Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Акафіст Пресвятій Богородиці перед Її чудотворною іконою «Милостива» («Кікська»

Акафіст Пресвятій Богородиці перед Її чудотворною іконою«Милостива» («Кікська»)

Тропар, глас 1:

Прибіжімо люди, з відвагою до Милостивої Цариці Богородиці,/ і розчулено взиваймо до Неї:/ пошли, Владичице, Твої багаті милості,/зберігаючи в здоров'ї і благоденстві грішних рабів Твоїх./ Хворих зціли, скорботних утіш/ і тим, що бідують допоможи./ І сподоби нас,Премилостива, благочесно життя це земне закінчити,/ християнськийнепосоромний кінець отримати/ і Небесне Царство унаслідувати./ Місто наше визволи від усякої біди,/ захищаючи Твоїм Милостивимзаступництвом./ Світові мир даруй// і спасіння душам нашим випроси.    Величання 

Величаємо Тебе,ПресвятаДіво,і шануємо образ Твійсвятий,бо через ньогохвороби наші лікуєш// і душідо Бога приводиш.

Кондак 1

Обрана з усіх родів/ Діво Мати Господа Бога Вишнього,/ усітлосяйній славі Небесній/ вища за херувимів і серафимівЦарице Владичице,/ нахили милість Твою до нас, грішних,/утамуй печаль сердець наших;/ Простягни над нами покров Твій чесний,/ відвідай скорботне життя наше,/ бо не маємо іншої помочі,/ бо не маємо іншої надії окрім Тебе, Мати роду нашого./ Зі страхом і трепетом перед величчю милосердя Твого, схиливши коліна,/ заступництва Твого перед безсмертним Сином Твоїм просимо,/ зі зворушенням взиваючи:/

Радуйся, Милостива Мати Божа,// що милості Твої на нас виливаєш.

Ікос 1

Архангел благовісник з Неба посланий був до праведногоІоакима, щоб радість Різдва Твого сповістити, і возрадувавсястарець святий, велич Твою в світі Божому передбачивши, тому і ми Богородице, з ним радісно взиваємо Тобі:

Радуйся, всього світу Владичице; радуйся, Ангелів Царице.

Радуйся, Пречиста; радуйся, від усіх квітів запашніша.Радуйся, сповнена любові;

радуйся, бо Ти лагідності і милосердянавчаєш.

Радуйся, бо Ти покров Свій святий над усіма нами простягаєш;

радуйся, Діво світлосяйна.

Радуйся, Милостива Мати Божа,// що милості Твої на нас виливаєш.

Кондак 2

Бачачи Тебе на хмарах, як Ти чесний покров Свійпростягаєш, і ним нас захищаєш, вдячно співаємо Богу: Алилуя.

Ікос 2

Розум наш охоплений плотськими помислами, розірватикайдани земні намагається. Немічними і лінивими в гріхах наших валяємося, але слізно до Твого милосердя взиваємо: підведи із безодні гріховної, скеруй нас на шлях спасіння, щоб з ангелами Тебе, Мати Пречиста, прославляли:

Радуйся, покрове наш і спасіння; радуйся, бо Ти до благочестя нас наставляєш.

Радуйся, за грішників молитвенице; радуйся, бо Ти зітханьнаших не відкидаєш;

Радуйся, бо Ти сльози наші витираєш; радуйся, Мати милосердя.

Радуйся, Живоносне Джерело; радуйся, бо Ти багато немочей наших зціляєш.

Радуйся, Милостива Мати Божа,// що милості Твої на нас виливаєш.

Кондак 3

Сила Вишнього зберігала Тебе, коли дитячими стопамипіднімалась Ти сходинами ліствиці храму Господнього і ми,грішні, сподіваючись на материнську милість Твою, старанномолимо: виведи нас Ліствицею спасіння; щоб наблизились доПрестолу слави Божої, вдячно взиваючи: Алилуя.

Ікос 3

Маючи серце за всіх дів чистіше і розум, спрямований доНебес, Діво Маріє, перебуваючи у храмі Божому, про земне недумаючи, всю істоту свою до прийняття Царя царів приготувала Ти. Сили Небесні перед чистотою Твоєю схиляються, і весь рід людський радісну пісню Тобі підносить:

Радуйся, Пречиста Діво за всіх дів чистіша; радуйся, бо Ти розум плотським гріхом не пошкодила.

Радуйся, лагідна лампадо що, на весь світ сяєш; радуйся, бо серце Твоє за всі серця чистіше.

Радуйся, Богообрана отроковице; радуйся, окрасо невимовна і неописана.

Радуйся, прикрасо всього Неба і землі; радуйся, всім святим радосте.

Радуйся, Милостива Мати Божа,// що милості Твої на нас виливаєш.

Кондак 4

Бурі відчаю в серцях наших відчуваючи, у гріхах житіє своє проживши до Тебе, Богородице вдаємося і смиренно молимо: «подай нам силу духу, подай нам лагідність і смиренність, терпіння і мудрість до перенесення всіх скорбот наших, щоб взивали до Бога: Алилуя».

Ікос 4

Смиренномудро Ти прийняла благу звістку архангеломГавриїлом принесену і, зрозумівши час цей святий, Ти сказала:«Я раба Господня, нехай буде Мені за словом Твоїм», – о,Пресвята Діво, навчи і нас коритись волі Божій і покірноперенести послані нам Богом випробування, щоб очистилисьдуші наші вогнем страждань; щоб забралися з сердець наших всі скверни гріхів наших і стали ми бадьорими і чистими серцем, підносячи Богу подячну похвалу промовляли: «дякуємо Тобі Боже, Царю Неба і землі, Ти, що все премудрістю Своєю влаштовуєш і таємниці людські явно бачиш, ось належну відплату за діла наші приймаємо. Нехай буде над нами свята воля Твоя». Тебе ж, Преблагословенна Діво, що Бога всіх породила, розчулено прославляли:

Радуйся, смиренна раба Господня; радуйся, бо Ти нас прикладом Своїм підбадьорюєш. Радуйся, Діво Пресвята;

радуйся, бо Ти юність Свою Богу присвятила.

Радуйся, лагідносте невимовна; радуйся, стовпе віри непохитний;

радуйся надіє всіх кінців землі; радуйся, любові море неймовірне

Радуйся, Милостива Мати Божа,// що милості Твої на нас виливаєш.

Кондак 5

Богосяйна зірка, волхвам на небі явилася, і дивним світлом вертеп осяявши, показала Царя слави, що в яслах лежав; і з ним Матір Його, Діву чисту і святу, Яка в серці своїм пісні ангелам складала. О, Діво лагідності і смиренності, принеси Господу і наше славослів'я: Алилуя.

Ікос 5

Бачачи волхви славу Предвічного младенця Христа, щозаради нас тілом Розіп’явся, вшанували Його як Бога. Ангел жеГосподній старцю Йосифу явився, звелівши безсмертне Дитятко та Матір Його, до Єгипту від люті Ірода врятувати. Зрозчуленням думаючи, Богородице, про важкий шлях Твій, ми,грішні, смиренно до Тебе прибігаємо: полегши наш земний шлях, скорботами сповнений, підніми впалих духом, підтримай слабких і хворих, простягни руку спасіння зневіреним, зміцни Православ'я в Україні нашій, кров’ю зрошеній. О, Пресвята, Всехвальна Діво Богородице, будь милостивою нині до нас грішних, що за гріхами своїми сумуємо; ублагай Сина Твого вилити милість Його на нас грішних і немічних, щоб радісно з розчуленим серцем нашим взивали до Тебе:

Радуйся, Богородице, що материнські скорботи утамовуєш; радуйся, вдів і сиріт покрове.

Радуйся, людей Твоїх спасіння; радуйся, молитвеників похвало. Радуйся, старців утіхо;

радуйся, юності підбадьорення. Радуйся, за убогих піклування; радуйся, всьому світу радосте.

Радуйся, Милостива Мати Божа,// що милості Твої на нас виливаєш.

Кондак 6

Проповідь любові, лагідності і всепрощення світовісповіщаючи з Христом, Сином Твоїм, всі скорботи земніперетерпіла Ти. Апостола Іоана і з ним весь рід християнськийСвоєму материнському серцю всиновила. О, ПриснодівоПренепорочна, будь нам Матір'ю нашою Небесною, що втіхи іматеринського тепла потребуємо, щоб вдячно взивали доГоспода: Алилуя.

Ікос 6

Засяявши всій вселенній, як дивний ароматний храм Божий, сповнений божественної слави і благодаті, о, Діво Мати Пречиста, Цариця Небесна, Цариця людей і ангелів, апостолів і мучеників; будь і нам дороговказом в темряві скорботних днів наших, звесели серця наші, темрявою пристрастей охоплені; підведи у пристрастях виснажені сили наші; Примноживши віру нашу, зміцни надію нашу і зігрій вогнем полум’яної любові зачерствілі і озлоблені душі наші, щоб ми взивали до Тебе зі зворушенням:

Радуйся, Мати роду християнського; радуйся, країни нашої захиснице.

Радуйся, бо Ти для тих, що призивають Тебе швидка Помічниця; радуйся, грішників надіє. Радуйся, праведних

радосте; радуйся, бо Ти більше за всі світиласяєш. Радуйся, єдина благословенна.

Радуйся, Милостива Мати Божа,// що милості Твої на нас виливаєш.

Кондак 7

Бажаючи нерозлучно бути до хресної смерті ізЄдинородним Сином Своїм, Ти пішла за безневиннимСтраждальцем до самої Голгофи і біля підніжжя Хреста чулакрики зібрання розлюченого, і в мовчанні страждала. І ТобіСамій душу Твою наповнила ця велика скорбота. Ми ж,дивуючись Твоїй невимовній материнській мужності, взиваємо: Алилуя.

Ікос 7

Нову звістку архангел Господній сповістив Тобі,Богородице, про Воскресіння Сина Твого; з ним же і всі воїнства небесні велемовно славлять безсмертного Христа. І нас сподоби нині, Христе Боже, разом з Матір’ю Твоєю радіти, розчулено взиваючи:

Радуйся, Благодатна, бо Господь з Тобою; радуйся, Діво чиста.

Радуйся, бо Господня слава на Тобі засяяла; радуйся, бо Воскрес Народжений Тобою.

Радуйся, незаходима зоре Істини; радуйся, дороговказна зірко.

Радуйся, бо Ти до правди Божої нас приводиш; Радуйся, що душі наші заспокоюєш.

Радуйся, Милостива Мати Божа,// що милості Твої на нас виливаєш.

Кондак 8

Велике і преславне таїнство вознесінням Твоїм, ХристеБоже, для світу явивши праворуч Бога Отця сидиш і нам, що на землі живемо, за оселями райськими сумуючи, пошлиУтішителя, Духа Істини і осели у нас, Життядавче, за молитвами Матері Твоєї, щоб ми взивали: Алилуя.

Ікос 8

Весь наш земний шлях випробувань і скорбот сповнений,але до Тебе взиваємо, Богородице Діво, змилосердься над нами, Божественна наша покровителько, і прихисти нас під Твоїм чесним покровом, зміцни старців немічних, хворих вилікуй, насити нас голодних, напої нас спраглих, надихни юнаків, що світлих подвигів прагнуть, врозуми батьків на виховання дітей своїх, збережи немовлят від усякої біди, осіни благодаттю Твоєю наших пастирів духовних, принеси наші молитви до Престолу Всевишнього, щоб прославляли Тебе Матір Божу взиваючи:

Радуйся, Відрада наша і утіхо; радуйся, скорботних світларадосте.

Радуйся, Мати всім тим, хто шукає спасіння; радуйся, огороже дівства.

Радуйся, Небесної правди поборнице; радуйся, невичерпне Джерело святині.

Радуйся, бо Ти живиш нас благодаттю; радуйся, безперервна Заступницю за душі наші.

Радуйся, Милостива Мати Божа,// що милості Твої на нас виливаєш.

Кондак 9

«Кожен, хто покличе Ім'я Господнє, той спасеться, і на всяку плоть виллю від Духа Свого», – говорить Господь. На Тебе ж, Мати Божа, надмірно вилилась благодать Святого Духа. Оскільки Ти вмістила Творця і Сотворителя нашого. Тож вилий і на наші стражденні душі милість Сина Твого, щоб полегшеним серцем взивали: Алилуя.

Ікос 9

Святі апостоли, ні про що земне не думаючи, зблагоговінням і трепетом славлять преславне Твоє Успіння. БоЦар над царями і Господь над володарями, зійшов на землю,прийняв святу Свою душу, і у великій славі возніс Її на Небо, де приготував праворуч Престолу Свого обитель Тобі. Ми жвзиваємо до милосердя Твого, Богородице: подай пристановище нам безпритульним, з’єднай всіх нас, пошли нам мир і благословення, щоб співали Тобі:

Радуйся, бо Ти спасаєш тих, хто гине; радуйся, бо Ти молишся за нас.

Радуйся, Божественний покрове рабам Твоїм; радуйся, спасіння людей твоїх. Радуйся, молитвеників похвало;

радуйся, бо Ти світлий лик Твійвід нас не відвертаєш. Радуйся, бо й після Успіння Свого світ не залишає;

радуйся, бо Тобою рід християнський хвалиться.

Радуйся, Милостива Мати Божа,// що милості Твої на нас виливаєш.

Кондак 10

Бажаючи спасти світ, Пастирю Добрий що всіх до спасіння кличеш і кожного до себе привертаєш; праведних любиш і грішних милуєш, спаси нас грішних за молитвами Богородиці, щоб співали: Алилуя.

Ікос 10

Покрово і заступництво всіх грішників, що каються, прийми і наше покаяння о, Всеблага Діво Маріє, пом'якш серця наші, зціли хворобливе блукання розумів наших, відкинь гордість нашу в глибину смирення, підніми на висоту очі наші, до землі приковані; розімкни уста наші, щоб заспівали славослів'я це:

Радуйся, Життєдайне Джерело; радуйся, бо Ти росою цілющою нас окроплюєш.

Радуйся, бо Ти голоси тих, що моляться вислуховуєш; радуйся, бо тим, що гинуть Ти руку спасіння простягаєш.

Радуйся, бо Ти скорботі людській співстраждаєш; Радуйся, бо Ти втіху Твою нам подаєш.

Радуйся, прекрасний цвіте райський; радуйся, двері нашого спасіння.

Радуйся, Милостива Мати Божа,// що милості Твої на нас виливаєш.

Кондак 11

Ангельський спів супроводжує праведних, що відходятьпісля смерті. А ми грішні, як знайдемо спасіння, як станемо перед Суддею праведним; але на Тебе, Богородице, надіючисьрозчулено просимо: спаси Твоїм Материнським заступництвом душі наші, що співаємо: Алилуя.

Ікос 11

Співаючи про милосердя, о Благодатна між жонами, єдинаблагословенна, що Спасителя світові дарувала, і тому вічну славу і поклоніння отримала, будь Піклувальницею і Заступницею за нас, грішних, і промов до Сина Свого: Господи, покрий їх милостивим промислом Твоїм і наповни їхні серця радості і утіхи, ми ж з вдячністю виголошуємо Тобі, Владичице:

Радуйся, невгасиме Світло Небесне; радуйся, бо з Тебе засяяло Сонце правди, Христос Бог наш.

Радуйся, незбагненна таємнице Боговтілення; радуйся, бо Ти невмістимого Бога вмістила.

Радуйся, бо Ти праворуч Бога Сина Твого сидиш; радуйся, бо Ти Сили Небесні перевищуєш.

Радуйся, простих розумів утіхо; радуйся, бо Ти розкаянихгрішників зводиш на Небо.

Радуйся, Милостива Мати Божа,// що милості Твої на нас виливаєш.

Кондак 12

Благодать Сина Твого світові явила Ти ПренепорочнаПриснодіво, спаси і нас грішних, що милості Твоєї благаємовзиваючи: Алилуя.

Ікос 12

О, Всемилостива Мати Божа, Ти виливаєш Материнськулюбов Твою на всіх, що до Тебе звертаються, і наші серцялюбов'ю Твоєю наповнюєш. Як ми, грішні, віддячимо Тобі заТвої невимовні милості до нас недостойних дітей Твоїх врозуми нас з благоговінням і зі смиренням прославляти Тебе:

Радуйся, бо Ти серця наші любов'ю з'єднуєш; радуйся, бо Ти єдиними устами і єдиним серцем прославляти Сина Твого нас навчаєш.

Радуйся, бо Ти розчулення і радість в душі наші виливаєш; радуйся, бо і наших ненависників любити навчаєш.

Радуйся, бо Ти любов'ю душі наші від гріхів і хвороб очищаєш; радуйся, бо на Тебе наше уповання.

Радуйся, бо Ти і на землі райське блаженство тим, що люблять Тебе подаєш;

радуйся, бо Ти благодатну насолоду в серця тих,хто молиться Тобі відкриваєш.

Радуйся, Милостива Мати Божа,// що милості Твої на нас виливаєш.

Кондак 13

О, Всехвальна Мати, о Мати благодаті сповнена. Прийминаші слізні молитви до Тебе, що нині до милосердя Твого зісміливістю звертаємось і з глибини душі Тобі приносимо пісню: Алилуя.

Цей кондак читається тричі, потім ікос 1-ий і кондак 1-ий.

Молитва перед іконою Пресвятої Богородиці «Милостива»

О, Заступнице світу Мати Всехвальна. Зі страхом, вірою ілюбов'ю припадаємо перед чесною Твоєю іконою і старанномолимо Тебе: Не відверни лиця Твого від тих, що вдаються доТебе. Ублагай, милостива Мати, Сина Твого і Бога нашого,Найсолодшого Господа Ісуса Христа, щоб зберіг країну нашу в мирі, щоб утвердив державу нашу в благоденстві і щоб визволив нас від розбрату, щоб укріпив нашу Православну Церкву і непорушною зберіг Її від зневіри, єресей і розколу. Бо не маємо ми іншої помочі, окрім Тебе, Пречиста Діва. Бо Ти всесильна християнам заступниця перед Богом, праведний гнів Його пом'якшуєш. Визволи всіх, хто до Тебе молиться від падінь гріховних, від наклепів злих людей, від голоду, від утисків. Даруй нам дух сокрушення, смирення серця, чистоту помислів, виправлення гріхів наших, щоб усі вдячно прославляючи велич Твою, сподобилися Небесного Царства, і там з усіма святими прославляли пречесне і величне ім'я в Тройці Єдиного Бога, Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.

Преклад упорядкував протоієрей Микола Капітула

Поділитися:


Церковний календар