Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Проповідь на Різдво Христове

                                                                   В ім`я Отця і Сина, і Святого Духа!

                                                                              Христос народився!

Дорогі браття і сестри, радіймо нині, бо як співається у колядці: «Сталася Дивна Новина – породила Діва Сина». Пресвята Діва Марія народжує у місті Віфлеємі в стайні Божого Сина і кладе Його у яслах, так як для Йосифа і Марії не було місця у гостинниці. Віфлеємська Зірка сповістила на весь світ про виповнення давнього пророцтва – прихід Месії. «Бо Немовля народилося нам – Син даний нам; владарювання на раменах Його, і наречуть ім`я Йому: Дивний, Радник, Бог кріпкий, Отець вічності, Князь миру» (Іс. 9:6)

Боговтілення звершилося, «Слово стало плоттю і жило поміж нас сповнене благодаті і істини». І якщо колись праведний страдалець Іов міг лише сподіватися, що його Спаситель живий, що Бог його ще відновить до нового життя і що очі його ще побачать Переможця смерті, то тепер і прості пастухи, і мудреці-волхви змогли побачити Спасителя всіх людей на власні очі і вклонитися Йому від лиця всього людства.

Дитя Боже, що прийшло з небес, врятувало своєю цінністю наше життя, сплатило Отцеві Небесному всі наші борги, придбало нам незміримі скарби Божих ласк, що зберігаються у Святих Тайнах і молитві.

Нехай різдвяний час додає нам сил у дотриманні Божих заповідей, щоб Христовий мир і радість були не тільки на наших устах, при співі колядок, а й в нашій душі, у кожну хвилину життя.Бо Різдво Христове – це свято Божої любові, яке звіщає нам, що всі ми діти Божі і Він запрошує нас прийняти Його в наші серця. «Так бо Бог полюбив світ, що і Сина свого Єдинородного віддав, щоб усякий, хто вірує в Нього не загинув, а мав життя вічне».

Прославляючи велике чудо Боговтілення, ми усвідомлюємо, що, з пришестям у світ Христа Спасителя, людині була дарована благодатна можливість подолати свою гріховну застарілість, усвідомити Бога своїм Отцем, що благословляє і просвіщає нас, бо, як сказав Спаситель світу: «Я з вами по всі дні, до кінця віку» (Мф. 28, 20). Саме тому, співаючи урочисті різдвяні піснеспіви, ми звертаємо свій погляд на минулий рік благості Божої, дякуємо Господу і молитовно просимо Його благословення.

Дорогі брати і сестри, щиросердечно вітаю Вас з Різдвом Христовим! Бажаю здоров’я, довгих щасливих років життя, благополуччя, нехай відблиск Віфлеємської зірки осяє кожну домівку, зігріє кожне серце любов`ю та милосердям Божим, принесе мир і злагоду у ваші сім`ї, родини та нашій Україні!

                                                                                        Славімо Його!

                                                                     Ієрей Олексій Максимець ,настоятель Свято-Пантелеймонівської парафії смт.Іванопіль

Поділитися:


Церковний календар