Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Архієпископ Польської Православної Церкви висловив єпископу УАПЦ побажання швидшого подолання розділення та утвердження єдиної автокефальної Церкви

9 жовтня, під час перебування з 8 по 10 жовтня у Польщі з робочим візитом, Преосвященнійший Віктор Бедь, єпископ Мукачівський і Карпатський, керуючий Карпатською єпархією Української Автокефальної Православної Церкви, ректор Карпатського університету імені Августина Волошина та Української богословської академії у супроводі декана Української богословської академії Карпатського університету доцента Сергія Урсти відвідав Високопреосвященнійшого Адама Дубец, архієпископа Перемиського і Новосанчівського, керуючого Перемисько-Новосанчівською єпархією Польської Православної Церкви у його резиденції в м. Сянік (Санок).

Зустріч пройшла на високому і задушевному рівні. Преосвященнійший владика Віктор Бедь передав вітання владиці Адаму Дубец від Блаженнійшого Макарія Малетича, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви та розповів про діяльність Карпатської єпархії УАПЦ в Закарпатській області, а також про університет і академію. Його Високопреосвященство в свою чергу поділився з владикою Віктором Бедь історичними відомостями про Перемисько-Новосанчівську єпархію Польської Православної Церкви, а також про своє особисте знайомством та спілкування з Святійшим Мстиславом Скрипником, Патріархом Київським і всієї України, Предстоятелем Української Автокефальної Православної Церкви, а також Першоієрархом УАПЦ в США та Діаспорі. Також владика Адам, що є одним із найстарших архіпастирів Вселенської Православної Церкви, передав найщиріші вітання та благословення українському народу, побажав Україні миру і благополуччя, а українським православним найшвидшого подолання церковного розділення та утвердження Єдиної Помісної Автокефальної Української Православної Церкви.

За особистий внесок у збереження і розвиток Українського Православ’я та підтримку української національної ідеї в Польщі Преосвященнійший владика Віктор Бедь удостоїв Високопреосвященнійшого владику Адама Дубец академічного ордена «Честі та Доблесті».

В свою чергу Високопреосвящщенійший Адам Дубец, архієпископ Перемиський і Новосанчівський Польської Православної Церкви подарував Преосвященнійшому Віктору Бедь, єпископу Мукачівському і Карпатському, керуючому Карпатською єпархією Українською Автокефальною Православної Церквою древній писаний образ Пресвятої Владичиці нашої Богородиці, який займе гідне місце серед святих образів Кафедрального собору апостола українського Андрія Первозваного Карпатської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви.

Також керуючий Перемисько-Новосанчівською єпархіє передав для бібліотеки Карпатського університету імені Августина Волошина та Української богословської академії в Ужгороді декілька примірників своєї книги «Архипастир (Вибрані послання та доповіді Архиєпископа Адама)».

Історична довідка:Православна Перемиська єпархія була заснована біля 1120 року, за часів давньоукраїнської держави Русі-України (в межах Галицько-Волинського королівства) у складі Української (Руської) Церкви Константинопольського патріархату (з центром митрополії у Києві). 1691 року, під натиском Римо-Католицької Церкви та Польської влади, Перемиську православну єпархію було ліквідовано. У 1983 році рішенням Собору єпископів Польської Православної Церкви єпархію було відновлено під назвою Перемиська і Новосанчівська та 30 жовтня цього ж року її правлячим архієреєм було призначено Високопреосвященнійшого владику Адама Дубец.

                                                                                                              За матеріалами прес-служби  Карпатської єпархії УАПЦ

Поділитися:


Церковний календар