Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Керуючий Житомирською Єпархією, Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР взяв участь в урочистому Богослужінні з нагоди інтронізації Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Керуючий Житомирською Єпархією, Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР взяв участь в урочистому Богослужінні з нагоди інтронізації Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

2 і 3 лютого 2019 р. у Києві відбулися урочисті заходи та богослужіння з нагоди інтронізації Блаженнішого Епіфанія, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Помісної автокефальної Української Православної Церкви.

Ввечері 2 лютого у Соборі Святої Софії Митрополит Епіфаній у співслужінні ієрархів Помісної Церкви та сонму духовенства очолив Всенічну службу. До служби долучилися гості – делегація Вселенського Патріархату на чолі з митрополитом Галльським Еммануїлом, до якої увійшли також митрополит Адріанопольський Амфілохій, ігумен афонського монастиря Ксенофонт архімандрит Алексій, інші священнослужителі. Після трапези Митрополит Епіфаній вручив присутнім пам’ятні подарунки.

Наступного дня, 3 лютого Предстоятель прибув до Святої Софії. До початку літургії він біля могили блаженної пам’яті Патріарха Володимира (Романюка) звершив заупокійну літію за всіма спочилими Першоієрархами та архієреями Української Церкви.

До 9-ї години ранку єпископат і запрошене духовенство Помісної Церкви України, ієрархи та духовенство Вселенського Патріархату, численні віряни з різних куточків України та з діаспори, представники держави, почесні гості зібралися в головному соборі Києва на Божественну літургію з чином інтронізації.

Інтронізація (слов’янською – настолування) – урочисте богослужбове возведення Предстоятеля на архієрейський престол. Вона духовно довершує всі процедури,  пов’язані з обранням Предстоятеля та прийняттям ним на себе відповідних обов’язків, і сполучена з молитвою про благословення та допомогу новому Першоієрарху в звершенні служіння.

Від Митрополичого будинку Блаженніший Епіфаній вийшов у блакитній мантії та в одній панагії – історичній реліквії, яка належала попереднім київським Першоієрархам і була подарована йому Святішим Патріархом Філаретом в день єпископської хіротонії владики. Разом з Митрополитом до собору увійшов Президент України Петро Порошенко.

Після вхідних молитов та облачення у ті самі священні одежі, у яких Митрополит Епіфаній був зодягнений на богослужінні під час вручення Томосу 6 січня 2019 р., Божественна літургія розпочалася виголосом «Благословенне Царство…», який промовив ігумен афонського монастиря Ксенофонт архімандрит Алексій (Мадзиріс).

Предстоятелю за літургією співслужили: митрополит Галльський Еммануїл, Предстоятель УПЦ Канади (Вселенського Патріархату) митрополит Юрій, Предстоятель УПЦ в США (Вселенського Патріархату) митрополит Антоній та архієпископ УПЦ в США Даниїл, ієрархи та духовенство Помісної Церкви, священики з монастирів Святої Гори Афон, які прибули у складі делегації Вселенського Патріархату. За богослужінням молився та причащався Екзарх Вселенського Патріарха в Афінах митрополит Адріанопольський Амфілохій.

Після моменту інтронізації під час богослужіння Предстоятеля разом з жезлом та виносною свічкою став вживатися спеціальний предносний Хрест, який за давньою традицією використовувався Київськими Митрополитами.

Серед почесних присутніх на богослужінні були керівники та представники Церков і релігійних організацій України, зокрема Верховний Архієпископ Києво-Галицький Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук), Архієпископ-митрополит Львівський Римсько-Католицької Церкви в Україні Мечислав (Мокшицький) та глава єпископської конференції РКЦ в Україні єпископ Броніслав (Бернацький), інші члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. У храмі були присутні також керівники та представники дипломатичних місій в Україні, керівники органів державної влади та місцевого самоуправління, члени Кабінету міністрів України, народні депутати, інші поважні особи.

Після завершення Літургії Блаженніший Митрополит Епіфаній розоблачився, а на амвоні йому біла піднесена архієрейська мантія багряного кольору – традиційного кольору, який вживають для цієї одежі більшість Предстоятелів Помісних Церков.

З вітальним словом звернувся митрополит Галльський Еммануїл, подарувавши Владиці посох.

Від імені держави Блаженнішого Митрополита Епіфанія з інтронізацією привітав Президент України Петро Порошенко.

На завершення зі словом до всіх присутніх звернувся Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Після цього під спів «На гору Сіон…» Митрополит піднявся на архієрейську кафедру в центрі храму та благословив усіх присутніх на три сторони. 

Завершилося богослужіння урочистим многоліттям.

                   

                  

Поділитися:


Церковний календар