Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Проповідь в день свята Стрітення Господнього.

Два важливих Закону Моїсеєва виконала Пресвята Богородиця в цей великий свято Стрітення Господнього. Перший закон стосувався Її Самої і наказував для очищення після народження сина з'явитися в храм і принести в жертву Богу двох горлиць, або двох пташенят голубиних. Пречиста і Святіша Святих Пресвята Діва, звичайно, не мала потреби в очищенні, але по глибокому смиренню своєму і вірності закону, визнала себе зобов'язаною виконати цей обряд. Інший закон ставився до її божественного немовляти, бо через Мойсея Господь Бог зажадав, щоб кожен первісток чоловічої статі і навіть чоловічі первістки чистої худоби були присвячені йому. Посвята первістків тварин, закалаемых в жертву Богу, мало значення испрошения милості і благословення Божого над земними благами приносив цю жертву, бо в той давній час стада худоби складали головну частину цих благ. Первістки ж із синів людських, звичайно, не приносилися в жертву Богу, а тільки присвячувалися Йому, як майбутні продовжувачі роду.

Однак неможливо було всіх первістків народу Ізраїльського справді, на ділі присвячувати Богу, при великій безлічі їх. Тому Господь Бог з дванадцяти колін народу Ізраїльського відділив тільки одне коліно Левія і наказав з нього призначати для дієвого служіння Йому, а первістки з усіх колін Ізраїлевих тільки викуповувалися принесенням жертви Богу. Цей закон Мойсеїв вже дуже давно втратив своє формальне значення і не виконується самими євреями. Але істинно слово Господа нашого Ісуса Христа: «Не думайте, що Я прийшов порушити закон або пророків; не порушити прийшов Я, але виконати. Бо істинно кажу вам: доки не перейде небо і земля, жодна ІОТА, або жодна риса не перейде із закону, поки не виповниться все". (Мф. 5:17-18). Закон про посвячення Богу тільки змінив свою форму, але сутність і дух його залишаються і донині в повній силі. І думаю я, що в християнський час виконуючих його не менше, а набагато більше колишнього.

Хіба мало у нас і У інших християнських народів людей присвячених на служіння Богу в сані єпископів, пресвітерів і дияконів? Є й такі, які ще до народження їх були присвячені Богу їх святими матерями. Такі великий преподобний Симеон Стовпник і найбільший Святитель і вчитель Вселенський Григорій Богослов. Вони обидва испрошены у Бога і заздалегідь присвячені Йому їх святими матерями Марфою і Нонною. Такий був у давнину пророк Самуїл, що народився і присвячений Богу за невідступними молитвами його матері Анни. І серед мирян є безліч таких, яких ми теж вправі вважати присвятили себе Богу. Були геніальні вчені, які творили свої великі справи на славу Божу, з молитвою на вустах. Такі великий астроном Коперник, фізик Галілей, основоположник вчення про бактерії Пастер, наш геніальний фізіолог Павлов. Такі великі художники нашого народу Рубльов, Васнецов і Нестеров. Свої великі наукові і художні здібності, які щиро і смиренно вважали вони дарами Божими, вони присвячували Йому, своєму Творцеві.

Були десятки тисяч преподобних мужів і жінок, про яких можна сказати словами Апостола Павла, що їх негідний був весь світ, а вони «тинялися в овечих та козячих шкурах, збідовані, засумовані, витерпілі». (Євр. II: 37-38). Чи це не присвячені Богу?! Однак не думайте, що я кажу тільки про великих і геніальних людей, про ченців і пустельників, про людей палаючих духом. Ні! І серед незліченної безлічі рядових і ніякими доблестями душі і духу не обдарованих християн, простих людей, є багато таких, про яких можна і треба сказати, що їх життя вся присвячена Богу. Ці непомітні, маленькі люди теж присвячені Богу, бо важкий шлях свого сірого життя вони протягом довгих років проходять в глибокому смиренні, з молитвою на устах, покірливо несучи свій хрест і за все завдяки Бога. Віддамо ж і ми від усього серця хвалу та дяку Господеві нашому Ісусу Христу, вклонімося Йому разом зі старцем Симеоном і будемо жити так, щоб мати право на смертному одрі нашому небоязненно повторити разом з ним його дивні слова: «Нині отпущаеши раба Твого, Владико, по глаголу Твоєму з миром. Яко видеста очі мої спасіння Твоє, що ти приготував перед ліцеєм всіх людей, світло в одкровення мов і славу людей твоїх Ізраїля».

Амінь.

                                                                          Свт. Лука Кримський.

Поділитися:


Церковний календар