́рботи на́ші в ра́дість обертаєш. 

Ра́дуйся, місто Чернігів о́бразом Своїм осяявша; ра́дуйся, благань отців на́ших ласкаво прийнявша. 

Ра́дуйся, Владичице, правосла́вних християн пристановище і заступництво!

 Кондак 3

   Си́ла благода́ті Твоєї, Цари́це Небе́сна, іко́ні Чернігівській дарована, і на Тригірськім о́бразі в чудесах явлена була. Їх саме узріла бра́тія та весь лю́д зрадів дуже й просла́вили Твоє милосе́рдя, Бо́гу ж співаючи: Алилу́йя!

Ікос 3 

  Маючи  вседивну іко́ну Твою́, Всеми́лостива, іноки з розчуле́нням прино́сять Тобі вдячний спів. Наро́ду ж багато прилинуло до оби́телі Тригірської, заступництва та по́мочі просячі, і під держа́вний Твій покро́в прибіга́ючі викликуючі Тобі таке: 

Ра́дуйся, днем знайдення іко́ни Твоєї сціле́ннями ознаменовано; ра́дуйся, в щит та огородження землі на́шої о́браз Свій даруюча. 

Ра́дуйся, Тригірську оби́тель благода́тним ми́ром осяяла; ра́дуйся, тих хто подвизалися в ній держа́вним Твоїм омофо́ром покрива́юча. 

Ра́дуйся, житіє чи́ну чернечого в спасіння душ улаштувавша; ра́дуйся, перебуваючих в мандрах до знайдення небесного міста направляєш. 

Ра́дуйся, Владичице, правосла́вних християн пристановище і заступництво! 

Кондак 4

  Бу́ря лати́нського лжемудрува́ння, ага́рянського нече́стя і безбо́жних панувальників скаженіло найшли на держа́ву на́шу. Ти ж, о Богома́ти, в часи скорбот та гонінь стала Ти́ відра́дою і утіхою, пристановищем та огорожою. Щоб усі, вдячно Бо́га за всечесний покро́в Твій, співали Йому: Алилуйя!

 Ікос 4 

  Вчули бли́жні та далекі про чудеса ,що сталися у іко́ни Твоєї, Богоро́дице, до оби́телі Тригірської прибігли, та з вірою і розчуленням до всечестного о́бразу Твого припа́ли, прийнявши Твоє благослове́ння. Нині й ми, недосто́йні, сміливо з надією оспівуємо, що молиться за нас:

 Ра́дуйся, ро́ду християнського швидке заступництво; ра́дуйся, в Правосла́в'ї наро́ду на́шого утвердження. 

Ра́дуйся, за нас Повіритильнице перед Бо́гом старанна; ра́дуйся, грішникам ,що каються Ма́ти милосе́рдна.

 Ра́дуйся, в пітьмі невір'я сяяння світлосяйне; ра́дуйся, в полум'яних випробуваннях прохолода жадана. 

Ра́дуйся, Владичице, правосла́вних християн пристановище і заступництво!

Кондак 5 

  Богопровідною  зіркою, що шукають спасіння яви́лася Ти́, Богоро́дице, до  Со́нця Пра́вди, Сина Твого, їх приводила;слабкоду́хих та журливих швидко підіймала співати Бо́гу: Алилуйя! 

 Ікос 5 

   Побачив чу́до пресла́вне в Тобі, Богома́ти, якийсь Павло глухи́й і німий, коли від іко́ни Твоєї отримав сцілення, відразу просла́вив Бо́га й Тебе́, Пресвята. Архимандри́т ж Дорофе́й і вся бра́тія оби́телі Тригірської, надто́ здивувалися цьому, зі стра́хом і розчуленням виголосили Тобі:

 Ра́дуйся, Ціли́телько ми́лосердна,що німоту́ розв'язала; ра́дуйся, Лікувальнице вірна, слух глухи́м відчиняєш. 

Ра́дуйся, Утіхо блага, слізьми розчулення ду́шу наповнюєш; ра́дуйся, Потіхо ти́ха, дух відчаю прогонюєш. 

Ра́дуйся, Моління Святе, бла́гість Сина Твого́ нам явля́єш; ра́дуйся, Мо́ре Невичерпне, чудеса́ми весь світ умиваєш. 

Ра́дуйся, Владичице, правосла́вних християн пристановище і заступництво! 

 Кондак 6

  В частку дре́вню Іве́рію отримала Ти́; зе́млю афо́нську са́дом своїм назвавши́; Ла́вру Пече́рську збудувала та благослови́вши; го́ру Поча́ївську во́гняним явленням освяти́вши; ца́рством і домівкою Своєю Русь Святу вибравши; та в оби́телі Тригірській о́бразом Своїм просла́вилась, щоб і тут вшанували Тебе, Засту́пницю старанну, і до Сина Твого взивали: Алилу́йя!

  Ікос 6 

  Засяяла усім благода́ть Твоя́, Богоро́дице, темряву нече́стя прогонюючи, бо по всій вселе́нній вша́новують Тебе, Заступницю ро́ду християнского. В багатьох адже хра́мах  через іко́ни Твої світлосяйні, ласки подаєш благаючім ,що піднося́ть Тобі та з любо́в'ю промовляють: 

Ра́дуйся, Іве́рії похвало́ і утвердже́ння; ра́дуйся, оби́телям афо́нським ди́вна оздоба. 

Ра́дуйся, Ла́вру Пече́рську дуже полюбила; ра́дуйся, на горі Поча́ївській лікувальне джерело створила. 

Ра́дуйся, Русі Святій щи́т і загорожа , Цари́це й Ма́ти Преблагослове́нна; ра́дуйся, оби́телі на́шій Намисто Дороге та бога́цтво невимовне. 

Ра́дуйся, Владичице, правосла́вних християн пристановище і заступництво!

 Кондак 7

  Схотів Всеблаги́й Госпо́дь яви́ти велику ми́лість ро́ду людському, дарува́в в заступництво Пресвяту́ Ма́тір Свою́, для вся́кої душі християнської скорботної саме і розлюченої, що ми́лості Бо́жої та допомоги потребує, утіхою і пристановищем ставши.Тож під держа́вним покро́вом Її, бережені та напоучені, безпереста́нно співаємо Бо́гу: Алилу́йя! 

Ікос 7

 Ди́вні і великі чудеса́ показа́ла Богома́ти в оби́телі Тригірській. Усім хто з вірою удавався до цілительного о́бразу Твого, подаючи: покірність і смире́ння, мир і благоговіння, сльози та розраду, ре́вність і сміливість. І ми, бажаючи отримати дари ці,з потіхою промовляємо Тобі: 

Ра́дуйся, стра́жденних та немічних швидко уздоровлюєш; ра́дуйся, в ско́рботах і печа́лях перебуваючих любо́в'ю Твоєю зігріваєш. 

Ра́дуйся, в бідах та обставинах нас не залишаєш; ра́дуйся, від нече́стя ду́ші на́ші ласкаво очища́єш. 

Ра́дуйся, від невір'я чудеса́ми до Бо́га навертаєш; ра́дуйся, сла́вою чуде́с Твоїх до шанування святих іко́н нас наставляєш. 

Ра́дуйся, Владичице, православних християн пристановище і заступництво!

Кондак 8 

  Дивно й пресла́вно бачити іко́ну Твою́, Богома́ти, як вито́ки цілющі всім виділяються. багато бо перед о́бразом Твоїм святим,що моляться незбідніло захистуТвого́ сподобля́ються. Умоли, Блага́, Сина Твого́ й нас,що спасіння очікуючих, на стежини правдиві напра́вити, щоб не загинути без покая́ння, але сподо́битися гідно проспівати Бо́гу: Алилу́йя!

 Ікос 8

  Усі вели́ччя чуде́с Твоїх, Пречи́ста, невзмозі перерахувати всилі: адже предстоїш з мольбо́ю у Престо́ла Вишнього. Іноки ж перед о́бразом Твоїм світлосяйним в оби́телі Тригірській вклоняючись благода́ть від нього́ прийняли і по́двигом гожим подвизалися насмілилися співати Тобі: 

Ра́дуйся, сумлінного чернецтва покрови́телько; ра́дуйся, дівства і чистоти вірна хранителько. 

Ра́дуйся, подви́жників ретельна клопітнице; ра́дуйся, пустельників неви́дима наста́внице. 

Ра́дуйся, молільників ти́ха потіха; ра́дуйся, в битві знесилених Боже́ственне зміцнення. 

Ра́дуйся, Владичице, православних християн пристановище і заступництво! 

Кондак 9 

  Все во́їнство небе́сне у побожності Тобі слу́жить, Неба й землі Цари́ці; християнській саме рід, під покровом Хреста́ Госпо́днього прибігаючим, Милосе́рдну Ма́ти знаходять, та зараз, розрадний Тобо́ю, прямує в слід Бо́га Викупи́теля, співаючи Йому́: Алилу́йя!

Ікос 9 

  Оратори багатослівні не вспромозі гідно оспівати Лиця Твого Пре́чистого, о Діво Богоотрокови́це. Не злічити й нам безодню щедро́т Твоїх, людинолюбива Ма́ти, проте насолоду утіхи в потребах пізнавши, з вірою і любо́в'ю шануємо Тебе, вознісши перед о́бразом Твоїм моління саме такі: 

Ра́дуйся, хре́сну дорогу Сина Бо́жого слізьми зроси́вша; ра́дуйся, стра́сті Його́ на Голго́фі се́рцем розділи́вша. 

Ра́дуйся, стезя́ми спаси́тельними до Світла Непристу́пного нас привівша; ра́дуйся, любо́в'ю Материнською ве́сь світ обійнявша. 

Ра́дуйся, прибігаючих до Твого покро́ву й заступництва не полишаюча; ра́дуйся, щедрі да́ри, ми́лості просячим Тебе перед дивною іко́ною Твоєю, виточуєш. 

Ра́дуйся, Владичице, правосла́вних християн пристановище і заступництво! 

Кондак 10

 Спасти́ забажав рід людський Людинолю́бець Госпо́дь через Тебе́, Діво, тілом зодягнувся. Ди́вного Бо́жого нагляду за нас в Тобі, Ма́ти Вічнодіво, виконується. Бо в Тобі воістину уклалось Тіло й Кров Боже́ственного А́гнця, сподо́би ж нас гідно причаща́тися Пречи́стих Та́їн Його́, щоб заспівати Бо́гові Життєпода́вцю: Алилу́йя!

  Ікос 10

  Стіна́ Ти́ нерушима всім хто з вірою до Тебе прибігає, Ма́ти Діво: дівства бережених та в шлюбі перебуваючим, жона́м вагітним та младе́нцям живим, ю́накам і ста́рцям, бага́тим та убо́гим. Бачачи ве́лику ми́лість Твою́ на нас, грішних,що виливається з любо́в'ю волаємо Тобі таке: 

Ра́дуйся, добрих  подружь  провадження; ра́дуйся, вагітних жінок надіє та збереження. 

Ра́дуйся, в болістях дитинородження швидке розкриття; ра́дуйся, годуючих ма́терів повсякчасна підмога. 

Ра́дуйся, в сирітстві благода́тний захист; ра́дуйся, младе́нцям та ю́ним надійна огородження. 

Ра́дуйся, Владичице, правосла́вних християн пристановище і заступництво!

Кондак 11

  Спів  моле́бний всерозчулений прино́симо Тобі, Володарко Всеми́лостива, перед багатоцілющім о́бразом Твоїм. Збережи́ та визволи нас від згубних вчень, невір'я і розко́лів. Наро́д наш до віри правосла́внох приведи́ і в Істині зміцни́, щоб всі, в огорожі Це́ркви перебуваючі, заспіваємо Бо́гу: Алилу́йя!

Ікос 11 

  Світлосяйно ся́ють в пітьмі невір'я чудеса́ від іко́н Твоїх, Діво Чи́ста, багато адже просвітлюються променями ласк Твоїх. Світлокрасу́ється і о́браз Твій в оби́телі Тригірській, освячуючи ду́ші на́ша світлом Бо́жої бла́гості, спонукаючи співа́ти Тобі:

 Ра́дуйся, Світлопромінна Свічко у Престо́ла Бо́жого вічнонопалаюча; ра́дуйся, Незгаси́ма Лампа́до, єле́єм Боже́ственним серця пом'якшуєш. 

Ра́дуйся, Світло Небе́сне, любо́в'ю Христо́вою  нас освітлюєш; ра́дуйся, Блискавице Невидима, морок гріхів на́ших опалюєш. 

Ра́дуйся, світле благода́ті пізнання, шлях правди нам освячуєш; ра́дуйся, Сяяння Нетьмянілий, ду́ші на́ші світлом Бо́жої благода́ті наповнюєш. 

Ра́дуйся, Владичице, правосл́авних християн пристановище і заступництво!

Кондак 12

 Благода́ть звище дарувалося святій іко́ні Твоїй, Преблага́: скорботних утішати, хворих сцілювати, вірних в благоче́сті утверджувати, невірних до пізна́ння істини наставля́ти. Тому зара́ди поможи й нам немічним вуста́ берегти, розум очищува́ти, се́рце освячувати, віру укреплювати; щоб завжди в житті цьому і в бу́дучому милосе́рдя Твоє невідсту́пно бу́де з на́ми, взиваючими Триіпоста́сному Бо́гу: Алилу́йя! 

Ікос 12 

  Виспівуючи Тебе  в моли́твах невсипну Клопітницю, що коло Святої  Тро́йці предстоїш, про́симо Тебе: підійми ру́ки до Сина Твого й Бо́га на́шого, збуди́ нас від смертного сну зневіри, забуття, легковажності та недбальства; щоб піднятися у веселощах виголошувати Тобі: 

Ра́дуйся, Купино́ Неопали́ма, від вогню геєнського нас рятуєш; ра́дуйся, Єлеєтекуча, гріхи́ на́ші милосе́рдям розчиняєш. 

Ра́дуйся, Одигітріє, до небе́сної Отчизни нас направляєш; ра́дуйся, Відра́до і Утіхо, до ти́хого приста́новища спасіння наставля́єш. 

Ра́дуйся, Цвіт Неув'янучий, серця на́ші нетлінною красо́ю духмяниш; ра́дуйся, Живоно́сне Джерело, питтям невичерпним оживляєш; 

Ра́дуйся, Владичице, правосла́вних християн пристановище і заступництво! 

Кондак 13 ,

 O Ма́ти Всеоспівана, Діво Пречи́ста, прийми́ зворушливість серде́ць на́ших. Світ ми́ром благослови́, Вітчизну на́шу збережи́, віру правосла́вну зміцни́, нас від духів зло́би Твоїм повірительством огороди; щоб Тобо́ю ведені досягли Небе́сного Ца́рства, і де саме незаходи́ме Со́нце Пра́вди невечірнє Світло Сла́ви Боже́ственної проливається, і Йому́ співаю́тт: Алилу́йя!

   

                                                                          Молитва 

  О Пресвята́я Діво, Ма́ти Христа́ Бо́га на́шого, Цари́це Неба і землі! Вислухай багатоболісного  зітхання душ на́ших, споглянь з висоти святості Твоєї на нас, що з вірою і любо́в'ю поклоняємося Пречи́стому о́бразу Твоєму́Тригірському. Це бо гріхами обтяженими та скорботами́ опановані, споглядаємо на о́браз Твій, я́к до Тебе самої живої, що з на́ми перебуває, прино́симо смире́нні моління  на́ші. Не маємо адже іншої по́мочі, а ні іншого заступництва, ні утіхи, тільки Тебе́, о Ма́ти всіх скорботних та обтяже́них! Збережи́ оби́тель на́шу, поможи́ нам немічним, утамуй ско́рботи на́ші, наста́в на шлях пра́ведний заблу́каних, вилікуй болісні серця на́ші і спаси́ безнадійних, да́руй нам останок часу життя в спокої та покая́нні провади́ти, пода́й християнську кончи́ну, і на Стра́шному Суді Сина Твого́ яви́ся нам Милосе́рдна Заступнице, щоб завжди співали, величали й сла́вили Тебе, я́к благу́ Засту́пницю ро́ду христиа́нського, зі всімі вгоди́вшими Бо́гу, на віки віків. Амінь.

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР 

Поділитися:


Церковний календар