Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Проповідь на Богоявлення Господнє

В ім`я Отця і Сина, і Святого Духа!

Дорогі браття і сестри, щиро вітаю вас з великим святом – Богоявлення, Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

У тропарі свята ми співаємо: «В Йордані хрестився Ти, Господи, і Троїчне явилося поклоніння, Отцівський бо голос засвідчив про Тебе, улюбленим Тебе Сином іменуючи; і Дух, у вигляді голубинім, сповістив слова ствердження. Явився Ти, Христе Боже, і світ просвітив, слава Тобі».

Ісус Христос приймає хрещення у Йорданській воді від Іоана Хрестителя, який вважає себе недостойним такої почесті, він говорить про себе, що недостойний понести взуття Його. І коли Іоан, хрестивши у Йордані людей, побачив Ісуса, то став стримувати Його. «Але Ісус сказав йому у відповідь: облиш нині, бо так належить нам виконати святу правду…» (Мф. 3,15)

Яка смиренність і лагідність Господа! Бог освячується від людини , Цар Світу приходить до Іоана – Предтечі Свого, не будучи оточений воїнством ангельським, і не посилаючи перед Собою вісників, але подібно до простої і звичайної людини. Святитель Іоан Золотоустий писав: «З рабами Господь, із винуватцями Суддя йде хреститися. Але не дивуйся цьому. В цьому є смирення і сяє особливо Його висота».

І коли охрестившись Ісус вийшов з води, то розкрились небеса і Дух Божий, у вигляді голуба, якого бачив Іоан, спустився на Нього. І пролунав голос з небес: «Це є Син Мій Улюблений, в Ньому Моє благовоління» (Мф.3,17)

Ріка у Священному Писанні є символом людського життя. Приймаючи хрещення, Ісус Христос, освятив своїм зануренням воду Йордану, прийняв на себе гріхи всього світу. Він, омивши своє тіло в Йордані, змив наші гріхи. З цього моменту набирає чинності Новий завіт між Богом і людьми. Христос говорив: «Хто увірує і охреститься, буде спасенний, а хто не увірує, буде осуджений» (Мр. 16:16).

У цей день, за давнім звичаєм ми освячуємо воду, щоб стати причасниками благодатної дії Йорданських вод після омовіння у них Спасителя. Воді надається сила обмивання, очищення і оновлення. Освячуючи воду, наша Свята Православна Церква закликає в молитвах своїх Божественне благословення води і називає освячену воду Великої Агіасмою.( Агіасма (з гр. мови) – святиня; свята вода).

Зберігаючи велику Агіасму протягом року, слід пам’ятати про її велику силу, і причащатися нею в різних обставинах життя, щоб була вона нам на зцілення душі і тіла, на всяку особливу користь, щоб привела до життя вічного, щоб, як говориться в єктенії на освячення води, ми споживанням цієї води сподобилися сповнитися освячення і стали синами та спадкоємцями Царства Небесного.

Так давайте сьогодні, дорогі брати і сестри, у це світле свято Богоявлення Господнього та всі дні життя нашого, будемо прагнути до Нього, істинної Правди, істинного Світла, істинної Любові і істинного Життя. Очистимо наші думки і діла від гріха і пам’ятаючи заповіт з Богом, докладемо всіх зусиль до його виконання. Амінь.

Ієрей Олексій Максимець,

настоятель Свято-Пантелеймонівської парафії

смт.Іванопіль

Поділитися:


Церковний календар