Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Слово в день Богоявлення.

СЛОВО В ДЕНЬ БОГОЯВЛЕННЯ

Всі ви знаєте, що народ ізраїльський був обраним народом Божим, але не всі знаєте, що народ цей В Св. Писанні іменується народом з мідним чолом і залізним потилицею.

Міднолобий народ дуже туго сприймав полум'яні заклики великих пророків до виправлення шляхів своїх і великі передбачення про Спасителя свого і Месії і не слухав їх. Він високо тримав свою горду голову і не згинав залізного потилиці в покаянні і смиренні.

Сам Син Божий зійшов на землю і втілився в смиренне єство людське. З вуст його жорстокий народ ізраїльський почув Божественну проповідь і одкровення таємниць Божих; бачив безліч чудес його.

Але і це не напоумило його, і Сина Божого ображали і переслідували, ненавиділи, не раз хотіли побити камінням, і, нарешті, вбили, розіп'явши на хресті.

Все це я кажу вам не від себе: це написано апостолом Павлом в 1-му розділі його послання До Євреїв: «Бог, багаторазово і багаторазово говорив здавна батькам в пророках, в останні дні ці говорив нам в сина, якого поставив спадкоємцем всього, через якого і повіки створив "» Євр. 1, 1-2).

Що означають ці останні слова апостола "через якого і повіки створив"? Це означає, що Син Божий був безпосереднім Творцем всього існуючого в століттях, тобто в часі. Це визнання Господа Ісуса Христа Богом Вседержителем.

Однак Троїце Святий було відомо, що і Сина Божого не послухає твердошиїй народ, і тому до всіх свідченнями пророків, до всіх словах і справах Месії - Христа Бог додав ще явне, цілком очевидне свідоцтво про що втілився Сина свого у великий день Хрещення в Йордані Господа Ісуса.

Трійця Свята явила Себе людям в голосі Бога Отця: «Цей є Син Мій Улюблений, в Якому Моє благовоління», і в те, щоб зійшов у вигляді голуба Духа Святого на Хрещеного Сина Божого. Що ще міг додати Бог для напоумлення наполегливого і неслухняного народу Свого?

Але і це не напоумило їх, і не зігнули вони свої залізні потилиці. І був тяжко покараний народ, який не виправдав своєї назви Богообраного народу.

Я говорив вже вам про невимовні жахи облоги римлянами і руйнування Єрусалиму за розп'яття Сина Божого. Але і це покарання було недостатнім в очах Божих, і завзятий народ був вигнаний з Палестини і розсіяний по всьому обличчю землі.

Ви, можливо, подумаєте: навіщо ж Бог обрав Своїм народом цей неслухняний та твердошиїй народ ізраїльський? Відповісти на це питання ми не дерзаем, бо Сам Бог через великого пророка Ісаю сказав: «Мої думки - не ваші думки, ні ваші шляхи - шляхи Мої... Але як небо вище землі, так шляхи Мої вище шляхів ваших, і думки Мої вище думок ваших» (Іс. 55, 9).

За слабким розумінням нашому можемо тільки думати, що народ ізраїльський був обраний Богом тому, що від найглибшої давнини він був єдиним народом, що шанував Єдиного Істинного Бога, а всі інші народи були грубими язичниками.

Бог знав, що і в цьому жорстоковийному народі він знайде великих пророків і праведників, Пресвяту Діву Марію і Іоанна Предтечу, що з нього обере він святих апостолів, і Церква Христова отримає початок в Богообраному народі.

Про кінцеву долю Ізраїлю ми нічого не знаємо, але у великого апостола Павла знаходимо таємниче пророцтво про неї: "не хочу залишити вас, браття, в невіданні про таємницю цей, - щоб ви не мріяли про себе, - що запекло сталося в Ізраїлі частково, до часу, поки увійде повне число язичників. І так, весь Ізраїль врятується, як написано: "приїде від Сіону Визволитель і відверне нечестя від Якова "(Римл. 11, 25-26).

А ми, народ наш російський, відкинувши свого Спасителя, хіба краще цього жестоковыйного народу, який не виправдав своєї Богообраності?!

Ні, ні! Не краще, а ще гірше, тому що євреї, хоча і відкинули свого Спасителя, але шанують Єдиного Істинного Бога.

А наш народ у величезній безлічі своєму відкинув Христа-Бога, вигнав Його геть, вирішив жити без Нього. Що ж, нехай живуть.

А ми, смиренні, ми, християни, будемо жити тільки Христом Богом нашим.

Амінь.

                                                                                 Святитель Лука Кримський 1954 р.

Поділитися:


Церковний календар