Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Cлово в день Обрізання Господнього.

СЛОВО В ДЕНЬ ОБРІЗАННЯ ГОСПОДНЬОГО

Я вже не раз проповідував Вам у це велике свято про значення Обрізання Господнього, не раз проповідував і про найбільшого святителя Василя Великого, пам'ять якого Церква святкує з цим великим панським святом. Чи звернули ви увагу на те, що це єдиний випадок з'єднання прославлення Христа з прославленням святого людини? Більше ні в одному випадку цього немає, і цим Церквою відзначається і підкреслюється велич цього святого.

Сьогодні буду говорити вам про те, що ви чули з вуст Христових вчора на всеношної і що почуєте зараз на молебні: я роз'ясню вам 10-ю главу Євангелія від Іоанна: «Амінь, амінь глаголю вам: не входяй дверима в кошару, але прелазя деінде, тієї тать є й розбійник, а входяй дверима пастир є вівцям. Тому дверець відкидає, і вівці голос його чують, і своя вівці глашает по імені і вижене їх. І егда своя вівці утримає, перед ними ходить, і вівці по ньому йдуть, яко ведуть голос його. За чужим ж не йдуть, але біжать від нього, яко не знають чужого голосу "» ін. 10, 1-5).

Який це кошару, про який говорить Спаситель? Це Церква, Новозавітна Церква, бо вівцями Христовими називаються тільки християни, про них, отже, мова.

Господь Ісус Христос каже, що хто не входить у двір вівчий дверима, той злодій і розбійник.

Овець в давній час заганяли на ніч в негоду в особливі двори обгороджені, або печери в горах; при вході ставили молодших з пастирів, щоб сторожили.

Хто ж це ті, про яких говорить Христос, що вони не дверима входять в кошару, а «прелазят деінде» – де-небудь в іншому місці перелазить як злодії і розбійники?

Треба зауважити, що ця притча Христова була сказана безпосередньо після того, як Він зцілив сліпонародженого, і коли викривав фарисеїв і книжників в їх сліпоти. Вони обурилися: як! Ми сліпі?! - Так, так, ви сліпі. Сліпі, хоч вважаєте себе зрячими, а насправді сліпі.

До них в першу чергу була звернена та мова Христова, яку почав я читати Вам, яку ви тільки що чули.

Їх Господь назвав злодіями і розбійниками. Кого їх? Перш за все, тих вчителів іудейських, які думали себе вождями релігійними народу Ізраїльського. Вони вважалися вождями, на них дивилися, як на вождів, а Господь Ісус Христос назвав їх злодіями і розбійниками.

Що ж це, чому це так? Тому що в кошару входили вони не дверима, овець не називали по імені, як роблять це справжні добрі пастирі, дають ім'я кожної вівці. І вівці не слухали їх голосу, тому що не слухають чужого голосу: вони знають голос свого пастиря, а за чужим не йдуть.

"Цю притчу промові їм, вони ж не разумеша що бяше, яже глаголаше їм. Промові ж паки їм Ісус: Амінь, амінь глаголю вам, яко Аз есмь двері вівцям. Всі, скільки їх прииде перш за мене, татие і розбійниці, але не послушаша їх вівці».

Він, Він, Господь наш Ісус Христос, є двері для овець, і всі добрі пастирі, всі ті, хто входить в кошару не самовільно, не за своїм бажанням, а хто поставлений на цю справу Господом Ісусом Христом, – тільки ті суть добрі пастирі, а всі інші, а всі «прелазящае деінде», а не вхідні двері, всі приходили до Нього – це злодії і розбійники.

Хто ці приходили до Нього? Звичайно ж, не святі пророки, які прокладали шляхи для пришестя Христового, для Царства Божого.

Мова не про них, а про лжепророків, мова про книжників і фарисеїв, які не визнали Господа Ісуса Христа за Сина Божого, навіть за пророка не вважали, паплюжили його, злими словами хулили його, не вірували в нього.

Ці заслужили назву злодіїв і розбійників, бо тільки дверима, яка є Христос, можна входити в кошару: «Аз есмь двері: Мною аще хто внидет, спасеться, і внидет та вийде, і пасовисько знайде».

Тільки він, Ісус Христос-єдиний Пастир, тільки він є двері вівцям.

Тільки вхідні дверима з глибокою вірою в Господа Ісуса Христа, з гарячою любов'ю до Нього, з рішучістю йти по шляху, на який кличе Він, тільки ті пасовисько обрящут, тільки ті знайду все те, що необхідно їм, як вівцям необхідна пасовисько. Тільки ті знайдуть пасовисько в Царстві Божому – тільки вони одні увійдуть в кошару.

Запам'ятайте, що вам, вівцям Христовим, один шлях, одні двері в Царство Боже.

Ці двері - Сам Господь наш Ісус Христос. Ні в яку більше двері не входите, завжди цурайтеся огорожі чужої, живіть в огорожі Христової, в огорожі його любові, його піклування.

На нього все сподівайтеся-і ввійдете, і вийдете, і пажити обрящете.

"Тать не приходить, хіба вкраде і вб'є і погубить. Аз пріідох, та живіт імут і зайве імут. Аз есмь Пастир Добрий: Пастир Добрий душу свою вважає за вівці".

Хіба не знаєте, хіба не віруєте всією душею, що Він, Господь наш Ісус Христос постраждав за нас усіх, Окаянних грішників, що він своєю Кров'ю, своєю хресною смертю врятував нас? Адже це основа віри нашої, адже це все те, що повинні ми пам'ятати і згадувати кожен день. Ми повинні пам'ятати, що він здійснив порятунок роду нашого, найтяжчої ціною здійснив, ціною жахливих страждань хресних, ціною крові своєї Боголюдської.

І після нього багато, надзвичайно багато було добрих пастирів, які за овець поклали душу свою.

Хіба мало було священномучеників-єпископів і пресвітерів, які зазнали найжорстокіших мук і мученицьку смерть за ім'я Христове.

Як було багато, як багато цих істинних, добрих пастирів, Самим Христом покликаних пащі стадо його.

О, як багато було і мучеників з не мали священного сану, але життя своє віддали за віру в Христа, за проповідь про Нього.

Він, він є двері вівцям, він є Пастир Добрий, поклав душу свою за вівці Своя.

"А найманець, іже несть Пастир, емуже не суть вівці своя. Бачить вовка прийдешня і залишає вівці і бігає, і вовк розхитить їх і розпудить вівці. А найманець біжить, яко найманець є і недбало про овець".

Знаєте, знаєте ви все Окаянних найманців, знаєте лжепастирів, які пасуть себе, злих пастирів, недбайливих про овець, що залишають їх при першій небезпеці, що залишають на розтерзання вовкам.

Про таких лжепастирів говорить Христос: "Аз єсмь Пастир Добрий і знаю Моя, і знають Мя Моя. Якоже знає мя Батько, і Аз знаю батька, і душу свою вважаю за вівці. І іни вівці Імам, яже не суть від двору цього, і тия Мі личить привести: і глас мій почують, і буде єдине стадо і єдиний Пастир".

Є, є в Господа Ісуса Христа, була і в давні часи завдання не тільки тих, хто був у Церкві Старозавітної, а потім став членом Церкви Новозавітної, не тільки їх треба було привести до життя вічного, – є багато, багато овець не від двору, є безліч язичників, не відали про Істинного Пастиря – і їх треба було привести.

І привів Господь, привів через апостолів своїх, всі народи тодішнього світу привів до віри в нього, Спасителя нашого.

І нам треба наводити всі народи, треба нових кликати звідусіль: прийдіть, прийдіть в кошару!

І зауважте, що знаходяться такі, на яких сильний вплив надає цей заклик, знаю, що раніше не вірували стають на шлях Христов, і поповнюється МАЛЕ стадо Христове.

Ось те, що чули ви, ця притча Христова читається в дні пам'яті всіх великих святителів, Божих архієреїв. Читалася вона і на вчорашній всеношній в пам'ять Василя Великого, бо не було, або мало було подібних йому. Був він найбільшим пастирем християнським, пастирем всієї Церкви, не тільки однієї Кесарії Каппадокійської. Це був один з найбільш полум'яних і гаряче любили Христа пастирів стада Христова. Про нього йдеться все, що чули про добрий пастир. А про найманців, про лжепророків сказав надзвичайно сильне слово св. пророк Єзекіїль.

Послухайте це слово і побачите точний портрет деяких негідних пастирів, які, на жаль, завжди були і завжди є.

«Ви їли тук і хвилею одягалися, відгодованих овець закалали, а стада не пасли».

З милості Божої, в єпархії Кримської Я не знаю жодного пастиря, до якого були б прикладені ці страшні слова пророка Єзекіїля. Вади є у багатьох, ймовірно, у всіх; недоліків багато, як у всіх людей. Але невірних пастирів, пастирів, які пасуть самі себе, а про овець недбайлять, як найманці-таких я не знаю.

Але всім нам, недосконалим пастирям, далеким від повноти гідності, нехай буде великим прикладом найбільший праведний Василь, єпископ Кесарії Каппадокійської, йому ж вознесем зараз молебний спів і прославимо його.

Амінь.

14 січня 1953 р.

                                                                    святитель Лука Кримський.

Поділитися:


Церковний календар