Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Проповідь в Неділю Хрестопоклонну

В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа!

Дорогі брати і сестри!

Третя неділя Великого посту називається Хрестопоклонною. Таку назву вона отримала від того, що цього дня виноситься для поклоніння Животворящий Хрест та прославляється викупний подвиг розп’ятого Господа нашого Icуса Христа.

Святий Хрест напоминає нам безкінечну Божу любов до нас, Христові страждання та спонукає кожного із нас мужньо нести свій хрест щоденного життя. Спаситель закликає всіх: « Коли хоче хто йти вслід за Мною, хай зречеться самого себе, і хай візьме щоденно свого хреста, та й за Мною йде.» (Лк. 9, 23) Нести хрест – означає йти за Христом і знаходити в Ньому силу для боротьби з гріхом і зі злом у собі і в світі.

Саме споглядаючи на Древо Хресне, православні вірні отримують велику втіху і підбадьорення, благодатну поміч для зміцнення духовних сил. Бо ніщо не може так втішити і підвести до духовної боротьби, як Хрест Христів, шануючи який, людина віддає шану Самому Богу.

Хрест, що колись був найбільш страшною, ганебною карою, стає для нас силою Божою проти видимих і невидимих ворогів. Хрест називаємо Живоносним, Животворчим древом, яке процвіло. В давнину древо спокусило перших людей і стало для них древом смертним, бо, споживши плодів його, люди пізнали

рть, втративши райську насолоду богосинівства. Древо ж Хресне стало Живоносним древом, що зацвіло для нас благодатними плодами, яких споживаючи, повертаємо собі втрачений рай.

Хрест дав людству остаточну перемогу добра над злом, перемогу любові над ненавистю, життя над смертю. Хрест Господній – джерело духовної сили і мудрості. Хрест, це основний християнський символ, символ перемоги добра над злом, життя над смертю, любові над гріхом, це пам'ять про Того, Хто задля нас став жертвою за гріх.

Хрестопоклонна неділя, дорогі браття і сестри, вчить нас розуміти велике значення святого Хреста для нас не тільки в часі посту, але й для всього нашого життя. Ця неділя показує нам, що де Хрест Господній, там сила, перемога, спасення і воскресення у вічному блаженному житті. Святий Іван Золотоустий говорив: «Хрест Святий - то сила Божа, це лікар хворих, це хліб голодних, це одіж для нагих».

Кожен з нас стає учасником спасительної сили хреста Господнього лише тоді, коли гідно несе по життєвому шляху свій власний хрест. І коли, йдучи цим тернистим шляхом, де зустрічаються скорботи, горе, нещастя, пригноблення, хвороби, людина не нарікає, а з вдячністю приймає всі ці випробування як іспит від Господа, тоді вона уподібнюється Христу. А Він є справжнім прикладом любові, самопожертви, смирення, лагідності, милосердя і терпеливості, чого так не вистачає нам у цьому житті.

Тому, брати і сестри, візьмімо хрест свій і слідуймо за Господом. Спробуємо скинути з себе старий одяг: свою горду думку, свої гріховні життя й засвоїти те, що для людини врятувати душу свою важливіше, ніж придбати весь світ. Просімо Господа нашого, Ісуса Христа, щоб Він укріпив нашу віру і простив нам провини та гріхи наші. Бо Він Милостивий і Чоловіколюбний Бог єси і Йому славу возсилаємо, Отцю і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

 Ієрей Олексій Максимець, настоятель Свято-Пантелеймонівської парафії смт.Іванопіль

Поділитися:


Церковний календар