Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Проповідь в день свята | Собор Архістратига Михаїла та iнших небесних сил безплотних.

Св. Архангел Михаїл, пам’ять якого ми сьогодні творимо, це є начальник всіх янголів Божих, які складають з себе військо Боже. На що ж Богові війська? З ким же борються, з ким воюють янголи Божі? Вони безперестанку ведуть боротьбу з військом сатани, — ворога Божого, з військом діявольським. До цієї великої боротьби воїнства небесного з військом пекельним Господь Бог і нас приставив, і св. апостолів, коли сказав їм: «Злих духів виганяйте!» І апостоли дуже раділи тому, що духи перед ними коряться іменем Христовим, кажуть: «Господи, і біси коряться нам в ім’я Твоє». І ця апостольська перемога над бісами дуже задовольнила Спасителя; Він сказав: «Я бачив сатану, що як блискавка впав з неба». Отже боротьба зі злом, з діяволом повинна бути завданням і для нас християн. Ми, християни, повинні бути подібними до янголів між іншим і тим, що ми теж і з себе складаємо воїнство Христове. Ми ж християни повинні теж боротися...

Отже знайте, ви парафіяни св. храму цього, що не до спокою, не до миру, а до боротьби закликає нас Христос, коли складає з нас своє воїнство. Бо не тоді військо є правдиве військо, коли воно сидить в касарнях або робить параду, а тоді, коли воно йде на боротьбу, веде війну. Сказав Христос нам: «Я дам вам силу наступати на зміїв і скорпіонів і на всяку силу ворожу, і нічого вам не шкодитиме». А хіба можна без боротьби наступати на змію, чи скорпіона? На них можна наступати й тільки тяжкою боротьбою їх перемогти. На боротьбу закликає нас Христос; з ким же, з чим же ми повинні боротися? Перш за все не з ким іншим, а з самим собою. Ми повинні з боротьбою йти до світла, до правди Божої. Повинні наступати на темряву народню, на несвідомість, як на змію та скорпіона, — повинні стежити до світла. От ми тепер жаліємось на тяжкі часи життя; де шукати виходу з цього? «Шукайте перше правди Божої, світла Божого, а все інше вам додасться», каже Христос.

Наш український народ став на цей шлях, — шлях шукання світла Божого і правди Його; вступив у велику боротьбу за Божу правду, за світло Боже серед нашого народу. Йде велика боротьба з темрявою, з забобонами людськими. Народ наш хоче розуміти слово Боже, прагне слухати його в рідній мові; народ наш прагне до живої участи в церковній праці, до церковної волі; прагне визволитись від панування чужих нашому народові владик та порядків у церкві, і багато вже перемоги зробив, на багатьох зміїв і скорпіонів без шкоди для себе наступив...

І велика це втіха для Христа, що Його ученики — ці прості рибалки — перемагають діявола, а розумні та вчені затьмарились у своїх знаннях; Він радіє в той час духом і каже: «Славлю Тебе, Отче, Господа неба і землі, що Ти закрив це від премудрих і розумних, а відкрив його простим людям-младенцям». Ой, Отче, яка Твоя милосердна воля! І ця милосердна воля сталася і над нашим українським народом. Як ми подивимось на той великий церковно-визвольний рух, який охопив наш народ і його підніс, що ми бачимо? Вчені та премудрі люди — єпископи, духовенство — вагаються, бояться світла народнього, назад хитаються; закрив Господь від них те, що вже ясне, що відкрите для простого народу. Майже всі ці премудрі та розумні стали ворогами нашої церкви, нашого народу, і придумують різні вигадки, — називають нас єретиками, самосвятами і т. ін. Втаїв Господь від них премудрість свою, — залишилась у них тільки злоба людська.

Але, в це велике свято, коли ми вславляємо Архистратига небесних сил св. Михаїла і в його особі велику перемогу світла над темрявою, не будемо зупинятись своїм обуренням над тими, хто тримав наш народ у темряві і неволі, а подякуємо милосердному Господеві, що за допомогою Його небесних сил ми визволились з темряви на світло, з в’язниці на волю, і перед нами тепер шлях до свого рідного вільного життя.

Але, любі мої, в цей великий день вашого свята, прошу вас, благаю, словами св. апостола: «Вже наблизилось для нас спасіння; час уже нам від сну проснутись, — ніч минула, день настає. Відкиньмо ж діла темряви, а одягнімось у зброю світла, як в день; будемо чесно себе поводити, — не в обжорстві, не в піянстві, не в розпустві, не в сварці та зависті, а одягнімось Господом нашим Ісусом Христом, і не будемо догоджати тілу різними пристрастями» (Рим. 13, 11-14). Будемо шанувати Арх. Михаїла та янголів небесних чистим янгольським життям. — Амінь!

                                                                                              Митрополит Василь Лепківський.

Поділитися:


Церковний календар