Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Проповідь на свято Введення в храм Пресвятої Богородиці.

Дім Божий. Слово в день Введення в храм Пресвятої Богородиці

Марію Богоотроковицю вірно  вихваляймо: днесь бо вводиться у Святеє Святих виховатися Господу.

Ікос на утрені _________________________________________________________________________________

Нинішній день, брати мої, свята Церква святкує урочисте Введення в храм Єрусалимський трирічної тієї дівчини Марії – благословенній дочки праведних батьків Іоакима та Анни – для виховання Господу. Захарія – старець первосвященик – священнолепно зустрів Її, супроводжувану юними дівами і ввів Її по навіюванню святого Божого в саму внутрішню частину храму, у Святая Святих, куди один раз на рік сам первосвященик входив і де мешкав Сам Святий святих Господь, бо Вона мала бути Матір'ю по плоті.

У чому проводила час преблагословенная Діва у храмі? Навчена Самим Духом Святим через посередництво дів письмен єврейським і молитві, Вона провождала час у молитві, читанні слова Божого, як це ви бачите на іконі Благовіщення, в богомыслии і рукоділлі. Любов Її до співбесіди з Богом і до читання слова Божого була так велика, що вона забувала про їжу і питво, і архангел за велінням Божим приносив Їй небесну їжу, як оспівує Церква у стихирах своїх на цьогорічне свято.

Який прекрасний приклад для батьків і матерів і їхніх дітей, для Дів і юнаків християнських! І вони зобов'язані, як послідовники Господа Ісуса Христа, як раби Небесної Цариці Богородиці і Начальниці мисленого наздания – Церкви, до якої вони належать, наслідувати по силі своєї Її гарячої любові до Бога, Її дарунок до читання слова Божого, молитви, богомыслию, стриманості, працелюбності! Якщо ми не хочемо марно називатися духовними членами Церкви Христової, цього святого Божого Дому, якого Цариця і Мати є Пресвята Діва Богородиця, то і в нас має мудрствоваться те ж, що і в Ній – Цариці-Матері. Хай будуть чада її по благодаті єдиного духу з нею! Так поучаются у Неї, як треба любити Господа, Творця свого, більше всього на світі, більше батька й матері, паче всіх прісних своїх; як старанно усї навчались в слові Божому, чого, на жаль, не видно між именующимися учнями та ученицями Ісуса Христа; з яким серцевим жаром любові молитися Господу, як Йому віддаватися всім серцем, як доручати Його мудрому і всеблагому Промислу всю свою долю; який чистотою, лагідністю, смиренням, терпінням завжди наділятися, прикрашатися замість марних прикрас світу цього прелюбодейного, грішного, не знає міри розкоші і вишуканості у тілесному одязі; як любити співжиття з Богом і з святими більше, ніж жити в селениих грешничих (Пс. 83,11).

Так як Пресвята Діва введена була в храм для виховання Господу, то поговоримо нині про користь і необхідність відвідувати храм Божий, як будинок Божий, і місце нашого виховання для Небесної Вітчизни. Ми називаємося християнами і всі покликані Ісусом Христом в небесну Вітчизну бути небесними громадянами, спадкоємцями Божими, сонаследниками Христу. Звання наше дуже високе, обов'язки наші також дуже важливі; духа ми повинні бути піднесеного, святого, лагідного, смиренного.

Хто ж нам покаже, в чому полягає наше звання християнське і обов'язки його і те, якого ми повинні бути духу, як поводитися в різних обставинах життя? Хто нам викладе сили жити за духом Христовим-свято? Це все нам доставляє Церкву; ці духовні сили ми можемо отримати в храмі Божому за допомогою таїнств. Тут витає дух Небесний, неземний; тут школа Ісуса Христа, в якій виховуються майбутні небесні громадяни; тут ви отримуєте та небесні уроки від Божественного Наставника Ісуса Христа і Духа Святого в Євангелії, і небесну їжу, і питво небесне, і вбрання духовне, небесне, духовне зброю проти ворогів спасіння; тут отримуєте і світ пренебесный, стільки необхідний у духовних наших заняттях, в нашому духовному вихованні і сили для духовних трудів і боротьби з гріхом. Тут ми навчаємося і солодкій бесіді з Отцем нашим Небесним і з Пречистою царицею Богородицею, з ангелами Господніми і святими, навчаємося, як і про що молитися. Тут знайдете приклади всіх чеснот християнських в щодня прославляються Церквою святих. Тут, збираючись разом у дім Божий, як діти одного Отця Небесного, як члени таємничого тіла Христового, ми навчаємося любити один одного, як член члена, як члени Христові, як Самого Христа.

Бачите, як корисно, як християнину необхідно відвідувати храм Божий – це Богом засноване училище віри і благочестя, цю священну скарбницю Божественних сил до живота і благочестя (2 Пет. 1,3), скарбницю всіх таїнств Христових! Але користь і необхідність відвідування храму Божого для християнина очевидніше відкривається з порівняння храму з суєтним світом, в якому ми любимо більше звертатися, ніж в храмі. Що ви зустрічаєте в світі і що – в храмі?

У світі – майже на кожному кроці суєту, принадність, порок; в храмі – тільки істину, святиню і всяку доброчесність; у світі – тлін, гріх, смерть; в храмі – нетління святих і вічне життя; поза храму ви бачите предмети суєти житейської, що живлять похіть плоті, похіть очей і гордість життєву (1 Ів. 2, 16), бачите те, що спокушаються і полонить невпинно люди і з-за чого нехтує заповідями Бога, Творця і Спасителя свого; наприклад, ось тут, у цьому будинку, знаходиться все розмаїття тканин всіх кольорів, ці тканини – предмет обожнювання дщерей людських – ними вони живуть, ними одушевлены, ними радіють, але не Богом; тут же вражають блиском різні вироби з срібла і золота, прельщающие погляд шанувальників всього блискучого, прекрасного, – словом, у світі, куди не звернеш увагу, майже скрізь бачиш один тлін, одну суєту і гріх; скрізь – земне і мирське, і порожні розмови і суєтні, і суєтні справи, нічого майже нагадує про небо, про Бога, про тамтешнє життя. Тільки в будинках благочестивих людей ікони Господа Ісуса Христа, Пречистої Його Матері і святих Його нагадують смыслящим про те, що ми – християни і члени Христові, члени царства, що ми чаєм воскресіння мертвих і життя майбутнього століття, в якій з'єднаємося з Господом і зі святими, очистивши себе від усякої скверни плоті і духу.

Отже, бачите, яка різниця між храмом, або домом Божим, і між світом. Бачите, як корисно і необхідно християнину відвідувати храм Божий, щоб виховати себе для Небесної Вітчизни, щоб вселити в себе дух Христов, утворити в собі звичаї небесні, святі! Бо де ви, крім храму Божого, почуєте слово Боже; де, крім храму, розкажуть вам таїнства віри; звідки візьмете сили жити по-християнськи? Все – в храмі і з храму.

Любіть ж відвідувати храм Божий і підготуйте самі з себе храм Богу, і самі, яко каміння жваво зіждітеся в храм духовен, святительство свято, возносити жертви Духовни, сприятливі Богові Ісус Христом (1 Пет. 2,5). Батьки, вихователі, родичі дітей нехай частіше і відступлять у всі недільні та святкові дні водять або посилають їх у храм на суспільну молитву, а не в театр, не на вечори, де так рано юнацтво дізнається те, чого ніколи не повинно було дізнатися. У храмі вони будуть часто чути ім'я Господнє; навчаться великим істинам творіння світу і людини, пізнають Спасителя, Божу Матір, дізнаються імена святих, про воскресіння мертвих, майбутній суд, про майбутнє життя і про вічні муки грішників і навчаться від Духа Божого бути добрими християнами, а це всього дорожче на світі. Амінь.

                                                                                        Святий праведний Іоанн Кронштадтський

Поділитися:


Церковний календар