Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Проповідь в 25-ту неділю по П'ятидесятниці.

"Аж ось прийшов муж, Яір на ім'я, що був старшим синагоги. Він припав до Ісусових ніг, та й став благати Його завітати до дому його. Бо він мав одиначку дочку, років десь із дванадцять, і вмирала вона. А коли Він ішов, народ тиснув Його. А жінка одна, що дванадцять років хворою на кровотечу була, що ніхто вздоровити не міг її, підійшовши ззаду, доторкнулась до краю одежі Його, і хвилі тієї спинилася їй кровотеча! А Ісус запитав: Хто доторкнувся до Мене? Коли ж відмовлялися всі, то Петро відказав: Учителю, народ коло Тебе он товпиться й тисне. Ісус же промовив: Доторкнувсь хтось до Мене, бо Я відчув силу, що вийшла з Мене… А жінка, побачивши, що вона не втаїлась, трясучись, підійшла та й упала перед Ним, і призналася перед усіма людьми, чому доторкнулась до Нього, і як хвилі тієї одужала. Він же промовив до неї: Дочко, твоя віра спасла тебе; іди з миром собі! Як Він ще промовляв, приходить ось від старшини синагоги один та й говорить: Дочка твоя вмерла, не турбуй же Вчителя! Ісус же, почувши, йому відповів: Не лякайсь, тільки віруй, і буде спасена вона. Прийшовши ж до дому, не пустив Він нікого з Собою ввійти, крім Петра, та Івана, та Якова, та батька дівчати, та матері.  А всі плакали та голосили за нею… Він же промовив: Не плачте, не вмерла вона, але спить! І насміхалися з Нього, бо знали, що вмерла вона. А Він узяв за руку її та й скрикнув, говорячи: Дівчатко, вставай! І вернувся їй дух, і хвилі тієї вона ожила… І звелів дать їй їсти.  І здивувались батьки її. А Він наказав їм нікому не розповідати, що сталось.

                    (Від Луки 8:41-56)"

Євангеліє оповідає, що колись Ісус Христос, ідучи посеред безлічі народу, отримав якесь дотик, яке змусило його запитати, хто доторкнувся до Нього, та коли йшли з Ним учні відповідали, що це дотик могло бути нечаяне, що походить від тісноти і тому не потребує дальняго дослідження, тоді Він додав, що то було не просте і звичайне дотик, але таке, при якому Він відчув силу з Нього изшедшую: прикоснуся мені хтось: аз бо чух силу изшедшую з Мене. 

  Коли при цім оповіданні уявляємо собі, що це дослідження робить Ісус Христос, Божа сила і Божа премудрість, від подиву приходить бажання взаємно спитати: не невже Ти, Господи, сый Божа Премудрість, не відаєш, хто доторкнувся до Тебе? І ще: не ужели ти, сий Божа Сила, так відданий у владу людей, що можуть вони почерпати і, так би мовити, викрадати з тебе цю божественну силу без твого відома і зволення?

Перший з цих питань дозволити допоможе нам Апостол Павло, який каже, що Христос Ісус, іже в образі Бога сый не захопленням непщева бути рівним Богу, для Якого, тобто, бути і вважатися рівним Богу не було викрадення чуждаго гідності, позаяк Він є істотний образ Божий, що се Христос Ісус собі применшив, зрак раба прийму, в подобі человечестем бувши і чином обретеся, як людина (Филип. II. 6 і 7), тобто стільки ж істинно і абсолютно восприял на Себе малий і рабська образ людини, скільки непорушно і незмінно був і є в Ньому великий і славний образ Господа і Бога. У цьому применшення Своєму, або, за найточнішому додатком Павлова вислови, истощании Своєму, Ісус Христос, як каже той же Апостол, обізнаний був з усіляким, за подобою людських вад і хвороб, хіба гріха (Євр. IV. 15), який власне не належить до образу людини, але до образу диявола. Отже, якщо втілений Син Божий виснажив усього себе; якщо він спокушений був за усілякими за подобою людей, то не дивно, що благоволив спокуситися і тим, що прийняв на Себе подобу людського невідання, в якому приховував світло Божественної Премудрості, і крізь яке світло цей просіявав токмо, коли було потрібно, для осяяння людей. З цього можна зрозуміти, що не було непристойно Божественному Ісусу запитувати оточуючих його: Хто є торкнувийся мені? Хоча ж саме Божество Його бачило, знало і таємним чином сповіщало Його людству, хто є коснувыйся, але Йому благоугодно було зовнішньо запропонувати цього питання для того, щоб звернути загальну увагу на незвичайне дотик і «наслідок» цього дотику. 

                                                          

  Тому можна сказати, що Сам Ісус Христос назад пропонує нашій увазі і роздумів другий зроблений нами питання: чи справді Той, Який є Божа Сила, так відданий у владу людей, що єдиним некаким дотиком вони можуть отримувати з Нього для себе цю Божественну силу? - Потягнемося ж, коліко можемо, пройти і це питання, вже не стільки слідуючи власним бажанням знати, скільки відповідаючи наміру Самого Спасителя, бажаючого наставити нас і привести в Благодатне до нього наближення.

Перш за все в цьому дослідженні повинні ми затвердити для себе, яке тільки можливо, істинне і вірне поняття про ту незбагненною силі, якою Ісус Христос виконаний так, що при одному дотику, та й то не до самого його тіла, а токмо до краю одягу, она вже проливається і виробляє чудове дію. Таке поняття дає нам Апостол, коли говорить про Ісуса Христа, що в Ньому живе всяко виконання Божества телесне (Кол. II. 9). Вникнемо ретельніше в це короткий, але вельми знаменне зображення Боголюдини. Божество представляє Апостол виконанням або повнотою всякого досконалості, блага і блаженства. Але позаяк Божество нескінченно, то ніяке кінцеве істота не може прийняти і вмістити цього виконання. Поелику Божество і все його виконання духовно, то ніяка тлінна тварюка природно не може причаститися від цього виконання. Позаяк Божество свято, і праведно, то як може особливо людина грішник приступити до Його виконання без того, щоб не бути пожерту всепоядающим вогнем строгаго суду Божого? Що ж творить не хотяй смерті грішника? - Він благоволив, говорить Апостол, всьому Божественному виконанню своєму вселитися у Христі Боголюдині і тим примирити всіляка до Себе, умиротворивши кров'ю хреста Його через нього, аще земна, аще чи Небесна (Кол. I. 19 і 20). Таким чином безкінечність Божа вселяється в Христа і робиться прикосновенною для кінцевих істот; найвища духовність Божа вселяється в Христа і не тільки зближується з нижчою духовністю душі людської, але проникає, об'ємлет і наповнює божественними силами саму тілесність його людства, - живе в ньому тілесні; оне світло неприступний, оний вогонь поядаяй, яким представляє нам ніде Бога саме слово Його (1 Тим. VI. 16; Євр. XII. 29), вселяється в Христа і, що поміряється божественним його людством, є в ньому отвором джерелом світла і води живия для затьмареного і умертвленнаго гріхом єства. Людство Ісуса Христа є повна посудина божественних дарів, які при єдиному дотику пріліваются з нього; є гирло божественного джерела, в якому вся внутрішня і потаємна повнота Животворящої сили Божої стає приступною і удобоприемлемою; є оний, пророком Ісаї в таємничому одкровенні видений, палаючий вугіль (Ісаї. VI. 6), який, через один дотик до вуст Пророка, вся істота його проникнув своєю вогненною силою, і очистив, і освятив його. Докладемо ці поняття до описаних у Євангелії дій Ісуса Христа – і ми точно знайдемо в цих діях проголошену Апостолом виконання Божественних сил, наповнюють саму тілесність Боголюдини, і на всі від нея преизливающихся. Він сприймає в руки хліби, і Його неоскудевающее виконання творить п'ять хлібів достатніми для п'яти тисяч народу. Він бере болото, і Його вседействующее виконання повідомляє сему брению силу отверсти очі сліпому. Він торкається мертвому, і його життєдайне виконання збуджує життя згаслу. Він отримує від дружини кровоточивої дотик тільки до краю одежі Його, і Його безпредельное виконання досягає її чудотворною своєю силою, і абие ста струм крові ея, – вона загоїлася. 

  Бачите з цього, християни, що Бог у Христі не тримає, так би мовити, заключенною, а отверзает щедру руку Свою для усякого требующаго; що всяке виконання благодаті Божої через Христа невпинно готовий наповнити кожен недолік, зцілити всяку неміч, очистити всякий гріх людей.

Втім євангельська історія показує, що не всі, зовнішньо наближалися до Христа, приймали від Його виконання. Вона являє нам в один час безліч народу, Його супроводжує, навколишній, стискує; і одну лише дружину, Йому прикасающуюся так, що це дотик відчув Він не тілом, а Своєю Божественною силою. Наставниче, каже Петро і сущі з ним, народи здобудуть Тя і гнітять. Ісус відповідає: доторкнуся мені хтось. – Повинна бути якась таємниця в цьому дотику. 

  Для цього таємниці, християни, Господь і запропонував питання своє: хто є торкнувийся мені? Він благоволив, щоб усі ми знали таємницю цю і вміли б торкатися до нього для нашого спасіння. Простремо увагу наше до кінця цього євангельського пригоди, і не відрінемо настанови, яке сам Небесний Учитель подає всім нам в особі дружини Кровоточивої. Ця дружина доторкнулася до Христа таємно, соромлячись всенародно висловлювати йому свою хворобу; але коли дворазове питання його: Хто є торкнувийся? показав їй, що вчинок її утаен бути не може, тоді вона, хоча не без збентеження, відкрила і намір і наслідок свого дотику. Трепещущи прийшла, і полеглих перед Ним, ея ж заради провини прикоснуся Йому, поведа Йому перед усіма людьми, і яко исцеле абие. Тоді Господь, повчаючи її не соромитися прежняго недуги, але втішатися отриманим зціленням, в той же час відкриває в настанову всім таємницю ея чудодійного дотику: дерзай дщі, віра твоя спасе тя. Віра, християни, є відповідне знаряддя спасительнаго до Христа дотику; нею торкається і до ризів його досягає навіть до нутрощі його Божественнаго виконання; вона є духовний магніт, що привертає небесния сили. 

  Таємниця ця відома, кажуть, може бути, деякі, чуючи це. О, якби так було, християни! О, якби нам відома була віра, яку мають справжні послідовники Христові! Про, якщо б нам відома була вона, істинно вселенська віра, яка у Авеля множайшую жертву принесла паче Каїна; яка Е догодила Богу і врятувала рід людський від конечнаго винищення потопом, яка в Авраамі принесла в жертву Богу единороднаго сина і, крізь віддалення багатьох століть, бачила день Христів; яка жезлом Мойсея припинила море і через безодню провела народ Божий; яка отверзала очі Пророків і робила їх сучасниками потомствених подій; яка в учнях і свідків Ісуса Христа залишила все, щоб йти вслід Його, і потім Його силою зцілювала всякий недугу і всяку язву, з Ним ходила по водах, не померла в жахливі дні смерті Його, прияла обітниця Святого Духа після вознесіння Його, панувала ім'ям Його всій природі, перемогла своїм терпінням цілий світ ея гонителів! – Що я кажу? – Якщо б нам діяльно відома була віра хоча настільки мала, як зерно гірчичне, що б ми тоді були? - Ми могли б преставляти гори. Аще імате віру, яко зерно горушно, промовте горе цей, прийди усюди тамо, і перейде, і ніщо ж не можливо буде вам (Матф. XVII. 20). Якщо ж в тій вірі, яку деякі з нас настільки марнославно собі приписують, не знаходимо ми не тільки можливості діяти чудовими і божественними силами, але нижче задоволеної допомоги для відновлення розсипаних і пригнічених сил власної нашої духовної природи; якщо ця уявна віра зцілює нас ні від духовныя сліпоти розуму, ні від текущаго непостійності сердечних бажань, ні від двоедушнаго хромания в шляхах закону та правди, і не рятує від мертвих справ, – то не повинна зізнатися нам, вірні, що істинна віра, яку небесний Вчитель називає вірою Божою, і для нас є ще таємниця, якій належить нам усї навчались, щоб вона відкрилася у нас? І позаяк ця таємниця хоча і в нас самих сокрывается, але ніким не може бути відкрита, хіба Начальником і Звершувачем віри Ісусом: то не повинно нам постійно звертатися до Нього з першими Його учнями: Господи, приклади нам віру (Лк. XVII. 5)?

Або, може бути, віра наша не досягає повідомлення з явленною у Христі силою Божою, тому, що вже Він залишив землю і вознісся на небо? - Якщо якась душа, спрагла Господа, обурюється сію думкою, то нехай оспіває вона остання обіцянка Ісуса Христа, дана Апостолам перед відішестям його на небо: се Аз з вами єсмь у Вся дні до кінця століття (Матф. XXVIII. 20). Апостоли не стояли на землі довіку: хто ж не бачить, що дав обітницю простягається і на тих, які за них послідовно вступають в ті ж права віри і складають єдину Церкву вікувати? Те, що живе у Христі виконання Божества не полягає небом; і вознесіння плоті Його не відніме у нас Його Духа і сили. Дерзнемо сказати більше: воно не стільки розділяє, скільки ще більше з'єднує його зі Своєю Церквою. Бо для чого восшел він понад усіх небес? Для того, вчить Апостол, нехай виконає всіляка (Еф. IV. 10). І тому виконання Божества живе нині вже не в єдиному особистому тілесі його, а й у всьому таємничому тілі Церкви, яже є вся-єдине тіло його, виконання виконуючого всіляка у всіх (Еф. I. 23). 

  О, якщо поблизу є нас Христос всюди, і наіпаче в Церкві своїй! Тільки тварюки, оточуючи нас усюди і, подібно як в оному пригоді євангельському, тіснявся між ним і нами, не допускають нас доторкнутися до нього. Але дерзай, що шукає свого порятунку душа! Не поступайся цього натовпу смятенной, яка сама не знає, куди тягне тебе. Вживай всі зусилля прокласти собі прямий шлях до жаданого твого Спасителя; простягай до нього то міцні крики покаяння, то тиха зітхання молитви, то полум'яного бажання любові. Подвизайся, Еліко можеш, досягти хоча краю його Різ: він не забариться і в них відкрити для тебе струм живоносної сили своєї. Наближайся до нього переважно в цьому будинку молитви і таїнств, де хоча він також закриває свою присутність деякими зовнішніми видами, але разом і являє оное урочистим чином. Тут щодня чуються дієслова, які хоча для чуттєвих людей суть чуттєві звуки і письмена, але для віруючих дух суть і живіт суть (Іоан. VI. 63). Тут таємнодіється тіло Його, якого святе прилучення не токмо наближає до нього віруючих, але і зовсім з Ним з'єднує, по слову Його: отрутий Мою плоть і п'яй мою кров в Мені перебуває, і Аз в ньому (Іоан. VI. 56). Пірнай, віруюча душа, всею мислію і серцем у глибину цих таїнств віри і в них найпаче обретай твого Спасителя, приступай до Нього, торкайся Йому, соединяйся з Ним! Дерзай, віра твоя врятує тя. Амінь.

Свт. Філарет Московський.


Церковний календар