Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Предстоятель відкрив ΙX Міжнародну наукову конференцію «Православ’я в Україні»

20 листопада 2019 року в Київській православній богословській академії відбулася IX Міжнародна наукова конференція «Православ’я в Україні» присвячена 1050-річчю упокоєння святої рівноапостольної Ольги, великої княгині Руси-України та 30-річчю з часу відродження Київської православної богословської академії.

Співорганізатором наукового заходу виступили Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України та Національний заповідник «Софія Київська».

Під час реєстрації кожен з учасників зміг безкоштовно отримати збірник за матеріалами конференції (більше 700 сторінок) та програму, які були надруковані з благословення Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Відкриваючи пленарне засідання Його Блаженство, зокрема, розповів про той шлях, який завдяки Божій допомозі пройшла наша Церква з цей рік.«Нещодавно ми отримали визнання від братніх Елладської та Олександрійської Церков. Переконаний, що незабаром до них долучатимуться й інші Помісні Православні Церкви, адже канонічних, чи тим більше догматичних причин не визнавати нас – не існує», – сказав Його Блаженство.«Наші співбрати з інших Церков, які ще можливо перебувають у певних сумнівах, відчувають значний тиск з боку нашого північного сусіда, адже там ведуть проти нас наполегливу, хоча і неправедну, боротьбу. Однак, Промисел Божий творить дивовижну річ – чим більшим є тиск на Церкви та опір правді, тим швидше відбувається визнання нашої автокефалії», – додав Предстоятель.«Ми чуємо також неправдиві слова, нібито наша Церква адміністративно підпорядковується Константинопольському Патріархату. Проте сам факт надання нам Патріаршого і Синодального Томосу про автокефалію та визнання з боку Помісних Церков і внесення Православної Церкви України у Всеправославний диптих красномовно спростовує усі подібні маніпуляції», – підкреслив Митрополит Епіфаній.

З вітанням учасникам конференції від співорганізаторів виступили: ректор Київської православної богословської академії протоієрей Олександр Трофимлюк, директор Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України Георгій Папакін, директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш, заступник генерального директора з наукової роботи Національного заповідника «Софія Київська» Вячеслав Корнієнко і проректор з наукової роботи КПБА протоієрей Віталій Клос.

У подальшому з доповідями на пленарному засіданні виступали: митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір та численні доповідачі.

У другій половині дня розпочалась робота в секціях, після якої відбулося підведення підсумків та урочисте закриття конференції.

Цього ж дня учасники конференції зможуть помолитися під час святкового вечірнього богослужіння в Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі, а 21 листопада – за урочистим богослужінням на честь покровителя Золотоверхої обителі та міста Києва – Архістратига Божого Михаїла.

  На даному заході прийняв участь архієпископ Житомирський і Поліський Володимир .

                                                                                       З матеріалів Прес-служби Київської Митрополії

                                                                                                      Української Православної Церкви (ПЦУ)

Поділитися:


Церковний календар