Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Первосвятительський візит Предстоятеля на Житомирщину

   5 серпня 2019 р.Б.в День шанування Почаївської ікони Божої Матері на запрошення керуючого Житомирсько-Поліською єпархією ,архієпископа Володимира з первосвятительським візитом відвідав Житомирщину Його Блаженство ,Блаженніший митрополит Київський і всієї України Єпіфаній .

 На кордоні Черняхівського району духовенство та обласна і  місцева влада  з пишним короваєм та букетами квітів радо привітали Предстоятеля з його приїздом  та подякували за його турботу до побожного народу. 

 Після цього Глава Православної Церкви очолив святкове Богослужіння в кафедральному храмі смт.Черняхова святкову Літургію .

Його Блаженству співслужили митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископ Житомирський і Поліський Володимир, архієпископ Тернопільський і Бучацький Тихон, архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій та запрошене духовенство.

Після літургії відбувся урочистий хресний хід навколо храму та молебень, на завершення якого Митрополит Епіфаній звернувся до присутніх зі словом.«Наша українська земля відома багатьма чудотворними іконами. Одну з таких святинь – Почаївську ікону Божої Матері – вшановують вже понад чотири століття. Саме ця ікона допомогла захистити Почаївський монастир від руйнування турками в далекому 1675 році», – сказав Його Блаженство.

«На жаль, сьогодні Почаївська лавра на теренах Західної України – осередок не українського, а російського православ’я, але ми віримо, що з Божою допомогою з часом ми всі об’єднаємось в єдиній і визнаній помісній Українській Православній Церкві. І тоді всі ми, українці, єдиними устами і єдиним серцем будемо славити Бога у своїй єдиній Церкві, яка не належить жодному іноземному центру», – додав Предстоятель.

Блаженнійший владика привітав архієпископа Житомирського і Поліського Володимира з 40-річчям та відзначив його орденом святого архістратига Божого Михаїла. Слова вітань ювіляру висловили і присутні архіреї, духовенство, миряни та представники обласної і місцевої влади.В свою чергу архієпископ Житомирський і Поліський Володимир в своєму подячному слові до Предстоятеля висловив слова вдячності за первосвятительський візит та довіру на керування і становлення Житомирсько-Поліською єпархією .

 Первосвятитель очолив заупокійну літію  за невинно убієнними  та  воїнами , які загинули під час проведення антитерористичної операції на Сході України. В заходах взяли участь керівники району та селища, батьки загиблих воїнів учасників АТО, прихожани, громадськість.

Згодом Митрополит Епіфаній відвідав місцеве підприємство «Даніко», де поспілкувався з працівниками та ознайомився з виробничим процесом.

Цього дня в місті Житомирі  біля пам’ятника митрополиту Іларіону (Огієнку), який встановлено поруч із собором, Предстоятель у співслужінні єпископату та духовенства звершив панахиду.

Звертаючись до присутніх, Його Блаженство наголосив на ролі митрополита Іларіона й інших діячів, які наближали ту подію, якої усі ми тепер є свідками й співтворцями, а саме: здобуття довгоочікуваного документа – Патріаршого і Синодального Томоса, в якому чітко й раз і на завжди засвідчено, що ми є незалежною помісною Православною Церквою в сім’ї 15-х помісних Церков.

 

 

Поділитися:


Церковний календар