Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Притча про нерозумного багача | Неділя 27-ма після П’ятдесятниці.

Ісус Христос учив: "глядіть, остерігайтеся користолюбства (тобто бережіться любити набувати багатство, стережіться пристрасті до багатства), бо життя людини не залежить від надлишку його маєтку.

А щоб люди краще зрозуміли це, Господь сказав притчу про нерозумного багача

І Він розповів їм притчу, говорячи: В одного багача гойно нива вродила була. І міркував він про себе й казав: Що робити, що не маю куди зібрати плодів своїх? І сказав: Оце я зроблю, порозвалюю клуні свої, і просторніші поставлю, і позбираю туди пашню свою всю та свій достаток. І скажу я душі своїй: Душе, маєш багато добра, на багато років складеного. Спочивай, їж та пий, і веселися! Бог же до нього прорік: Нерозумний, ночі цієї ось душу твою зажадають від тебе, і кому позостанеться те, що ти був наготовив? Так буває і з тим, хто збирає для себе, та не багатіє в Бога.

 (Від Луки 12:16-21)

_______________________________________________________________________

Нині читано Євангеліє від святого Луки про божевільного, самолюбного багатша, який збирав тільки для себе і зі свого багатства не приділяв нужденним(Лк. 12,16-21). Це притча, тому сенс її, очевидно, набагато ширше, ніж видається з першого разу, і під багатим людиною треба розуміти людей всякого чину, звання і стану, наділених від Бога усяким добром і достатком матеріальним, а не одних землевласників і людей податного стану; одно і під хорошим урожаєм поля треба розуміти не одні природні рослинні продукти, т. е. пшеницю, жито та інше, а всяке матеріальне достаток: багата спадщина, велика платня, одержувана з державної скарбниці, багаті доходи, що доставляються яким - небудь місцем або посадою, прямі або непрямі, явні чи таємні, хорошу прибуткову торгівлю, хороший дохід від віддачі в оренду будинків, прибуткове ремесло та інше. Таким чином, ця притча, як мережа, захоплює собою дуже багатьох, і, словом сказати, всіх тих, які мають хороші засоби до життя.

Чого ж від нас хоче і вимагає наш божественний Учитель-Господь Ісус Христос в цій притчі? Хоче і вимагає від нас того, щоб ми не самі особисто користувалися дарами Божими до свого лише задоволення, для задоволення своїх тваринних потреб, звичок, пристрастей і похотей, а ділилися, неодмінно ділилися своїм добром за коштами з незаможними і нужденними, яких так багато скрізь, тому що всякого роду матеріальний достаток Господь посилає нам не для нас одних, а в особі нас і для наших ближніх. У тебе лежить безліч дарів Божих, даних тобі скільки для тебе, стільки і для загального блага, і вони лежать без всякої користі, і ти перетворюєш джерело благословення Божого на джерело прокляття; ти лаєшся над добротою і Божими щедротами, ти один загального заздрісника і ворога - диявола, бо ти ворог Бога і людей, тому що губиш багатьох своїм жестокосердием. Ця істина, багатьом здається дивною, зрозуміла, що говорить сама за себе, і людині, прямо дивиться на справу, яка не має своїх упереджених думок і помилкових переконань, немає потреби її пояснювати і доводити, бо всі ми, багаті, так само як і бідні, знатні і прості, освічені й неосвічені, - все ближчі один одному, як походять від однієї крові, члени однієї великої Божої сім'ї, члени якщо не однієї Церкви, однієї держави, члени одного загального вітчизни, маємо одного царя - батька, який печеться одно про благо всіх своїх підданих, для якого верх бажань є те, щоб всі взагалі були задоволені і благосостоятельны, всі працювали на користь суспільства і кожен в свою власну. Але крайнє самолюбство наше, по якому ми своє добро матеріальне звикли вважати виключно своїм, помилковий погляд на наші відносини до інших і строго суддівський, односторонній погляд на ближніх наших, які потребують нашої допомоги, йдуть наперекір зазначеної істині, і багато, багато кажуть: «Моє - тільки для мене і ні для кого більше, іншим до нього справи немає», хоча очевидно, що таке переконання помилково і вкрай негуманно, тобто нечеловеколюбиво. Доведемо на підставі розуму і слово Божого неспроможність його і потім виведемо висновок, що має нам не для себе тільки збирати, а й багатіти в Бога, тобто багатіти милосердям, правдою і взагалі добрими справами.

По-перше, у всій природі, у всьому видимому світі ми помічаємо взаємність і товариськість. Сонце з висоти небесної освітлює, зігріває і оживотворяет всю землю, всіх тварюк, їм же несть числа; повітря проникає всіх і всі - всі ми дихаємо і харчуємося ним кожну хвилину; вітри, поперемінно дмуть з усіх боків, виробляють у різних місцях благодійну зміну повітря, очищають, оздоровлюють його; річки, зрошуючи різні місцевості, по яких вони протікають, завдають людям і тваринам многоразличную користь. Бджоли збирають з квітів запашний, здоровий і поживний сік, складають його в стільник і утворюють мед, яким користуються багато людей; шовковичний черв'як пряде кокон, або шовкові нитки, і людина вживає їх па свої вироби. Люди павук і мистецтв, ремесел, землеробської справи, торгівлі, промисловості діляться з іншими людьми скарбами своїми; воїнство вважає за віру, царя і Вітчизну життя своє - все і все знаходяться у взаємодії і сполучності. А ось у тебе лежать великі суми грошей, яких вистачило б на прокормление тисячі людей, - що в них користі? Невже тільки майно, гроші, хліб, одяг, житла будуть одним лише нашим надбанням, і ми не будемо їм охоче ділитися з нужденними братами нашими? Помилуйте, брати мої, та це огидно природі і розуму нашому. Як вся природа ділиться з нами своїми скарбами, багатствами, так і ми взаємно повинні ділитися один з одним своїм надбанням для блага спільного.

По-друге, так як ми всі, бо християни, складаємо собою зчленування духовного тіла Церкви, якої Голова - Ісус Христос, Керманич, або Правитель, Дух Святий, тому ми зобов'язані дбати духовно і матеріально не про себе, а й про інших членів тіла, за словом апостола Павла: чи Страждає один член, страждають з ним усі члени; чи славиться один член, з ним радіють усі члени. І ви Тіло Христове, а порізно члени (1 Кор. 12, 26-27). Церква і держава-живий організм, але в ньому є члени хворобливі, малосильні, малоздатні або не мають праці і не можуть добути його. Якщо ж так, то як багатому не подбати про бідних - багатому всякого звання: духовному, купцеві, людині світського або військового звання, вченого чи начальницькому у всякому званні або багатому реміснику? І в цьому випадку вищі або високопоставлені особи, як більш освічені, повинні подавати приклад нижчим, за словом апостола: Повинні есмы ми сильний немочі немічних носити, і не собі угождати (Рим. 15, 1). Якщо сильні, вправні, високопоставлені особи або багаті будуть тільки собі догоджати, не піклуючись про бідних і немічних, то що можуть зробити на користь їх люди, хоча і з добрими намірами, бажаннями, підприємствами, але несильні за влади і капіталу? Ось, наприклад, у нас в Кронштадті є бідне, непривілейоване стан приписних міщан, у яких немає ні діла, ні грошей, ні їжі, ні одягу, ні житла, ні найменшого морального голосу до захисту себе, але які могли б бути корисні, якби люди, які поважні владою, звернули на них батьківську увагу. Скажіть, що з ними буде в кінці кінців, якщо не будуть звертати на них уваги сильні у граді? Або вони повинні будуть зникнути і передчасно померти від голоду і холоду, або вони будуть вдаватися до протизаконних засобів придбання, щоб не померти з голоду? І вже якщо знатним і багатим не приділяти їм необхідне для життя з житниць або з найбагатших скарбниць своїх, то принаймні потрібно спільними силами подбати про приміщення їх і про занятті їх працями по силам їх, про загальну сприяння їм. Адже вони теж християни, що і ми; піддані і діти того ж государя, як і ми; члени того ж суспільства, як і ми. Тим часом вони, члени Наші, за якимось дивним недбальством і жорстокосердістю суспільства залишаються досі без жодного піклування.

Про самолюбство, про гордість, про твердосердя, про снедающая користь гордовитих своїм хибним освітою людей! Що значить просвітництво наукове без любові християнської? Нічого. Мудрість світу цього є безумство перед Богом (1 Кор. 3, 19).

Змирися, чванливий розум, перед вченням Євангелія і перед убогістю Христової, зійди зі свого п'єдесталу, стань нижче, підійди до цим бідним, яких Сам Христос не соромиться називати Своєю братією, і простягни їм руку допомоги; не собі тільки збирай, не тільки своїм примхам задовольняти, а й в Бога багатій добрими справами, які і по смерті підуть слідом за тобою. Отже, і природа, і розум, і слово Боже вселяють нам бути товариськими з ближніми в своєму Майні, податливими, без нарікання, без скупості, охоче, з ретельністю, лагідно і смиренно, благодушно допомагати бідним, як братам про Христа і як членам громадянського суспільства. Амінь.

                                                                                               Святий праведний Іоанн Кронштадтський

                                                                  


Церковний календар