Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР на запрошення Митрополита Івано-Франківського і Галицького ІОАСАФА, співслужив Предстоятелю Церкви в Хресто-Воздвиженському Манявському чоловічому монастирі.

7 липня 2019 року, коли Православна Церква вшановує Різдво чесного славного пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана та преподобних отців Іова й Феодосія Манявських,  Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР на запрошення Митрополита Івано-Франківського і Галицького ІОАСАФА, співслужив Предстоятелю Церкви в Хресто-Воздвиженському Манявському чоловічому монастирі.

При вході в Манявську обитель під час передзвонів Блаженнійшого владику зустріли діти – вихованці недільної школи, які привітали Предстоятеля віршами та піднесли коровай. Богослужіння було відслужене в літній каплиці на честь преподобних Іова та Феодосія Манявських, яка призначена для прощ та багатолюдних богослужінь.

Його Блаженству співслужили митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Галицький Андрій, митрополит Чернівецький і Буковинський Данило, священноархімандрит Манявського монастиря митрополит Івано-Франківський і Галицький Іоасаф, архієпископ Житомирський і Поліський Володимир, єпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло, єпископ Коломийський і Косівський Юліан, єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій, братія обителі та монастирських скитів на чолі з архімандритом Феогностом (Бодоряком), численне духовенство Івано-Франківської та інших єпархій.

За богослужінням сотні вірян причастилися святих Христових Таїн.

Наприкінці літургії Блаженнійший Митрополит Епіфаній виголосив проповідь.

Також традиційно був відслужений молебень до небесних покровителів Манявського монастиря – преподобних Іова та Феодосія.

Митрополит Іоасаф подякував Блаженнійшому владиці за спільну молитву, а ченці обителі вручили Предстоятелю букет квітів. Наприкінці Першосвятитель закликав на всіх Боже благословіння.

Довідка: Манявський чоловічий монастир був заснований преподобним Іовом Княгиницьким (Іовом Манявським) у 1608 році.

У 1676 році трапилося страшне лихо: монастир був вщент зруйнований під час польсько-турецької війни.

Його відновлення тривало упродовж десятьох років, а з 1700 року починається ще один нелегкий період у житті скиту. Фактично він залишається єдиним православним монастирем на Західній Україні до 1785 року, коли, за розпорядженням австрійського імператора Франца-Йосифа ΙΙ, був офіційно закритий.

Після значних реставраційних робіт у 1998 році тут знову залунала молитва — через понад 200 років.

Його насельниками були такі видатні історичні постаті, як Іван Вишенський і Захарія Копистенський. Тут похований гетьман України Іван Виговський.

 

                                                                 ПРЕС-СЛУЖБА ЖИТОМИРСЬКО-ПОЛІСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

                                     за матеріалами pomisna.info                            

Поділитися:


Церковний календар